Dodaj do ulubionych

Kwarantanna w strefie schengen

30.06.21, 13:16
Dzis mi sie o uszy obilo, ze powracajacy z zagranicy w obrebie strefy schengen rowniez musza odbyc 10dniowa kwarantanne, jesli nie sa zaszczepeini. Dopiero po 7 dniach mozliwy test.
Czy to prawda? Na stronach rzadowych tego nie widze...
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Kwarantanna w strefie schengen 30.06.21, 13:18
      Nie, to nie jest prawda.
      • sandy_cheeks Re: Kwarantanna w strefie schengen 30.06.21, 13:25
        Ok, bo juz dostalam wqrw, to by popsulo plany corki na wakacje.
        A moze ktos wie, czy istnieje jakis pakiet ubezpieczeniowy, ktory by ogarnial takie mozliwe w przyszlosci durne zarzadzenia? Chodzi mi o sytuacje, ze jak wprowadza taka kwarantanne w sierpniu, to zeby mi ubezpieczyciel zwrocil koszty wycieczki/obozu na ktory juz nie bedzie mogla pojechac???
        • swinka-morska Re: Kwarantanna w strefie schengen 30.06.21, 15:22
          Ja w tym roku ubezpieczyłam wszystkie wyjazdy letnie dzieci, nie było żadnych specjalnych wyłączeń w OWU które dotyczyłyby sytuacji epidemicznych
    • swinka-morska Re: Kwarantanna w strefie schengen 30.06.21, 13:21
      Konieczność odczekania z testem 7 dni na kwarantannie to chyba do przyjeżdżających spoza Schengen.
    • slonko1335 Re: Kwarantanna w strefie schengen 30.06.21, 13:26
      nie, muszą w ciągu 48 zrobić test żeby zostać zwolnionym z kwarantanny lub jechać ze zrobionym testem
      • sandy_cheeks Re: Kwarantanna w strefie schengen 30.06.21, 13:30
        Ok, dzieki. Osiwieje do konca tych wakcji 😕
        • slonko1335 Re: Kwarantanna w strefie schengen 30.06.21, 13:42
          www.gov.pl/web/koronawirus/informacje-dla-podrozujacych
    • sojka.99 Re: Kwarantanna w strefie schengen 30.06.21, 13:30
      Ustawodawca nie umie w logikę, dlatego stworzył zdanie którego nikt nie rozumie. Ale intencja była taka że jak przyjeżdżasz z Schengen lub z EOG to nie masz kwarantanny.

Chociaż z tego zdania w rozporządzeniu wynika coś innego:
      "Zwolnienie z kwarantanny nie dotyczy osób przybywających z terenu państwa
      nienależącego do strefy Schengen lub niebędącego państwem członkowskim Europejskiego Porozumienia
      o Wolnym Handlu (EFTA) – stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym".
      • panna.nasturcja Re: Kwarantanna w strefie schengen 30.06.21, 15:19
        A czego Ty w tym zdaniu nie rozumiesz?
        Osoby przybywające z państw, które nie są w Schengen lub EFTA muszą się poddać kwarantannie (nie są z niej zwolnione).
        • sojka.99 Re: Kwarantanna w strefie schengen 30.06.21, 17:26
          Ja to doskonale rozumiem.
          Łącznik "lub" oznacza tutaj że np ludzie przybywający z Chorwacji powinni się poddać kwarantannie (bo są spoza Schengen). I tak, wiem jaka była intencja tego rozporządzenia, tyle tylko że wcisnęli tam za dużo zaprzeczeń i wyszło co wyszło
          • panna.nasturcja Re: Kwarantanna w strefie schengen 30.06.21, 17:54
            Łącznik lub zasadniczo oznacza, ze albo tak albo siak, ale jednoczesne tak i siak nie jest możliwe.
            Problem Chorwacji leżał nie w łączniku tylko w tym, ze ona nie jest ani w Schengen, ani w EFTA, dlatego tamta wersje rozporządzenia znów poprawiono, bo to tyczyło chyba jeszcze Cypru, Bułgarii i czegoś jeszcze.
            Natomiast fakt, podwójne przeczenia to jest coś na co w języku oficjalnym i prawnym trzeba uważać, bo może wyjść coś innego niż mieliśmy zamiar.
            • sojka.99 Re: Kwarantanna w strefie schengen 30.06.21, 19:15
              panna.nasturcja napisał(a):

> Łącznik lub zasadniczo oznacza, ze albo tak albo siak, ale jednoczesne tak i si
              > ak nie jest możliwe.

Piszesz o "albo". Lub to każda z opcji: A,B,AiB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka