Dodaj do ulubionych

Renta rodzinna

25.03.21, 09:31
Od razu zaznaczam, że od kilku dni usiłuję się dodzwonić na infolinię ZUS. Bezskutecznie. Napisałam maila z pytaniem, ale jeszcze nie dostałam odpowiedzi.
Dlatego pytam tu, może ktoś cokolwiek będzie wiedział...

Koleżance zmarł mąż - rencista.
Pozostawił żonę i dwójkę dzieci - 18 i 15 lat, uczących się, starsze ma w planie studia. Przynajmniej do tej pory miało...
Koleżanka pracuje, ma 52 lata. Jej zarobki (jak policzyć roczny dochód - wszelkie premie, dodatki itp) przekraczają obecny próg 130% obowiązującej (zmieniającej się co kwartał kwoty).

I tak.

Teoretycznie przysługuje im renta rodzinna na 3 osoby, 95% tej renty, którą dostawal mąz dotychczas.
Ale koleżanka przekracza próg. Może się zrzec prawa do renty rodzinnej.
Czy wtedy będzie przysługiwac 90% swiadczenia na dwójkę dzieci?

Wiem, że to trochę na wyrost pytanie, bo co się zmieni w przepisach diabli wiedzą.Pytam o stan na dzisiaj.

Wiadomym jest, że emertyturę koleżanka dostanie znacznie niższą niż obecna renta męża. Czu po ukończeniu nauki przez dzieci i po osiągnięciu własnego wieku emerytalnego, będzie mogła pobierać zamiast własnej, emeryturę po mężu?

Obiecałam jej pomóc, przynajmniej w tej kwestii , bo kobieta jest w rozsypce....
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: Renta rodzinna 25.03.21, 09:39
      Z tego co pamiętam - w takiej sytuacji będzie po prostu renta rodzinna na dzieci. Wdowa nie musi się zrzekać prawa do renty dla siebie, po prostu wystąpi wyłącznie o rentę dla dzieci.
      Jeśli mąż był rencistą, to wdowa po osiągnięciu wieku emerytalnego mogłaby wybrać rentę rodzinną jako świadczenie korzystniejsze (ale nie będzie to emerytura po mężu, bo takiej tu nie było).
      • kochamruskieileniwe Re: Renta rodzinna 25.03.21, 09:50
        dzięki, fakt - zle nazwałam świadczenie. Nie emeryturę po mężu, ale rentę rodzinną.
        Bo będzie na pewno korzystniejsze.
        Tyle, że nie wiadomo, co będzie za te 8 lat. Ewentualnie, może wcześniejsza emerytura -o ile coś takiego jest i kobieta spełnia warunki typu staż pracy...(czy dontego jakoś się wlicza czas studiów? Bo przy wyliczaniu normalnej emerytury - owszem, jakies znaczenie to ma)
        • iwles Re: Renta rodzinna 25.03.21, 10:07

Swinka-morska dobrze napisała.
        • swinka-morska Re: Renta rodzinna 25.03.21, 10:07
          Już chciałam napisać, że renty rodzinne są najstabilniejszą częścią systemu zabezpieczenia społecznego, bo nie połączono reformy systemu emerytalnego ze zmianami w systemie rentowym (a to błąd, bo obie kwestie są mocno ze sobą powiązanie).
          Już miałam tak napisać, a potem przypomniało mi się, że żyjemy w państwie pisiarskim, więc wszystko (co złe, głupie, złodziejskie) jest możliwe. Na pewno renta rodzinna na dzieci jest najpilniejsza. Plus przeniesienie dziedziczonych składek z OFE na konta spadkobierców.
          • kochamruskieileniwe Re: Renta rodzinna 25.03.21, 10:22
            o matko! dobrze, żeś mi przypomniała o OFE! Bo o te środki to chyba trzeba wystąpić.
            A co w takim razie, jak została przynana renta (męzowi) ze środkami dziedzicznymi z ZUS (to subkonto?)
            Czy one już "przepadły" w momencie wyliczania renty?
            Choroba, zapomniałam o tym...
            A pieniądze im potrzebne, bo wszelkie oszczędności pochłonęła choroba i rehabilitacja męża. A facet zaczął dochodzić do siebie i tu bach... uncertain
            • swinka-morska Re: Renta rodzinna 25.03.21, 10:43
              O to trzeba byłoby popytać dokładnie w ZUSie jak to wygląda w szczegółach, zwłaszcza biorąc pod uwagę zmiany w OFE sprzed paru lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka