Dodaj do ulubionych

Sos koperkowy I potrawka

16.05.21, 23:56
Z kurczaka. Znacie to danie? Chodzi za mna I jutro musi byc. Mam glowne skladniki. Nigdy nie robilam, wiem idzie Maka, maslo no gluten I tluszcz. Jesli ktokolwiek jeszcze pamieta domowy przepis, dziekuje z gory. A ryz tez idzie, ten potrafie o robic.
Obserwuj wątek
    • lalkaika Re: Sos koperkowy I potrawka 16.05.21, 23:59
      Racuchy z jablakami byly Na kolacje, kluski slaskie robie z zamknietymi oczami, a Ta potrawka mi umknela.
    • kk345 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:10
      >maslo no gluten
      To składnik, czy gdzieś literówka/interpunkcja szwankuje?
      • lalkaika Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:13
        Mah moze niechlujnie. I Co mi zrobisz, jak mnie zlapiesz?
        • kk345 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:15
          Wytłumacz mi to masło bez glutenu
          • lalkaika Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:21
            Przecinka zabraklo. Co meczysz dusze, daj domowy przepis
          • vermieter Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:21
            masło bez glutenu to jak olej roślinny bez cholesterolu
          • kamin Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 20:39
            No czytaj po polsku.
            Mało, mąka. No po prostu gluten i tłuszcz
    • vermieter Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:17
      raz na miesiąc można zrobić sos z torebki i wzbogacić świeżym koperkiem, śmietanką lub jogurtem, nie umrzesz
    • little_fish Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:21
      No ale to ma być sos koperkowy czy potrawka? Bo dla mnie to dwa zupełnie różne dania.
      • lalkaika Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:26
        Rozwiniesz prosze ladnie. Bo ja pamietam, ze potrawka musi byc z sosem koperkowym.
        • lalkaika Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:28
          Ryz, kawalatka kurczaka, bez skory I osci I ten sosik.
          • little_fish Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:36
            Tak, to potrawka. Przez babcię robiona najczęściej na rosole z niedzieli. Sos potrawki jest słodko - kwaśny, z sokiem z cytryny zaciągany żółtkiem lub śmietaną. Sos koperkowy, najczęściej robię na bulionie warzywnym lub wykorzystuję wywar w którym gotowały się pulpety. Trochę masła, mąka (zasmażka) zalewam bulionem (lub wywarem) , dosalam do smaku, duża ilość świeżego koperku i trochę słodkiej śmietany.
            • lalkaika Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:40
              Dziekuje
    • ajr27 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:28
      Kurczaka obsmażasz na maśle klarowanym, przekładasz do rondla, podlewasz bulionem i na mały ogień. Doprawiasz solą ziołową, pieprzem. Na patelni rozpuszczasz masło, wsypujesz posiekany koperek, zaciągasz mąką, podlewasz pozostałym bulionem aby powstał gęsty sos. Sos też doprawiasz wg uznania, wlewasz do rondla z kurczakiem, wszystko razem dusisz. Wersja lekkostrawna: kurczaka nie smażysz, tylko sosem zalewasz części ugotowane z bulionu.
      • lalkaika Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:29
        Bingo. Dziekuje.
        • ajr27 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:56
          Smacznego, to fajne, zapomniane danie.
      • molik28 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 10:25
        Ja tak wykorzystuję mięso po ugotowaniu rosołu. Obieram. Dodaję startą na wiórki marchew i koperek. Duszę w bulionie i zaprawiam śmietaną.
    • eliszka25 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:28
      W sosie koperkowym robię np. pulpety, a potrawkę z kurczaka. U mnie potrawka jest na słodko-kwaśno z rodzynkami. Koperek do tego nijak nie pasuje. Chcesz zrobić sos koperkowy czy potrawkę z kurczaka?
      • lalkaika Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:34
        Juz mam przepis, ktorego szukalam. Podzielisz sie Twoim? Rodzynki mnie zaciekawily, wlasnie mam paczke do skonczenia
        • eliszka25 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:51
          Dla mnie tamten przepis, to po prostu kurczak w sosie koperkowym. Z potrawką nie ma wiele wspólnego. Na potrawkę gotujesz najpierw rosół z kurczaka lub samych udek (albo po prostu tych części kurczaka, które potem wylądują w potrawce). Po ugotowaniu rosołu wyjąć z niego warzywa, zabielić mąką (1-2 łyżki). 4 żółtka rozmącić w miseczce z kilkoma łyżkami wody, powoli zahartować gorącym rosołem, dodając go po łyżce i dobrze rozmieszać. Zestawić garnek z ognia, poczekać aż rosół przestanie się gotować, wlać żółtka szybko mieszając rózgą, zagotować. Dodać cukier waniliowy, sparzone wrzątkiem rodzynki, cukier i sok z cytryny do smaku. Zagotować. Na koniec dodać słodką śmietankę 100-200 ml i zestawić z ognia. Podawać z ryżem na sypko.

To moja ulubiona wersja potrawki.
          • panna.nasturcja Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 02:17
            Eliszko, nie da się jakoś bez żółtek? pasowałaby mi taka wersja a zółtek nie mogę.
            • eliszka25 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 07:16
              Żółtka są w celu zagęszczenia potrawki. Myślę, że spokojnie możesz po prostu dać dodatkową łyżkę mąki czy dwie w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smak będzie może ciut inny, kolor bardziej biały, ale potrawka powinna ci wyjść również bez żółtek.
              • panna.nasturcja Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 20:31
                Dziękuję!
                • eliszka25 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 21:54
                  Nie ma za co. Życzę smacznego!
          • memphis90 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 07:26
            Cukier waniliowy do sosu??? 😱
            • eliszka25 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 07:30
              Tak, cukier waniliowy i rodzynki. Sos wychodzi pyszny. Często robię potrawkę, gdy mamy gości, bo znajomi się o nią dopominają. Poza tym skoro sos do mięsa może być np. z czekoladą, to dlaczego niby nie z cukrem waniliowym?
              • memphis90 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 08:19
                Bo czekolady używa się wytrawnej... Albo gorzkiego kakao... Nie, odpada, u nas sos cytrynowy do potrawki zdecydowanie bez dosypanego cukru, tylko bulion, cytryna, żółtko. Tak samo mizeria nie może być z cukrem na słodko. Ani ogórki konserwowe - też cukier w zalewie odpada.
                • eliszka25 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 08:34
                  Ależ ja tobie absolutnie nie każę jeść potrawki z mojego przepisu. Sos nie jest słodki, tylko słodko-kwaśny, bo cytryny daję sporo, zużywam zwykle sok z 1,5 cytryny. Smakowało wszystkim, którzy mojej potrawki spróbowali, choć część była tak jak ty zdziwiona faktem, z czego ten sos. Są nawet tacy, którzy zapowiadają, żebym zrobiła potrawkę, gdy ich zapraszamy.

Dla mnie potrawka z samą cytryną smakuje nijako. Natomiast sos słodko- kwaśny do kurczaka pasuje bardzo dobrze i jest praktykowany w wielu kuchniach świata.
                  • memphis90 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 10:44
                    U mnie słodko - kwaśny ma słodycz z kawalkow ananasa, odrobiny soku do sosu, ale sam sos nie jest słodki w smaku, bardziej chodzi o balans.
                    • eliszka25 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 10:55
                      Dla mnie sos musi mieć wyraźny smak. Poza tym, jak napisałam w przepisie, doprawiasz ten sos do smaku. Cukru waniliowego daję małą paczuszkę, czyli 8 g na duży gar sosu. On nie jest słodki jak sos waniliowy do lodów, tylko właśnie słodko-kwaśny. I tak, chodzi o balans, czyli wyczuwalna jest zarówno słodycz jak i kwaśność sosu. Przepis podałam na wyraźną prośbę konkretnej forumki. Nikogo nie zmuszam ani nawet nie namawiam do gotowania potrawki wg mojego przepisu.
                • mia_mia Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 11:19
                  Ja nie lubię słodkich rzeczy, ale ogórki, grzybki na słodko lubię, mizeria to u nas drażliwy temat, bo ja nie lubię słodkiej, a mąż lubi.
                  • eliszka25 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 11:44
                    Najgorzej, jak jedno lubi tak, a drugie inaczej. Czasem ciężko znaleźć kompromis, bo nie będziesz zmuszać siebie czy rodziny do jedzenia nielubianych rzeczy. U nas tak się złożyło, że niektóre rzeczy lubi mąż i ja, niektóre dzieci i ja, a jeszcze inne mąż i chłopaki, więc zawsze jakieś rozwiązanie się znajdzie. Akurat mizerię i potrawkę wszyscy lubimy doprawione tak samo.
      • little_fish Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:37
        Ja robię bez rodzynek, za to lubię dodać odrobinę curry.
        • eliszka25 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 00:53
          O nie, curry mi do potrawki zupełnie nie pasuje. Przynajmniej do takiej, jaką robię ja.
    • mia_mia Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 07:33
      Nie znam przepisu, ale bym zjadła😋
    • larix_decidua77 Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 15:35
      Dla mnie potrawka to inne danie. Kurczak, tarta włoszczyzna, czerwona papryka. Z tego robi się sos ze śmietaną do ryżu.
      • mashcaron Re: Sos koperkowy I potrawka 17.05.21, 15:40
        U mnie w domu rodzinnym i w szkolnej stołówce potrawka składała się z kurczaka, marchewki w kostkę i groszku w sosie "zasmazkowym" ze śmietaną i natką pietruszki. Nigdy w dorosłym życiu tego nie odtwarzałam :p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka