Dodaj do ulubionych

De gustibus 😅

03.03.21, 19:05
Nasz własną afera z "Jeżusem", tyle że a rebours 😅😅😅. Tak, tak, drogie panie, pan chciałby ten wymalowany koszmarek z powrotem:
podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,26844469,odnowili-figure-i-lawina-ruszyla-wlasciciel-niezadowolony.html#s=BoxOpImg4
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: De gustibus 😅 03.03.21, 19:14
      Nos i brwi zdecydowanie modniejsze.
      • livia.kalina Re: De gustibus 😅 03.03.21, 20:16
        Tak, to prawda.
    • silenta Re: De gustibus 😅 03.03.21, 19:18
      Wytłumaczcie bo nie rozumiem - z lewej po renowacji a z prawej oryginał? Czytałam ten tekst, myśląc, że jest odwrotnie tzn. z lewej oryginał i a z prawej po renowacji i miałam dysonans poznawczy - no niemożliwe, żeby ludziom się podobało to szkaradztwo z prawej i w końcu stwierdziłam, że chyba to niefortunny układ zdjęć przed/po w artykule. Jeśli z lewej jest po renowacji to wyszło bardzo dobrze.
      • silenta Re: De gustibus 😅 03.03.21, 19:22
        Jest dużo ładniejsza niż była ale chyba jednak ta twarz jest zupełnie nowa, to nie jest jakaś odsłonięta warstwa rzeźby tylko dzieło konserwatora.
        • ginger.ale Re: De gustibus 😅 03.03.21, 19:38
          Dokładnie.
          Jest duuuużo ładniejsza, ale też zupełnie inna, inne rysy. Wygląda jak inna figura, a nie figurka po renowacji.
          • iwoniaw Re: De gustibus 😅 03.03.21, 20:01
            ginger.ale napisała:

> Dokładnie.
            > Jest duuuużo ładniejsza, ale też zupełnie inna, inne rysy. Wygląda jak inna fi
            > gura, a nie figurka po renowacji.
            >

Na profilu konserwator zabytków są foty z renowacji ma różnych etapach - tam widać, że na twarz figurki nakładano jakieś warstwy szpachli (gipsu?), gdy z latami niszczała i na tych nowych warstwach była namalowana nowa twarz, jak na zdjęciu sprzed renowacji. Konserwatorzy po prostu zdjęli "nadbudowę" i odtworzyli wygląd pierwotny, którego zapewne obecny właściciel nie ma nawet szans pamiętać.
            • ginger.ale Re: De gustibus 😅 03.03.21, 20:04
              Bardzo możliwe, ale uważam, że każdy byłby zdziwiony finalnym wyglądem. Jedni na plus....inni jak Pan właściciel. Wygląda inaczej.
              • iwoniaw Re: De gustibus 😅 03.03.21, 20:15
                No niewątpliwie wygląda inaczej. Dla mnie zmiana na plus, nie podzielam oburzenia właściciela 😉 Choć ktoś mu może wcześniej powinien powiedzieć, co to jest renowacja i na czym polega, może zaskoczenie byłoby mniejsze albo by się nie zgodził po prostu?
            • borsuczyca.klusek Re: De gustibus 😅 03.03.21, 22:00
              Czyli można to porównać do zmycia makijażu 🤔
            • silenta Re: De gustibus 😅 03.03.21, 22:07
              No ja właśnie na profilu konserwator widzę zdejmowanie warstw aż do momentu gdy jest zupełnie płasko i potem jakby zbudowanie tej twarzy na nowo.
      • triss_merigold6 Re: De gustibus 😅 03.03.21, 19:31
        Też tak myślałam.
    • majenkir Re: De gustibus 😅 03.03.21, 19:28
      Ta po lewej jest “przed”, a po prawej “po”? Dobrze rozumiem?
      • 1matka-polka Re: De gustibus 😅 03.03.21, 19:36
        Nie, gazeta tak glupio wstawila, zeby podkrecic gufnoburze.
      • ginger.ale Re: De gustibus 😅 03.03.21, 19:42
        majenkir napisała:

> Ta po lewej jest “przed”, a po prawej “po”? Dobrze rozumiem?
        >

Po lewej jest PO.
        I abstrahując od efektu wow, to jednak jak po operacji plastycznej, a nie po renowacji smile
        • kira02 Re: De gustibus 😅 03.03.21, 21:19
          Niekoniecznie, może konserwator odtworzył pierwotny wygląd, a ta po prawej to jakieś wielokrotne, nieudolne i amatorskie "poprawki" czy "odświeżenie". Figurka po prawej jest bardzo brzydka, kojarzy mi się z naiwną sztuką ludową. Po lewej jest znacznie lepiej.
    • fornita111 Re: De gustibus 😅 03.03.21, 19:41
      Uwielbiam takie historie! A sztuka po prostu... zyje. Jeżus dla jednych byl zniszczeniem dziela a dla innych zrodlem natchnienia wink Tutaj tez potomnosc oceni, kto mial "racje".
      • ginger.ale Re: De gustibus 😅 03.03.21, 19:44
        Jak właściciel na biało nie poprawi i nie namaluje czarnych brwi, jak ojce ;p
        • fornita111 Re: De gustibus 😅 03.03.21, 19:47
          Nawet jak poprawi, to historia zapamieta jak to szlo po kolei wink
          (Dla mnie obie wersje to estetyczne koszmarki, tylko kazdy w innym stylu)
          • ginger.ale Re: De gustibus 😅 03.03.21, 19:52
            Jak poprawi, to historia zatoczy koło ;p
            Ale chociaż budulec został poddany renowacji.
    • woman_in_love Re: De gustibus 😅 03.03.21, 20:21
      Dlaczego Maryjka ma blond włosy i jest biała? Przecież ona z Azji. Powinna mieć czarne i być "opalona". Może jeszcze murzyna w roli Hamleta obsadzicie!!!???!!!
    • roks30 Re: De gustibus 😅 03.03.21, 20:43
      Jeśli ludziom nie podoba się figura po renowacji to wiele mówi o naszym społeczeństwie 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️.
      • konsta-is-me Re: De gustibus 😅 03.03.21, 20:46
        Jakim społeczeństwie??
        Tylko jednej osobie się nie podoba ,o ile rozumiem
        • annajustyna Re: De gustibus 😅 03.03.21, 21:09
          Ale ta osoba to akurat właściciel.
    • konsta-is-me Re: De gustibus 😅 03.03.21, 20:45
      "zdewastował piękno tworzone przez naszych przodków "- nie wytrzymam 🤣🤣🤣
      • annajustyna Re: De gustibus 😅 03.03.21, 21:09
        😃😃😃🤯😜
        • kira02 Re: De gustibus 😅 03.03.21, 21:30
          Chyba przez przodków pana właściciela konkretnie- to by się zgadzało. Wiem, że to święta figura, ale kojarzy mi się scena z Jasia Fasoli, jak zniszczył twarz na portrecie i nieudolnie namalował jakiś bohomaz big_grin

Works of Art
      • koronka2012 Re: De gustibus 😅 03.03.21, 21:53
        Groteskowa figurka jak z tandetnego lunaparku...
        Najwidoczniej właściciel to fan krasnali ogrodowych. Ta sama konwencja estetyczna
      • ginger.ale Re: De gustibus 😅 03.03.21, 22:13
        konsta-is-me napisała:

> "zdewastował piękno tworzone przez naszych przodków "- nie wytrzymam 🤣🤣🤣

Obecnie takie malowane czarne brwi też przecież modne, wiele razy widziałam 😂
        • annajustyna Re: De gustibus 😅 03.03.21, 23:06
          Ale chyba jednak nie takie opadające?
          • ginger.ale Re: De gustibus 😅 03.03.21, 23:57
            Różne różnice, jak przyklejane rzęsy i doczepy...
    • ichi51e Re: De gustibus 😅 03.03.21, 22:29
      o kurcze ale zniszczyli...
      • ichi51e Re: De gustibus 😅 03.03.21, 22:30
        big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka