Dodaj do ulubionych

Karta rowerowa

12.06.21, 09:26
Osobiście nigdy nie miałam, zawsze sporo jeździłam, ale kiedyś to kiedyś. Starszak kartę miał po ukończeniu 10 r.ż., młodszą trafiła z wiekiem "pandemicznie" i nie ma karty a lat już 12. Nie wiem w sumie gdzie i jak kartę zdobyć bez udziału szkoły. Chciałabym żeby młoda mogła legalnie poruszać się na rowerze, bo w obecnej sytuacji zawsze jest obawa o mandat.
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Karta rowerowa 12.06.21, 09:31
      A w tym roku szkoła również nie organizowała egzaminu? Bo to chyba najprostszy sposób - podpiąć się pod inny rocznik. Z tym, że te egzaminy to raczej w czerwcu są, więc jeśli już był to następny dopiero za rok. Można też zapytać w policji.
      • iberka Re: Karta rowerowa 12.06.21, 10:04
        No właśnie nie uncertain. Przed weekendem dzieciaki pisały na zaj.z techniki przykładowy test.
    • ichi51e Re: Karta rowerowa 12.06.21, 10:06
      wojewodzki osrodek ruchu drogiwegi wrd.policja.waw.pl/wrd/profilaktyka/ruch-drogowy/39794,Zasady-uzyskiwania-karty-rowerowej.html
      • ichi51e Re: Karta rowerowa 12.06.21, 10:07
        *drogowego!
        • ichi51e Re: Karta rowerowa 12.06.21, 10:10
          np www.word.waw.pl/brd/karta-rowerowa sprawdź swój
          • iberka Re: Karta rowerowa 12.06.21, 10:20
            Dziękuję!
          • iberka Re: Karta rowerowa 12.06.21, 10:20
            Ok, to dla uczniów szkół ponadpodstawowych uncertain
            • ichi51e Re: Karta rowerowa 12.06.21, 14:11
              zadzwoń zapytaj - kto ma wiedzieć jak nie oni?
    • lajtova Re: Karta rowerowa 12.06.21, 10:12
      Jaki mandat? Przecież w tym kraju rzadko które prawo jest egzekwowane. Co dopiero taki duperel.
      Moje dzieci do jazdy rowerem potrzebują rower a nie jakiś świstek.
      • iberka Re: Karta rowerowa 12.06.21, 10:19
        Zgodnie z przepisami powyżej 10 r.ż jest obowiązek posiadania karty rowerowej. Obowiązuje do ukończenia 18 r.ż. chyba, że wcześniej uzyska kartę motorowerową (14 r.ż) lub prawo jazdy na coś tam w wieku lat 16. Dokument należy mieć przy sobie (mandat 50 PLN) a całkowity brak dokumentu, to 250 PLN. Nie chcę sprawdzić czy działa owe prawo i jak jest egzekwowane.
        • lajtova Re: Karta rowerowa 12.06.21, 14:15
          W dupie mam to prawo.
          • little_fish Re: Karta rowerowa 12.06.21, 14:27
            Ale to nie znaczy, że każdy je ma. I nie każdy chce narażać dziecko na nieprzyjemności.
          • tapatik Re: Karta rowerowa 12.06.21, 22:56
            lajtova napisał(a):

> W dupie mam to prawo.

W skrajnym przypadku takim nastolatkiem, który jeździ rowerem bez karty rowerowej, może zainteresować się opieka społeczna.
            Owszem, jest to mało prawdopodobne, ale nie jest niemożliwe.
            • profes79 Re: Karta rowerowa 12.06.21, 23:26
              lajtova ma w dupie każde prawo które jej osobiście nie pasuje. Taka forumowa hipokrytka, bo to już nie pierwszy raz.
            • lajtova Re: Karta rowerowa 13.06.21, 12:09
              smile))))))) Ja pieprze jakie oderwanie od reala,
        • tapatik Re: Karta rowerowa 12.06.21, 22:40
          iberka napisała:

> Zgodnie z przepisami powyżej 10 r.ż jest obowiązek posiadania karty rowerowej.
          > Obowiązuje do ukończenia 18 r.ż. chyba, że wcześniej uzyska kartę motorowerową
          > (14 r.ż) lub prawo jazdy na coś tam w wieku lat 16. Dokument należy mieć przy sobie
          > (mandat 50 PLN) a całkowity brak dokumentu, to 250 PLN. Nie chcę sprawdzić
          > czy działa owe prawo i jak jest egzekwowane.

Nie ma już kart motorowerowych. Jest prawo jazdy kategorii AM, które pozwala kierować motorowerem, czterokołowcem lekkim (czyli popularnym quadem) oraz rowerem.

arslege.pl/kategorie-praw-jazdy-i-wynikajace-z-nich-uprawnienia/k522/a68409/
          arslege.pl/dokumenty-stwierdzajace-uprawnienie-do-kierowania-tramwajem-rowerem-lub-pojazdem-zaprzegowym/k522/a68410/
      • edycja_kopiuj_wklej Re: Karta rowerowa 12.06.21, 10:23
        No i teraz karta rowerowa nastolaltkom ponizej 18 roku zycia jest potrzebna do jazdy na hulajnodze elektrycznej
        • iberka Re: Karta rowerowa 12.06.21, 11:06
          Racja, jeszcze o tym zapominam smile
    • mamawojtuska79 Re: Karta rowerowa 12.06.21, 22:10
      Zadzwoń do szkoły i zorientuj się jak wygląda sprawa z egzaminami. W szkole mojego syna w tym tygodniu był egzamin teoretyczny, w klasie mojego syna na 25 osób zdały tylko 3 w tym mój syn, reszta dzieciaków będzie poprawiać egzamin w kolejnym tygodniu i tak chyba do skutku., Egzamin praktyczny przesunięto na wrzesień.
      • iberka Re: Karta rowerowa 12.06.21, 22:32
        We wrześniu będziemy już w innej szkole, która jeszcze nie działa, bo jeszcze ją wykańczają wink
    • glanaber Re: Karta rowerowa 12.06.21, 23:44
      Moja 11,5. W 4 klasie nie mogła zdawać, bo nie miała 10 lat (swoją drogą program z techniki kompletnie niedopasowany do roczników tzw. sześciolatków), rok później covidopierdolcowe zamknięcie szkół, w tym roku MOŻE się uda. Zapisać się na egzamin mogły wszystkie dzieci, które mają lat 10+ i do tej pory nie było im dane zdawać. Więc sugeruję dopytać w szkole. Jeśli obecne 10-latki zdają w tym roku, to pewnie reszta też może.
      • little_fish Re: Karta rowerowa 13.06.21, 12:12
        U mojego w szkole zdawali wszyscy, tylko karty mieli wydane po ukończeniu 10 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka