Dodaj do ulubionych

ból biodra

06.04.21, 19:19
witam,
Moja mama ( 70 lat ) cierpi na ból biodra. Była u lekarza rodzinnego. Stwierdził zmiany zwyrodnieniowe i zapisał leki. Nie pomogło więc zabralam mamę do ortopedy. Ten zapisał inne leki głównie przeciwbólowe i dał zastrzyk. Może ktoś z was miał doświadczenia z bólem biodra i może polecić jakąś skuteczną maść lub plastry. Byłabym wdzięczna
Obserwuj wątek
    • bergamotka77 Re: ból biodra 06.04.21, 19:29
      A mama nie wymaga operacji?
    • madame_edith Re: ból biodra 06.04.21, 19:43
      Zależy od zaawansowania zmian zwyrodnieniowych, ale... na to nie pomoże żadna maść ani plastry. Ćwiczenia, fizjoterapia owszem pomagają, niektóre zabiegi fizykoterapii też. A przy mocno zaawansowanych zmianach endoproteza.
    • klementyna156 Re: ból biodra 06.04.21, 19:46
      Nie istnieją, niestety. Prędzej fizjo - ja miałam skierowanie na prądy, ze dwa rodzaje. I tabletki przeciwbólowe, specjalnie na stawy. Pomagają, ale niestety ponoć nie wolno ich długo brać (a szkoda, bo mi działały).
      Na dłużą metę - niestety operacja i wymiana biodra, tylko to usunie ból.
    • gaskama Re: ból biodra 06.04.21, 19:52
      Obawiam się, że przeciwbólowe leki tylko maskują problem. Trzeba zawalczyć z przyczyną. Wiec z reguły leki przeciwzapalne (nie można brać zbyt dlugo) I intensywna rehabilitacja manualna. Dobry rehabilitant przede wszystkim. Te wszystkie obręcze magnetyczne, prądy zmienne ... gowno dają. Krioterapia pomaga, ale to zależy od przyczyny bolu.
      • bergamotka77 Re: ból biodra 06.04.21, 21:11
        Zwykle w takim wieku konieczna jest operacja i wymiana biodra. Moja ciocia to miała. Na razie jedno biodro, ale i drugie czeka operacja. Nielatwa sprawa - chory wymaga opieki i uczenia się chodzenia od początku.
    • mandre_polo Re: ból biodra 06.04.21, 21:18
      Jakie badania pokazały zwyrodnienie?
    • gaga-sie Re: ból biodra 06.04.21, 22:59
      Jeśli zmiany nie są operacyjne to okresowo może pomóc zastrzyk z kwasu hialuronowego. Dopytać lekarza.
    • afro.ninja Re: ból biodra 07.04.21, 10:16
      Ortopeda nie zlecił rtg??
    • mikams75 Re: ból biodra 07.04.21, 11:44
      poszukaj dobrego fizjoterapeuty
    • paskudek1 Re: ból biodra 07.04.21, 11:55
      A jesteś pewna że to staw biodrowy a nie krzyżowo biodrowy? Bo czasami to promieniuje i wydaje się że boli biodro w sensie stawu biodrowrgo a ból idzie z innego miejsca.
    • demodee Re: ból biodra 07.04.21, 12:05
      Rozumiem, że to lewe biodro, a jeśli prawe, to wykluczono ból od pęcherzyka żółciowego?
    • wlazkotnaplot Re: ból biodra 07.04.21, 12:25
      Moją jakiś czas temu bardzo bolały kości miednicy. Nie mogła długo siedzieć. I tak przez dluzszuy czas. Ortopeda, rezonans, zwyrodnienia.. Przeszło samo... Marna pociecha wiem..
    • tiguan123 [...] 28.07.24, 13:51
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • bromba11 Re: ból biodra 28.07.24, 16:39
        Spadaj na drzewo z tym spamem
    • hrabina_niczyja Re: ból biodra 28.07.24, 13:56
      Mojej pomaga jeszcze seria wig. B12 domięśniowo.
    • babcia47 Re: ból biodra 28.07.24, 18:03
      Z własnego doświadczenia mogę polecić uwzglednienie w diecie dużej ilości potraw ktore dostarczają kolagen i poprawiają stan stawów, zwiększają ilosc nazi w torebkach stawowych. Głównie to galarety, salcesony, zupy na wywarze z świńskich nóżek lub wywarach kostnych, nawet golonki ktore obecnie są prawie pozbawione tłuszczu w procesie hodowli, sama byłam zdziwiona gdy nie mialam co zbierać z wystudzonego wywaru, produkty typu nóżki czy golonki obecnie bywają tak czyscuitko przygotowane ze nic z nimi nie trzeba robić przed gotowaniem . Mi bardzo pomogła taka dieta.
    • ardzuna Re: ból biodra 28.07.24, 18:12
      Spróbujcie przejść się do lekarza rehabilitacji.
    • hanusinamama Re: ból biodra 29.07.24, 09:54
      Poszłabym do innego ortopedy
    • gryzelda71 Re: ból biodra 29.07.24, 10:03
      A zdjecie rtg było wykonane?
      • 35wcieniu Re: ból biodra 29.07.24, 10:08
        Och dajcie już spokój.
        Było, pewnie ze 3 lata temu.
        Spamer to wytargał i polecał suple, można się rozejść.
        • gryzelda71 Re: ból biodra 29.07.24, 11:19
          Po napisaniu juz wiem hehe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka