Dodaj do ulubionych

Alergia pomocy

20.06.21, 21:42
Pomóżcie. Na co mogę być uczulona? Od kwietnia mam typowe objawy alergii (katar, łzawiące oczy, swędzących nos). Od dziecka mam alergie. Głównie pokarmowe. „Skaza”białkowa, cytrusy, co jakiś czas różne owoce. W wieku nastoletnim doszla alergia na psa- po kontakcie z psem bable na skórze, łzawiące oczy i woda z nosa. Psa nie mam od dwóch lat, za to od 13lat mam koty. Ani kot, ani pies nie wyszły w testach. Tak samo trawy, pleśnie, roztocza i najpopularniejsze drzewa. Wyszedl KOŃ ale do najbliższego jest chyba z 5km. Podejrzewam, ze uczula mnie jakieś mniej popularne dziadostwo.
Obserwuj wątek
    • spirit_of_africa Re: Alergia pomocy 20.06.21, 21:46
      Dorzucam panel IgE który miałam wykonany. Może któraś formule natchnie czego tam nie ma, a może uczulać.
    • lajtova Re: Alergia pomocy 20.06.21, 21:46
      Ja na przykład mam uczulenie na pierdolenie.
    • ichi51e Re: Alergia pomocy 20.06.21, 21:52
      poszukaj apki Pollen i jak czujesz ze cię bierze to patrz co akurat pyli. z dzisiaj np
      • spirit_of_africa Re: Alergia pomocy 21.06.21, 10:23
        Kurczę mam Appke Apsik od marca i nijak żadnego alergenu nie udało mi się powiązać. Stad obstawiam Cladosporium bo ono pyliły prawie cały czas wg appki, a tu niespodzianka- w testach nie wyszło.
        • mamtrzykotyidwa Re: Alergia pomocy 21.06.21, 21:28
          To, że w testach nic nie wyszło, nie znaczy, że nie masz na to alergii.
          To znaczy tylko tyle, że tym testem alergii nie wykryto.
    • mamtrzykotyidwa Re: Alergia pomocy 21.06.21, 01:47
      A jakie owoce?
      • mamtrzykotyidwa Re: Alergia pomocy 21.06.21, 01:49
        A testy skórne robiłaś?
      • spirit_of_africa Re: Alergia pomocy 21.06.21, 10:24
        Cytrusy, truskawki (przeszło po kilku latach), brzoskwinie.
        • mamtrzykotyidwa Re: Alergia pomocy 21.06.21, 21:21
          Wygląda głównie na alergię na pyłki drzew brzozowatych i krzyżowo na owoce różowate i warzywa/zioła baldaszkowe, może też kiwi, migdały i orzechy laskowe.
          Idź do alergologa i zrób testy skórne na pyłki brzozy i pokarmowe na warzywa i owoce, koniecznie na marchew, seler, jabłka, truskawki, wiśnie, reszta nie koniecznie, bo jak te uczulają, to cały komplet pozostałych też. Na mleko też zrób i jajka, mięso, ryby.
          W skórnych testach zwykle wychodzi dużo więcej niż w tych z krwi na IgE.
          Przed testami przez dwa tygodnie nie możesz brać żadnych antyhistaminowych leków, ani sterydów.
          Najlepiej by było, gdybyś testy zrobiła jak najszybciej, bo na świeżo po pyleniu testy lepiej wychodzą niż w zimie
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Alergia pomocy 21.06.21, 22:11
      Ten rok jest parszywy, u nas kazdy kicha i prycha, ja nie ale mnie niewiele rusza.
      W tym roku mania niekoszenia traw i jest co jest, moje dziecko ma katar od miesiąca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka