Dodaj do ulubionych

ile bagażu

08.08.21, 22:40
Ile bagażu bierzecie z soba na wyjazd? Np. na week-end albo na tydzień czy dwa?
Ostatnio zdalam sobie sprawe ze na week-end swoich rzeczy mi wystarczy (oprocz tego w czym jade) bielizna, 2 koszulki, moze sukienka, mala kosmetyczka, moze jakis sweterek i tyle. w spodniach moge chodzic w tych samych przez 3 dni, tak samo w kurtce.
Jak sie to dobrze zwinie to sie nawet do torebki by zmieściło, ale zazwyczaj biore walizke albo plecak, bo mi glupio tak bez bagazu jak wszyscy wioza tone rzeczy....
Pisze o wyjezdzie bez dziecka.
Obserwuj wątek
    • tenjedennick Re: ile bagażu 08.08.21, 22:54
      To chyba zależy gdzie i kiedy się jedzie i co się chce robić.
    • aqua48 Re: ile bagażu 08.08.21, 23:22
      Na wyjazd do dziesięciu dni bierzemy bagaże podręczne. Na dłuższe bierzemy z mężem jedną małą walizkę wielkości podręcznego i jedną dużą. Na 3 dni - weekend, małą torbę.
      Ubrania biorę zawsze takie, żeby pasowały do siebie wszystkie, tzn żeby można było z nich zrobić rozmaite zestawy. Dwie spódnice, cztery bluzki, sweterek lub/i miękki żakiet, plus szal. Dwie - trzy pary butów i trzy-cztery komplety bielizny.
      Jeździmy często i mamy opracowany minimalizm wyjazdowy.
    • pyza-wedrowniczka Re: ile bagażu 08.08.21, 23:24
      Oj, to zależy od tego gdzie, jak, kiedy i po co jadę.

Jak jadę na weekend do miasta, to podobnie jak ty jestem w stanie spakować się w małą torebkę (bielizna na zmianę, jedna zmiana ubrań, japonki, mała kosmetyczka, ładowarka...). Latałam z bagażem podręcznym (tym Ryanairowym najmniejszym, czyli taki plecak 20 litrów) na 3-4 dni i jeszcze mi się lustrzanka tam mieściła.

Jak jadę trekkingowo/pod namiot to wiadomo, że dochodzi jeszcze sprzęt do tego, ale też plecak 35 litrów daje radę.

Ale jak nie muszę się ograniczać, to ostatnio na urlop mieliśmy zapakowany calutki bagażnik i pół siedzenia z tyłu rzeczami. Bo stwierdziłam, że nie będę się zastanawiać, które pary butów się nadadzą i wrzucę 4, miałam zestawy ubrań od kostiumu kąpielowego i sukienki po kurtkę puchową i wełniane skarpetki.
    • fragile_f Re: ile bagażu 08.08.21, 23:46
      Zalezy dokąd i jaki to typ wakacji, ale zazwyczaj pakujemy duzo przyda-sie i leków.

Znajomi się z nas zazwyczaj śmieją że mamy dwie wielkie walizy, a potem okazuje się że baaardzo chetnie pożyczają latarki, suszarkę, ładowarkę do aparatu, płaszcz przeciwdeszczowy czy suche skarpetki wink Równie chętnie korzystają z naszego mini-czajnika czy dzbanka, kawiarki, apteczki itp.

Nie wyjechałabym nawet na parę dni bez podstawowej apteczki, powerbanku, herbaty i paru innych dupereli - zbyt wiele razy przydały się nam w sytuacji awaryjnej albo pożyczaliśmy komuś, kto potrzebował.

Oczywiście nie mowie o wyjazdach typy weekend w krakowie u znajomych, tylko tydzień w głuszy wink
      • magdallenac Re: ile bagażu 09.08.21, 15:02
        Sprawdz maila fragile!
        • fragile_f Re: ile bagażu 10.08.21, 20:36
          Odpisane!
    • str8.up Re: ile bagażu 08.08.21, 23:47
      Do 4 dni pakuję się w torbę plażową, czyli moją torebkę albo miejski plecak. Na maks tydzień w podręczny. Na 2 tyg już biorę rejestrowany, bo nie lubię prać na wakacjach, a jestem z tych brudzących się.
    • hrabina_niczyja Re: ile bagażu 09.08.21, 02:04
      Tego się nie da tak powiedzieć. Zależy gdzie jedziesz, jaka pogoda. Ja teraz wyjechałam środa-niedziela. I wzięłam 3 sukienki, 2 pary szortów, 2 koszule z długim rękawem, 6 t-shirtow, bluzę dresowa, kardigan, kurtkę przeciwdeszczowa, 2 pary spodni dresowych, 1 jeansy plus klapki i 2 pary adidasów. Plus kosmetyki i mała walizka domknęła mi się na styk. Polska jest okropna pod względem pakowania.
    • mja-15 Re: ile bagażu 09.08.21, 10:39
      Latem dużo. Jeździmy w góry, więc t-shirt na każdy dzień, komplet skarpet i bielizny na każdy dzień, plus mały zapas a nuż. Kilka par spodni długich i krótkich. Polary, softshelle, kurtki przeciwdeszczowe, kilka par butów trekkingowych. Uzbiera się tego razem sporo. To samo mąż i dziecko.
    • spanish_fly Re: ile bagażu 09.08.21, 11:08
      Zależy co zamierzam robić i czy w ogóle wiem, co będę robić. Jak jadę do siebie na wieś na łykend to biorę pełną torbę ciuchów. Część rzeczy jest zabierana na wszelki wypadek, a ponieważ jeździmy często to ich nawet z tej torby nie wyjmuję, jeśli ich nie użyję.
    • aandzia43 Re: ile bagażu 09.08.21, 11:35
      Zależy od temperatur i intensywności wypoczynku, zwiedzanie w upale lub rekreacja to nie są jedne spodnie na trzy dni tylko wymiana wszystkiego, od stanika po spodnie przez bluzkę raz dziennie (albo częściej). Nie mieszczę się w torebkę jeśli mam spakować trzy komplety ubrań, nawet letnich, do tego coś do spania, trochę kosmetyków i zapasowe buty. Pralki w hotelach to też dobre rozwiązanie.
    • enigma81 Re: ile bagażu 09.08.21, 11:35
      A to zależy gdzie i w jakim celu jadę. Inny bagaż na weekend do koleżanki czy do hotelu i zwiedzanie miasta a inny na weekend na kajaki czy w góry.

Miejski wypad to kosmetyczka z podstawowymi kosmetykami, bielizna na zmianę, świeża koszulka, mały ręcznik, suszarka do włosów, rzeczy typu ładowarka i powerbank. Mała torba podróżna plus torebka.

Ogólnie nie przesadzam z bagażem, pakuję się tak, żeby wszystko do siebie pasowało i było mi w tym wygodnie, żeby ew w miarę szybko schło.
    • annaboleyn Re: ile bagażu 09.08.21, 11:53
      Dużo biorę. Jeżeli jadę w miejsce bez pralki, to potrójnie dużo. Przecież po pływaniu czy prysznicu w ciągu dnia nie wskoczę w noszone poprzednio ciuchy i bieliznę. A nawet jak jest pralka - czy chce mi sie na wakacjach bawić w pranie, wieszanie, składanie? Zawsze podziwiałam koleżanke podróżującą z małą walizeczka. Ona z kolei umierała ze śmiechu na widok mojej torby i pytała, czy jak lecę samolotem, to też mam takką. Aż wyjechałyśmy tylko we dwie. Pożyczała ode mnie ciuchy, skarpetki, mydło, krem, balsam po opalaniu, leki, bidon na wodę, parasolkę, szal, wrrrr, co chwilę czegoś nie miała. Włącznie z tabletkami na ból głowy, dobrze, że swoje antykoncepcyjne miałam dla siebie wink
      • magdallenac Re: ile bagażu 09.08.21, 14:33
        annaboleyn napisała:

> Dużo biorę..

Jak to krolowa 🤷‍♀️
        • annaboleyn Re: ile bagażu 09.08.21, 14:56
          magdallenac napisała:

> annaboleyn napisała:
          >
          > > Dużo biorę..
          >
          > Jak to krolowa 🤷‍♀️

big_grin big_grin big_grin przede wszystkim Praktyczna Pani!
    • mayaalex Re: ile bagażu 09.08.21, 14:06
      zalezy oczywiscie od tego dokad i po co jade/lece ale generalnie wole miec ze soba wiecej rzeczy niz mniej (a to cos sie poplami, a to pogoda jednak inna, a to decydujemy sie gdzies tam wyjsc dodatkowo, etc). Nie lubie podrozowac z bagazem podrecznym bo lubie miec swoj szampon i odzywke (hotelowe nie zawsze sa w moim guscie), na wieczor chce perfumy etc. Ale to glownie dlatego ze z wiekiem przyzwyczailam sie do pewnych rzeczy i lubie je miec po swojemu, jak bylam mloda to moglam spakowac jeansy i dwa topy i tez bylo dobrze.
    • kropkaa Re: ile bagażu 09.08.21, 14:13
      Lecimy w 4 osoby. Nie wiem jak, ale mamy zamiar wziąć jedną dużą walizkę (ale nie olbrzymią, tylko standardowy Samsonite podróżny, rozmiar następny po kabinówce). Ostatnie lata mieliśmy 2 duże i jedną kabinówkę i 70% rzeczy było przewalane i ani razu nie założone. Teraz biorę 1 parę spodni, 2 pary spodenek, sweter wełniany rozpinany i koszulki. Może spodnie długie na podróż założę, a te w waizce lniane. I każdy z takim limitem. Będzie się działo.
    • magdallenac Re: ile bagażu 09.08.21, 14:29
      Na 6 tygodni ja i corka mialysmy 3 walizki/23 kg plus podreczne. Wracamy z 5 walizkami 😀
      • aandzia43 Re: ile bagażu 09.08.21, 15:06
        Rozumiem że panie mieszczą się ze swoją garderobą każda w jednej walizce, reszta to prezenty i pamiątki? smile
        • magdallenac Re: ile bagażu 09.08.21, 15:32
          Dokladnie tak😀 A z powrotem- chleby, platki jaglane i gryczane, czesto kozuchy spod samiuskich Tater, polskie ksiazki kucharskie, czasopisma, kosmetyki polskie, bluzy pamiatkowe z kapturem i napisem Krakow est.1257, a na prezenty wyszywane kapcie goralskie, u mnie nazywane- Polish Uggs 😀
    • berdebul Re: ile bagażu 09.08.21, 14:51
      Ciągnę pół domu. Zwłaszcza w Polsce, jak z pogodą różnie. uncertain Jeżeli samolotem to polowe dopuszczalnej wagi, bo drugie tyle to będą pamiątki.
    • lot_w_kosmos Re: ile bagażu 09.08.21, 14:56
      Oesu....
      Zależy gdzie i po co.
      Można w jednych dżinsach n bluzie i 3 tiszertach obskoczyc. A mozna potrzebować 2 zm8any ubrań na jeden dzień i jechać z wielką walizą.
    • kkalipso Re: ile bagażu 09.08.21, 15:31
      Jak samochodem to sporo. W co innego jesteśmy ubrani rano w co innego wieczorem. Jak samolotem każdy walizkę na głowę tą średnią.
    • brynhildr Re: ile bagażu 09.08.21, 15:48
      Kiedyś pociągały mnie wakacje dla dorosłych z godną tego miana walizką. Ale przestały. Na 2- 3 tygodnie w Polsce (więc ubrania od bikini do kurtkini) 50 l plecak. Ale ja dopuszczam się okropieństw - mianowicie rzeczy umyte mydłem (!) w umywalce (!) w temperaturze znacznie niższej niż 90 stopni (!) uznaję za czyste i noszę bez oporu, roznosząc pchły, covida i autyzm.
      • enigma81 Re: ile bagażu 10.08.21, 21:30
        brynhildr napisała:

> i noszę bez oporu, roznosząc pchły, covida i autyzm.
        >

Padłam! Piękne podsumowanie, też noszę takie bez oporu jak trzeba,
    • kaki11 Re: ile bagażu 10.08.21, 20:32
      Bardzo różnie. Jakoś przed pandemią na tygodniowy wyjazd do Maroka spakowaliśmy się w dwójkę w dwa małe plecaki i jeden bagaż podręczny, bywało że na tydzień letnich wakacji pakowałam się w standardową walizkę - może nie upychałam tam na siłę, ale też nie była jakoś połowicznie pusta. Na wyjazd narciarski zawsze bagaż jest większy, bo czy to tydzień w Alpach czy przedłużony weekend na w Polsce trzeba mieć i spodnie, kurtkę, wszelkie akcesoria typu kask, skarpety, rękawice na stok jak i jakieś ciuchy na wieczór żeby posiedzieć w restauracji albo pójść na spacer. Na wrześniowy wyjazd około 12 dniowy planujemy z mężem spakować się w jedną walizkę, bo biorąc pod uwagę, że jedziemy samochodem i będziemy mieli małe dziecko, chcemy mieć miejsce w bagażniku na wózek, jej rzeczy itd. nie możemy zapchać większości miejsca dwoma bagażami a bagażnik nie jest duży. Nie przypuszczam, że okaże się to dla nas problem. Na 2-3 dni potrafię spakować się w niedużą torbę sportową, jeśli nie mówimy o nartach.
      Dostosowuję bagaż do możliwości, więc jeśli lecę z bagażem w cenie biorę standardowa walizkę, jeśli chcę zaoszczędzić na bilecie biorę podręczny, jeśli samochodem jedzie więcej osób pakuję się pomiędzy, tak aby wszystkim było wygodnie, jak idę w góry z noclegiem biorę plecak itd. Wszystko kwestia sytuacji.
    • swiecaca Re: ile bagażu 10.08.21, 20:49
      Gdziekolwiek jadę, mam mniej bagażu niż reszta podróżnych. Na wakacjach obywam się bez żelazka, czajnika, własnej narzuty na łóżko, Domestosa, suszarki, makijażu etc. Kosmetyki biorę w małych opakowaniach. Zamiast książek Kindle. Jeśli urlop w Polsce to najwięcej miejsca zajmują ciepłe ubrania. nawet jeśli przy wyjeździe jest 35 stopni to i tak należy ich sporo zabrać -taki właśnie urlop mi się dopiero co skończył...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka