homohominilupus 26.03.21, 22:44 Bez znaku zapytania bo wiem ze jest. Takie cos dzis spotkałam. Rozłożyło skrzydła i polecialo prosto na mnie. Wrzasku narobilam. Wielkie toto. Nl i ciekawa jestem co to za stwór Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chatgris01 Re: Entomolog tu jest 26.03.21, 23:02 Ja nie entomolog, ale wygląda na szarańczę. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Entomolog tu jest 26.03.21, 23:11 Tez myslalam ze szarancza ale sie nie znam Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Entomolog tu jest 26.03.21, 23:13 No właśnie.. Gdzie na zdjęciu powyżej widzisz takie skrzydła? A nogi? Szarańcza nieo przypomina koniki polne, to coś nie. Dla mnie jest podobne do łowika, ale chyba za wcześnie na takie stwory. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Entomolog tu jest 26.03.21, 23:11 andaba napisała: > W którym miejscu? > W którym miejscu wygląda na szarańcze czy w którym miejscu widzialam? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Entomolog tu jest 26.03.21, 23:18 Trzeba mu było makro zrobić, bo na tym zdjęciu to i za wesz może uchodzić (no dobra, chudą wesz ) Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Entomolog tu jest 26.03.21, 23:43 andaba napisała: > Trzeba mu było makro zrobić, bo na tym zdjęciu to i za wesz może uchodzić (no d > obra, chudą wesz ) Bylo dluzsze niż moj palec wskazujący a po rozłożeniu skrzydeł wielkości mojej dloni 😱 No ok, mam dość male dłonie ale i tak straszny stwór Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Entomolog tu jest 26.03.21, 23:50 Może jakiś trzpiennikowaty? Znajdź jakąś hiszpańską stronę z owadami? Bo wygląda na to, że polska może być bezsilna. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Entomolog tu jest 26.03.21, 23:55 andaba napisała: > Może jakiś trzpiennikowaty? > > Znajdź jakąś hiszpańską stronę z owadami? > Bo wygląda na to, że polska może być bezsilna. Czekam na entomolozke. Juz mi kiedys zaimponowała wiedza na temat tego cuda Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 00:04 Urocze... I co jest? Jakaś skulica? Nie widzę, czy ma kafelki, czy tylko prążki, bo się światło odbija... Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 00:50 To chrząszcz, majka, konkretnie Berberomeloe majalis. A te czerwone prążki to dolne brzegi tergitów (czyli górnych części segmentów, z których składa się ciało owada - w tym przypadku odwłok). Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 09:26 Dzięki! Ja też podziwiam wiedzę i zazdroszczę Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 12:56 Dzięki I w zasadzie precyzyjniej powinno być oleica, bo wszystkie oleice należa do majkowatych, ale nie każda majka to oleica Odpowiedz Link Zgłoś
12gram Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 00:07 to może jednak faktycznie szarańcza? - tu marokańska Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 00:16 No ale na tym zdjęciu nóżek takich nie widać. To jest kawał nogi, nie złożyłaby się chyba tak? Odpowiedz Link Zgłoś
12gram Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 00:20 zalezy jak siedzi , tu np nie wystają te tylne odnóża Odpowiedz Link Zgłoś
12gram Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 00:22 Z góry patrząc nie wydają sie wielkie Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 00:30 że pod skrzydełkami? No nie wiem, może. Odpowiedz Link Zgłoś
12gram Re: Entomolog tu jest 26.03.21, 23:19 nie widze wyraznie co to on ma nogi skoczne z tyłu czy nie? www.medianauka.pl/siwoszek-blekitny Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Entomolog tu jest 26.03.21, 23:43 12gram napisała: > nie widze wyraznie co to > on ma nogi skoczne z tyłu czy nie? > www.medianauka.pl/siwoszek-blekitny Dzieki ale to w Hiszpanii bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Entomolog tu jest 26.03.21, 23:46 No to faktycznie entomologa trzeba W dodatku tam cieplej, więc może latać coś, co u nas śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Entomolog tu jest 26.03.21, 23:48 andaba napisała: > No to faktycznie entomologa trzeba > W dodatku tam cieplej, więc może latać coś, co u nas śpi. Tu na forum jest ktoś kto świetnie się zna na robalach. Ale pewnie śpi 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 00:06 Też kiedyś wyhaczyłam że była jakaś specjalistka, ale nie pamiętam nicka, pewnie to ta sama osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
12gram Re: Entomolog tu jest 26.03.21, 23:21 zresztą.. szukaj sobie www.medianauka.pl/owady-polski Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 00:39 Melduje się entomolog Niewątpliwie jest to szarańczak, aczkolwiek zdjęcie jest za słabe do pewnego oznaczenia (jednak patrząc na ogólny kształt i proporcje można wykluczyć szarańcze sensu stricto, czyli Locusta migratoria czy Anacridium aegyptium). Gatunek, który wydaje mi się tu najbardziej prawdopodobny to Dociostaurus maroccanus - jest w miarę spory (do 4 cm dł.) i ma pasiaste uda jak osobnik z fotki. Co prawda podobnie ubarwionych koników jest jeszcze trochę - choćby wymienione siwoszki (Oedipoda sp.) czy Oedaleus decorus, jednak ten ostatni ma też wyraźne, kontrastowe plamy na skrzydłach, natomiast siwoszki są wyraźnie mniejsze, więc chyba nie wzbudziłyby takiej paniki Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 00:45 Zazdroszczę takiej wiedzy. Takie stwory mnie brzydzą, ale czytanie o nich jest, w pewnym sensie, fascynujące. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 08:59 geigo napisała: > Melduje się entomolog > > Niewątpliwie jest to szarańczak, aczkolwiek zdjęcie jest za słabe do pewnego oz > naczenia (jednak patrząc na ogólny kształt i proporcje można wykluczyć szarańcz > e sensu stricto, czyli Locusta migratoria czy Anacridium aegyptium). Gatunek, k > tóry wydaje mi się tu najbardziej prawdopodobny to Dociostaurus maroccanus - je > st w miarę spory (do 4 cm dł.) i ma pasiaste uda jak osobnik z fotki. Co prawda > podobnie ubarwionych koników jest jeszcze trochę - choćby wymienione siwoszki > (Oedipoda sp.) czy Oedaleus decorus, jednak ten ostatni ma też wyraźne, kontras > towe plamy na skrzydłach, natomiast siwoszki są wyraźnie mniejsze, więc chyba n > ie wzbudziłyby takiej paniki Dziękuję. Poczytam o tych robalach. Wlasnie na Ciebie liczyłam w tym wątku 😉 Szacun za wiedzę. Czyli entomolog nie entomolozka? Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 12:53 homohominilupus napisała: > Dziękuję. Poczytam o tych robalach. Nie ma sprawy Z info może być trudnawo, bo polskojęzyczny internet traktuje prostoskrzydłe trochę po macoszemu, ale co nieco opisów jest na linkowanej wyżej Medianauka. A jeżeli może być i po angielsku, to na przykład tu (od razu linkuję do rodziny): www.pyrgus.de/arten_en.php?familie=Acrididae&gruppe=saltatoria > Czyli entomolog nie entomolozka? Wszystko jedno, nie przywiązuję się za bardzo do dżendera Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Entomolog tu jest 27.03.21, 19:13 Może być po angielsku. Dzięki raz jeszcze 😉 Odpowiedz Link Zgłoś