alterego72 20.06.21, 17:22 Spotykacie jeszcze takie sklepy? Oczywiście nie mam na myśli pani na bazarku sprzedającej pietruszkę czy jagody, ale sklep. Taki, do którego się wchodzi. Z drzwiami . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
panna.nasturcja Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 17:25 Od czasów pandemii chyba nie, ale wcześniej bywały. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 17:25 Tak, byłam ostatnio nad Bałtykiem, bardzo dużo sklepów z płatnością tylko gotówką. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 17:28 Nie. Chyba, że z powodu awarii systemu. Btw, podoba mi się podkreślenie- z drzwiami Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 17:36 W Polsce nie spotykam już takich miejsc. Nawet chłopak sprzedający na parkingu truskawki.mial terminal. Natomiast niemilo zdziwiłam się ostatnio w Niemczech, gdzie pojechaliśmy rowerem nad jezioro. Zmachani, głodni, spragnieni, a w żadnym barze ani lodziarni w pobliżu nie można było płacić kartą, a tylko to.mieliśmy . Szokujące dla nas. O wodę prosiłam w domach w pobliskiej wiosce. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 17:53 "Natomiast niemilo zdziwiłam się ostatnio w Niemczech, gdzie pojechaliśmy rowerem nad jezioro. Zmachani, głodni, spragnieni, a w żadnym barze ani lodziarni w pobliżu nie można było płacić kartą" Bogaty kraj, zamożni ludzie. Nic dziwnego, ze ich karty nic nie obchodzą i normalnie korzystają z gotówki. I turyści z Polski, którzy nie mieli 20 euro gotówki, hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 18:17 A w Niemczech to normalne. Oni tam jeszcze faksów używają 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 18:41 Tak, w Niemczech są zacofani totalnie pod tym względem. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 18:43 Niestety teraz dopiero się tu co nieco zmienia, ale u Heinza zwykle tylko co najwyżej EC-Karte, czyli twór w Polsce prawie coraz rzadszy, karta debetowa podpięta pod ROR. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:16 W Polsce karty debetowe podpięte pod ROR to przecież standard. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:25 W Polsce wszędzie zapłacisz kredytówką. W Niemczech nie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:34 Ale więcej jest kart podpiętych pod ror, debetowych, niż kredytowych. Ludzie się boja kart kredytowych i nie umieją się nimi posługiwać. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: Płatność TYLKO gotówką 21.06.21, 01:08 "Ludzie się boja kart kredytowych i nie umieją się nimi posługiwać." Ludzie po prostu nie są zainteresowani kupowaniem chleba i mleka na kredyt Odpowiedz Link Zgłoś
mja-15 Re: Płatność TYLKO gotówką 28.06.21, 09:32 tiszantul napisała: > "Ludzie się boja kart kredytowych i nie umieją się nimi posługiwać." > > Ludzie po prostu nie są zainteresowani kupowaniem chleba i mleka na kredyt Bo nie potrafią zarządzać pieniądzem w czasie. Jeśli dziś kupili mleko, to dziś musi być na rachunku, a nie za x dni. Oczywiście w sytuacji, gdy karta kredytowa jest środkiem płatniczym, a nie źródłem kredytu na ileś tam miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Płatność TYLKO gotówką 25.06.21, 21:44 panna.nasturcja napisał(a): > Ale więcej jest kart podpiętych pod ror, debetowych, niż kredytowych. > Ludzie się boja kart kredytowych i nie umieją się nimi posługiwać. Ale ona mówi o tym, że taką kartą wszędzie zapłacisz, a nie czy ludzie mają masowo czy nie mają, ja mam kredytową, podobnie partner i nie zdarzyło mi się jeszcze w Polsce, że gdzieś nie mogłam nią zapłacić. Nie mogłam właśnie w Niemczech i w Austrii. Odpowiedz Link Zgłoś
melikles Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:35 Tak, ale w Polsce karta kredytowa to zwykle uzupełnienie karty debetowej, która jest najpopularniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 17:40 W Polsce bardzo rzadko, nawet na bazarku i w osiedlowej budce z warzywami można kartą, za granicą częściej (tak, za tą zachodnią też). Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 17:51 Moja fryzjerka, nie sklep, ale zawsze mnie to z lekka denerwowalo i od jakiegos czasu robie jej przelewy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 18:55 Na osiedlowym zakładzie fryzjerskim od czasu gdy się otworzyli po piwrwszym lockdownie wywieszona została kartka "płatność wyłącznie gotówką". Co mi uświadomiło, że do tej pory ja tam właściwie zawsze płaciłam gotówką i NIGDY przy tym nie dostałam paragonu. Ciekawe, ile kasy podatników wyłudzili z okazji tzw. tarczy, skoro wcześniej nie wykazywali przynajmniej części dochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:02 "Płatność wyłącznie gotówką" zazwyczaj oznacza rżnięcie na podatkach. Totalne albo wyrywkowo co jakiś czas. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:12 dr.amy.farrah.fowler napisał(a): > "Płatność wyłącznie gotówką" zazwyczaj oznacza rżnięcie na podatkach. Totalne a > lbo wyrywkowo co jakiś czas. niewydawanie paragonu a nie gotówka czy karta Odpowiedz Link Zgłoś
demeter.7 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:03 Jak przed pandemią zaniżali obrót to dostali mniej z tarczy Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 20:44 demeter.7 napisała: > Jak przed pandemią zaniżali obrót to dostali mniej z tarczy No właśnie o tym piszę. Pewnie dlatego teraz już w ogóle nie mają obrotu, biedusie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Płatność TYLKO gotówką 21.06.21, 07:21 A przykładowo moja kosmetyczka nie ma terminala, nigdy nie miała, a paragon zawsze drukuje. O czym to świadczy? A fryzjerka ,ona też nie ma terminala. Chociaż ona to ma na wsi, jednoosobowe fryzjerstwo, i też... drukuje paragon. Obie obroty miały, i tłok, ciężko o dogodny termin, i podczas lockdawnu 😜, i teraz mają. Teraz nawet bardziej, bo zaczęły się imprezy, to stopy, to upięcia.... Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Płatność TYLKO gotówką 25.06.21, 21:49 iwoniaw napisała: > demeter.7 napisała: > > > Jak przed pandemią zaniżali obrót to dostali mniej z tarczy > > No właśnie o tym piszę. Pewnie dlatego teraz już w ogóle nie mają obrotu, biedu > sie 😉 > akurat fryzjerkom i kosmetyczkom wprowadzono przez jakiś czas całkowity zakaz wykonywania pracy więc nie musieli kombinować by nie wykazywać przychodu, a wręcz go nie mogli mieć. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Płatność TYLKO gotówką 25.06.21, 21:56 nenia1 napisała: > akurat fryzjerkom i kosmetyczkom wprowadzono przez jakiś czas całkowity zakaz w > ykonywania pracy > więc nie musieli kombinować by nie wykazywać przychodu, a wręcz go nie mogli mi > eć. No, najbardziej się do tego zakazu zastosowali ci absolutnie nie przyjmujący kart 😂 Zgadza się, oni w czasie zakazu w ogóle nie musieli kombinować, żeby nie wykazać przychodu. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Płatność TYLKO gotówką 26.06.21, 09:32 iwoniaw napisała: > No, najbardziej się do tego zakazu zastosowali ci absolutnie nie przyjmujący ka > rt 😂 Zgadza się, oni w czasie zakazu w ogóle nie musieli kombinować, żeby nie > wykazać przychodu. > wszyscy się musieli zastosować, na tym właśnie polegało całkowite zamknięcie salonów kosmetycznych i fryzjerskich. Żaden salon, czy z terminalem czy z płatnością gotówką nie mógł wykazać przychodu, nie wiem jak to można nazwać kombinowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:06 można zobaczyć kto korzystał z tarczy tutaj: sudop.uokik.gov.pl/search/aidBeneficiary chociaż ja bym nie powiedział że wyłudzili, zabronili pracować to dali "tarczę" gdyby urzędnikom powiedzieli "a teraz przez kilka miesięcy nie możecie drukować swoich decyzji" to jakieś płacenie im żeby nie poumierali nie nazwał bym wyłudzeniem, chociaż fryzjer jest bardziej potrzebny niż urzędnik więc korzystniej byłoby nauczyć urzędników sztuki fryzjerskiej Odpowiedz Link Zgłoś
marszawka Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 18:08 Tak, jest taki jeden mi znany sieciowy lumpeks w Warszawie. Tłumy ludzi, płatność tylko gotówką. Pierwszy raz przy kasie zaliczyłam zonk. Bankomat 10 minut pieszo od sklepu. Chętnych do zakupów mają tak czy owak. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 18:18 alterego72 napisała: > Spotykacie jeszcze takie sklepy? > > Oczywiście nie mam na myśli pani na bazarku sprzedającej pietruszkę czy jagody, > ale sklep. > Taki, do którego się wchodzi. > Z drzwiami . Wczoraj. Co prawda nie sklep a gabinet pedologiczny. Pedicure - tylko gotówką, bez terminala, bez paragonu. S. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 18:20 Tak. Osrodek dr Dabrowskiej na Kaszubach. Platnosc tylko gotowka. Za wszystko. Zadnych kart, terminali, przelewow Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 18:26 Brzmi tajnie i szpiegowsko Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:12 lilia.z.doliny napisała: > Tak. Osrodek dr Dabrowskiej na Kaszubach. Platnosc tylko gotowka. Za wszystko. > Zadnych kart, terminali, przelewow > A paragony albo faktury chociaż? Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 22:53 Kp dostalam placac za pobyt Za zabiegi nie Pierwszy raz sie spotkalam.z czyms takim Odpowiedz Link Zgłoś
lucadimontezemolo Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 18:39 Tak, niedaleko mnie jest taki sklepik. A stragany warzywno-owocowe w mojej okolicy mają terminale. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 18:43 Ortodonta. Zaskoczyło mnie, ale przyniosłam grzecznie należność (nie taką małą) w gotówce. Paragon dostałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kulka-online Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 18:46 Ostatnio u optyka. Okulary 500 zł, a płatność wyłącznie gotówka. Hm, na targu za warzywa i owoce karta płace a tu taki zonk. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 18:49 Nie w sklepie a u notariusza (z drzwiami 😉 ) Ostatnio zdarzyło mi się korzystać z dwóch i obydwu tak było. Aż się zastanawiam, czy to nie jest jakoś określone ustawowo? Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:08 Tak, niektore opłaty u notariusza zgodnie z przepisami muszą być płacone gotówką, ale nie wszystkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:23 A, widzisz, dzięki! Tak czy siak dziwne. Czasem są to większe kwoty. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Płatność TYLKO gotówką 26.06.21, 07:07 Podaj przyklad takiej opłaty, bo trudno mi w to uwierzyć. Jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się płacić przymusowo gotówką u notariusza. Owszem , można, ale ja zawsze każdą płatność realizuję kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
leia33 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:08 W bardzo dużej ilości gabinetów stomatologicznych płatność jest wyłącznie gotówką. Dziwne, bo wiadomo, jakie sumy się tam zostawia. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Płatność TYLKO gotówką 25.06.21, 23:45 Ja nie, ale ci z których dotychczas korzystałam nie mieli terminali. Prywatne praktyki, nie sieciowki oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Płatność TYLKO gotówką 27.06.21, 13:05 leia33 napisała: > W bardzo dużej ilości gabinetów stomatologicznych płatność jest wyłącznie gotów > ką. Dziwne, bo wiadomo, jakie sumy się tam zostawia. Np. u mojej stomatolog .. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:12 Jasne, i sklepy i usługi. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:49 Tak i nie mogę wyjść z szoku. Kto w tych czasach żąda gotówki? Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Płatność TYLKO gotówką 06.07.21, 15:55 cała masa firm nie tyle żąda, ile chętnie da ci zniżkę jeśli zapłacisz gotówką. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:54 Nie. Tylko na bazarkach, ale i tam często można płacić kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:55 W lumpeksach ,w żadnym ,które odwiedzam nie ma płatności kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 19:59 Tak, zdarza się. Także punkty usługowe. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 20:00 Właśnie wróciłam ze Szklarskiej Poręby. Cywilizacja tam nie dotarła. Większość sklepów i restauracji w regionie przyjmuje płatność TYLKO gotówką 🤦. Nie ogarniam tego. O ile jestem w stanie zrozumieć budkę z pamiątkami, gdzie przyjmowana jest tylko gotówka, to restauracje?????, sklepy???? Dla mnie kosmos..., zwłaszcza że normalnie wydają paragony,więc to nie ukrywanie obrotów za tym stoi. Byłam mega zdumiona, tym bardziej że w mojej nadmorskiej rzeczywistości nawet u ludzia sprzedającego popcorn na plaży można zapłacić kartą. Odpowiedz Link Zgłoś
bablara Re: Płatność TYLKO gotówką 21.06.21, 00:36 jkl13 napisała: > Właśnie wróciłam ze Szklarskiej Poręby. Cywilizacja tam nie dotarła. Większość > sklepów i restauracji w regionie przyjmuje płatność TYLKO gotówką 🤦. Nie ogarn > iam tego. O ile jestem w stanie zrozumieć budkę z pamiątkami, gdzie przyjmowana > jest tylko gotówka, to restauracje?????, sklepy???? Dla mnie kosmos..., zwłasz > cza że normalnie wydają paragony,więc to nie ukrywanie obrotów za tym stoi. Był > am mega zdumiona, tym bardziej że w mojej nadmorskiej rzeczywistości nawet u lu > dzia sprzedającego popcorn na plaży można zapłacić kartą. Chyba ,że pojedziesz do Łeby Odpowiedz Link Zgłoś
bablara Re: Płatność TYLKO gotówką 21.06.21, 00:36 jkl13 napisała: > Właśnie wróciłam ze Szklarskiej Poręby. Cywilizacja tam nie dotarła. Większość > sklepów i restauracji w regionie przyjmuje płatność TYLKO gotówką 🤦. Nie ogarn > iam tego. O ile jestem w stanie zrozumieć budkę z pamiątkami, gdzie przyjmowana > jest tylko gotówka, to restauracje?????, sklepy???? Dla mnie kosmos..., zwłasz > cza że normalnie wydają paragony,więc to nie ukrywanie obrotów za tym stoi. Był > am mega zdumiona, tym bardziej że w mojej nadmorskiej rzeczywistości nawet u lu > dzia sprzedającego popcorn na plaży można zapłacić kartą. Chyba ,że pojedziesz do Łeby Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Płatność TYLKO gotówką 21.06.21, 07:09 Mieszkam na zachód od Łeby, u nas można kartą wszędzie Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Płatność TYLKO gotówką 21.06.21, 09:01 Może w restauracjach to dlatego, że klienci nie zostawiają napiwku. Rzadko mam gotówkę. Jak idziemy do knajpy to często musimy wcześniej szukać bankomatu, a nie zawsze jest blisko. Tylko raz spotkałam się z terminalem, gdzie można było dodać napiwek i całość zapłacić kartą. Ale to było 21 lat temu w Kazimierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Płatność TYLKO gotówką 25.06.21, 23:43 Możliwość doliczenia napiwku to kwestia ustawienia terminala, sporo ją ma, my zawsze korzystamy. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 21:31 Lodziarnia w centrum dużego miasta. Stojącym w kolejce brak możliwości płacenia kartą nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_kar Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 21:34 Duża przychodnia stomatologiczno-ortodontyczna pod Krakowem. Popularne miejsce, dobrzy specjaliści, nie tanio. Tylko gotówka. Paragony zawsze dają. Nie pojmuję tego. Bardzo nie wygodne bo zawsze wcześniej muszę pamiętać o wyjęciu pieniędzy z bankomatu a blisko nie ma żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Płatność TYLKO gotówką 26.06.21, 05:03 kasia_kar napisała: > Bardzo nie wygodne Niewygodne Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Płatność TYLKO gotówką 20.06.21, 22:34 Tak, w bardzo dobrej piekarni na osiedlu. Poza tym nie wiem, a i o tej piekarni dowiedziałam się przypadkiem, bo klientka przede mną chciała płacić kartą. Zawsze płacę gotówką. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Płatność TYLKO gotówką 21.06.21, 05:10 Tak. Wszystkie sklepy z marihuaną. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Płatność TYLKO gotówką 21.06.21, 08:53 Bzdura. Za zioło płaci się teraz w krypto. Gotówką to może u jakichś zapóźnionych dilerów. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Płatność TYLKO gotówką 21.06.21, 16:40 Ja mówię o oficjalnych, legalnie działających sklepach "z drzwiami". Odpowiedz Link Zgłoś
demeter.7 Re: Płatność TYLKO gotówką 23.06.21, 14:58 feel_good_inc napisał: > Bzdura. Za zioło płaci się teraz w krypto. Gotówką to może u jakichś zapóźniony > ch dilerów. > Jak ktoś ma krypto to ją trzyma a nie wydaje na głupoty Odpowiedz Link Zgłoś