szorstkawelna 26.06.21, 20:40 Jak konkretnie dziala DILO? Rozumiem, że pediatra może wystawić, ale czy na konkretne badania skierowanie musi wystawić onkolog czy może być wpierw inny specjalista? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elkas11 Re: DILO 26.06.21, 21:04 Pacjent nie zgłasza się do szybkiej terapii onkologicznej ani się nie rejestruje. Zostaje zakwalifikowany na podstawie wywiadu i przeprowadzanych badań przez: lekarza rodzinnego (POZ), lekarza specjalistę w poradni AOS, lekarza specjalistę w szpitalu. W przypadku podejrzenia nowotworu złośliwego prawo wystawienia karty DiLO i skierowania pacjenta na badania posiada lekarz specjalista w poradni lub szpitalu, ale i lekarz podstawowej opieki zdrowotnej (POZ). Ten, w przypadku podejrzenia choroby nowotworowej, na podstawie wywiadu i ewentualnych badań wstępnych potwierdzających podejrzenie nowotworu złośliwego wystawia skierowanie do specjalisty właściwego ze względu na umiejscowienie nowotworu. Nie mają uprawnień do jej wystawiania lekarze w gabinetach prywatnych. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: DILO 26.06.21, 21:43 Chodzi mi o to czy skierowania po DILO może wystawiać specjalista inny niż onkolog? To, że syn w poniedziałek dostanie DILO jest oczywiste. Natomiast operacja będzie prawdopodobnie w innym województwie i zastanawiam się jak to wszystko zgrać. Odpowiedz Link Zgłoś
figazmakiem2 Re: DILO 26.06.21, 21:51 Tak, może wystawić np lekarz rodzinny. Umawiając syna w innej placówce mów, że ma DILO, to wszystko przyspieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
elkas11 Re: DILO 27.06.21, 10:20 Tak, po to stworzono Kartę DILO. Do onkologa też są kolejki i bez karty DILO może być ciężko się zapisać w krótkim terminie. Jeżeli Kartę DILO wystawi pediatra, lekarz rodzinny czy specjalista, jak dermatolog to przyspieszy całą procedurę leczenia. A tu czas jest ważny. Dużo zdrowia życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
figazmakiem2 Re: DILO 26.06.21, 21:46 U mnie DILO wystawił onkolog, zaraz potem odezwał się koordynator DILO i podał mi terminy badań w ramach pogłębionej diagnostyki (skierowania na nie wystawił onkolog). Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: DILO 26.06.21, 21:52 U mnie DILO wystawi pediatra albo laryngolog. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: DILO 26.06.21, 22:07 Dużo zdrowia dla dziecka. Szybkiego wyzdrowienia! Odpowiedz Link Zgłoś