Dodaj do ulubionych

Włochy - kierunek

08.08.21, 21:18
Czesc,
Planuje wakacyjny wyjazd do Wloch, z tym ze nie mam blizej skonkretyzowanych planow. Glownym celem jest odpoczynek na plazy z "odrobina" zwiedzania/aktywnych atrakcji.
Moglybyscie mi podpowiedziec gdzie sie wybrac, jezeli:
1. Podroz autem z polnocnej czesci Polski, wiec odpada poludnie Wloch, zeby nie jechac 3 dni (i tak planuje przerwe w drodze)
2. W "głownych" miastach (Mediolan, Wenecja, Genua) na polnocy juz bylam, wiec wolalabym inne rejony
3. Ladna plaza, bez jakis stromych zejsc
4. Nocleg w miasteczku, gdzie wieczorem mozna cos zjesc, sa kawiarnie - takie ktore zyje, ale nie imprezownia. No i wlasnie jakas dobra baza wypadowa na wycieczki.
5. Podroz we dwojke, bez dzieci.
Bede wdzieczna za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Włochy - kierunek 08.08.21, 21:27
      Gdzies w Toskanii. Albo po przeciwnej stronie w okolicach Riminii ale nie samo Riminii
      • mahtiii Re: Włochy - kierunek 08.08.21, 21:48
        Tylko wlasnie jakas konkretniejsza miejscowosc godna polecenia? Toskania jak najbardziej wchodzi w gre
        • primula.alpicola Re: Włochy - kierunek 08.08.21, 22:21
          San Gimignano, Volterra to piękne miasteczka, i otoczone agroturystykami.
    • arista80 Re: Włochy - kierunek 08.08.21, 22:03
      Na samej północy Włoch okolice Udine. Koło Wenecji natomiast jest Mestre, byłam tam i bardzo mi się podobało.
      W regionie Veneto polecam okolice Peschiera delo Gardo, Sirmione, ewentualnie Werona.
      W Toskanii polecam okolice Arezzo, Cortona, Castiglion Fiorentino Montepulciano, Chiusi - są to mniejsze toskańskie miasteczka, gdzie nie ma aż takiej masowej turystyki.
      • arista80 Re: Włochy - kierunek 08.08.21, 22:08
        *Peschiera del Garda. Możecie zatrzymać się tutaj, tuż nad jeziorem Garda i stąd udać się na wycieczkę do Sirmione, Werony. Według mnie to dość dobra baza wypadowa, jednocześnie pozwala na odpoczynek, bo samo miasto jest też urokliwe, nad jeziorem.
        • y_y Re: Włochy - kierunek 08.08.21, 22:52
          Garda w sierpniu to masakra... Korki na drodze naokoło jeziora, chcąc je objechać zrezygnowaliśmy po godzinie (i przejechanych 20 km...). I nie był to weekend...
          • bywalec.hoteli Re: Włochy - kierunek 09.08.21, 00:19
            objeżdżanie włoskich najsłynniejszych jezior czyli Garda i Como to pomysł teoretycznie romantyczny a w praktyce jakieś szaleństwo. Po Como można pływać stateczkami między portami to po Gardzie zapewne tez.
    • kotejka Re: Włochy - kierunek 08.08.21, 22:17
      Delta Padu
      • tenjedennick Re: Włochy - kierunek 08.08.21, 22:29
        Okolice Ankony, piękne plaże i nie tak brzydkie jak Rimini czy rejon Wenecji.

Po drugiej stronie La Spezia, blisko do Pizy i Lukki.

Szukaj plaż na uboczu albo zatok, bez miejsc z pierdylonem parasoli i leżaków w kilkunastu rzędach.
    • mahtiii Re: Włochy - kierunek 08.08.21, 22:33
      Dziekuje bardzo za pomoc. Mam na co patrzec smile
    • jola_ep Re: Włochy - kierunek 08.08.21, 22:50
      Jeśli odpoczynek na plaży, to polecam Carole. Na drugim miejscu Grado. W obu miejscach długa i szeroka plaża, choć na niektórych odcinkach trzeba przejść kilometry, aby móc popływać wink Gorzej ze zwiedzaniem.

Nieco dalej byłam w Torre del Lago Puccini, na plaży byliśmy tylko wieczorami, w miasteczku nie bywaliśmy, w dzień zwiedzaliśmy (Luka, Piza, La Specja, Portovenere, można zahaczyć o Cinque Terre - ale w wakacje to ludne miejsca)
    • bywalec.hoteli Re: Włochy - kierunek 09.08.21, 00:16
      Toskania wybrzeże, np okolice Livorno. Akurat włoskie morze tam dupy nie urywa ale nie ma jakieś tragedii smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka