Dodaj do ulubionych

Znowu samochód...

21.03.21, 14:20
Tamtego Mitsubishi w końcu nie kupiłam. Notabene zadziwiająco "tępe" w prowadzeniu auto.

Natomiast jakbyście mogły mi napisać co sądzicie o Toyocie Yaris z 2009 roku, 74 tysiące na liczniku, sprowadzana z Niemiec. Właściciel jeździ nią od około trzech lat (o ile się nie mylę, bo o to nie dopytalam).
Cena 21 000.

Warto? Cena jest uczciwa?
Obserwuj wątek
    • tifa_lockhart Re: Znowu samochód... 21.03.21, 14:35
      Ale przecież tu nikt ci nie odpowie na takie pytania.
      Po pierwsze brak tu wiedzy merytorycznej, po drugie nikt nie ma rentgena w oczach by po takim opisie powiedzieć cokolwiek sensownego o aucie. Nikt nie zna jego prawdziwej historii(być może nawet obecny właściciel nie zna).
      A poza tym...Auta jak bielizna...Nie bierze się po kims.
      • magdallenac Re: Znowu samochód... 21.03.21, 14:40
        tifa_lockhart napisał(a):

> A poza tym...Auta jak bielizna...Nie bierze się po kims.

Myślę, że autorka bardzo doceni tę radę. Kurczę, że też nie wpadła na pomysł po prostu podjechać do salonu i kupić nowy samochód. Problem rozwiązany!
        • pani_tau Re: Znowu samochód... 21.03.21, 15:02
          Oj racja magdallenac 😀, wydrukuję sobie brakujące czterdzieści tysięcy i polecę kupowac.
        • engine8 Re: Znowu samochód... 22.03.21, 02:43
          Z samochodami jak z mezczyznami...... Przechodzone trzeba dobrze sprawdzac bo ktos sie ich pozbywa z jakiegos powodu.. smile I kazdy uwaza sei za 15 lat mlodszego... smile)
          I nie mozna radzic komus bo kazdy lubi i oczekuje czegos innego.
          I ten to az komicznny i oklepany przykald. 11 letni z 74k km - ktorym Niemiec jezdzil tylko do kosciola...
          A naprawde to pewnie ma 379k km
      • majenkir Re: Znowu samochód... 21.03.21, 14:43
        tifa_lockhart napisał(a):
        > A poza tym...Auta jak bielizna...Nie bierze się po kims.

Ja nawet calkiem fajnego meza wzięłam po kims, a Ty mi tu z autem wyjeżdzasz..
        • annajustyna Re: Znowu samochód... 21.03.21, 14:52
          Ja też 😂😂😂
        • engine8 Re: Znowu samochód... 22.03.21, 02:44
          Pewnie wyciagnelas go komus z lozka i byl jeszcze cieply?
          • majenkir Re: Znowu samochód... 22.03.21, 03:15
            🙄
      • ewa_2009 Re: Znowu samochód... 21.03.21, 15:33
        Oświeć mnie - męża/partnera/kochanka się bierze po kimś?
    • 12gram Re: Znowu samochód... 21.03.21, 14:48
      11letnia Yariska w takiej cenie? dużo za drogo. "sprowadzona z niemiec" + 74 tys przebiegu? = moze być licznik zaniżony.
      • annajustyna Re: Znowu samochód... 21.03.21, 14:53
        Moje 15-letnie audi też ma coś koło tego. Mało jeżdżę.
      • pani_tau Re: Znowu samochód... 21.03.21, 15:00
        Da się to sprawdzić? Tak naprawdę sprawdzić?
      • sol_13 Re: Znowu samochód... 21.03.21, 18:12
        A nawet 12 letnia. Też mam wrażenie, że to drogo.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Znowu samochód... 21.03.21, 18:15
      Ale, że samochód 12 letni za 21 tysięcy, bo tojota i to jeszcze malutka?
      Błagam.
      Kup coś młodszego, po co masz dożynać auta.
      Mówię ci to ja, jeżdżąca xedosem z '96 ;P, do którego pałam miłoscią wielką.

• trampki-w-kwiatki Re: Znowu samochód... 21.03.21, 18:55
      Drogo. Jak za ten rocznik.
    • pruszynkaaa Re: Znowu samochód... 22.03.21, 02:34
      74000 w cjagh 12 lat to wychodzi ok 500km/mc. Albo kręcony, albo jeszcze gorzej. Nie jest dobrze dla auta jak jeździ tylko takie krótkie dystanse, albo stoi zupełnie bez ruchu dłuższy czas. Krotka droga do załatwienia silnika
      • volta2 Re: Znowu samochód... 22.03.21, 02:41
        Bzdura, mam auto z podobnym miesięcznym przebiegiem i nic mu nie jest. Ma 20 lat, więc chyba możemy mówić solidnym doświadczeniu.
        Policja też nie chce wierzyć, że nie kręcony i zawsze puszczają dane do sprawdzenia 2razy zanim dowód oddadzą.
        • engine8 Re: Znowu samochód... 22.03.21, 02:47
          To ze tym masz akurat ma tu ZERO znaczenia.....
          Nikt nie przywiozl auta z Niemiec i na nim porzdnie nie zarabil wiec albo poskladane z 3 albo krecone a moze byc i jedno i drugie...
        • pruszynkaaa Re: Znowu samochód... 22.03.21, 06:56
          No tak. Obawiam się, że 20 letnie auto ma już nieco inną konstrukcję (zwłąszcza silnika), niż te 10cio i młodsze.
      • marianna1960 Re: Znowu samochód... 22.03.21, 05:05
        500km mięsiecznie też tyle robię normalny przebieg.
        • pruszynkaaa Re: Znowu samochód... 22.03.21, 06:54
          Ok, robię pow. 1.000 miesięcznie jednym autem, moze dlatego wydało mi sie to podejrzane. Mąż drugim też podobnie.
      • kandyzowana3x Re: Znowu samochód... 22.03.21, 05:42
        To auto typowo miejskie, często jaki drugie auto w domu. Do tych długich dystansów to chyba disle rzeczywiście od czasu do czasu powinny przejechać się kiła km z większą prędkością, ale czemu ma służyć jazda na długie dystanse ?
        • pruszynkaaa Re: Znowu samochód... 22.03.21, 06:51
          A choćby dlatego, że przy samych krótkich dystansach osłabiamy akumulator (a stojąc dłuzej, moze się samoistnie rozładować). Tu masz fajnie wytłumaczone jesli chodzi o całą resztę, zwłąszcza silnik: autokult.pl/25607,negatywne-efekty-eksploatacji-samochodu-na-krotkich-dystansach
          • marianna1960 Re: Znowu samochód... 22.03.21, 09:48
            Mam 8 letni samochód i jeżdżę krótkie i w największe mrozy odpalał bez problemu.
          • chicarica Re: Znowu samochód... 22.03.21, 10:14
            Zawsze mnie zastanawia co to konkretnie jest za problem, akumulator. Akumulator nowy masz za 300-400 zł, po co się z tym tak cackać?
            • pruszynkaaa Re: Znowu samochód... 22.03.21, 10:26
              Nie do każdego auta tyle kosztuje. Jak mi bateria w aucie padnie to mojego bydlaka nawet nie popchnę smile. Więc muszę dbać i robić dłuższe trasy od czasu do czasu, albo trzymać na kablu (ale ja mam zimą -20 przez miesiąc, więc trochę inaczej - zapominam, ze w Polsce takie zimy to już wspomnienie)
    • engine8 Re: Znowu samochód... 22.03.21, 02:50
      Kupuj tylko sprzedane orginalnie i uzywane w Polsce i jak mialo jednego wlasciciela.. Wtedy mniej wiecej wiesz co kupujesz.
      "Dziewic" z Niemiec nikt do Polski nie sprowadza...
      Jak juz co najmniej 2 poprzednich wlascicieli go nie chcialo i malo jezdzilo to widac sa ku temu powody.
    • sandrasj Re: Znowu samochód... 22.03.21, 07:17
      Generalnie tak, bo sama mam Yarisa z 2009 i kocham świnkę moją miłością wielką, ale wzięłabym raczej egzemplarz z Polski, i z wiarygodnym przebiegiem. Patrz na podwozie, jeśli nie była konserwowana, rdza już zrobiła swoje, taki urok Yarisków.
      • swinka-morska Re: Znowu samochód... 22.03.21, 09:56
        sandrasj napisała:

> Generalnie tak, bo sama mam Yarisa z 2009 i kocham świnkę moją miłością wielką,

Hehe, u mnie yaris ma ksywę "żuk".
        • sandrasj Re: Znowu samochód... 22.03.21, 10:10
          U mnie jest Dorą, od tego jak kiedyś mój tata nazwał ją Dorotką-Terkotką, a czasem świnką bo maska ze znaczkiem przypomina mi trochę ryjek świnki 😃
    • swinka-morska Re: Znowu samochód... 22.03.21, 09:54
      Ja mam yariskę z tego rocznika, z podobnym przebiegiem.
      Ileś razy zbierałam się do zmiany samochodu, ale... chyba nie mam powodu, bo nadal mi z nią dobrze wink nie psuje się, nie wybrzydza, jeździ zawsze, odpala w każde mrozy itd.
      Przy czym dla mnie to jest drugi samochód w rodzinie, używany tylko do jazdy po mieście.

Co do ceny - nie znam się, ale yarisy w dobrym stanie długo trzymają cenę i szybko się sprzedają.
      Ja co do zasady nie kupuję samochodów sprowadzanych z zagranicy.
      • karme-lowa Re: Znowu samochód... 22.03.21, 10:12
        Bardzo drogo.
      • sandrasj Re: Znowu samochód... 22.03.21, 10:15
        U mnie tak samo, nie psuje się, jedyne wymiany to eksploatacja, akumulator dałam jej nowy, no się krztusiła trochę przy - 15. Zakonserwowałam od spodu. Też używamy jako drugie auto.
        Teraz wszystkie małe auta to pierdochody z litrowym silnikiem, ja mam 1,4 z 90 km i śmigam moją strzałą płynnie nawet po autostradzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka