dorotakwiatkowska13 Re: Pijecie wodę z kranu? 12.04.21, 23:51 Nie. Filtruję, potem muszę zagotować i piję dopiero wtedy. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 00:01 Tak. Już w piątym kraju, w którym mieszkam, miast nie zliczę. Piję i mam się dobrze. Mam sodastream i też używam często. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 00:20 pod jakim kamieniem spędziłaś ostatnie ćwierćwiecze? Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 06:49 To zależy od miejscowości i stanu tego, co w kranie się znajduje. Jedni mogli pić przez całe życie, inni mogą od kilku czy kilkunastu czy od dwudziestukilku lat, a inni nadal nie powinni pić. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 07:04 Tak. Warszawska woda jest b.smaczna. Pod warunkiem, że rury, przez które przepływa są w dobrym stanie. Swego czasu były w naszym mieście nawet rozstawione poidełka automaty z wodą. Turyści bardzo sobie chwalili. Niestety znikły wraz z pandemią i turystami Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 07:24 Od kiedy w naszej gminie mamy wodę ze studni głębinowych to tak, piję z kranu. Wcześniej była niedobra, śmierdziała mi. Teraz w smaku jest bardzo dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 07:38 U nas teoretycznie kranówa jest zdatna do picia. Jednak mamy bardzo mocno wdrukowane by nie pić z kranu: parę lat temu na wywiadówce jedna z matek podniosła temat by w szkole zapewnić dzieciom wodę do picia, gdy wychowawczyni stwierdziła, że kranówka jest spoko wszyscy rodzice ryknęli śmiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 08:41 Trochę zaścianek... w Wawie w szkołach są źródełka i to normalne, że pije się kranówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 08:49 No tak, bo Wawa to oświecenie a reszta kraju to zaścianek .... (piję wodę z kraju od dawna, ale rozwala mnie myślenie mieszkańców Warszawy o jest zaściankiem) Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanna_a Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 07:42 Oczywiscie. Kranowke dawala mi nawet mama. Leci w kranie, wygoda, w smaku super. I tak zreszta zawsze wrzucam cytryne czy cos. Nie zawalam swiata plastikiem z powodu zwyklej wody. Ze o tachaniu co dwa dni 6 butelek i niewygodach z tym zwiazanych nie wspomne. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 08:27 W mieście przefiltrowana, ale na wsi mam naprawdę smaczna wodę i tam już nie filtruję. Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 08:28 U mnie jest smaczna i zdrowa kranówka, nadaje się do picia na surowo. Ale mieszkałam kiedyś w miejscu, w którym z kranu płynął syf (pod względem organoleptycznym, zdrowotnie już nie dociekałam, bo i tak nie dało się tego pić). Przeżyłam pozytywny szok cywilizacyjny po przeprowadzce. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska3 Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 08:36 Teoretycznie woda z kranu jest zdatna do picia. Obecnie jakość wody wodociągowej określa polskie prawo oraz regulacje Unii Europejskiej. Na pewno wodociągi miasta mają informacje na temat twardości, minerałów itp, jakie posiada woda w twoim miejscu zamieszkania Jednak ja wciąż używam dzbanka z filtrem Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 08:40 Tak, w zasadzie wszędzie. Ostatnio tylko w pracy przestałam pić wodę z kranu, bo przestała mi smakować. Chyba odzwyczaiłam się przez pandemię i rzadkie wizyty w biurze. Ale może kupię sobie butelkę z filtrem do pracy i nadal będę pić, bo tak się odzwyczaiłam od kupowania wody że serce mnie boli jak kupuję butelki plastikowe. Niestety 700ml przywiezione z domu to za mało na 8h pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 08:57 Nie pijemy. U mnie na wsi pod Wroclawiem woda jest paskudna w smaku, ma mnostwo kamienia, czasem dowala chloru, ze az smierdzi a jak czytalam badania, to mieli juz nieraz jakies bakterie, a teraz w wodzie sa pestycydy i jest decyzja, ze moga pozostac na podwyzszonym poziomie do 2024 roku i jest zgoda na odstepstwo od norm🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 09:47 Całe życie tak piłam. Moje dzieciaki tez czasem tak piją, albo jak jest za mało wody w dzbanku z filtrem a idą na dwór czy na trening, to leją wodę z kranu Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 10:11 Tak, w swoim domu i u rodziców. W obu przypadkach woda jest smaczna, z ujęcia głębinowego. Mieszkając w Warszawie nie piłam. Najpierw mieliśmy okropną wodę z własnej studni, a po przyłączeniu do wodociągu blokowała mnie świadomość, że woda jest z Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
pelissa81 Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 11:11 tak, kupowanie wody butelkowanej zostawiam tylko jak nie mam wyjścia (np, jestem poza domem). Mam britę i filtrujemy, ale ja często piję zwyczajnie z kranu. Za czasów studenckich jak miałam płacić w klubie 6 zł za szklankę, wolałam się napić z kranu w łazience - wiem, obrzydliwe Odpowiedz Link Zgłoś
sasha_m Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 11:28 Tak, prosto z kranu, z plasterkiem cytryny jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 11:45 Pijemy, przeważnie z własnoręcznie zrobionym sokiem lub syropem Hortexu/Łowicza . Jest na pewno zdrowsza od wód butelkowanych (za wyjątkiem wysokozmineralizowanej Muszynianki). Tak, uważam że jest zdrowsza (mikroelementy), ekologiczna (bez plastiku) i tańsza. Jest też twardawa - dzięki temu w miarę smaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 12:38 tak, ale u mnie leci zrodlana z kranu Odpowiedz Link Zgłoś
ewamaria.star Re: Pijecie wodę z kranu? 13.04.21, 12:54 Piję. Nie wiem czy jest zdrowa, ale lepsza niż z plastikowych butelek zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś