yenna_m
08.04.21, 12:22
Kochani, ponieważ wirus sieka ludzi, krótki poradnik.
Jeśli zachorujesz na covid, to nie jest koniec świata!
1. Miej pulsyksometr! Musisz go mieć bo niedotlenienia nie widać i czasem możesz nie odczuć na czas skutków niedotlenienia. Odczuwać skutki niskiej saturacji możesz zacząć wtedy, gdy zacznie robić się groźnie!
Saturacja poniżej 90 jest BEZWZGLĘDNYM nakazem zgłoszenia się po pomoc. Jeśli masz możliwość - nawet jedź sam na SOR, bo na karetkę się prawdopodobnie NIE DOCZEKASZ.
Pulsyksometr możesz kupić lub wypożyczyć z Ministerstwa Zdrowia. I masz go mieć lub masz go wypożyczyć! I masz mierzyć parametry!
(Ja polecam wypozyczenie pulsoksymetru w ramach rządowego programu domowa pomoc medyczna, oraz/albo dopisanie się do tego programu ze swoim urządzonkiem i ściagnięcie, po uzyskaniu kodów, rządowej apki ktora będzie Wam przypominać o badaniach i ZAPAMIĘTA parametry każdego pomiaru. To się przydaje!).
2. Musisz mieć dobry, działający termometr a nie żadne g.... A najlepiej ze 2. I kontrolować temperaturę. Jeśli temperatura w okolicy 8-10 doby od pierwszych objawów zaczyna rosnąć, saturacja spadać ponizej 90 - ZAPITALASZ NA SOR. Bo prawdopodobnie się wikłasz w zapalenie płuc. Nie muszą Cie zostawić, ale zrobią Ci wyniki, rtg, zabezpieczą lekami, NIE ZOSTANIESZ BEZ POMOCY.
Nie korzystaj z generatora tlenu! Podniesie wprawdzie saturację ale zamaskuje fakt, że w płucach Ci się pitoli i własnie wpadasz w fajowe bakteryjne zapalenie płuc w powikłaniu covidu (u nas tak było z naszym młodszym synem). Generator tlenu ale po uzyskaniu pomocy lekarskiej i na zalecenie lekarza!
3. Jesteś chory? Odpoczywaj! Ja się zarżnęłam lataniem wokół kotów.
4. Masz prawo do opieki medycznej, porady i OSŁUCHANIA PŁUC. Jeśli lekarz POZ odmawia Ci wizyty i osłuchania płuc, bo masz covid, żądaj przedstawienia NA PIŚMIE powodów odmowy.
To nie tak, że jak jesteś chory to masz siedzieć w domu sam, znikąd pomocy a ty masz sam zdychać!
5. Testuj się! Test pozytywny bywa argumentem na SOR! NIE BÓJ SIĘ TESTÓW!
Covid to nie koniec świata. Gorsza saturacja również!
Zdrowia Wam życzę ❤