Dodaj do ulubionych

dywan na sucho czym?

05.08.21, 08:46
W jednym z pokoi dywan zaczął pachnieć kurzem i starością (?) gruntowne odkurzanie pomaga na krótko. Jak pozbyć się tego zapachu z dywanu? Nie mogę go wytrzepać, ponieważ jest za duzy i nie mam trzepaka, odpada pranie na mokro.
Ktoś zna jakiś sposób, środek godny polecenia?
Myślałam o Vanish proszek do dywanów, ale pisze, że po czyszczeniu mogą zostać jasne plamy.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 09:19
      A dlaczego odpada pranie na mokro? Wypożyczasz karchera do dywanów i tapicerki i jedziesz. Ale jednak wart byłoby go wcześniej wytrzepać (niekoniecznie na regularnym trzepaku. Może być jakiś okoliczny murek, prowizorycznie umieszczony drążek itp), albo choćby odkurzyć odkurzaczem i turboszczotką.
    • ajaksiowa Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 09:20
      Możesz uprać na mokro susząc w ten sposöb:pod uprany dywan kładziesz sterty gazet,na wierzch kładziesz płachty szarego papieru,depczesz jak najwiēcej coby wilgoćwyszła ze środka,zmieniasz oczywiście mokre papiery🙂🙂
      • mid.week Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 09:28
        Można jeszcze kłaść na wierzch koty, psy i dzieci żeby też wchlonely trochę wilgoci. Szybciej schnie jak się go zaciągnie do kuchni i położy przed otwartym i włączonym piekarnikiem. Mikrofala niestety nie działa.
        • ajaksiowa Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 09:33
          Jestem pod wrażeniem twojej fantazji🤣🤣🤣
          • mid.week Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 19:33
            zainspirowałam się tymi gazetami smile
      • fraudes Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 09:53
        Dywan jest mega mega ciężki - wnosić do pokoju musiało go dwóch facetów, bo jest dodatkowo na podkładzie i ma 4,5 na 4,5 m. Nie do rusenia, ani podłożenia czegokolwiek, bo częściwo stojana nim meble typu kanapa
        • januszekxxl Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 15:46
          fraudes napisała:
          > Dywan jest mega mega ciężki - wnosić do pokoju musiało go dwóch facetów, bo jes
          > t dodatkowo na podkładzie i ma 4,5 na 4,5 m. Nie do rusenia, ani podłożenia cze
          > gokolwiek, bo częściwo stojana nim meble typu kanapa

Ile lat masz ten dywan?
          Przypuszczam że pod nim jest jeden wielki syf. Na razie pachnie kurzem i starością a za jakiś czas zacznie cuchnąć i będziesz musiała wywalić ten cudowny, robiony na zamówienie dywan.
          A jeśli podłoga jest drewniana, to wymienić podłogę, bo tam już pewnie jakieś grzyby kiełkują.
    • alpepe Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 09:36
      Ja bym po prostu zamówiła firmę, która się tym zajmuje, jak się coś nie uda, zawsze można reklamować usługę.
      • fraudes Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 09:55
        Nie chciałabym, żeby się nie udało, bo dywan był robiony lata temu na zamówienie i drugiego takiego nie będzie smile
        • nigdynigdynigdy84 Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 10:00
          Pranie na sucho to wcieranie brudu głębiej
        • kk345 Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 10:24
          Ale co miałoby się nie udać w profesjonalnym praniu?
          • akseinga1975 Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 10:54
            Zamowic pana z kercherem.
    • alicia033 Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 10:57
      fraudes napisała:

> W jednym z pokoi dywan zaczął pachnieć kurzem i starością (?) gruntowne odkurzanie pomaga na krótko. Jak pozbyć się tego zapachu z dywanu?

No niestety ale należy go ruszyć z podłogi i oddać w ręce profesjonalistów.
      • molik28 Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 13:04
        To może być zapach z piachu, kurzu itp, które przez lata nagromadziły się pod dywanem. Nie wiem czy jakiekolwiek pranie wystarczy. Dobrze byłoby wytrzepać go jednak i umyć podłogę pod nim.
        • eliszka25 Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 14:35
          To też racja. Wbrew pozorom pod dywanem zbiera się cała masa brudu.
          • jehanette Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 15:59
            Oj tak, podłoga pod dywanem to syyyyf.
    • eliszka25 Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 12:19
      Możesz spróbować porządnie odkurzyć i spryskać febreez, a potem porządnie wywietrzyć pokój. Choć ja bym jednak się poświęciła i albo dała ten dywan do prania albo zamówiła do domu profesjonalną firmę, która zrobi to na miejscu. Przecież dywanu nie pierzesz co tydzień ani nawet co miesiąc. Raz na kilka lat można poprzestawiać meble i wyprać dywan.
      • fraudes Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 13:23
        pranie na mokro odpada
        rozmawiałam z firma, która go robiła (to dywan reliefowy) i po zmoczeniu się rozejdą. prać tylko na sucho. I pytam sie czym, bo nigdy tego nie robiłam.
        • eliszka25 Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 13:54
          Ale firmy zajmujące się praniem dywanów się na tym znają. Jak oddajesz płaszcz do czyszczenia do pralni, to też w zależności od potrzeb masz czyszczenie na sucho lub na mokro. Z dywanami jest tak samo. Dlatego właśnie wolałabym oddać dywan w ręce specjalistów. Domowymi sposobami można dywan odświeżyć, ale skoro on już brzydko pachnie, to potrzebne jest porządne, specjalistyczne pranie.
          • fraudes Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 14:26
            smile
            W teorii tak powinno być jak mówisz
            Ale moja ostrożność wynika z tego, że dwa miesiące temu oddałam do profesjonalnej pralni puchowe poduszki i jaśki. Odebrałam całe, pachnące. Co z tego jak po tygodniu (!) rozeszły się powłoczki i miałam sypialnię w puchu. Reklamacja nie przyjęta, bo przeciez odebrałam w porządku.
            Dlatego spróbuję najpierw sama...
            • eliszka25 Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 14:34
              Ale w jakim sensie powłoczki się rozeszły? Na szwach? Puchowe poduszki i kołdrę prałam po prostu w pralce i służyły mi całe lata, nic się z nimi nie działo.

Rozumiem w sumie ostrożność, ale dywan, który już brzydko pachnie raczej ciężko będzie doczyścić domowymi sposobami tak, żeby pachniał. Ja nie mam dywanów i nie mam problemu 😉
              • fraudes Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 15:38
                Nie, materiał się rozszedł, po prostu się skruszył. Jak papier ryżowy.
                A w kwestii dywanu skontaktowałam się ponownie z producentem. Bo wszyscy tu polecają pranie na mokro..
                Otóż mój problem załatwi pianka Vanish (nie proszek i nie płyn) i umycie pod dywanem, ale z... odrobiną domestosa.
    • e-ness Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 12:25
      Piorę na mokro, ale w pralni. Wracają czyściutkie, pachnące na wskroś. Pranie ręczne na mokro tylko upycha cały brud i smród w głąb dywanu i jeszcze gorzej śmierdzi
    • bei Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 13:25
      Rozsyp coś, co absorbuje wilgoć i zapach- np sodę. Możesz ją powcierać delikatnie, a po nocy odkurz dokładnie. Można rozsypać mąkę ziemniaczaną. Jeśli nie pomoze zaproś profesjonalistę do czyszczenia, albo oddaj do punktu.
      • fraudes Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 13:47
        dzięki, o taki przepis mi chodziło smile Masz doświadczenia z vanish dywany?
    • jehanette Re: dywan na sucho czym? 05.08.21, 15:58
      Dlaczego nie chcesz go uprać? Jak jeszcze miałam dywany to obowiązkowo raz na rok zwijanko i do pralni. Wracał z czystym kolorem, puchaty i pachnący.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka