Dodaj do ulubionych

dkp a odczulanie

13.08.14, 13:49
Macie jakieś doświadczenia z odczulaniem? Planuję karmić do samodzielnego odstawienia się dziecka (na razie dopiero 5 miesięcy z hakiem), nie wykluczam więc też kolejnej ciąży jeszcze przed odstawieniem. Chciałbym w przyszłym roku i w kolejnych latach móc beztrosko hasać z synem po ogrodzie lub łące, nie chcę żyć w lęku o to, co się stanie, jak będziemy sami i użądli mnie pszczoła... Żałuję teraz, ze nie zaczęłam kuracji przed zajściem w ciążę. Ponoć odradza się rozpoczynanie odczulania w okresie kp. Chciałbym wiedzieć na czym stoję, zanim zpotkam się z alergologiem, bo nie wiem czy znajdę takiego z pojęciem o laktacji. Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • aguar Re: dkp a odczulanie 14.08.14, 21:07
      A jak bardzo jesteś uczulona? Jakie miałaś objawy po użądleniu? Robiłaś badania? Jesteś zaopatrzona w Fastject albo coś podobnego? Słyszałam, że są też jakieś aerozole odstraszające osy/pszczoły, ale nie pamiętam nazwy. A tak w ogóle to nie wydaje mi się, aby Twoje odczulanie mogło jakoś zaszkodzić dziecku, ja bym nic nie mówiła alergologowi...Ale to jasmile
      • born_to_sea Re: dkp a odczulanie 15.08.14, 01:18
        Reakcja mojego organizmu nasila się z każdym kolejnym użądleniem. Jak dotąd nie miałam wstrząsu., ale boje sie, że w końcu się przydarzy. Ostatnio po użądleniu w palec u nogi miałam stopę tak spuchniętą, że nie mogłem nią praktycznie ruszać, do tego ból brzucha i biegunka. Opuchlizna, zaczerwienienie i świąd stopy schodziły około miesiąca. Testów jeszcze nie robiłam, ale sprawa jest dla mnie jasna - chodzi tylko o jad pszczół, na osy reaguję normalnie.
        Spray raczej nic nie da, bo pszczoły to żądlą głównie, jak się im coś zrobi na ich terenie, nie to co osy, które np. do obiadu lecą.
        Myślałam o tym, żeby się nie przyznać, ale sama nie wiem, tzn. wolę mieć pewność, że to ok. Na pierwszą dawkę można ponoć mocno zareagować, potencjalna hospitalizacja karmiącej matki może wiec być tym problemem, ktorego boją się lekarze.
    • fizmedka Re: dkp a odczulanie 14.08.14, 22:03
      Jesli napisze jakas glupote to mnie poprawcie.
      O ile sie orientuje to podczas odczulania podaje sie alergen w bardzo duzym rozcienczeniu, tak aby organizm przyzwyczaic i "powiedziec" mu ze to "nic groznego".
      Wiec przyjmujac ze ta toksyna przedostanie sie do mleka w takim samym stezeniu jakie mialabys w krwi (w ci watpie) to i tak to stezenie jest malenkie. Dodatkowo dziecie wypije te mikroskopijne stezenie alergenu i bedzie je trawic wiec do jego krwi trafi jeszcze mniejsza dawka...
      Wydaje sie wiec ze raczej dziecku nie powinno to zaszkodzic. Chyba ze dziecie tez jest uczulone i to mocno.
      Byl ostatnio watek na KP o pogryzieniu przez spora liczbe os i dziewczyny nie zalecaly odstawiania od piersi ani okresu bezkarmieniowego.
      • aguar Re: dkp a odczulanie 15.08.14, 10:15
        No ja mam mniej więcej taki tok myślenia jak Fizmedka, jeśli chodzi o możliwość zaszkodzenia dziecku. Widać, że rzeczywiście u autorki to idzie w złym kierunku i odczulanie by było uzasadnione.
    • misanka Re: dkp a odczulanie 30.08.14, 10:19
      przy karmieniu piersią podczas odczulania mogą się tworzyć u matki (i przechodzic do mleka) przeciwciała przeciwko alergenowi, to może być realne zagrożenie dla dziecka,mnie jedna alergolog powiedział, że to może wręcz spowodować alergię u dziecka!!!

próbowałam to konsultowac u innych lekarzy, ale oni nie mieli na ten temat wyrobionego zdania, co spotkam jakiegoś alergologa, czy pediatrę prywatnie to próbuję się podpytac w tej sprawie, bo sama karmię i mam sporo alergii, ale póki co nic więcej sie nie dowiedziałam, jedynie ostatnio usłyszałam od znajomej alergolog, ze w tym wieku to dziecko już nie powinno być karmienie z powodów psychologicznych (2 lata i 8 miesięcy dziecko), więc nie kontynuowałam dociekań sad
      • born_to_sea Re: dkp a odczulanie 30.08.14, 13:55
        Przeciwciała to się tworzą na pewno, ale czy faktycznie mogą mieć jakikolwiek wpływ na powstanie alergii u dziecka? Nabiłaś mi ćwieka, zaczęłam googlać, oto co znalazłam kellymom.com/bf/can-i-breastfeed/illness-surgery/mom-health-misc/#allergyshot Piszą tam, że zastrzyki odczulające są bezpieczne. Testy skórne też można robić, bo podawane białka są zbudowane z długich łańcuchów, które nie przenikają do mleka, a nawet gdyby, to i tak nie byłyby na drodze pokarmowej przyswojone przez dziecko.
        Dzięki Dziewczyny za pomoc. Chyba faktycznie pzostaje mi się nie przyznać do karmienia...
        • born_to_sea Re: dkp a odczulanie 30.08.14, 14:14
          Wklejam, bo może jeszcze się komuś przyda pediatricanswers.com/health-a-z/b/breastfeeding/allergy-shots-and-breastfeeding Tutaj piszą o tym, czego się spodziewałam - nie zaleca się ROZPOCZYNANIA odczulania w ciąży i w czasie kp tylko ze względu na możliwość wystąpienia wstrząsu anafilaktycznego. Zatem chodzi o niedotlenienie płodu lub po prostu hospitalizację karmiącej mamy. Raczej zaryzykuję, młody nie jest już żarłocznym noworodkiem smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka