Dodaj do ulubionych

Zmiana pracy

21.03.21, 15:58
Chcę zmienić pracę, ale nie wiem za bardzo gdzie uderzyć, nie mam pomysłu na siebie.
Nie chcę pracować u Grażyny czy Janusza biznesu, nie muszę zarabiać dużo i nie mam nawet na to kwalifikacji ani doświadczenia, ale zależy mi na firmie gdzie będą przestrzegane podstawowe prawa pracownicze.
Moje wykształcenie to pedagogika opiekuńczo wychowawcza z terapią.
Czy bez doświadczenia dostanę pracę w biurze, jak zdobyć takie doświadczenie?
Obserwuj wątek
    • szpil1 Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:00
      Ale w jakim biurze?
      • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:08
        W biurze firmy, na początek proste czynności i stopniowe zdobywanie doświadczenia. Może jakiś urząd.
        • zlota.ptaszyna Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:10
          czy ty nie pracowalas w biurze?
          moze patrz w kiedunku biura w instytucji w ktorej pracuja ludzie z wyksztalceniem jakie ty masz.
          jak juz bedziesz w takiej firmie to latwiej ci bedzie dzialac zeby pracowac w zawodzie
        • panna.nasturcja Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:42
          onewoman napisała:

> Może jakiś urząd.

Na przykład jaki?
          Na czym się znasz, znasz przepisu, ustawy?
          • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:44
            Nie, ale mogę poznać🤭
            • panna.nasturcja Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:07
              I uważasz, ze tak Cię zatrudnia bez żadnej wiedzy i umiejętności, bo „możesz poznać”?
            • m_incubo Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:33
              Zacznij może od wyłapania różnic między faksem a skanem.
              A potem to już choćby do ministerstwa!
              • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:36
                Chyba dziwnych kroków. Ależ Ty musisz być zgorzkniała. Fuj
              • afro.ninja Re: Zmiana pracy 21.03.21, 19:10
                Jakby miała znajomości, już mogłaby być ministrą. Sorry, ale w tym kraju, ani doświadczenie, ani znajomość przepisów nie gwarantują pracy.
    • bo_ob Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:01
      co to znaczy 'praca w biurze', czym właściwie chcesz się zajmować ?
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Zmiana pracy 22.03.21, 13:25
        Niczym. Kolejna co myśli, że w biurze się nic nie robi, tylko pije kawę.
    • klementyna156 Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:02
      Praca w biurze oznacza teraz pracę zdalną. Nie wyobrażam sobie wdrażania nowej osoby w systemie zdalnym, jak? Na Zoomie? Wg mnie - bez szans, dopiero po pandemii (za 2-3 lata?).
      • strumien_swiadomosci Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:06
        U mnie w korpo są cały czas rekrutowani nowi ludzie i tak, szkolą się zdalnie. Najczęściej mają przydzieloną osobę do pomocy, której pracę na starcie obserwują.
        Idzie to gorzej niż zazwyczaj, ale jakoś idzie.
        A co do autorki - nie mając doświadczenia ani unikalnych umiejętności kiepsko to widzę. No chyba, że zostało to pominięte w pierwszym poście.
      • pani_tau Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:17
        Nie widzę żadnego problemu jeśli chodzi o szkolenie zdalne w takim przypadku a już w szczególności dotyczące programów komputerowych.
        Najwydajniejszy sposób to przeczytanie procedury i trener, z którym się przez tę procedurę przechodzi
        Co za różnica czy on siedzi obok czy jest 300 km ode mnie?
      • sumire Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:51
        Normalnie, przecież firmy przez cały czas zatrudniają pracowników. Jeśli praca polega głównie na klepaniu w klawiaturę, bez problemu wyszkoli się człowieka zdalnie.
      • esperantza Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:38
        Zdalnie wyrekrutowano i wdrożono w moim dziale już kilkanaście osób .
        Czekanie na koniec pandemii ze wszystkim to chyba żart .
      • clk Re: Zmiana pracy 21.03.21, 20:01
        My u nas właśnie wdrażamy nową osobą co drugi dzień z biura, w inne dni online. Idzie marnie ale idzie. Lepszej opcji brak
      • kolteta Re: Zmiana pracy 11.03.22, 14:07
        Nie rozumiem w czym problem. Przez całą pandemie masa korpo rekrutowała i wdrażała ludzi zdalnie.
      • iberka Re: Zmiana pracy 11.03.22, 15:32
        To zależy od owego biura, bo jednak są ludzie, którzy pracują stacjonarnie wyobraź sobie smile
      • gargamelja Re: Zmiana pracy 11.03.22, 16:22
        Zostalam wdrozona do pracy w systemie pracy zdalnej. W tym do pracy ze specjalistycznym dosc oprogramowaniem, bo pracy szukalam i znalazlam ja w czasie pandemii, oczywiscie jako "wąska specjalistka" jak przystalo na typowa ematke smile
    • bergamotka77 Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:08
      A dlaczego nie chcesz pracować zgodnie z wyksztalceniem? Myślę, że jest zapotrzebowanie na pedagogów i terapeutów.
      • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:11
        Znalazłam dziś ofertę wychowawcy w domu dziecka, nie wiem czy bym podołała, a to też praca zmianowa i nocna. Masz jakieś pomysły?
        Zanim się tu dowiem, że nigdzie się nie nadaję i że kłamie.
        • bergamotka77 Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:14
          Nie wiem jakie masz doświadczenie.
        • pani_tau Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:19
          Pytanie czy masz predyspozycje, bo akurat do takiej pracy lepiej je mieć.
        • szmytka1 Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:29
          co zrobisz, jak wychowanka zgłosi ci, że jest molestowana?

Aha.... zamieciesz to pod dywan, ukryjesz dla dobra wszystkich. Super, nadajesz się!
          • taki-sobie-nick Re: Zmiana pracy 22.03.21, 00:44
            Musiałaś, szmytka?
            • szmytka1 Re: Zmiana pracy 22.03.21, 09:32
              tak, bo to jedyny wątek na ematce jaki mnie gryzie, czas leci, a ja nie mogę zapomnieć, brzmi górnolotnie i głupio, ale taka prawda
              • daniela34 Re: Zmiana pracy 22.03.21, 09:43
                Pozostaje mieć nadzieję, że został zmyślony. Ja kojarzyłam autorkę z tamtego wątku i zakładałam, że może być prawdziwy. Założyłam też, że prawdziwy był wątek o wypowiedzeniu faksem, ale że autorka zaczęła dodawać coraz to mniej prawdopodobne szczegóły, a mąż wojskowy (co pamiętałam) stał się na koniec informatykiem, który nie odróżnia faksu od skanu (co w ostatecznym rozrachunku nie ma jednakowoż znaczenia, bo na końcu okazuje się, że podpis pod wypowiedzeniem jest odręczny!!!) to już jednak porzuciłam tę wiarę.
                Więc i wątek o molestowanej córce mógł być zmyślony (oby!).
        • biala_ladecka Re: Zmiana pracy 21.03.21, 19:38
          Nie zaczynaj od levelu hard. Poszukaj pracy w szkole, na swietlicy, u mnie w miescie nieustannie jest zapotrzebowanie. Moze pomoc nauczyciela? To sa stanowiska, na ktorych w zawodzie okrzepniesz. Rozejrzysz sie gdzie i co dalej.
    • alpepe Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:33
      hahaha, uśmiałam się.
      • fitfood1664 Re: Zmiana pracy 22.03.21, 13:46
        ty jak zwykle z suczym humorze
    • leni6 Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:36
      A nie chcesz pracować w państwowym przedszkolu ?
      • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:45
        Nie mam pedagogiki przedszkolnej
        • leni6 Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:22
          Przecież nie musisz mieć, możesz zacząć jako pomoc a w międzyczasie uzupełnić wykształcenie.
          • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:37
            Chciałam uzupełnić tylko teraz już trzeba mieć jednolite pięcioletnie z przedszkolnej.
          • biala_ladecka Re: Zmiana pracy 21.03.21, 19:40
            Nie moze uzupelnic. Reforma Gowina.
    • panna.nasturcja Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:40
      Ale w jakim biurze? Co chciałabyś tam robić?
      I co to są, według Ciebie, "proste czynności", które chciałabyś wykonywać?
      Bo skoro dla Ciebie problemem jest faks, ksero, skan i urządzenia biurowe (co sama napisałaś w innym wątku) to co podpada pod proste czynności?
      • bergamotka77 Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:48
        Robienie kawy dyrektorowi ale nie z ekspresu.
      • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:57
        No właśnie to, a to chyba nie jest wiedza tajemna i można się tego nauczyć w krótkim czasie.
        • bergamotka77 Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:00
          Ale wiesz, ze dyrektorzy pija juz kawę z ekspresu i proszą o zeskanowanie dokumentów?
          • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:10
            Chcesz być zabawna?
            • cosmetic.wipes Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:32
              Ale ona ma rację. Brak umiejętności zrobienia kopii czy skanu dokumentu to kalectwo.
              • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:38
                Ale ja to robiłam, nie na co dzien bo nie potrzebowałam.
        • panna.nasturcja Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:10
          Więc się naucz.
          Bo nie bardzo widzę prace w biurze u osoby, która ani nie zna urządzeń biurowych, obsłużyć ich nie umie, ani nie ma żadnej konkretnej wiedzy.
          To znaczy co jest Twoją zaletą jako pracownika biurowego?
          • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:12
            Skrupulatność, dokładność, obowiązkowość.
            • triss_merigold6 Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:26
              Składanie pudełek na taśmie lub inny prosty montaż polecam.
              Skrupulatnosc, dokładność etc. może sobie wpisać co druga pilna i ładnie prowadząca zeszyty 15-latka.
              • hrabina_niczyja Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:28
                Odpada, tam trzeba być szybkim.
                • triss_merigold6 Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:37
                  Płacenie z akordu poprawia wydajność.
            • hrabina_niczyja Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:27
              Skrupulatnie i dokładnie będziesz robić co? Skanować? Faksować? Excela znasz? Power Pointa znasz? O ile nie masz praktycznych umiejętności obsługi sprzętów biurowych, programów itd itp to wszystkie te cechy możesz sobie w nos wsadzić. Dziś się liczy wiedza i konkretne umiejętności, nie ma już sekretarek, które się zatrudnia wyłącznie do parzenia kawy.
            • panna.nasturcja Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:52
              Pytałam o wiedzę i umiejętności.
        • m_incubo Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:36
          Przez 3 lata jakoś się nie nauczyłaś?
          • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:40
            Nie wymagała tego moja praca.
            • panna.nasturcja Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:55
              Serio?
              Jak współczesny człowiek może nie odróżniać faksu od skanera i nie umieć obsłużyć ksero?
              Znaczy ktoś ma Cię zatrudnić jako niewiadomokogo a Ty się bedziesz uczyć kserować. A komputer chociaż obsługujesz? Programy jakieś?
    • hrabina_niczyja Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:41
      O ile jesteś prawdziwa to to jest jakieś kuriozum. Baba po 40tce nie wie gdzie szukać pracy i idzie na ematke. Portale ogłoszeniowe otwórz i wysyłaj. Nie dziwię się twojej szefowej, że miała dość. Też bym miała, nie dość, że kryzys, covid to jeszcze ty co to przez rok zamknięcia szkół opieki do dziecka nie umiała sobie zorganizować. Nie ona jest Grażyna w tym wszystkim.
      • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:49
        Nie jestem po 40. Gdzieś tak pisałam?
        • hrabina_niczyja Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:24
          To nawet. Młódką po studiach też nie jesteś. Dorosła baba powinna już takie rzeczy ogarniać.
          • fitfood1664 Re: Zmiana pracy 22.03.21, 13:47
            a jak nie ogarnia to co? skopać ją? paradne, skąd się takie sucze biorą?
            • kropkacom Re: Zmiana pracy 22.03.21, 13:56
              Hrabina wzięła osobiście tą Grażynę z pierwszego postu big_grin
              • fitfood1664 Re: Zmiana pracy 22.03.21, 13:59
                a, czyli uderz w stół ? big_grin
                • kropkacom Re: Zmiana pracy 22.03.21, 14:04
                  Niestety/stety. Ten poziom agresji wskazuje na osobisty stosunek.
                  • hrabina_niczyja Re: Zmiana pracy 23.03.21, 00:24
                    Raczej stwierdzenie faktu. Dorosła kobieta powinna raczej wiedzieć gdzie się szuka pracy, a już na pewno co umie i chce robić. I zmartwię was, u mnie taka melepeta wyleciałaby po tygodniu, bo żeby skanu nie ogarniać w tych czasach to się w głowie nie mieści. A za samo chodzenie po biurze to nikt nikomu nie zapłaci. Pracowałam na etacie długie lata, ale zawsze miałam świadomość, że pracodawca nie po to mnie zatrudnił, żebym w domu na garnuszku jego i zusu siedziała. Rok temu bym sytuację rozumiała, nagle wszystko zamknęli. Po roku wyjeżdżać ponownie z opieka, gdzie szkoły były zamknięte prawie rok to jest zwykle cwaniactwo. A szefowa Grazyna ma prawo do nie stać mnie.
    • sumire Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:50
      Co rozumiesz przez pracę w biurze?
    • elenelda Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:52
      W szkole publicznej. To budżetówka, prawa pracownicze są przestrzegane.
      • elenelda Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:53
        Świetlica, terapia pedagogiczna.
        • biala_ladecka Re: Zmiana pracy 21.03.21, 19:50
          No nie, do terapii trzeba jednak miec jakies umiejetnosci i doswiadczenie.
    • szara.myszka.555 Re: Zmiana pracy 21.03.21, 16:56
      Teraz tyle ludzi ma problemy wychowawcze z dziećmi, śledzę kilka psycholożek i edukatorów na facebook'u - i mnóstwo ludzi uczestniczy w ich webinarach, kupuje drogie kursy dla rodziców. Konsultacje i sesje terapeutyczne (także na skypie czy zoomie) kosztują sporo $$$. Ta branża to żyła złota.

Jeśli mieszkasz w większym mieście, spróbuj w szkołach prywatnych/demokratycznych/autorskich.

Gdzie pracowałaś do tej pory? Co umiesz robić, co lubisz robić?
      • m_incubo Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:47
        Polecam ci jej starsze wątki i odpowiedź na pytanie czy powierzyłabyś komuś takiemu swoje własne dziecko.
    • samawsnach Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:04
      Szukaj ofert na BIP urzędów. Niekoniecznie są to oferty wysoko wyspecjalizowane. Znajdź taki, gdzie masz chociaż trochę wiedzy lub doświadczenia (wydział zdrowia, oświaty?), przygotuj się w wymaganego ustawodawstwa i startuj.
      • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:11
        Dzieki
        • mika_p Re: Zmiana pracy 21.03.21, 19:27
          Tylko bierz pod uwagę, że startując do urzędu, w najlepszym razie będziesz konkurować z kilkunastoma czy kilkudziesięcioma osobami, z których część to stare wygi naborowe i tę ustawę, jedną z kilku, które trzeba znać, oni już czytali kilka razy i podchodzili do testów, a część to ludzie, którzy pracowali w pokrewnej branży i to, co ty będziesz odkrywać i próbować zrozumieć, dla nich będzie już znajome - a w najgorszym razie w tym naborze startować będzie stażysta lub osoba zatrudniona na zastępstwo na tym stanowisku, na które aplikujesz.
          • samawsnach Re: Zmiana pracy 21.03.21, 19:37
            Niekoniecznie. Czasem te konkursy pozostają bez rozstrzygnięcia ( ale to zazwyczaj te bardziej wyspecjalizowane), bo nie było chętnych i są ponawiane, czasem jest kilka osób. Skoro onewoman nie ma pracy, warto próbować. A gdyby nie chciała tak koniecznie pracy biurowej, to po tej pedagogice ma w ogóle sporo możliwości.
            • mika_p Re: Zmiana pracy 21.03.21, 21:31
              Tak właśnie, nierozstrzygnięte nabory to częsciej specjalistyczne stanowiska niż te najniższe z niewielkimi wymaganiami.
    • onewoman Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:56
      Już się nie wpisujecie, to był mój ostatni post na ematce.
      • krypteia Re: Zmiana pracy 21.03.21, 18:01
        onewoman napisała:

> Już się nie wpisujecie, to był mój ostatni post na ematce.

Pozdrów dziadka córki
      • 35wcieniu Re: Zmiana pracy 21.03.21, 18:03
        Lol. Jasne big_grin
      • panna.nasturcja Re: Zmiana pracy 21.03.21, 19:11
        onewoman napisała:

> Już się nie wpisujecie, to był mój ostatni post na ematce.

O matko, następna królowa dramatu.
        Niestety, to juz na nikim nie robi wrażenia, zbyt wiele takich postów było.
        • taki-sobie-nick Re: Zmiana pracy 22.03.21, 00:43
          Trawestując znane powiedzenie - ematka najpierw kopie w d..., a potem się zastanawia, czy na pewno należało.

W wersji panny nasturcji - potem prezentuje foch, ponieważ kopnięty nie jest zachwycony.
    • zelinda Re: Zmiana pracy 21.03.21, 17:56
      Teraz dużo ludzi straciło pracę, więc osoba w średnim wieku, bez szczególnych umiejętności, ma marne szanse na nową pracę. Pracowałaś kiedyś w wyuczonym zawodzie, masz doświadczenie? I nawet jak coś znajdziesz to z kim bombelka zostawisz skoro do tej pory nie ogarnelas opieki? Chcesz iść do budżetówki i co chwilę chodzić na opiekę? Zanim dostaniesz umowę na stałe to trochę potrwa. Więc marnie widzę twoją karierę zawodową.
    • abecadlowa1 Re: Zmiana pracy 21.03.21, 19:06
      Z ciekawości, jakie to mogą być najprostsze prace biurowe, weszłam na nabory.kprm.gov.pl i wybrałam w wyszukiwarce poziom wykształcenia: średnie, doświadczenie zawodowe: 0. Wyszukiwarka wypluła ponad 200 ofert pracy, zajrzałam do kliku i w każdej oczekiwali, że kandydat do pracy będzie coś umiał.

Chyba najprostsza praca biurowa, którą sobie wyobrażam to praca w biurze podawczym: odbierasz pisma, rejestrujesz je i sortujesz do przegródek, ale pewnie też wymaga pracy z jakimś programem komputerowym. Może na poczcie nie ma tez jakiś dużych wymagań?
    • clk Re: Zmiana pracy 21.03.21, 20:03
      Pytania:
      - znasz języki ?
      - znasz się na pakiecie office / prezentacje / excel ?
      - jesteś dobra w organizowaniu rzeczy
      - dobrze rozmawiasz przez telefon ?

Ogólnie „praca w biurze” w tym momencie kuleje - okazuje się ze asystentek nie trzeba - jeśli już to do wysokich stanowisk.
      Nie trzeba - pandemia
    • kadfael Re: Zmiana pracy 21.03.21, 21:47
      Ale jaka biurowa, co umiesz? Tu np. masz oferty pracy z jednego konkretnego urzędu. Masz takie kompetencje, żeby startować? www.poznan.uw.gov.pl/oferty-pracy
      W tej chwili praca biurowa to nie jest zwykle tylko stukanie w komputer i nic więcej.
    • redwineiswhatilike Re: Zmiana pracy 21.03.21, 23:22
      A nie chcesz pracować w zawodzie? Wydaje mi się, że teraz jest na to zapotrzebowanie.
      • zelinda Re: Zmiana pracy 22.03.21, 06:28
        Kobieta która nie wiedziała co zrobić gdy wyszło na jaw że jej ojciec molestuje jej córkę nie ma predyspozycji do pracy z dziećmi. To osoba chora albo bez uczuć wyższych.
        • pink_peonies Re: Zmiana pracy 22.03.21, 15:29
          Kobieta, która nie odróżnia faksu od skanu chce pracować w biurze 😄 niezłe jaja.
    • trudneslowa Re: Zmiana pracy 11.03.22, 15:35
      Jak się ma Twoja córka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka