kropkacom Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 20:13 No jeśli to ma być przykład tej bezczelności i egocentryzmu to ja odpadam. Raz, klisza. Dwa, bez przesady. Trzy, trolling nastawiony na wyciągniecie os ematek historii o ich dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 21:21 Ematka uważa, że nie należy chronić 17 latka przed wiedzą pt "co myślą o tobie inni". Taka wiedzą należało go nakarmić gdy był znacznie młodszy i zaczynał świrować. Teraz może być późno. Moja szwagierke rodzina karmiła kiedyś komplementami NT jej umiejętności wokalnych. Chwalili i doceniali-zapewne w myśl budowania jej poczucia własnej wartości. Zblaznila się zatem kilka razy publicznie i obcy ludzie uświadomili jej brutalnie jak bardzo nie ma głosu. Bolało znacznie bardziej, jak mniemam, niż gdyby w porę kochająca matka ukróciła jej zapędy do publicznych wystąpień. Tak, należy reagować gdy dziecko zachowuje się paskudnie czy ośmiesza. Tylko teraz niektórzy rodzice nie mogą zrozumieć że konstruktywna krytyka też jest potrzebna i uważają to za niszczenie poczucia własnej wartości u dziecka. Oczywiście, wszystko z szacunkiem ale nie przemilczać. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 21:22 No i to jest jedyna odpowiedź na temat. Dzięki, Kornelio. Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 22:33 Nie, to jedyna odpowiedź, która ci pasuje. Swoją drogą nie wyobrażam sobie powodu, dla którego bym traciła swoją energię na rozkiminy o kąpielach obcego nastolatka. Może ewentualnie, gdybym miała na niego chętkę Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 01:23 ulla_cebulla napisał(a): > Nie, to jedyna odpowiedź, która ci pasuje. Swoją drogą nie wyobrażam sobie powo > du, dla którego bym traciła swoją energię na rozkiminy o kąpielach obcego nasto > latka. Może ewentualnie, gdybym miała na niego chętkę Bardzo ci dziękuję, mam teraz zupełnie inny obraz posta startowego i już go z głowy nie wyrzuce, TO BOLI Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 18:19 No nie do końca. Jakby odpisała, że absolutnie nie należy chłopaka informować, bo to go np negatywnie nastawi do dziadków i może im tego nigdy nie wybaczyć - to też by było na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 23:13 Ciekawa jestem, jak to naprawdę wygląda. Mam dwie nastolatki, bardzo fajne dziewczyny. Podobnie- uwielbiają się moczyć w wannie. Problemu nie ma, bo jest druga łazienka, ale zastanawiam się jak szybko byłyby w stanie się ewakuować z wanny, gdybym musiała skorzystać. W końcu: „ tyle o sobie wiemy, na ile nas sprawdzono”. Gdybym je chciała zostawić u dziadków, zrobiłyby wszystko, żeby mi to drugi raz do głowy nie przyszło. Poza tym nie podoba mi się, kiedy rodzice plotkują o swoich dzieciach. Trzeba było wychowywać, żeby móc je teraz szanować. Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 23:52 amsterdama napisała: > Ciekawa jestem, jak to naprawdę wygląda. Mam dwie nastolatki, bardzo fajne dzie > wczyny. Podobnie- uwielbiają się moczyć w wannie. Problemu nie ma, bo jest drug > a łazienka, ale zastanawiam się jak szybko byłyby w stanie się ewakuować z wann > y, gdybym musiała skorzystać. W końcu: „ tyle o sobie wiemy, na ile nas sprawdz > ono”. Gdybym je chciała zostawić u dziadków, zrobiłyby wszystko, żeby mi to dru > gi raz do głowy nie przyszło. Poza tym nie podoba mi się, kiedy rodzice plotkuj > ą o swoich dzieciach. Trzeba było wychowywać, żeby móc je teraz szanować. BARDZO mi się podoba to, co piszesz. Bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 00:11 No bo właśnie to jest sedno. Trzeba było wychowywać gdy była pora, żeby nie usłyszeć potem o własnym dziecku od dziadków /obcych, że zachowuje się tak fatalnie, że jest niemiłe widziany u nich w domu i zachowuje okropnie. Mój 13 latek też lubi długie kąpiele i nam to nie przeszkadza, ale -my mamy druga lazienke. Jeśli drugiej łazienki brak i chłopak ma za nic prośby rodziny o skrócenie kąpieli, bo potrzebują skorzystać z WC, to jednak kawał egoisty Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 01:20 kornelia_sowa1 napisała: > > Jeśli drugiej łazienki brak i chłopak ma za nic prośby rodziny o skrócenie kąpi > eli, bo potrzebują skorzystać z WC, to jednak kawał egoisty Pewnie, ale tego egoistę ktoś wychował. Może bardziej szlachetny materiał by dał inne rezultaty, tego się już nie dowiemy Zmierzam do tego, że niewygodny dla współmieszkańców proceder ucina się na starcie, ewentualnie negocjuje, ewentualnie wychowuje dwulatka, a nie siedemnastolatka Co do tego się chyba wszyscy zgadzamy. > Odpowiedz Link Zgłoś
kornelia_sowa1 Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 08:09 Dokładnie to napisałam wychowywać zaczyna się od małego i nie polega to na tym, zeby oszczedzać dziecku każdej niemiłej mu opinii o jego postepowaniu. Jesli zachowa się 11 latek w sposób chamski, to mu sie o tym mówi, używając odpowiednich słów i uświadamiając że jego zachowanie jest przykre dla innych a on sam nie jest pępkiem świata . Jest teraz tendencja żeby rodzice bronili każdego paskudnego zachowania swojego potomstwa (dżihad) w myśl żle pojętej lojalności . Myli się niektórym kumpelstwo z rodzicielstwem, ale tak jak piszesz- wychowuje się od urodzenia a nie 17 letniego byka 17 lat to trochę późno Odpowiedz Link Zgłoś
doubledoublejoyandtrouble Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 16:34 kornelia_sowa1 napisała: > Myli się niektórym kumpelst > wo z rodzicielstwem, Swoją drogą - traktowanie dziecka jak kumpla zawsze wydawało mi się wygodnictwem i obciążaniem dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 18:30 kornelia_sowa1 napisała: > > Jeśli drugiej łazienki brak i chłopak ma za nic prośby rodziny o skrócenie kąpi > eli, bo potrzebują skorzystać z WC, to jednak kawał egoisty > No właśnie. Poraża mnie, że takie masowe jest niezrozumienie tego prostego tekstu, kuźwa czytanie ze zrozumieniem na poziomie podstawowym się kłania. Tu nie chodzi o długie kąpiele/czytanie w wannie ogólnie, tylko o blokowanie dostępu do WC innym domownikom długimi kąpielami, w związku z tym, że w domu jest jedną toaleta w łazience. Wszystkie fanki długich kąpieli, matki bombelkow, które się kąpią godzinami gdy w domu są jeszcze inne toalety tak jakby nie załapały o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 18:36 Popieram w 100%. Mnie nie przeszkadzają kąpiące się nastolatki (choć ani to ekologiczne, ani zdrowe dla skóry). Ten opisany przez autorkę odmawia prawa swoim rodzicom do skorzystania z toalety. A to tak jakby zwykłe znęcanie się. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 19:45 Jestem w stanie wyobrazić sobie sytuację, kiedy lazienka jest jedynym miejscem, gdzie nastolatek może czuć się bezpiecznie, że nikt mu nie wparuje, nie skontroluje, nie oderwie od tego, co własnie robi, a z drugiej strony kąpiel nastolatka błyskawicznie przyspiesza przemianę materii u jednego lub obojga rodziców. Bo to jest chyba tylko taka teatralizacja relacji domowych, jakaś wojenka się toczy, a ta łazienka to pole bitwy. Miałyśmy z córką jedną łazienko-wc i ja starałam się nie przeszkadzać nigdy, kiedy tam była, z drugiej strony jeśli mi się zdarzyło, że nie mogłam czekać, wołałam, przepraszałam i prosiłam, a ona natychmiast reagowała. (W druga stronę byo identycznie) Myślę że dlatego, że chodziło TYLKO o łazienkę, a nie o rodzinne przepychanki, kto ważniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
hamerykanka Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 15:48 Jesli rozmowy nie pomagaja, wymienic wanne na kabine prysznicowa. Ksiazki czytac sie w niej nie da. Moja corka jeszcze niedawno odstawiala takie rzeczy, ze pod prysznicem siedziala godzine (12 latka). Podejrzewam ze gadala przez telefon, bo co mozna robic przez godzine, jak jeszce nog nie goli? I tez mialam z nmia rozmowy, pomagaly na jeden-dwa dni, straszylam ze postawie jej tam budzik i jak zadzwoni, ma konczyc. Pomoglo jak przyszedl rachunek jeden i drugi za elektrycznosc (mamy tudnie glebinowa, wiec prad do studni plus podgrzanie) 70$ wiekszy niz zwykle. Powiedzialam ze tam wlasnie ida extra slodycze czy ciuchy. Teraz sama pilnuje zeby nie przekroczyc 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 16:31 Nie, nie powiedziałabym bo to ich relacja. Uważam że dziadkowie powinni z wnukiem rozmawiać sami o sprawach między nimi, nawet gdyby chodziło o małe dziecko - rozmawia się z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 18:20 No, prawda. Wygląda na to, że dziadkowie się wypięli. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 18:35 la_felicja napisała: > No, prawda. Wygląda na to, że dziadkowie się wypięli. A czy matka chociaz zna powody ? Wie, co takiego zrobil/powiedzial syn, co dziadkowie uznali (odrebna sprawa, czy slusznie) za wykluczajace go z dalszych pobytow ? Dla mnie mniej istotne, czy ona to synowi powtorzy, wazniejsze, czy wie i czy sie w ogole zainteresowala, co to bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
trzebasiebawic Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 18:50 Zastanawiam się co zdanie emamy ma zmienić? Podejrzewam, że jeżeli dziecko traktuje się jak złote jajeczko o czym świadczy szukanie mu opieki po 17 roku życia, to nawet największy poklask twojej bezduszności niczego nie zmieni. Sami sobie wychowali i mimo coraz liczniejszych problemów, nadal tworzą mu parasol ochronny. Odpowiedz Link Zgłoś