Dodaj do ulubionych

Wiśnie w alkoholu rada potrzebna

16.08.21, 14:22
Po wielu latach przerwy postanowiłam zrobić wiśnie w rumie i na próbę drugie w amaretto. W zamyśle jako dodatek do deserów. Po około tygodniu siedzenia w słoikach z cukrem i alkoholem zaczęły fermentować uncertain Za słaby alkohol, za mało cukru, inny błąd? Kto ma doświadczenie z takimi wisienkami, doradźcie czy jej jakoś ratować czy nastawiać nowe.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Wiśnie w alkoholu rada potrzebna 16.08.21, 15:30
      Nie mam pojęcia, moje wiśnie leżą w 70% mieszance spirytusu i wódki i mają się świetnie. Cukier (a właściwie syrop z wody i syropu) dodam później.
      Rum jest przecież dość mocny, jakim cudem mogły w nim sfermentować?
    • mysiulek08 Re: Wiśnie w alkoholu rada potrzebna 16.08.21, 15:40
      nie zasypuje cukrem, tylko alkohol, a wisnie dryluje, tez zalewam alkoholem (krocej maceruje), potem dosladzam syropem, tak jak Primula

robie tak od czasu sfermentowania ciezko zdobytych wisni, ktore zasypalam cukrem zeby sok puscily...

sprobuj przegotowac i patrz co sie dzieje, a jak sa drylowane to moze dzem wyjdzie?
      • primula.alpicola Re: Wiśnie w alkoholu rada potrzebna 16.08.21, 15:43
        A mnie babcia nauczyła z pestkami, tylko naciąć każdą wiśnię, żeby alkohol miał lepszy dostęp. Ponoć ta pestka robi dobrze na smak nalewki.
        • mysiulek08 Re: Wiśnie w alkoholu rada potrzebna 16.08.21, 15:47
          dlatego zalewam wydrylowane pestki 😊 wisnie u mnie sa towarem deficytowym (milam jedno drzewo) wiec te z alkoholu byly pozniej gotowane jeszcze w syrooie i uzywane do deserow, zeby nic sie nie zmarnowalo, stad drylowanie
    • 1papryczka.chili Re: Wiśnie w alkoholu rada potrzebna 16.08.21, 16:15
      Najpierw zalewa się samym alkoholem a cukrem to po kilku tygodniach
      • snakelilith Re: Wiśnie w alkoholu rada potrzebna 16.08.21, 16:24
        Dosłodzić można zamiast cukrem/syropem rodzynkami. Ma się od razu rodzynki w rumie/amaretto. No chyba, że komuś przeszkadza, że wyrób nie jest jednoowocowy.
    • kaka-llina Re: Wiśnie w alkoholu rada potrzebna 16.08.21, 16:20
      U mnie w rodzinie sam spirytus, potem cukier, potem wiecej spirytusu.. inne dodatki juz na talerzu.
      • daniela34 Re: Wiśnie w alkoholu rada potrzebna 16.08.21, 16:22
        A u mnie wiśnie zasypuje się samym cukrem. Alkohol tworzy się naturalnie (mówię o wiśniach do ciast, nie o wisniówce)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka