Dodaj do ulubionych

Opłaty za DPS

12.07.21, 19:00
Były już wątki na temat opłat za DPSy i kwestii związanych z żądaniem ponoszenia kosztów DPS przez dzieci, które nie miały kontaktu z rodzicami - rząd przygotował projekt ustawy dotyczący zmian w opłatach
www.rp.pl/Rodzina/307129989-Projekt-rzadu-rodzice-beda-musieli-zasluzyc-na-finansowa-pomoc-od-dzieci.html?fbclid=IwAR0klITnZAWJTfOrwgcbQ6Yre-F_92foJmwnaKLTT89kIeoTICcRq_ADgM0
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Opłaty za DPS 12.07.21, 19:13
      Dwa czy trzy dni temu odgrzebałam mój wątek na ten temat i linkowałam artykuł. Zmiana na plus
      • woman_in_love Re: Opłaty za DPS 12.07.21, 19:23
        Dobra Zmiana
    • panna.nasturcja Re: Opłaty za DPS 12.07.21, 19:38
      Problem polega na tym, ze jeśli kiedyś nikt nie zainteresował się dzieckiem, które w domu doświadczało przemocy fizycznej, psychicznej, wykorzystania seksualnego, poważnego zaniedbania, to dorosłe dziś dziecko nie ma żadnych dowodów na zachowanie rodzica. Znam masę dorosłych, którzy dziećmi byli w PRL-u i ich krzywdą nie przejął się nikt, bo rodzice pracowali i nie byli alkoholikami.
      • mia_mia Re: Opłaty za DPS 12.07.21, 19:59
        Może będą świadkowie, którzy poświadczą zaniedbanie. Znam taki przypadek, dziecko po 20, ojca ostatni raz widziało 15 lat temu, bo spotkało w sklepie, a złotówkę na dziecko ostatni raz pan dał z 18-20 lat temu, a wcześniej kradł ze skarbonki dwulatka. Pierwsza pobiegnę do sądu opowiedzieć co to za typ.
        • daniela34 Re: Opłaty za DPS 12.07.21, 20:11
          mia_mia napisał(a):

> Może będą świadkowie, którzy poświadczą zaniedbanie.

Tak. Tam jest "w szczególności na podstawie dokumentów", więc mogą być też świadkowie.

Pierwsza pobiegnę do sądu opowiedzieć co to za typ.

Do sądu w sprawie opłaty za DPS to akurat nie pobiegniesz, bo w sprawie oplat jest wydawana decyzja administracyjna. Do urzędu pobiegniesz. Wprawdzie po odwołaniu Do organi II instancji przysluguje też skarga do sądu administracyjnego, ale ten sąd z kolei nie prowadzi postępowania dowodowego ze świadków.
      • anvalley Re: Opłaty za DPS 12.07.21, 20:02
        Dokładnie - w PRL-u u mnie w mieście co trzeci ojciec to alkoholik, matka pokornie znosiła swój los bo "nie bije i pensję przynosi" i ciekawe jak to można udowodnić... Ciekawe które dziecko zbierało w dzieciństwie "kwity" na takiego rodzica
    • mia_mia Re: Opłaty za DPS 12.07.21, 19:52
      Jak uchwalą to uwierzę, inna sprawa, że pewnie odpłatność przejdzie na samorządy, czyli za dupków, którzy powinni zdychać pod płotem zapłacimy wszyscy. Powinno się uruchomić jakieś ośrodki, gdzie tymi typami będą zajmować się więźniowie, dwa problemy rozwiązane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka