Dodaj do ulubionych

pytanie dot Emula-osiołka

17.04.04, 00:00
Doiero co zapoznaje sie z tym programem. Podobno trzeba udostepniac pliki,
zeby miec wiekszy dostep do źródeł? Jak się udostepnia, na co trzeba zwrócić
szczególną uwagę? Może osoby które już go dobrze znają dadzą mi kilka
wskazówek? Co to jest Kad i Scheduler? U mnie pisze ze Kad nie podlączony...

Przepraszam, moze to glupie pytania ale licze na waszą pomoc...!
Obserwuj wątek
    • skynews Re: pytanie dot Emula-osiołka 17.04.04, 00:32
      Zaznacz w ustawieniach folder Incoming.
      Zaznacz eD2K.
      Zaladuj liste aktywnych serwerow:plik met.
      Ustaw odpowiednio Download Limit oraz Upload Limit.

Wiecej ponizej:

www.emule-project.net/home/perl/general.cgi?l=20
      • Gość: JP Re: pytanie dot Emula-osiołka IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 17.04.04, 08:12
        Dodam do tego.
        Oczywiscie emule rejestruje proporcje sciagnietych programow do udostepnionych.
        Im ta proporcja jest lepsza (wysoki upload) tym wiecej i szybciej mozemy
        sciagac.
        Sa programy ktore ta rejstracje wylaczaja lub ta proporcje przeklamuja.

Przy okazji jedna uwaga ktora mysle przyda sie wielu korzystajcych z tego
        programu.

Program domyslnie ustawia wielkosc (szybkosc) upload grubo przewyzszajacy
        mozliosci lacza. Dochodzi do takiej systuacji ze ilosc sciagajacych ludzi jest
        tak duza ze lacznie wykorzystuja oni cala przepustowosc upload. Mimo ze kazdy z
        nich sciaga z bardzo mala predkoscia.
        To jest latwe do osiagniecia bo upload w ADSL jest stosunkowo maly. Np przy
        128kbps to jest w praktyce ok 16 -17 kB/s.
        Jezeli wiec ktos uzywa tego programu z ustawieniami default i nie poprawi tego
        ustawienia to bardzo szybko nic nie sciagnie. Zapchane lacze nie pozwoli na
        komunikacje z serwerem. Ta lacznosc bedzie skokowa i bardzo wolna.
        Download bedzie bardzo wolny i inne operacje jakie wykonuje w tym czasie
        program, beda wolne. Mimo tego ze mozliwosci download moga byc bardzo duze.
        • skynews Re: pytanie dot Emula-osiołka 17.04.04, 18:46
          Hi JP,
          ustawienia sa bardzo wazne.Wazne jest rowniez jaki serwer "synchronizuje" download
          oraz ilu user'ow online posiada dany plik.

W praktyce,przy optymalnych ustawieniach i ADSL mozna bez problemu uzyskac
          download rzedu 90 - 95kB/s co daje srednia rzedu ca.800MB w ciagu 10 - 12 godzin.
          • Gość: blues Re: pytanie dot Emula-osiołka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 20:26
            Kad zostaw wyłączony.
            Scheduler jest przydatny np w sieciach gdzie są określone godziny do ściągania.
            Napisz w jaki sposób łączysz się netem to będzie można lepiej dopasować
            ustawienia.
            Takie wstępne rozeznanie może Ci dać eMuleHelp ze strony donkey.prv.pl
            oraz fora dot. emuła.

Do skynews:

> W praktyce,przy optymalnych ustawieniach i ADSL mozna bez problemu uzyskac
            > download rzedu 90 - 95kB/s co daje srednia rzedu ca.800MB w ciagu 10 - 12
            godzi
            > n.
            >

Coś namieszałeś.

• skynews Re: pytanie dot Emula-osiołka 17.04.04, 22:13
              Co namieszalem?
              Chetnie zapoznam sie z Twoja opinia.
              • Gość: blues Re: pytanie dot Emula-osiołka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 23:27
                Ależ proszę:

"[...]90 - 95kB/s co daje srednia rzedu ca.800MB w ciagu 10 - 12
                godzin."

Moim zdaniem w ciagu 10 godzin przy prędkości 90kB/s można osiagnąć
                zdecydowanie lepszy wynik.

Pozdrawiam
                • skynews Re: pytanie dot Emula-osiołka 17.04.04, 23:45
                  Wyrazilem sie niescisle:
                  download rzedu 90 - 95kB/s nie jest oczywiscie staly przez caly wspomniany czas
                  (10 - 12 godzin).Sa to tylko "szczyty" transferu,ktorych czas trwania wynosi od
                  kilku minut do godziny.Sa przerwy(niekiedy dosc dlugie),w ktorych nie ma
                  praktycznie zadnego transferu - pozniej znowu startuje jak rakieta.
                  Tak wiec te 800MB to jest srednia,ktora powstaje po 10-12h uzywania programu.
            • atemlos1 Re: pytanie dot Emula-osiołka 18.04.04, 23:39
              dziekuje bardzo za pomoc. Ja jestem w sieci gdzie mamy łącze 2 mega. W
              parametrach mam mozliwosci pobierania 96 a wysyłania 16.
              • Gość: JP Re: pytanie dot Emula-osiołka IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.04.04, 23:52
                A jaka twoja siec ma max upload?
                Jezeli 128kbps to 16kB/s jest za duzo. To moze ci blokowac lacze i utrudni
                sciaganie. Nie mowiac juz o jednoczesnym surfowaniu w internecie.
          • Gość: JP Re: pytanie dot Emula-osiołka IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.04.04, 00:09
            HI News,
            Nie jestem pewny czy dobrze zrozumiales to o czym pisalem.
            Pisalem nie o download a problemnie z upload.

Moze nie jasno to napisalem.
            Jeszecze raz . Twoje ratio (proporcja) download do upload pozwala ci na
            odpowiednie do tego ratio ustawienie limitow szybkosci D/U.
            Np. jezeli to ratio jest niekorzystne (za malo udostepniles) setup nie pozwoli
            ci ustawic tych parametrow korzystnych dla ciebie.
            Chcesz np sciagac z szybkoscia 200kB/s i twoj network ci na to pozwala. W
            momencie jak tak ustawisz limit download, automatycznie limit upload skoczy tez
            wysoko. Najczesciej wtedy dzieje sie tak jak pisalem wczesniej. Limit na upload
            jest za wysoki co powoduje zapchanie lacza.
            Musisz za tem ustawic nizszy limit upload. Jednak wtedy spadnie takze limit
            download. Niski limit download ogranicza mozliwosc sciagania z wieksza
            szybkoscia.
            Teraz to jasne?
            Jedyna rada to dac ludziom wiecej sciagac. Lepsze ratio to wyzszy limit na
            szybkosci sciagania a nizszy na udostepnianie.
            Optymalne zatem ustawienie tych limitow bedzie wtedy gdy limit upload bedzie
            duzo nizszy niz mozliwosci twojego lacza.
            Np mozliwosci twojego lacza sa 15kB/s upload - ustawiasz na 5kB/s. W tym
            przypadku ilosc sciagajacych bedzie 2,3 gora czterech uzytkownikow. A jaki
            limit na download? To sprawdz u siebie. Zaloze sie ze nie 90kB/s o ktorych
            piszesz.
            Przy scrackowanych wersjach emule mozesz osiagac predkosci rowne mozliwosciom
            twojego lacza. To moze byc 200kB/s i wiecej.

Przy predkosci 90kB/s plik 800MB sciagniesz w 2.5 godziny.

Oczywiscie masz racje ze szybosc transferu bedzie takze zalezala od ilosci
            uzytkownikow ktorzy dany plik maja.
            • skynews Re: pytanie dot Emula-osiołka 19.04.04, 00:55
              Hi JP,
              Kad jest aktualnie w fazie testow - nie funkcjonuje jeszcze 100%

>"Nie jestem pewny czy dobrze zrozumiales to o czym pisalem."<

Wszystko jest Ok,zrozumialem.

Przy ustawieniu:
              Download Limit 76 kB/s
              Upload Limit 13 kB/s

wszystko dziala optymalnie,tak mi sie przynajmniej wydaje.
              Mzna rowniez jednoczesnie bez wyraznego zwolnienia korzystac z internetu.
              Nawet przy powyzszym ustawieniu osiagam "szczyty" rzedu 90kB/s,nieprawdopodobne
              ale tak jest.Internet tez nie zwalnia.Tego nie rozumie,ale wszystko dziala.
              Byc moze mozliwosci lacza sa jednak wieksze.
              • Gość: JP Re: pytanie dot Emula-osiołka IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 19.04.04, 06:24
                News,
                Piszesz ze masz ustawiony upload na 13kB/s. Jezeli twoj provider daje tobie max
                upload np. 128kbps t.j. ok 16kB/s to te 13 wydaje sie byc troche duze.
                Oczywiscie zalezy to od tego ile atrakcyjnych plikow udostepniasz i czy caly
                ten limit jest wykorzystywany. Jezeli nie to niema problemu.
                Moze sie tak zdazyc ze ustawisz ten limit upload na maksa t.j. przewyzszajacy
                mozliwosci twojego lacza ale przez to ze nikt albo malo kto od ciebie nie
                sciaga nie masz tego problemu.

Ja mam np ustawiony limity na 10kB/s Up i 200kB/s Down. Te 10 wykorzystywane
                jest stale z mala nawiazka.

Generalnie szybkosc trasnsferu moze chwilowo przekraczac limity twojego lacza
                ale po chwili juz jest to korygowane.

Pozdrawiam,
    • Gość: JP Re: pytanie dot Emula-osiołka IP: *.hnllhi1.dsl-verizon.net 18.04.04, 23:57
      Nie wiem czy ktos ci odpowiedzial co to jest Kad. To jest siec P2P Kademlia
      ktora emule wlaczyl w najnowszej wersji swojej wersji.
      Jak ta opcje odhaczysz bedziesz mial wiecej uzytkownikow i wiecej plikow.
      • iskax Re: pytanie dot Emula-osiołka 21.04.04, 23:53
        jej, ja jak mam prędkość ściagania 5 kb, to już jest góra :( Zazwyczaj mam
        ponizej, często nawet 0,5 kb :( albo wogóle nic się nie ściąga mimo iż są
        granatowe paski :(

Limit pobierania mam 86 kb a wysyłania 10kb. Czy powinnam to zmienić?
        Udostepniłam też dużo plików, ale to nie pomaga. Jak wy to robice że takie
        prękości wyciagacie?

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka