Dodaj do ulubionych

Strach przed pobytem w szpitalu

12.05.21, 21:33
Dziewczyny, czeka mnie kilka dni na laryngologi + operacja. Nie cierpię szpitali, przychodni, nocowania z obcymi ludźmi. Już raz miałam tak, że przez halas 3 dni nie spałam, wyszłam w gorszym stanie psychicznym niż weszłam. Najbardziej boje się że pozostałe pacjentki będą chrapac 😨 na laryngologi to bardzo prawdopodobne. Macie jakieś sprawdzone stopery przy których można się wiercić w łóżku? Biorę leki nasennie a nie wiem czy pozwolą mi je wziąć? Z kim zagadać, żeby mi cos dali na sen.Znacie jakieś triki, które pozwolą mi łatwiej przetrwać czas w szpitalu?
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 21:36
      Bądż tak upierdliwa, że współspaczki poproszą, aby cię położyli w pojedynczej sali.
      • panikara_28 Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 11:11
        To nie USA..
    • joyce_byers Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 21:36
      Poproś przed snem o cos na sen pielęgniarki. Nigdy nie było z tym problemów.
      • gajmal Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 21:39
        Ja brałam słuchawki do uszu i włączałam muzykę ( radio) z telefonu. Spałam jak suseł
    • alicia033 Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 21:39
      ponieważ ochrona zdrowia w tym żałosnym kraju od półtora roku jest nieustająco na koronawakacjach więc w ogóle nie zawracałabym sobie głowy chrapaniem ewentualnych pacjenów. Uwaga nr dwa: nawet w normalnych okolicznościach przyrody nikt tu sobie nie zawracał głowy tym, co sobie łyka sam pacjent.
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 21:40
      Zatyczki do uszu, takie piankowe, do nabycia w każdej aptece lub drogerii na R. Sciskasz, wkładasz do ucha i się dopasowują, powinny wystarczyć.
    • madame_edith Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 21:40
      Zapewnij sobie max rozrywek, filmy, książki i co tam lubisz. Koniecznie stopery. I tak jak radzi Joyce, poproś o coś na sen. A generalnie w szpitalu, w którym ja miałam operację każdy miał przed nią co najmniej dzień wcześniej spotkanie z anestezjologiem i wszystkim, którzy sie denerwowali przepisywał też tabsy na uspokojenie. Ja nie potrzebowałam, ale osoby bardziej wystraszone jak najbardziej korzystały.
      • joyce_byers Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 21:46
        Dokładnie.
    • katiemorag Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 21:44
      Dadzą takie leki, ze będziesz spała jak dziecko. Tym bardziej, ze będziesz po operacji to i organizm osłabiony. Ja mam duże problemy ze snem ale po operacji laparoskopowej byłam tak osłabiona, ze tylko leżałam.
      • panna.nasturcja Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 22:19
        Będzie spała albo i nie.
        Ja leki dostawałam a nie spałam ani przed, ani po operacjach, bo nie umiem spać, gdy jest głośno, widno i ciagle ktoś przeszkadza.
        Więc pisz o sobie a nie generalizuj.
        • katiemorag Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 22:59
          Ja dostawałam takie dawki silnych leków przeciwbólowych, ze sama je odstawiłam na własne życzenie. Tylko spałam. Pisze tak, bo mnie tez czeka w najbliższym czasie pobyt w szpitalu i ten wątek przypomniał mi o moich problemach ze spaniem w takich miejscach.
          • panna.nasturcja Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 23:02
            Rozumiem, ale jednak nie pisz, że będzie spała jak dziecko, bo każdy ma inaczej.
            Ja nie spałam.
    • ela.dzi Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 21:47
      Takie mam zawsze i wszędzie poza domem :

medpak.com.pl/alpine-sleepsoft-zatyczki-do-uszu-do-spania

Polecam jeszcze audiobooki i opaskę na oczy.
    • panna.nasturcja Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 22:21
      W szpitalu, w którym leżałam dwa razy w zeszłym roku pielęgniarki nie pozwalały wkładać do uszu żadnych zatyczek, słuchawek, ani nic, co by ograniczało słuch.
      Za to bez problemu podawały leki basen, jeśli ktoś chciał.
      • panna.nasturcja Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 22:36
        panna.nasturcja napisał(a):

> W szpitalu, w którym leżałam dwa razy w zeszłym roku pielęgniarki nie pozwalały
        > wkładać do uszu żadnych zatyczek, słuchawek, ani nic, co by ograniczało słuch.
        > Za to bez problemu podawały leki basen, jeśli ktoś chciał.

Miały być LEKI NA SEN, skąd się wziął basen to nie wiem, choć w sumie też podawały wink
        • panikara_28 Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 11:41
          O jeżuniu 😀
    • palacinka2020 Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 22:28
      Mozesz wziac swoje leki albo podadza ci szpitalne jesli poprosisz. Wspolczuje, rowniez nienawidze szpitali.
    • kachaa17 Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 22:29
      Też się bałam bo nigdy nie byłam w szpitalu a mam słaby sen. O też byłam na laryngologi ale okazało się, że sala była dwuosobowa i nie było tak źle. Była cisza i spokój. Też biorę leki nasenne i mogłam je wziąć. Nie brałam tylko jednej tabletki rano (nie na sen), w dniu zabiegu a poza tym to mogłam brać. Może też Ci się trafi tak dobrze jak mi.
    • pelissa81 Re: Strach przed pobytem w szpitalu 12.05.21, 23:13
      Tak, tylko woskowe
      www.ceneo.pl/9843627
    • nena20 Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 01:00
      Od razu atakuj lekarza na obchodzie o leki na sen. Niech zapisze w kartę i pielęgniarki wieczorem przyniosą. Słuchawki z muzyką bywają wybawieniem. Leżałam plackiem na patologii ciąży przez 3 miesiące. Dodatkowo byłam wybudzana co trzy godziny na słuchanie serduszka dziecka, potem wielokrotnie nie mogłam zasnąć. Tv ani książki nie można w nocy bo inni śpią, mnie ratowała tylko muzyka albo net w telefonie.
      • nena20 Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 01:02
        A i nie nakręcaj się, wyśpisz się w domu. Trudno, taki los w szpitalu.
        Po zabiegu laparoskopowym raczej nie mogłam spać , ból podczas przekręcania się, mdłości....całe szczęście wypis był następnego dnia, nie było to jakoś męczące.
    • mysiulek08 Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 01:31
      czeka mnie operacja kolana i tez mi slabo na sama mysl o szpitalnym pobycie, z tym, sala bedzie jednoosobowa, ale cala reszta, szczegolnie jedzenie... chyba jakas alergie musze wymyslic

zdrowia zycze !
    • lilia.z.doliny Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 08:11
      Pewien facet chciał przenocować w hotelu, ale wszystkie pokoje były zajęte.
      - Może ma pan jednak jakiś wolny pokój, albo chociaż jakieś łóżko? Mogę spać gdziekolwiek - poprosił recepcjonistę.
      - No cóż, mam dwuosobowy pokój w którym mieszka tylko jeden facet i prawdopodobnie byłby zadowolony ze współlokatora, bo to obniżyłoby mu koszty. Ale prawdę mówiąc on chrapie tak głośno, że skarżą się na niego lokatorzy sąsiednich pokoi, tak więc nie wiem, czy będzie pan zainteresowany.
      - Nie ma sprawy, wezmę ten pokój.
      Następnego ranka recepcjonista pyta faceta:
      - Jak się panu spało?
      - Lepiej niż kiedykolwiek.
      - A co z chrapaniem - nie przeszkadzało panu?
      - Nie, natychmiast go uciszyłem.
      - W jaki sposób?
      - Już był w łóżku chrapiąc, kiedy wszedłem do pokoju. Przechodząc pocałowałem go w policzek i powiedziałem "Dobranoc, przystojniaku!", a on nie zmrużył oka całą noc obserwując mnie!

Zdrowia zycze. Bedzie dobrze
    • leosia-wspaniala Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 08:16
      Kup sobie plastelinowe stopery. Szpital nie jest przyjemny, trzeba zacisnąć zęby i przetrwać. To tylko kilka dni, ludzie miesiącami leżą.
    • nikita1908 Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 08:41
      Różowe silikonowe - nie potrafię bez nich zasnąć.
      • taniarada Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 08:58
        nikita1908 napisał(a):

> Różowe silikonowe - nie potrafię bez nich zasnąć.
        To nie jest ważne .
        • nikita1908 Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 11:09
          Dla mnie jest😜
    • taniarada Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 08:57
      Ja cię nie straszę .Ale moja kuzynka w Częstochowie poszła na operację kręgosłupa.Operacja się udała ale Anka zmarła.Co było przyczyną Bóg raczy wiedzieć .Drugie kuzyn mojej bliskiej osoby ma raka chłoniaka .Chodzi często do szpitala na chemię i konsultacje .Ostatnio przywlókł covida i zaraził swoją żonę .Ciężko to przechodzi.Uważaj na siebie.
    • pelissa81 Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 08:57
      Tak czytam, że na szczęście jestem wolna od takich schiz. Nie mam problemu z myślą o szpitalu, może to zaleta spania na koloniach kiedyś? Też ciężko zasypiam w świetle i hałasie, ale nie jestem na wakacjach - więc po prostu jako dorosła osoba przyjmuje, że taka jest szpitalna rzeczywistość. Szpital nigdy nie śpi, zawsze coś pika, bibczy, ktoś wstaje, kogoś przyjmują. NIestety trzeba przetrwać. Ja nawet lubiłam wieloosobowe sale bo zawsze było wesoło.
      • taniarada Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 09:00
        pelissa81 napisała:

> Tak czytam, że na szczęście jestem wolna od takich schiz. Nie mam problemu z my
        > ślą o szpitalu, może to zaleta spania na koloniach kiedyś? Też ciężko zasypiam
        > w świetle i hałasie, ale nie jestem na wakacjach - więc po prostu jako dorosła
        > osoba przyjmuje, że taka jest szpitalna rzeczywistość. Szpital nigdy nie śpi, z
        > awsze coś pika, bibczy, ktoś wstaje, kogoś przyjmują. NIestety trzeba przetrwać
        > . Ja nawet lubiłam wieloosobowe sale bo zawsze było wesoło.
        Fajna optymistka .Teraz szpitale to twierdze.Nie tak jak wcześniej.
        • pelissa81 Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 09:18
          Może, ostatni raz miałam operację 2 lata temu, więc nie wiem jak na sali. Poza tym mama miała tydzień temu i też nie narzekała na towarzystwo.
    • saszanasza Re: Strach przed pobytem w szpitalu 13.05.21, 11:13
      kup sobie stopery do uszu. Polecam te:

medpak.com.pl/alpine-sleepsoft-zatyczki-do-uszu-do-spania?utm_source=google&utm_medium=pricewars2&utm_campaign=alpine-sleepsoft-zatyczki-do-uszu-do-spania&gclid=CjwKCAjwnPOEBhA0EiwA609ReSirihFsJ0AEX1F3TyOgSzBxsMDmdz89nocMiTHGx6qp-6DYiEAvvxoChRoQAvD_BwE

Mam jeszcze takie tanie piankowe, ale mam wrażenie, że one mi się wysuwają z uszu....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka