Dodaj do ulubionych

Upiorny nastolatek

18.03.21, 23:39
Moja koleżanka z pracy ma 17-letniego syna, jedynaka. Chłoptaś od zawsze miał zagrywki, z których kiedyś się śmieli, a teraz narzekają - jest bezczelny i egocentryczny. Np - godzinami bierze kąpiel w wannie, bo lubi wtedy czytać. Jak mu woda wystygnie, to dolewa sobie ciepłej. Rodzice nie mogą wtedy skorzystać z toalety, no ale on mówi, że kąpiel to jedno z jego praw człowieka.
Ma w odwłoku to, że zablokowanie ubikacji narusza prawa czlowieka jego rodziców.
Koleżanka zabrała mu korek do wanny, ale już zapowiedział, że kupi sobie swój.

Ma też inne tego typu zagrywki.

Koleżanka z mężem czasami wyjeżdzali na wekendy albo krótkie wypady i zostawiali wtedy syna u dziadków. Po ostatnim takim pobycie dziadkowie katgorycznie odmówili gosczenia wnuka w najbliższej przyszłości. Powiedzieli, że zachowywał się tak okropnie, że oni go już więcej nie zaproszą.
Na krótkie wizyty razem z rodzicami - owszem, ale samego to już nie.

I moja koleżanka skomentowała to tak : "Oczywiście nie powiedzieliśmy Tomkowi o tym - nie chcę, żeby wiedział, że jego dziadkowie tak o nim powiedzieli"

Pytanie: czy emama sięz tym zgadza? Czy należy chronić 17-letniego dziubdziunia przed opinią dziadków? tym bardziej, jeśli dziubdziunio uczucia najbliższych ma głęboko w dudzie? - na przykład, że mama czy tato mogą chcieć siku? (sorry za kolokwializm)
Ja uważam, że taka opinia dziadków może podziałać jak zimny prysznic, uświadomić chłopcu, że nie wszystkim podoba się jego zachowanie, że nie wszyscy będą go ubóstwiać za sam fakt istnienia - że to może mieć na niego korzystny wpływ.
No, ale ja jestem zimna bezdzietna suka i się nie znam...
Dlatego pytam tu.
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Upiorny nastolatek 18.03.21, 23:47
      Przypomina mi się taki tekst z książeczek "Poczytaj mi mamo", o chłopcu, który uważał, że świat się kręci wokół niego i on ma prawo robić tylko to, co przyjemne. I dorośli go uczą, że nie (pamiętam babcię jeżdżącą po domu na wrotkach).
      Ale chłopiec z opowiadania miał z sześć lat...
      • koraleznasturcji Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 08:43
        Pamiętam, to była "Rybka" Małgorzaty Musierowicz. Nie wiem, czy to opowiadanie odnosiło skutek terapeutyczny, bo ja po przeczytaniu chciałam jeździć z rodzicami po mieszkaniu na wrotkach i wspólnie wyjadać vibovit na sucho big_grin

Ale fakt, tamten chłopiec miał sześć lat. Inny etap rozwoju.
        • stara-a-naiwna Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 17:29
          ooo poszukam tego opowiadania we wznowieniach wydawniczych...

a mamunia nastolatka- obudziłą się o 13 lat za późno na wychowanie. Nie wiem czt teraz wspólna terapia by coś dałą?
      • azjazameryki Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 18:59
        angazetka napisała:

> Przypomina mi się taki tekst z książeczek "Poczytaj mi mamo", o chłopcu, który
        > uważał, że świat się kręci wokół niego i on ma prawo robić tylko to, co przyje
        > mne. I dorośli go uczą, że nie (pamiętam babcię jeżdżącą po domu na wrotkach).
        > Ale chłopiec z opowiadania miał z sześć lat...
        To było jedno z opowiadań Musierowicz wydanych również w tomiku: Znajomi z zerówki. Tytułu samego opowiadania niestety nie pamiętam .
        • azjazameryki Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 19:02
          Ja bym przebudowała łazienkę by mieć prysznic tylko. Sorry , ale skoro nie da po dobroci to trzeba sposobem. 17 latek u dziadków jak rodzice jadą na weekend to zły pomysł . Raz bym go zostawiła samego w domu i zobaczyła co się wydarzy. Dla spokoju pojechałbym gdzieś bliżej by dojechać w 2 godziny. Może oni go traktują jak 5 latka stąd ten bunt?
          • amast Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 20:07
            > Ja bym przebudowała łazienkę by mieć prysznic tylko. Sorry , ale skoro nie da po dobroci to trzeba sposobem.

Ale tak na złość nastolatkowi odmrażać sobie uszy? Ja też lubię sobie posiedzieć w wannie. I nie wyobrażam sobie nie mieć wanny w domu. Wystarczy wypracować rozsądne zasady współżycia w domu, nie trzeba od razu sobie życia utrudniać.
    • tanebo001 Re: Upiorny nastolatek 18.03.21, 23:49
      A jak mu układa się z rówieśnikami?
      • la_felicja Re: Upiorny nastolatek 18.03.21, 23:54
        A tego to już nie wiem. Ale miał urodziny, przyszli koledzy, więc chyba nie najgorzej.
      • guacamole2020 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 09:06
        Raczej nie jest rozchytywany towarzysko, skoro leży w wannie godzinami smile
        • little_fish Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 09:33
          Bez przesady. Chyba żaden nastolatek nie spędza całej doby poza domem. No i nie wiadomo, czy on te kąpiele uskutecznia codziennie
          • zosia_1 Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 18:54
            Miejmy nadzieję, że myje się codziennie. Tu raczej chodzi o długość tych kąpieli
            • little_fish Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 19:48
              Tak, chodzi mi o uskutecznianie długich kąpieli. Też mam w domu wielbiciela takich, ale nie siedzi w tej wannie codziennie, tylko w zależności od możliwości 2-3 razy w tygodniu. W pozostałe dni się po prostu myje/bierze prysznic.
        • myelegans Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 19:59
          nie wszyscy nastolatkowie chca byc rozchwytywani towarzysko
          • little_fish Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 20:16
            Mój nastolatek właśnie jest na imprezie. Przed wyjściem odbył ponad godzinny rytuał moczenia tyłka w wannie. To się da pogodzić. 😀
            • fitfood1664 Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 08:40
              można mieć pęczki znajomych i 0 przyjaciół
              nie każdy potrzebuje stada
        • iwles Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 08:44
          guacamole2020 napisał(a):

> Raczej nie jest rozchytywany towarzysko, skoro leży w wannie godzinami smile

Ty nie jesteś w stanie znaleźć dla siebie dwóch godzin dziennie, bo ciągle udzielasz się towarzysko?
          • little_fish Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 16:33
            I to niekoniecznie codziennie. Ta kąpiel w sensie.
        • trzebasiebawic Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 18:45
          Znani mi nastolatkowie często grają z kolegami w gry komputerowe. Tak siebie siedzą razem na kanapie np i grają w piłkarzyki czy inne gremiliny. Ciężko mi sobie wyobrazić, że nastolatkowi, który lubi czytać w wannie towarzyszą wtedy koledzy. 3 nagich, czytających kolegów w wannie - czujesz to?
          • little_fish Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 18:59
            Ale w jednej wannie, czy po prostu synchronicznie czytają, każdy w swojej?
            • trzebasiebawic Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 19:22
              A co za różnica?
              • little_fish Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 19:50
                No wiesz, mój nastolatek ma jakieś 195 cm wzrostu. Koledzy niewiele mniejsi - trzech takich w jednej wannie i w dodatku czytających książki....
                • trzebasiebawic Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 21:18
                  Skoro napisałam, że ciężko mi to sobie wyobrazić, to czemu mnie pytasz o szczegóły?
          • chatgris01 Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 20:28
            trzebasiebawic napisała:

> 3 nagich, czytających kolegów w wannie - czujesz to?

W Japonii jak najbardziej możliwe. Ale chyba tylko tam.
    • gryzelda71 Re: Upiorny nastolatek 18.03.21, 23:53
      TAAAAAA.....

• princesswhitewolf Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:08
        Dokladnie...
    • mala_dracena_2 Re: Upiorny nastolatek 18.03.21, 23:53
      Ale dlaczego dziadkowie 17 letniego dziubdziunia nie opierdzielili z góry na dół? To nie 5 latek żeby się rodzicom skarzyc. Gdyby od dziadków usłyszał to i owo to może by podziałało.
      • taki-sobie-nick Re: Upiorny nastolatek 18.03.21, 23:54
        Mnie ciekawi, co ów dziubdziunio u dziadków wyrabiał.
        • la_felicja Re: Upiorny nastolatek 18.03.21, 23:56
          Mnie też big_grin
          Ale nie mogę o to zapytać koleżanki, bo po pierwsze, aż tak blisko nie jesteśmy, a po drugie ona pewnie też nie do końca wie.
        • nangaparbat3 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:07
          Może usłyszał, ale nie chcą skarżyć, tylko stawiają granice.
        • lauren6 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 08:43
          Może uwiódł córkę gospodyni wink
      • la_felicja Re: Upiorny nastolatek 18.03.21, 23:59
        To są Anglicy.
        Może u nich pełny bon-ton - jesteśmy dla wnusia lodowato grzeczni, bo to nasz gość, ale więcej go nie zapraszamy.

Rodzice jakby go opierdzielili z góry na dół za to blokowanie łazienki i inne sprawy, to pewnie też by pomogło, swoją drogą...
        • taki-sobie-nick Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:04
          Albo wzorem ematki uważają, że dziubdziunia mają wychowywać WYŁĄCZNIE RODZICE.

Ematki, które to postulują, obserwują w tym wątku efekty swoich postulatów, haha.
          • triismegistos Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 05:35
            Raczej obserwują wyniki tego, że rodzice go nie wychowali.
        • hanusinamama Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 09:21
          a skąd wiesz?
    • taki-sobie-nick Re: Upiorny nastolatek 18.03.21, 23:53
      Dziubdziuniowi ktoś powinien dać solidnego kopa.
      • alina460 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:05
        No, wiesz! Dziubdziusie są pod ochroną!
    • amast Re: Upiorny nastolatek 18.03.21, 23:58
      Ja wyjdę na straszną matkę (na szczęście już nie można na mnie donieść - dzieci są od dawna dorosłe), ale jak ja wyjeżdżałam - nie za często, to fakt - na weekend, kiedy mój dziubdziuś miał 17 lat, to dziubdziuś po prostu zostawał sam na te kilkadziesiąt godzin wink
      • hanusinamama Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:05
        Ja sie zastanawiałam po co 17latka mają pilnować dziadkowie...jakby moi rodzice na czas swojego wyjazdu wysyłali mnie do dziadków, zamiast zostawić w domu...też byłabym upiorną nastolatką
        • ponis1990 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 05:20
          W sumie... wink
      • yuka12 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 10:03
        UK. Zdarza się. Normą jest też opieka (wolne z pracy) nad 14-latkiem, kiedy szkoły były (są) zamknięte.
        ps. Postawa chłopaka z głównego postu mnie nie dziwi. W szkole dzieci (szkoła średnia, dzieci od 11-18 lat) za postępy dzieci, odrabianie przez nich prac domowych itp. odpowiedzialni są rodzice. Wyłącznie rodzice. Dzieci nie ponoszą żadnych konsekwencji, chyba że przejawiają zachowania ewidentnie antyspołeczne (typu częste bójki). Nauka konsekwencji i dyscypliny w szkole leży i kwiczy (za brak uniformu są po prostu odsyłani do domu + telefon do rodzica), młodzież za to jest uczona praw, gdzie mogą dzwonić w razie różnych problemów czy wątpliwości. Są informowani o różnych zagrożeniach, ale niewiele o odpowiedzialności za siebie na codzień. Mój syn np. potrafił nam powiedzieć, że nie będzie sprzątał, bo nie jest sprzątaczką, a od małego jest uczony współodpowiedzialności za dom (i jako dziecko sprzątał bez problemu).
        • aqua48 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 10:15
          yuka12 napisała:

> Mój syn np. potrafił nam powiedzieć, że nie będzie sprzątał, bo
          > nie jest sprzątaczką, a od małego jest uczony współodpowiedzialności za dom (i
          > jako dziecko sprzątał bez problemu)

Ależ takie zagrywki są TYPOWE dla większości nastolatków. Nie ma co się na nich za to obrażać, trzeba spokojnie tłumaczyć, rozmawiać, zapewniać o miłości i stawiać granice oraz pozwalać ponosić konsekwencje.. To jest bardzo trudne, ale da się. Najgorzej jest tak jak zapewne robią rodzice z wątku - dla świętego spokoju odpuścić i podporządkować się. Lub prowadzić walkę podjazdową..

• mizantropka_20 Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 10:10
          Polska - cioteczny wnuk (lat 12) po skrzyczeniu przez rodziców za wagary (czasy przedcovidowe) zadzwonił na policję, że jest maltretowany i rozważa samobójstwo.....
        • ritual2019 Re: Upiorny nastolatek 20.03.21, 19:16
          yuka12 napisała:

> UK. Zdarza się. Normą jest też opieka (wolne z pracy) nad 14-latkiem, kiedy szk
          > oły były (są) zamknięte.
          > ps. Postawa chłopaka z głównego postu mnie nie dziwi. W szkole dzieci (szkoła ś
          > rednia, dzieci od 11-18 lat) za postępy dzieci, odrabianie przez nich prac domo
          > wych itp. odpowiedzialni są rodzice. Wyłącznie rodzice. Dzieci nie ponoszą żadn
          > ych konsekwencji, chyba że przejawiają zachowania ewidentnie antyspołeczne (typ
          > u częste bójki). Nauka konsekwencji i dyscypliny w szkole leży i kwiczy (za bra
          > k uniformu są po prostu odsyłani do domu + telefon do rodzica), młodzież za to
          > jest uczona praw, gdzie mogą dzwonić w razie różnych problemów czy wątpliwości.
          > Są informowani o różnych zagrożeniach, ale niewiele o odpowiedzialności za sie
          > bie na codzień. Mój syn np. potrafił nam powiedzieć, że nie będzie sprzątał, bo
          > nie jest sprzątaczką, a od małego jest uczony współodpowiedzialności za dom (i
          > jako dziecko sprzątał bez problemu).
          >

Oj yuka, malo wiesz o szkole ale w Walii moze byc inaczej niz w Anglii.
    • fragile_f Re: Upiorny nastolatek 18.03.21, 23:59
      Jestem też bezdzietną zimną suką ale takich ludzi (tylko bardziej wyrośniętych) spotykam często w pracy.
      Moja opinia jest krótka: odstrzał sanitarny wink

Niestety rodzice sami do tego stanu doprowadzili, a można to było ukrócić w zarodku. Aktualnie nie wiem co musiałoby się wydarzyć, żeby chłopak zrozumiał co to jest socjalizacja.

No, może poza sesją z psychodelikami i szamanem/terapeutą - śmierć ego powoduje, że dosyć szybko orientujesz się że nie jesteś pępkiem świata a efekt jest trwały. Nie wiem tylko, czy w Polsce jest taka możliwosć, da się chyba na taki turnus bujnąc do Czech.
      • princesswhitewolf Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:14
        A moze jednak spotkasz przypadek 17 latka ktory cpa, zyly sobie podcina bo ma depresje, cierpi na anoreksje, jest galerianka, puszczalska, zaciazyla przypadkowo z kims kogo nie pamieta, pijakiem, zlodziejem,szmugluje narkotyki, pedofilem.....

I stwierdzisz... Kurcze ale tamten 17 latek to pikus z mala pianka byl. A po paru latach: i co ciekawe wyrosl na sensownego doroslego człowieka.

17 latki sa czesto trudne. Nie jest to jednak kloaka wszechswiata i padol nad padolami
      • ortolann Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:02
        A czy wiesz co ten nastolatek robi oprócz długiego moczenia się w wannie? Jest to mega upierdliwość, ale można sobie z tym poradzić. Więc jeśli to jest taki kaliber piekielności tego chłopca, to chybanie najgorzej.
        Gdybym miała 17 lat i rodzice kazaliby mi siedzieć z dziadkami przrz weekend to też się wściekła.
        A poza tym nie wiemy co ten chłopak naprawdę robi. Znamy tylko wrażenia rodziców. A czemu zakładamy, że są normalni skoro wychowali syna, którego nie lubią?
        • princesswhitewolf Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 10:23
          no i pytanie jacy ci dziadkowie. Ludzie starsi tez potrafia byc narzucajacy i upierdliwi a nie tylko kochajacy dziadziusie
    • little_fish Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:00
      Ło, mój 17 latek to mógłby i dwie godziny siedzieć w wannie....
      • taki-sobie-nick Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:03
        Nie chodzi o to, co MÓGŁBY, ale o to, na co sobie POZWALA.
        • little_fish Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:09
          No też pozwala sobie tam siedzieć.
        • princesswhitewolf Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:16
          2 godziny to przesada, bo niedobre dla skory, ale 45 min to i ja lubie siedziec. Istny kryminal lol.... Jak zyc, jak zyc!
      • hanusinamama Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:05
        Ja też smile
      • 7katipo Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 14:10
        A mój najchętniej to by w ogóle do niej nie wchodził...
        No i weź tu starym dogódź... 🤣😘
    • kkalipso Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:02
      Poczekałabym do 18-nastki i kopa w dupe ....
    • trampki-w-kwiatki Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:03
      Cóż, teraz to jakby za późno na działania wychowawcze. Pozostaje już tylko wystawić walizki.
    • niktmadry Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:05
      Po pierwsze: Dziubdzis przed kapiela pownien poinformowac rodziców, ze zamierza zajac lazienke na godzinę lub dwie. Przed jego kapiela rodzice sie zalatwiaja i niech sobie czyta (ktory 17 latel czyta jeszcze ksiazki?)

Po 2) moze mal focha na rodzicow, ze zostawili go u dziadkow? Zatem dal im popalic? Poeinien zostać sam w domu.
      • little_fish Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:11
        Mój informuje. Ponadto zniecierpliwiony zapewne faktem, że pęcherze rodziny nie zawsze są posłuszne, ostatnio zażywa relaksujących kąpieli no kiedy my jesteśmy w pracy 😉
        • taki-sobie-nick Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:35
          Załapał chłopina.
          • little_fish Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:53
            Załapał pewnie i wcześniej, tylko chodził do szkoły. Teraz na zdalnym łatwiej.
            No i trochę mu matka utrudniła, prosząc, żeby nie kąpał się będąc sam w domu.
      • amast Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:13
        Dla porządku: każdy domownik, który zamierza zająć na dłużej łazienkę, powinien poinformować o tym pozostałych ewentualnie zainteresowanych smile
      • maadzik3 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:33
        Mój czyta. Namiętnie. Łazienkę ma własną ale nie czyta w wannie smile Nie wiem po co 17-latkowi opieka dziadków w czasie wyjazdu. Bez problemu zostawiłabym samego.
        • maadzik3 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:34
          ale też nic strasznego w opisie nie widzę choć rozumiem że chodzi o ton i podejście, bo sam fakt że ktoś czyta w wannie? eee....
    • hanusinamama Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:06
      NO fakt, nie znasz się.
      • princesswhitewolf Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:16
        Otoz to
    • princesswhitewolf Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:10
      Slusznie
    • tt-tka Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:20
      Gdyby mi dziubdzius blokowal lazienke przez dwie godziny, wzielabym go chlodem, odcinajac doplyw wody. Niezaleznie od tego, przy pierwszym rachunku za taka wode dolewana przez kilka godzin dzien w dzien mialby ostre ciecia budzetowe.

Dziadkow dopytalabym, o co chodzi i gdyby byl powod, objechalabym syneczka. Natomiast czy powtorzylabym mu opinie starszyzny i to, ze nie bedzie zapraszany wiecej, to nie wiem - byc moze jemu wlasnie o to chodzilo, by nie byc wiecej "zostawianym u dziadkow" i dostalby wygrana zamiast kary.
    • taki-sobie-nick Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 00:38
      Tobie to siano zostało do dziś, sądząc z wpisu. Nowe zasady kultury: nie ćpać, nie prostytuować się, nie znikać z domu na długie dni.
      • pani_tau Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:52
        Coś jak idealny mąż: nie pije i nie bije.
    • magdallenac Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 01:55
      la_felicja napisała:

>ale on mówi, że kąpiel to jedno z jego praw człowieka.

Cudne!!😂😂😂
      >

> I moja koleżanka skomentowała to tak : "Oczywiście nie powiedzieliśmy Tomkowi o
      > tym 🙂

Mowisz, ze Anglicy nazwali swojego synka Tomek?🤔🤔🤔
      • la_felicja Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 21:09
        magdallenac napisała:

>
        > Mowisz, ze Anglicy nazwali swojego synka Tomek?🤔🤔🤔

Thomas. Ale co to ma za znaczenie? Na forum to mogę o nim pisać choćby i Sierioża.
    • lilia.z.doliny Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 05:11
      Jest to jeden z nastraszniejszych, najbardziej bezczelnych nastolatków, o jakich czytalam!
      • kamin Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:52
        Też tak uważam. Dramat.
        Lubi długie kąpiele i nie dogaduje się z dziadkami.
        • manala Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:56
          Dramatem jest to, że 17-latek nie umie spojrzeć poza czubek własnego nosa, nie jest zdolny do empatii czy współczucia. I tak, jest to dramat.
          • lilia.z.doliny Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:09
            Nie, to nie jest dramat
            To jest standard
            • manala Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:12
              Aha. To ja mam inne standardy.
              • hanusinamama Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 09:13
                ty mozesz miec inne, nastolatki maja takie
              • 7katipo Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 14:12
                A ja mam dwie łazienki 🤪
          • pierwszychleb Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 13:47
            Oczywiscie ze tak. Wpadniecie w zle towarzystwo albo zawalenie szkoly to przy tym nic!
        • gaskama Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 08:00
          No straszne. Do poprawczaka go.!!!
    • ponis1990 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 05:17
      Jasne ze bym gówniarzowi powiedziała... Pewnie i tak by sie obecnie zbytnio nie przejal, ale może w końcu sie zacznie zastanawiać jak otoczenie go widzi
    • lot_w_kosmos Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 05:45
      Zaprawdę , powiedzieć : " zrobić siku" to taaaaaki kolokwializm! big_grin
    • manala Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:08
      Mam małą tolerancję dla takich socjopatów. Za każdym razem więc gdyby chciało mi się sikać, tudzież numer 2, a dziubdziuś blokowałby łazienkę, to robiłabym to w jego pokoju. Taki jasny przekaz...
      • zelinda Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:27
        Jesteś nienormalna
        • manala Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:29
          Nie, po prostu jak chcę srać, to chcę srać. Po sąsiadach mam chodzić bo dziubdziuś moczy dupę? Normalny jest zza to 17-latek, który nie rozumie, że inni też mają potrzeby. Czasem pilniejsze tongue_out
          • iwles Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:36

Z tym że nagła i pilna chęć srania może objawić ci się i wtedy, gdy domownik zajmuje łazienkę na 20 minut.
            • manala Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:48
              No więc grzecznie proszę domownika o (w miarę możliwości sprawne) opuszczenie toalety (na szczęście mamy takową oddzielnie) i moi domownicy są w stanie wykazać się zrozumieniem.
              • little_fish Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:56
                W przypadku kapiącego się nastolatka też możesz o to poprosić, zamiast defekować u niego w pokoju.
                • manala Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:59
                  Sądząc po tym, że matka zabiera korek, nastolatek był wielokrotnie proszony o uwzględnienie potrzeb innych. Nie zadziałało. Trzeba szukać skuteczniejszych metod.
                  • iwles Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:00

Skąd wiesz, że był grzecznie proszony?
                    • manala Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:04
                      Stąd, że cała ta sytuacja świadczy o nieudolności tych rodziców i o cackaniu się z małolatem. Jeśli w domu jest jedna łazienka i pozwalają mu w niej siedzieć godzinami, to raczej grzecznie prosili. Jakby zastosowali inne metody, może mogliby korzystać z własnej łazienki...
                      • little_fish Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:08
                        I w związku z tą nieudolnością sugerujesz wypróżnianie się w pokoju nastolatka. To z pewnością uczyni ich bardziej "udolnymi".
                        • manala Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:11
                          Może dotrze do niego, że inni mają potrzeby fizjologiczne, i że nie zawsze mogą zapanować nad nimi przez parę godzin? Najwyraźniej prawie dorosły facet nie może tego ogarnąć.
                          • hanusinamama Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 09:18
                            błagam powiedz ze nie masz dzieci...
                      • iwles Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:15

No więc właśnie zastosowali tę inne metody, zabrali korek. Jak widać siłowe rozwiązanie sprawy nie rozwiązuje.
                        • manala Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:19
                          To co? Zostaje im chyba dogadać się z sąsiadami?
                          "Słuchaj, mój dziubdziuś tak bardzo lubi się kąpać. Nie mogę korzystać z własnej łazienki. Czy mogę w związku z tym wpadać do ciebie walnąć klocka?"
                          • iwles Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:26

Zostaje im dojść wreszcie pokojowo do porozumienia z nastolatkiem.
                            Nie wierzę, że zawsze im się chce akurat wtedy.
                            Jak ta rodzina taka nic sobie nie mówiąca, to może chodzi o coś zupełnie innego, niż blokowanie łazienki, kiedy oni chcą skorzystać.
                            • manala Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:31
                              Problem w tym, że raczej pokojowe negocjacje nic nie dały, bo wtedy w ogóle nie byłoby tego tematu.
                      • hanusinamama Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 09:16
                        całą sytuacje opisała bezdzietna pańcia koloryzujac. była u mnie kidys kolezanka bezdzietna. ja sama w domu z 11miesiecznym dzieckiem. kolezanka byla oburzona ze nie moge zamknac dziecka w pokoju na czas wizyty....tylko kreci sie pod nogami...
                  • cosmetic.wipes Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 07:48
                    manala napisała:

> Sądząc po tym, że matka zabiera korek, nastolatek był wielokrotnie proszony o u
                    > względnienie potrzeb innych

Sadzać po tym, że matka zabiera korek, można uznać, że rodzice nie radzą sobie z komunikacją.
                    • waleria_s Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 08:39
                      To już może być bezradność. Też tak uwielbiałam się moczyć i rodzicom to również przeszkadzało, bo blokowałam łazienkę na nawet 3h, do wczesnego ranka. Wiele razy mnie straszyli odcięciem ciepłej wody, wyłączeniem światła. W domu ustala się takie reguły, żeby każdy był zadowolony i dobrze się czuł. Samopoczucie rodziców nie jest ważne? Moi chodzili notorycznie niewyspani przez moje kąpiele, ci z wątku nie mogą się nawet załatwić. To trzeba wreszcie uciąć.
                      • triss_merigold6 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 08:42
                        Gdyby w owym domu ustalano reguły, żeby każdy dobrze się czuł, to 17-latek nie byłby wysyłany na weekendy do dziadków, żeby się nim "opiekowali". Głęboko mu współczuję.
    • triss_merigold6 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:24
      Czyli mówisz, że nie mają w domu nawet malutkiego, osobnego wc? Cóż za beznadzieja.

Jestem absolutnie pewna, że informacja o braku opieki dziadków w weekendy, wstrząsnęlaby 17-latkiem dogłębnie, nie pozbiera się po tym chłopak psychicznie.
      • gaskama Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 08:10
        "Jestem absolutnie pewna, że informacja o braku opieki dziadków w weekendy, wstrząsnęlaby 17-latkiem dogłębnie, nie pozbiera się po tym chłopak psychicznie."

Zapewne. Teraz jako osoba niemal pełnoletnia będzie na weekend musiał zostać sam. A wiadomo, że dla każdego 17 latka wolna chata w weekend ... może nim dogłębnie strząsnąć.Młody zmuszany do weekendów z dziadkami mógł im specjalnie dać popalić. Może rodzice wyciągną wnioski.
    • piesiedwa Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:38
      Przykre ze rodzice krzywdza dzieciaka. Ja jestem zwolennikiem starych metod- ze dziecko wychowuje sie tak aby dalo sobiecrade w zyciu finansowo I emocjonalnie....nowe pokolenia ufoludkow mnie przerazaja i na tych dziwnych ludzi tez przygotowuje moje dzieci...ktos nimi bedzie kierowalsmile
      • triss_merigold6 Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:42
        Przykre, że stara baba tak nieudolnie trolluje.
        • piesiedwa Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 11:34
          Jak?
    • kamin Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:55
      A jak zachowywali się dziadkowie? To jest różnica pokoleń i tarcia mogły z tego wynikać. Co za pomysł żrby 17 letnie konia wysyłać na nocowanki do dziadków.
    • ruscello Re: Upiorny nastolatek 19.03.21, 06:58
      OMG, mój ojciec też się czepiał kąpieli. Z tego, co pamiętam, wszystkie koleżanki miały taki problem. Rodzinni chłopcy zresztą też. Rodzicom się nie dogodzi. Najpierw narzekają, że 13-14latki nie dbają o higienę, a potem narzekają na nadmiar kąpieli wink Ustalić, że trzeba poinformować o zamiarze zajęcia łazienki i niech nastawi budzik. Na weekendy zaczęłam zostawać sama w wieku 16 lat. Myślę, że rodzice koniecznie powinni poinformować chłopaka o opinii dziadków. Na pewno poczuje się ukarany, że nie może u nich przebywać pod nieobecność rodziców big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka