Dodaj do ulubionych

Pani sprzątająca

15.06.21, 21:56
Czy ktoś z Was korzysta z usług pani sprzątającej mieszkanie? Jak się rozliczacie, płacicie za godzinę czy za konkretne czynności. Spotkałam się dziś z panią, ale ona nie chciała sugerować stawki i nie wiem ile zaproponować, żebyśmy obie były zadowolone.
Obserwuj wątek
    • pelissa81 Re: Pani sprzątająca 15.06.21, 22:05
      Ja płacę 150 za sprzątanie. Nie wiem, nie mam porównania. Robi ok 5h, czasem we dwie to połowę krócej. Daję tipy, za każdym razem pytam o stawkę i mówi to samo. Dla mnie OK, dla niej ok
      • nusiator Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 09:34
        A jaką powierzchnię ma dom/mieszkanie? Bo ja mam 60m2 i chciałam zaproponować 100zł. Będzie ok?
        • fraudes Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 09:43
          jakie miasto?
          • nusiator Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 10:04
            Małe miasto w północnej Polsce 14tys. mieszkańców.
            • fraudes Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 12:16
              to 100 powinno być OK. Warszawa ze 120
      • pelissa81 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 10:36
        Mam 60m mieszkanie, Warszawa
        • nusiator Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 10:42
          W stolicy zawsze drożej smile
          • pelissa81 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 12:13
            U nas to chyba taka zwyczajowa stawka - koleżanki mniej więcej tyle płacą. U mnie jest co 2 tygodnie
    • alexis1121 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 09:43
      Płacę 100-120 zł w zależności czy myje też balkon. Mam 57 metrów, wyrabia się w 2,5 godziny maksymalnie. Płacę za konkretne czynności, jak to nazwałaś.
      • bywalec.hoteli Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 09:59
        No to ładna stawka 40-48 zł za godzinę w sprzątaniu big_grin
        • konsta-is-me Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 10:06
          "No to ładna stawka 40-48 zł za godzinę w sprzątaniu"
          Sam się najmij, skoro zazdrościsz...
          • una_mujer Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 11:34
            Dobra pani sprzątająca jest na wagę złota... i naprawdę trudno taką znaleźć.
          • alexis1121 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 11:57
            🤣 dokładnie
          • bywalec.hoteli Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 12:11
            Nie zazdroszczę. Ale uważam, że za godzinę sprzątania to dużo. Biorąc pod uwagę wysokość pensji w PL.
            • fraudes Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 12:17
              Możesz płacić mniej, albo zero i sprzątać samemu. The choice is yours
            • konsta-is-me Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 12:27
              Pani sprzątająca nie ma płacone za 8 h , 5 dni w tygodniu,nie ma ubezpieczenia/bonusów/ abonamentow itp.😂
              Więc już nie gadaj głupot o "pensjach" w Polsce
              • unaluna Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 21:55
                Niekoniecznie tylko 5 dni, moja pracuje w każdy dzień tygodnia.
            • ichi51e Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 12:27
              a ty za ile byś posprzątał? Wpadnij do mnie chatę mi za 50 ogarniesz...
              • bywalec.hoteli Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 12:54
                Musiałabyś przebić moją obecną stawkę godzinową brutto o 100%
                • ichi51e Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 13:18
                  a sprzątaczce żałujesz...
                  • bywalec.hoteli Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 13:24
                    Nie żałuję ani nie zazdroszczę nikomu. Po prostu zauważam, że stawka wysoka. Sprzątaczki gonią budowlańców smile Chyba, że to Default City. Tam jest drogo by default.
            • gaskama Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 17:51
              Bywalec, jakbyś wreszcie wziął się za robotę zamiast przesiadywać na babskim forum całymi dniami, to zmieniłaby się twoja perspektywa postrzegania pieniądza.
            • marinette.wue Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 20:47
              Myślisz ze tych godzin za 60zl ma tazy 8 dziennie?
          • magdallenac Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 13:56
            konsta-is-me napisała:

> "No to ładna stawka 40-48 zł za godzinę w sprzątaniu"
            > Sam się najmij, skoro zazdrościsz...

Nie wiem kogo cytujesz, ale podejrzewam. Moja siostra pod Krakowem placi prawie 70 zl za godz. Pani nie przyjmuje nowych klientow od lat, a te rodziny u ktorych pracuje strzega i pilnuja jej jak oka w glowie. Znalezienie swietnej pani sprzatajacej, jest jak znalezienie diamentu na wysypisku smieci.
        • mae224 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 12:13
          Więcej niż nauczyciel.
          • kornelia_sowa1 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 13:44
            Ciężej pracuje, to i więcej zarabia.

Ja płacę dziewczynie "od sprzątnięcia domu" raz na 2 tygodnie 250-300zl.
            Wioska podkrakowska.
            Zajmuje jej to plus minus 5-5,5 h. Czasem 6 h.

• ichi51e Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 10:11
      ja płace za wykonana robotę. Jak się uwinie szybciej to wszyscy zadowoleni. Koniecznie zrób listę rzeczy które ma koniecznie zrobić. na liście należy umieścić również rzeczy oczywiste (bo dla zawodowych sprzątaczek jakoś nie są oczywiste) zaliczam do nich - odsuwanie mebli podczas sprzątania i mycia, podnoszenie rzeczy z półek podczas odkurzania, czyszczenie syfonów, zmienione wody podczas mycia, użycie produktów przeznaczonych do danej powierzchni (rozróżnienie podłogi drewnianej i kafli) itd.
      • nusiator Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 10:42
        Tak, sama powiedziała, że mam jej zrobić listę i jak np. czegoś nie zrobi, a ja tego oczekuję, to też jej powiedzieć.
      • lianis Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 12:36
        Serio ktos Ci meble odsuwa przy kazdym sprzataniu? Tak jak zrozumiale dla mnie jest odsuniecie krzesel, fotela czy stolika tak nie spotkalam sie zeby jakakolwiek pani sprzatajaca odsuwala szafy, regaly i rogowki
        • ichi51e Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 12:40
          bez paniki - chodzi o meble które są łatwiej do przesunięcia.
          O zapomniałabym jeszcze odkurzanie pod meblami które nie są do przesunięcia - łóżko itd.
          • ichi51e Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 12:41
            zdziwiłabym się ile sprzątaczek odkurza naokoło krzesla
            • ichi51e Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 12:41
              *zdziwilabys się
        • konsta-is-me Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 12:51
          Wiem że się czepiam- ale czemu "rogówki"??
          Czemu ?😭😭
          Oczy mnie bolą jak to czytam, dosłownie.
          Rogówka to cześć oka ...
          Narożnik nie może być?
          Kątówka?
          Narożnikowka?
          Ostrzeżenie powinno być przed takim postem 😜
          • 1matka-polka Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 13:55
            "ale czemu "rogówki"??
            Czemu ?😭😭"

Mnie tez zmrozilo
            🥶🥶🥶
            • konsta-is-me Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 14:04
              To jest creepy ! 😆
          • panna.nasturcja Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 21:50
            Bo ludzie polskiego nie znają.
            Brzmi to strasznie.
          • mama-ola Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 15:03
            > Wiem że się czepiam- ale czemu "rogówki"??
            > Czemu ?😭😭

Język się zmienia, słowa zmieniają znaczenie, tak było zawsze i nie ma zawracać kijem Wisły.
            Wpisz w google grafika słowo "rogówka" i zobacz, ile ócz Ci wyskoczy, a ile kanap.
            U mnie oczy stanowiły może z 1%.
            • panna.nasturcja Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 16:44
              I naprawdę tak mówisz?
            • konsta-is-me Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 18:02
              Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ,że google wie gdzie jesteś i odpowiednie wyniki ci podsuwa? 😂
              To jest regionalizm...
              • panna.nasturcja Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 18:04
                Nie tylko to. Także sklepy wiedzą, ze ludzie tak mówią, wiec używają w opisie tym dla wyszukiwarek, nawet jeśli na stronie sklepu tego słowa nie ma.
                • konsta-is-me Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 19:23
                  I po tych REGIONALNYCH hashtagach ludzie trafiają na te strony ...
                  • panna.nasturcja Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 20:44
                    Ja nie piszę o hasztagach tylko o opisie strony dla google. My widzimy na przykład „sofa szara narożna trzyosobowa, cena...” a pod spodem są słowa klucze: narożnik, rogowka, do spania, rozkładana itd. I jak wpiszesz tę rogówkę w google to Ci się ta sofa pokaże, choć w widocznym opisie tego słowa nie ma.
                    • konsta-is-me Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 21:26
                      Slowa klucze to nie są hashtagi właśnie??
                      Jaka jest różnica?
                      • panna.nasturcja Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 21:30
                        Wydaje mi się, ze hasztagach to wszyscy widzą i mogą po nich szukać a te słowa, które mam na myli są podpisane tak, ze zwykły użytkownik ich nie widzi, to jest opis zdjęcia dla systemu a nie dla nas.
                        • mama-ola Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 21:38
                          Coś w tym jest. Byłam na 2 stronach sklepów meblarskich, wpisałam "rogówka" i wyszły mi kanapy narożne (czy jak tam na to mówicie), ale w opisie tego słowa nigdzie nie ma. Sam fakt, że wyszukiwarka nie dała odpowiedzi, że nie ma czegoś takiego w sprzedaży, świadczy, że mają słowo "rogówka" gdzieś tam w systemie ujęte.
              • mama-ola Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 21:40
                > Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę ,że google wie gdzie jesteś i odpowiednie wyniki ci podsuwa?

Dlatego pytałam, co Wam - nieużywającym słowa "rogówka" w znaczeniu kanapa - podsuwa google grafika po wpisaniu słowa "rogówka". Czy widzicie tam oczy? Albo głównie oczy?

Serio regionalizm? To z jakiego regionu jestem? smile
                • konsta-is-me Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 23:58
                  Chyba z zachodnio- pomorskiego?
                  W Poznaniu chyba też tak się mówi.
                  Mi google wyświetla mniej więcej w 60 procentach budowę oka, a reszta to narożniki (meble) -Wroclaw.
                  Ja oczami 😁 ...wyobraźni widzę wielkie oko w rogu pokoju i jakoś mnie ta nazwa kłuje w ...oczy .
                  • mama-ola Re: Pani sprzątająca 18.06.21, 07:38
                    > Chyba z zachodnio- pomorskiego?
                    Blisko, z pomorskiego.

> Mi google wyświetla mniej więcej w 60 procentach budowę oka, a reszta to narożn
                    > iki (meble) -Wroclaw.
                    O, to faktycznie olbrzymia różnica. U mnie same kanapy na początek, a jak zjadę niżej, to jakieś pojedyncze zdjęcie oka.

> Ja oczami 😁 ...wyobraźni widzę wielkie oko w rogu pokoju i jakoś mnie ta nazwa
                    > kłuje w ...oczy .
                    Ja na hasło rogówka od razu myślę: kanapa. Że to część oka, forum mi przypomniało. Przetestuję męża...
                    Tu zaskoczenie - powiedział: oko.
                    • panna.nasturcja Re: Pani sprzątająca 18.06.21, 10:14
                      Ja dopiero z forum się dowiedziałam, ze to może być nazwa mebla.
                      Tak samo jak nie znałam sformułowania „wypoczynek skórzany” na komplet mebli do salonu.
      • marinette.wue Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 20:49
        Czyszczenie syfonow? Tych rur? wink czy chodzi co o odplyw ? Np kabiny prysznicowej
        • ichi51e Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 21:18
          Ta czesc. Syfonu faktycznie - moze nie co tydzien…
    • palacinka2020 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 11:26
      Za 4h place 100zl. Mieszkanie 90m.
      • aragorna71 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 11:44
        za dom 134 metry, ale na gorze sprzata rzadziej, bo juz tam nikt nie mieszka placimy 100 zl. Przychodzi raz w tygodniu, za mycie okien 3-4 razy placimy osobno. Myscie okien 200 zl. Wies 20 km.od duzego miasta.
      • india-mia21 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 13:26
        Ja dokładnie tak samo.
    • nota_bena Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 11:41
      Około 100 zł. Dom 170 m2, góra, dół, okna w zależności od potrzeb. Od 5 do 7 godzin, bez tarasu, garażu i kotłowni. Bez wnętrza szafek, bez prania i prasowania.
      Tyle sobie życzy. Zawsze jest jakiś napiwek. Sprząta pod naszą nieobecność .
    • bei Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 11:52
      Mieszkam pod Krakowem, zazwyczaj jest 20 zł za godzinę (tzn było rok temu, może już ceny poszły w górę?).
      Kuzynka męża płaciła 10 lat temu za posprzątanie 150- nieduży dom, ale tam pani parkiety myła ścierką, była b dokładna. Pomyśl, ile Tobie schodzi na sprzątanie, które satysfakcjonuje Twój zmysł estetyki, dopytaj pani, czy kwota x, którą proponujesz jest OK- bo jak zapłacisz zbyt mało, to pani ucieknie😉
    • wisniowy_sad Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 13:50
      270 zł, ale to duże mieszkanie i warszawskie stawki, a pani b. biedna - pokazała mi nawet odcinek emerytury...
    • leia33 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 13:56
      Najlepiej dogadać się na konkretną stawkę za konkretną pracę - ja mam dom ponad trzysta metrów, nie do ogarnięcia w jeden dzień. Pani przychodzi trzy razy w tygodniu, w jeden dzień pucuje łazienki, w pozostałe dni umawiamy się : dziś pani Krysiu poproszę o wysprzątanie szafek w kuchni plus taras, ile to pani zajmie i jaka kwota. Mycie okien płatne osobno.
    • sol_13 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 17:29
      Dom 160m, raz na dwa tygodnie, samo sprzątanie bez prasowania i mycia okien 150 zł, zajmuje jej ok. 5h. Czasem dodatkowo mycie tarasu i balkonow.
    • engine8 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 17:43
      Moja to cal pensje zabierala.
      • bywalec.hoteli Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 17:45
        engine8 napisał(a):

> Moja to cal pensje zabierala.
        XD
        • engine8 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 18:20
          I do tego nie miala nic przeciwko jak ja nazywalem "House keeper" bo mi nieraz mowila ze oczywiscie ze jest house keeper jako ze to znaczy ze w razie rozwodu "she keeps the house".
    • gaskama Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 17:54
      W Waeszawie są inne stawki. Płacę 200 zł za mieszkanie 80+. Wiem, że pracuje kolo 5 godzin. Daje tez zawsze jakiś drobny prezent. Ale ja kocham moja L. Dzięki niej moje życie zyskuje na jakości. Mam kogoś od 25 lat. Nie wyobrażam sobie inaczej.
      • palacinka2020 Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 18:44
        Nie sa, to jedynie kwestia poszukania. Sa panie ktore biora 100zl/h, a sa takie ktore biora 20. Mam kilka kolezanek, ktore maja male dwupokojowe mieszkania, i placa 50 pln. Kluczem jest, ze te panie nie dojezdzaja specjalnie do nich, tylko ogarniaja kilka mieszkan w tym samym bloku.
      • koronka2012 Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 14:35
        Boże moje niespełna 60 m w 4 h jest sprzątnięte zaledwie po łebkach a wcale nie mam wyśrubowanych standardów czystości, do tego wcale też przesadnie nie bałaganię. Godzinka odpada na prasowanie ale nadal….
    • unaluna Re: Pani sprzątająca 16.06.21, 22:00
      Ja płacę 180 PLN za sprzątanie domu 220 m2, zajmuje to 7 godzin. Włącznie z garażem, tarasem, balkonami, gdy trzeba myje też okna. Podwarszawa.
    • princy-mincy Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 12:09
      Ja się umawiam na kwotę za całość, zawsze tak było.
    • sofia_87 Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 12:35
      300-400 tygodniowo , dom 280m2, czasem też prasuje, czasem ogarnia poddasze i piwnice, jest u nas 1-2 razy w tygodniu . Za okna dodatkowo.
      Plus różnego rodzaju tipy. Placilam też postojowe podczas pandemii.
      Solidna i uczciwa pani sprzątająca jest na wagę złota.
    • leni6 Re: Pani sprzątająca 17.06.21, 14:40
      Stawki są bardzo różne, ja płacę 250 zł za posprzątanie dużego mieszkania, które zajmuje około 9h. Probowalam kilka razy przejść na niższą stawkę, ale nigdy nie byłam zadowolona ze stanu mieszkania po takim sprzątaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka