Dodaj do ulubionych

Czytnik ebook pytanie techniczne

30.04.21, 09:47
Mam pytanie odnośnie czytników. Mam swój już dość długo i to jest dość prosty model. Chcę zmienić. Czy któryś model ma funkcję oznaczania już przeczytanych książek? Nie jest to funkcja jakoś niezbędna ale się zastanawiam czy istnieje 😁
Obserwuj wątek
    • mdro Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 30.04.21, 09:51
      Kindle (na pewno ten obecnie sprzedawany najprostszy, więc te lepsze zapewne też) ma "mark as read".
      • paskudek1 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 30.04.21, 10:00
        A poza nim? Jakoś wolałabym coś innego.
        • paola.brunetti Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 30.04.21, 10:03
          Mój PocketBook ma też taką funkcję. Można też wrzucać książki do folderów, i tak mi jest w sumie wygodniej.
          • paskudek1 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 30.04.21, 10:40
            O dzięki. Właśnie się waham między pocketbookoem albo inkbookiem.
            • redwineiswhatilike Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 04.05.21, 17:05
              Inkbook calypso też ma coś takiego
              • paskudek1 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 04.05.21, 18:03
                Dzięki
          • joanna_poz Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 19:34
            Mój pocketbook też ma, przy czym jest to model chyba sprzed 10 lat😉
        • kk345 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 04.05.21, 22:07
          A dlaczego nie Kindle? System paperwhite niezmiennie mnie zachwyca
          • paskudek1 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 04.05.21, 22:12
            Bo większość książek mam w formacie epub i nie chce mi się ich przerabiać na mobi. A Kindle tego formatu nie obsługuje.
            • kk345 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 01:38
              Instalujesz Calibre i już.
              • melikles Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 07:17
                Calibre jest bardzo "ciężkim" programem i nie ma sensu instalować go dla samego konwertowania. Jeśli już to mobibook reader. A już najlepiej konwertować online. Argument "nie chce mi się", co najmniej dziwaczny.
                • paskudek1 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 07:58
                  Czemu dziwaczny? Kurcze czy muszę mieć kindla bo najpopularniejszy skoro do tej pory miałam wszystko w formacie którego Kindle nie czyta? A pozostałe czytniki format mobi jak najbardziej? W dodatku w niektórych kindlach nie ma polskiego menu a ja NIE ZNAM angielskiego i nie chce mi się walczyć z tym językiem. Sorry ale czytnik ma być dla mnie wygodą a nie nerwami.
            • kammik Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 07:31
              Mam i Kindle`a, i Inkbooka Calypso (kupiłam go z uwagi na nieograniczony dostęp do Legimi) i w tym porównaniu Inkbook wypada bardzo, bardzo blado, o wiele wolniej się włącza, wolniej działa, a strony zmienia na tyle wolno, że nauczyłam się już przełączać na kolejną, jak mi jeszcze zostało kilka linijek tekstu.
              • paskudek1 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 07:58
                Wiesz, wolniejszy od mojego obecnego czytnika to już raczej nie będzie 😁😁😁
                • a23a23 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 19:53
                  paskudek1 napisała:

> Wiesz, wolniejszy od mojego obecnego czytnika to już raczej nie będzie 😁😁😁

Ja mam pocketbooka, porównywałam z szybkością działania kindla mojego kolegi. Różnice niezauważalne.
                  A pocketbook ma dużo bardziej otwarty system i przerzucenie na niego książek z komputera polega na podłączeniu go tak, jak każdą inną pamięć zewnętrzną (są też oczywiście opcje pobierania plików prosto na czytnik plu nieograniczone legimi). Ja z rozmysłem przy wymianie czytnika wzięłam kolejnego pocketbooka, tylko model wyżej.
                  • paskudek1 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 22:07
                    O widzisz, dzięki. Bo ja właśnie rozpatruje albo pocketbooka albo inkbook. To już wiem co prawdopodobnie wybiorę. Różnice w cenie niezanczne
                  • naszastruga Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 22:16
                    To tak samo jak w Kindle.

Po za tym jest coś takiego jak Send to Kindle czyli przerzucanie ebooków z komputera przez sieć bezpośrednio do czytnika.

Na i parę tygodni bez ładowania baterii.
                    • a23a23 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 06.05.21, 01:35
                      naszastruga napisał(a):

> To tak samo jak w Kindle.

Może coś się zmieniło, ale ten Kindle którego testowałam wymagał aplikacji przy podłączeniu do komputera.

> Po za tym jest coś takiego jak Send to Kindle czyli przerzucanie ebooków z komp
                      > utera przez sieć bezpośrednio do czytnika.

Tutaj jest Send to Pocketbook (przez sieć) lub synchronizacja z Dropboxem.

> Na i parę tygodni bez ładowania baterii.

Tak samo jak mój pocketbook.

I nie namawiam absolutnie na niego, pokazuję tylko, że w gruncie rzeczy większość "udogodnień" jest podobna między tymi czytnikami, jakość wyświetlacza imo też jest podobna. Ktoś poniżej pisał o ekranie typu paperwhite - ma go prawie każdy z tych nowszych czytników. Dla mnie Kindle odpada przez mały wybór obsługiwanych formatów (nie mam ochoty wszystkiego konwertować, często też wyświetlam np instrukcje w pdf które przy konwersji lubią się rozjeżdżać) i to, że nie jest widziany jako zewnętrzny dysk przez mój komputer.
                      Za to zdecydowanie wygrywa gwarancją i pro-konsumencką postawą działu obsługi klienta.
                      • swinki_trzy Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 06.05.21, 07:20
                        a23a23 napisała:

> Może coś się zmieniło, ale ten Kindle którego testowałam wymagał aplikacji przy
                        > podłączeniu do komputera.

Kindle nigdy nie wymagał żadnej aplikacji, wystarczył choćby Total Commander

> często też wyświetlam np
                        > instrukcje w pdf które przy konwersji lubią się rozjeżdżać) i to, że nie jest
                        > widziany jako zewnętrzny dysk przez mój komputer.

pdf też w kindle wyświetlisz, bez konwersji. Widok ma nie gorszy ani nie lepszy niż inne czytniki (czyli w zasadzie do d.)
                        wszelkie pliki przenoszę przez TC, kindle jest tam jak najbardziej widoczne jako zewnętrzny dysk.

• paskudek1 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 06.05.21, 07:26
                          No widzisz, dla mnie konieczność Total Commandera to już konieczność instalowania programu bo go nie mam. I chuba4u licha mam prawo nie chcieć kindla? Wybierałam między dwoma markami, dzięki wpisom tutaj już się raczej zdecydowałam i tyle. Dziękuję za wpisy, były pomocne
                          • swinki_trzy Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 06.05.21, 07:46
                            Masz prawo nie chcieć kindla. Nie namawiam. Nie musisz się tak rzucać. Odpisałam tylko na wcześniejsze uwagi a23a23 (chyba że to ty pod dwoma nickami).
                            Total Commander to dla mnie oczywistość, nie wyobrażam sobie pracy z plikami bez niego.
                  • kk345 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 22:45
                    A czy ktoś poza Kindlem robi wyświetlacze działające jak paperwhite, czyli nie męczące oczu nawet w ciemności, bez zewnętrznego źródła światła?
                    • princy-mincy Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 06.05.21, 08:08
                      Tak, pocketbook ma w części czytników zimne światło a w niektórych ciepłe światło.
                      • kk345 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 06.05.21, 17:35
                        Ja nie pytam o zimne światło tylko o technologie imitującą papier z wewnętrznym swiatlem
                        • swinka-morska Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 06.05.21, 17:43
                          Wszystkie liczące się czytniki to mają.

Kindle działa najlepiej (mam porównanie, bo zajeżdżam już trzeci czytnik), ale są w tyle do innych firm z jedną rzeczą - regulacja temperatury podświetlenia.
                          PaperWhite3 nie miał, jak była premiera PaperWhite4 byłam pewna, że będzie miał - i kicha. Dopiero Kindle Oasis ma (i chyba tylko ten z kindli).

PocketBook (nie pamiętam jak się nazywał model, który miałam, ale to była raczej jedna z wyższych wersji) owszem miał podświetlenie z regulowaną barwą, ale mulił, był bardzo kapryśny jeśli chodzi o formaty (czasem mobi wyświetlało się bardzo brzydko, a czasem mu epub nie pasował), zawieszał się i dość szybko się rozładowywał.
              • redwineiswhatilike Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 21:04
                Inkbook calypso działa dość wolno, to fakt. Moje dziecko ma starego kindla i ten działa cały czas szybko. Ale inkbook calypso ma super szybki dostęp do legimi i Empik Go, też do Amazona. Dlatego go kupiłam. Ale faktycznie na początku to jego działanie zdziwiło mnie. Potem się przyzwyczaiłam.
            • koronka2012 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 21:41
              paskudek1 napisała:

> Bo większość książek mam w formacie epub i nie chce mi się ich przerabiać na mo
              > bi. A Kindle tego formatu nie obsługuje.
              >
              A ty czytasz w kółko te same książki...?
              • princy-mincy Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 21:53
                Ja czasem wracam do ulubionych.
                I też nie lubię kindle za ich ograniczoną liczbę formatów pliku.
                Nic mi się konwertować nie chce.
                • koronka2012 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 06.05.21, 17:32
                  princy-mincy napisała:

> Ja czasem wracam do ulubionych.
                  > I też nie lubię kindle za ich ograniczoną liczbę formatów pliku.

Ja tez czasem wracam, ale nie od razu przecież. Mam kopie na kompie, z kindla przeczytane usuwam, bo mi się potem mylą. Mam te do przeczytania, zaliczone usuwam przy okazji wgrywania nowych.
              • paskudek1 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 22:07
                A czemu nie?
    • princy-mincy Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 04.05.21, 23:47
      Mój pocketbook lux 3 ma taką funkcję, więc nowsze modele pewnie też.
      • paskudek1 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 05.05.21, 22:09
        A ta lux 3 jak się spisuje? Bo to jest starszy model więc trochę tańszy. A ja mam taki model z empiku, lark freebook. Już go nawet kupić nie można. Wolne, bez podświetlenia. No ale on ma już 7 lat.
        • princy-mincy Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 06.05.21, 08:12
          Mój ma ponad 4,5 roku i go kocham. Nie miał nigdy żadnej awarii, bateria trzyma ok 3 tyg przy intensywnym czytaniu i włączonym światełku, przy czytaniu po ok 30-60 min bez światełka jakieś 5 tygodni.
          Rozważam zakup pocketbooka hd3, a tego weźmie córka, bo też lubi na nim czytać.
          Jeśli rozważasz pb lux 3 to sprawdz sobie dostępność etui. Na te starsze nie ma takiego wyboru, z kolei to samo etui pasuje i do pb lux 4 i do lux 5.
    • evee1 Re: Czytnik ebook pytanie techniczne 06.05.21, 06:56
      My mamy Kobo i mimo, ze dosc stary (co najmniej 5 lat), to ma taka funkcje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka