ewolajda88 Re: Wsiowe zwroty 23.03.21, 22:01 Dźwi. Szczególnie jak slyszę, żeby zamknąć "dźwi", to mam ochotę przytrzasnąć palce... Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 11:25 😂 podobnie reaguję na "garki" "krzest" i "Wiśnieska" zamiast "Wiśniewska" (moja polonistka tak sprawdzała listę obecności, a mnie się rzygać chciało) Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 14:40 u mnie na wsi słyszę "capnąć dźwi". To jest dopiero !@#$%^ Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 08:22 A co to znaczy? Bo podejrzewam, że jednak nie to, co myślę Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wsiowe zwroty 23.03.21, 23:10 Alternatywnie "nie rozumię". "TAKA PRAWDA"!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 07:29 Z kategorii "odmiana czasowników" to jeszcze "weznę" zamiast "wezmę". I oczywiście wszelkie mylenie dyftongów z "m", z ematkowym "(wspulczuje) twoim dziecia" na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Wsiowe zwroty 23.03.21, 22:26 Zjeżdżać do Polski - w sensie powrotu z emigracji. Zjeżdżamy w maju, zjechaliśmy w kwietniu. No nie mogę.. Zaraz mam wizję emigranta z uciulanymi oszczędnościami w skarpecie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 10:25 Ja też się łączę. To zjeżdżanie do Polski na medal jest! Odpowiedz Link Zgłoś
gargamelja Re: Wsiowe zwroty 23.03.21, 23:04 Piwerko Znakiem tego Opitolić Pokosztować w sensie spróbować. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 00:08 gargamelja napisała: > Piwerko Skojarzyło mi się z: Dziec Małż Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Wsiowe zwroty 23.03.21, 23:12 Nie umiem w coś-np. nie umiem w ciasto, nie umiem w szachy. Jedna z forumek, chyba mid week używa czesto tego zwrotu. Lingwistyczny koszmar nie znoszę też "ubogacić" zamiast wzbogacić dedykowane czemuś rant na kogoś disuje mnie Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 07:27 Przeszło do języka potocznego jako: nie umiem w za zazdrość, nie umiem w związki na odległość itp. Mnie się nawet podoba Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 10:30 "Nie umiem w" ma szerszy kontekst, ty nie umiesz w internety, jeśli tego nie wiesz Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 12:48 Czy możesz to wyjaśnić? Ja kompletnie nie wiem o co chodzi a widzę ostatnio tę przedziwną konstrukcję bardzo często. Jakie jest jej źródło? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 22:11 a no takie, że cześć nieuków od:osobom, dziecią, mam chorom curkę, tworzy analfabetyczne formy językowe. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 08:26 To nie jest forma analfabetyczna, tylko żartobliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 22:10 wolę wyrażać się poprawnie, niż używać pseudo zwrotu. Nie umiem w itnernet..internety itd. to podobny obciachowy rak Odpowiedz Link Zgłoś
wies-baden Re: Wsiowe zwroty 25.03.21, 08:26 ,,Internety" kocham w wyrażeniu, że informacja pochodzi ze świata wirtualnego. Odpowiedz Link Zgłoś
siwa-faryzeuszka Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 09:51 > obciachowy rak o właśnie, rak. wyjątkowo nie lubię tego określenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 12:09 simply_z napisała: > Nie umiem w coś-np. nie umiem w ciasto, nie umiem w szachy. Jedna z forumek, ch > yba mid week używa czesto tego zwrotu. Lingwistyczny koszmar > nie znoszę też "ubogacić" zamiast wzbogacić > dedykowane czemuś > rant na kogoś > disuje mnie forumka midłik umie w ubogacanie dedykuję ci to zdisowanie i mam na ciebie od dziś ranta Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wsiowe zwroty 23.03.21, 23:25 O, i jeszcze: przypasować/ podpasować Fuj fuj Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 22:12 Wolisz przypasić? To bardziej ci pasi? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 22:31 la_felicja napisała: > Wolisz przypasić? To bardziej ci pasi? O nie 🤢 Wolę spodobać się Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Wsiowe zwroty 23.03.21, 23:38 Moje sentymentalne wsiowe zwroty to: duchówka (taki jakby piekarnik w kuchni kaflowej), zwracanie się do ludzi po nazwisku i w liczbie mnogiej (Kowalska, co gotowaliści dziś na obiad?), i to, że każdy kot na wsi miał na imię Maciek. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 12:50 abecadlowa1 napisała: > i to, że każdy kot na wsi miał na imię Maciek. > Albo Mruczek, a pies Murzyn Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 20:39 U nas na wsi długo każdy pies to był Dżek, a suka to Dżamba. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 20:42 Tak informacyjnie: sjp.pwn.pl/doroszewski/duchowka;5423353.html Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 22:34 Nie wsiowe, ale urocze, nieco przestarzałe. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wsiowe zwroty 26.03.21, 08:54 Duchowka i lufcik sa prze-urocze, cudowne slowka, nie mam pojecia dlaczego az tak milo mi brzmia, moze kojarza sie nostalgicznie ze « starymi, dobrymi czasami ». Dzieki za przypomnienie, kocham jezyk polski za te wszystkie slowa. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wsiowe zwroty 25.03.21, 15:18 la_felicja napisała: > Duchówka i lufcik! Ja znam duchówkę jako szabaśnik. W angielce czyli "nowoczesnym" kuchennym piecu węglowym z blachą, takim stojącym na nóżkach. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wsiowe zwroty 26.03.21, 09:02 abecadlowa1 napisała: > zwracanie się do ludzi po nazwisku i w liczbie mnogiej (Kowalska, co gotowaliśc > i dziś na obiad?), Tez mam do tego wielki sentyment, moja babcia specjalnie tak mowila bo wiedziala, ze mnie to cieszy ( a ze mieszkala na wsi, to i ludzie tak sie do siebie zwracali), mowila tak do swojej bliskiej przyjaciolki- kobiety ze wsi- dla jaj, a czasami sie do niej zwracala « normalnie » i to bylo ujmujace bo wiedziala kiedy powiedziec « Marysiu », a nie « Kowalska ». Mam jeszcze inne z mojej babci- ale nie wiem czy wsiowe- zwracala sie do mezczyzn feminizujac ich imiona- tez to uwielbialam😛 Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 08:29 > zwracala sie do mezczyzn feminizujac ich imiona- Możesz podać przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 08:45 Pewnie dodając -a np Stasia, Marka, Andrzejka. To co pamiętam z dzieciństwa to ładne zdrobnienia stosowane w rozmowach dorosłych. Obecnie mówi się tak do dzieci. Przypomniało mi przy okazji ujawnienia zdrobnienia królowej Elżbiety. Odpowiedz Link Zgłoś
wies-baden Re: Wsiowe zwroty 23.03.21, 23:42 Wsiowe czy miastowe, oto jest pytanie? odmiana czasownika w 3-ej os l. mnogiej: robiom, decydujom, widzom -. to brzmi jak pociągnięcie styropianem po szkle. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wsiowe zwroty 23.03.21, 23:48 A poucz takich, to potem masz "ludzią" i "dziecią". Bo miało być -ą na końcu. Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 00:00 Zajefajnie. Mam na stanie... niemowlę i szkolniaka I niezmiennie wkurza mnie dżihad w sensie robienia awantury. Swoją drogą samo awanturowanie się tez mnie wkurza. Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 00:07 Ale dżihad zauwaz ze używają ematki z obrzeży/ prowinnicji - malomiasteczkowe mi się kojarzy jak ematka wpada do swojej wlasnie wiejskiej / miasteczkowej podstawówki i robi dzihad Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 10:34 Pomyliło ci się cos. Zwrotu tego używa tris, która jest z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 00:12 liliawodna222 napisał(a): > Zajefajnie. > Mam na stanie... niemowlę i szkolniaka > I niezmiennie wkurza mnie dżihad w sensie robienia awantury. Swoją drogą samo a > wanturowanie się tez mnie wkurza. > Dżihad jest fajne Odpowiedz Link Zgłoś
pierwszykot Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 00:02 W każdym bądź razie Ale to chyba nie wiesniactwo tylko nieuctwo Odpowiedz Link Zgłoś
zaspasniegowa Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 01:36 A słyszałyście powiedzenie „wykąpę się” zamiast wykąpię? Moja rodzina tak mówi, jeszcze mi się zdarza czasami tak powiedzieć. Ale my to klasa robotniczo chłopska z Nowej Huty, potem emigranci. Więcej by się takich słów znalazło. Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 08:47 Ja zawsze myślałam, ze to zagłębiowski regionalizm. Bo u mnie na roku mówili tak koledzy z Dąbrowy Grn i okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
zaspasniegowa Re: Wsiowe zwroty 25.03.21, 04:46 O tak! Babcia chrapiąca na wersalce przed telewizorem. Babciu, połóż się spać bo już chrapiesz! Co? Ja nie chrapę. Mam sentyment do tych powiedzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 11:02 zaspasniegowa napisała: > A słyszałyście powiedzenie „wykąpę się” zamiast wykąpię? Moja rodzina tak mówi > , jeszcze mi się zdarza czasami tak powiedzieć. Ale my to klasa robotniczo chło > pska z Nowej Huty, potem emigranci. Więcej by się takich słów znalazło. Tak, to gwarowe, podkrakowskie. Podobne to zrobę, weź me, zamiast mnie. Policzko zamiast policzek. Znam też ukąpać się i ukochać. Ukochaj mamusię. Brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 22:15 tak, wioskowe. Pojechoł toom no i wzioł takie cuś, no mowio ci, że tak zrobioł. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 22:16 To podobno krakowskie, taka wymowa - jak panięka z okięka. Natomiast świeży warszawiacy z lat 80-tych unikali wymawiania "i" - i mówili - boly mnie, pomylyło mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Wsiowe zwroty 25.03.21, 00:34 i "z szaconkiem, bo się może skończyć źle" Odpowiedz Link Zgłoś
wies-baden Re: Wsiowe zwroty 25.03.21, 08:31 Kuchęka. Nauczycielka mojego syna mówiła: ,, drugego kerunku". Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Wsiowe zwroty 26.03.21, 00:04 > unikali wymawiania "i" - i mówili - boly mnie, pomylyło mi się. ymenyny sie hucznie obchodzilo Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 07:32 Bzdura - to jest właśnie wymowa w starej gwarze warszawskiej, która zanikła po wojnie wskutek napływu ludności wiejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
zaspasniegowa Re: Wsiowe zwroty 25.03.21, 04:43 O tak, ukochaj babcię często słyszałam w dzieciństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
nocnamagia Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 05:34 Nie idzie zrozumieć, pojąć itp. Zawsze mam ochotę zapytać kto i dokąd idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 07:24 Ooo tak! Nie idzie zrozumieć i ino to takie "Daleko od szosy". Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 10:37 Mamo, ile razy mam mówić, że nie mówi się "ino"! Ino jak? Ino tylko! Odpowiedz Link Zgłoś
elenelda Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 21:39 Znajoma ze Śląska tak mówi. Kocham ten zwrot Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Wsiowe zwroty 25.03.21, 00:35 nie ze Śląska, ale blisko: idze, idze Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wsiowe zwroty 25.03.21, 15:21 lellapolella napisała: > nie ze Śląska, ale blisko: idze, idze Z Krakowa Idze, idze bajoku! Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 05:47 Moja wspolpracownica używa: mrygać Cieńdobry ( dzień dobry ) Skarmiać ( dziecko) Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 07:03 _ mam smaka - pomidorówka - tysi (zamiast tysiące) + inne określenia pieniędzy typu siano, kafle, koła itp - inne już wymienione z kupię torta i ja rozumie na czele Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 07:14 A co złego w pomidorowce? Grochówka też wsiowa? Odpowiedz Link Zgłoś
aga.doris Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 09:21 Grochówka nie, ale pomidorówka powoduje u mnie gęsią skórę Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 09:28 NO wiesz u mnie szczawiowa...ale nie uważam, ze to "wsiowa nazwa" Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 08:34 A co jest złego w pomidorówce? Ze to zupa pomidorowa? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 09:41 aga.doris napisała: > - pomidorówka O, błeh! Gorsza jest dla mnie tylko jajówa (brrr). Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 10:02 Jajówa jest wstrętna, ale pomidorówkę jestem w stanie przełknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 10:44 jowita771 napisał: > Jajówa jest wstrętna, ale pomidorówkę jestem w stanie przełknąć. > Już się do pomidorówki przyzwyczaiłam, ale wydaje mi się wyjątkowo nieprzyjemna. Jednak jajówa stanowczo bardziej odrzucająca! Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 07:34 Wsiowo to brzmi "wsiowe zwroty" ☹️. Bardziej pasowałby tu tytuł "Irytujące Was zwroty". Jak wynika z dyskusji w wątku nie wszystkie są niepoprawne. Ale mogą być wkurzające. Mam kilka takich. Na czele Niunia. Potem już kilka innych: teście, zjeść torta, pomarańcz i parę innych Odpowiedz Link Zgłoś
grazbed Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 07:36 I nadżywanie w wypowiedzi jednego słowa np. inny. Przepraszam 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 08:22 Gówniaki w odniesieniu do małych dzieci. Poziom pogardy w tym określeniu zwala z nóg. Odpowiedz Link Zgłoś
barbibarbi Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 09:04 O tak, straszne to jest. Czasami też jest gówniarze, ale to już nie ma takiego rażenia i chyba odnosi się bardziej do młodych łobuzów. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 08:32 Okropnie irytują mnie słowa: w punkt, dokładnie, mega, dziubdziuś, madka. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 08:44 A z mojego podwórka: do Kroacji, we Mannheimie, na tankszteli, na autobanie ... Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Wsiowe zwroty 25.06.21, 12:52 Autobana, sbana- ch... mnie strzela, jak To słyszę. Ale tak mówi stara emigracja, głównie ze śląska i ich potomkowie. Moja teściowa spolszcza niemieckie słowa jak nie zna polskich odpowiedników. Denerwujące, ale sie przyzwyczaiłam. Typu: szpargle, artiszoki. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 08:46 Weznę, trzymie, plus wszystkie -om w 3 osobie liczby pojedynczej. 🤦🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 08:48 "p-kole" 🤮 "nastaranie" "w podobie" "zgapić" Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 10:57 pychotka Kurde, usiłuję sobie przypomnieć, jak się mówiło w latach 90. na ruski bimber sprzedawany na ryneczkach, właśnie z pychotką mi się kojarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 11:14 "pychota" "taka pycha" też wywołuje u mnie odrzut Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 10:43 "Ala w podobie" mnie "urzekło". I wręcz "kocham" nieograniczenie "na tygodniu", "na łykędzie" Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 11:27 ja też w ogóle, z tego co czytam, to większość wymienionych, mnie drażni poza pomidorówką, popylaniem i gówniakami Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 14:13 Nie przeszkadzają mi "gówniaki". Jeśli ktoś wrażliwy, ta zawsze mogą być " kaszojady"😀 Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 23:52 redheadfreaq napisała: > Co oznacza "w podobie"?! 😬 > W tym stylu, w ten deseń. Widziałaś film "Dziewczyny do wzięcia"? Tam jedna z bohaterek mówi, że chciałaby zapoznać inżyniera, magistra, albo kogoś "a la w podobie". Film uwielbiam, wg mnie lepszy niż Rejs. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Wsiowe zwroty 24.03.21, 22:21 Ale p-kole to takie wygodne jest...nie trzeba się zastanawiać, czy pisze się przedszkole, czy przeczkole, czy pszedżkole... Odpowiedz Link Zgłoś