Dodaj do ulubionych

Ksiazki dla 10 latki

19.08.21, 22:24
Sorry za sraczke watkowa, ale potrzebuje liste wciagajacych, dobrych ksiazek dla 10 latki, lubi Harry Pottera, przygodowe i o zwierzetach, ale nie moze im sie dziac krzywda, nawet jesli sie dobrze koncza😉 Takie zadanie dostalam od mojej siostrzenicy.
Obserwuj wątek
    • bylam.stara.mostowiakowa Re: Ksiazki dla 10 latki 19.08.21, 22:28
      'Arka czasu' Marcina Szczygielskiego. O chłopcu, który podczas wojny ukrywał się w warszawskim zoo. To naprawdę świetna ksiazka, ale ja uwielbiam Szczygielskiego.
      • abecadlowa1 Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 01:18
        Wszystkie książki Szczygielskiego są świetne. Czarownica piętro niżej i reszta książek z tej serii będą dobre do dziesięciolatki
    • livia.kalina Re: Ksiazki dla 10 latki 19.08.21, 22:53
      "MOja mama gorylica"
    • ichi51e Re: Ksiazki dla 10 latki 19.08.21, 23:04
      o czym szumią wierzby?
    • mika_p Re: Ksiazki dla 10 latki 19.08.21, 23:27
      Może klasyka urban fantasy dla dzieci?
      E.Nesbit, "Pięcioro dzieci i coś" (+2 kontynuacje). Kiedyś na jakiś forum przeczytałam, że to ramota i współczesnych dzieci to nie zainteresuje - akurat wtedy byłam świeżo po dokupieniu któregoś tomu tej trylogii, bo z mojego dzieciństwa brakowało, a dziecko się wciągnęło.
      M. Norton, Pożyczalscy, 5 tomów.
      A jak chwyci, to w podobnym klimacie T. Pratchett, Księgi Nomów, 3 tomy.
      • magdallenac Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 00:11
        Pięcioro dzieci i coś- jak ja te serie uwielbialam, swietny pomysl!!
        • asiairma Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 21:48
          To może też serie małe licho Kisiel? lubimyczytac.pl/cykl/21739/male-licho
          Jest dla dzieci ale powiązane z cyklem "Dożywocie" dla dorosłych lubimyczytac.pl/ksiazka/4811125/dozywocie
          Zabawne: lubimyczytac.pl/ksiazka/4678411/pasztety-do-boju
          Poważne: lubimyczytac.pl/ksiazka/141116/oro
          lubimyczytac.pl/ksiazka/4896409/sniezna-siostra
          lubimyczytac.pl/ksiazka/4810126/wojna-ktora-ocalila-mi-zycie?

• runny.babbit Re: Ksiazki dla 10 latki 19.08.21, 23:46
      Basniobór, Koralina, seria o Lukrecji, może jeszcze biuro detektywistyczne Mai i Lassego, choć nie wiem czy już nie za duża na to.
      • wkswks Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 19:55
        Baśniobór - podbijam.
    • bene_gesserit Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 00:21
      Słyszałam, że któreś Muminki to lektura, tak samo jak Wielka Gilly - co za szkoda.
      Mikołajki? Większość, jeśli nie wszystkie Lindgren.
    • makurokurosek Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 00:47
      "Gospoda pod Upiorkiem"
      "Gąbka i latające talerze"
      "Łysol i Strusia lekcja niegrzeczności"
    • taje Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 01:09
      Baśniobór.
      Ewolucja według Calpurnii Tate www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-ewolucja_wedlug_calpurnii_tate.html.
      Lustrzanna Christelle Dabos - porównywana do Harrego Pottera, niektórzy twierdzą, że lepsza (wciągnęła nawet mojego 13-latka) wyborcza.pl/ksiazki/7,165649,27260715,lustrzanna-christelle-dabos-final-podrozy-po-roztrzaskanym.html
      List do króla www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-list_do_krola.html
      • abecadlowa1 Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 01:24
        Ewolucja i Niezwykły świat Calpurni Tate są bardzo dziewczyńskie i mądre, a do tego świetnie napisane i wciągające. Polecam.

U nas jedną z ulubionych książek czytaną wielokrotnie była Niekończąca się opowieść Michaela Ende. I Momo też ale już mniej.
    • taje Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 01:30
      Z niebeletrystyki polecam zwłaszcza Anatomię farmy - można się dowiedzieć jakie są rodzaje stodół, jak strzyc owce czy co to kosiarka sierpowa… Jedna z ulubionych lektur mojego młodszego syna. foodziaki.pl/anatomia-farmy-czyli-ksiazka-na-wakacje-na-wsi/

Z innych, które zainteresowały mojego dziesięciolatka:

Wszystkie książki z serii [dany kraj] dla dociekliwych - zwłaszcza Japonia, Wietnam i Hiszpania.

Bezpowrotna góra. Baśnie japońskie.

Mój syn był także absolutnie zafascynowany książką Opowieści dla chłopców, którzy chcą być wyjątkowi. 100 historii niezwykłych mężczyzn, którzy podjęli wyzwanie, by zmienić świat (np Turing, Attenborough, Amundsen, Harvey Milk ale także kapitan Sully Sullenberger czy Ai Weiwei). Wydaje mi się, że istnieje wersja o dziewczynkach.

Książki z serii Dzieci Filozofują - np. Życie, co to takiego, Dobro i zło, co to takiego.

Dziecięca wersja Krótkiej Historii prawie wszystkiego Billa Brysona

Seria Uniwersytet Dziecięcy.

Domek i inne z serii z rysunkami Mizielińskich.

Co jedzą ludzie (hit!!). (ale tu będzie o zjadaniu zwierząt...)

• decadent46 Re: Ksiazki dla 10 latki 21.08.21, 10:24
        Wersji "Opowieści..." o dziewczynkach jest chyba kilka tongue_out
      • ichi51e Re: Ksiazki dla 10 latki 21.08.21, 11:18
        Którędy do Tellowstone tez fajne
        • ichi51e Re: Ksiazki dla 10 latki 21.08.21, 11:18
          Yellowstone
    • decadent46 Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 10:45
      Jak lubi zwierzęta, to polecam Wajraka: "Kuna za kaloryferem", "Przewodnik prawdziwych tropicieli" (cztery części). Pierwszą część "Przewodnika" dostałam jako 9-latka, miał być lekturą na wyjazd za granicę - nie skończyło się na jednej części, po powrocie od razu wyczekiwanie na kolejne tongue_out "Kuna" była regularnie odświeżana dziesięć razy w roku przez kilka lat, pokochałam całym sercem. Z trudem się z nią rozstałam sad

Z przygodowych może "Masło przygodowe" Barbary Stenki? Widziałam jej opis w jakiejś gazecie dla dzieci, tam zbierała bardzo pozytywne recenzje. Ja, co prawda, za "Masłem" nie przepadałam z dość osobistych powodów, ale i tak myślę, że Twojej siostrzenicy mogłoby się spodobać. Skoro lubi książki przygodowe, to może to będzie "to"? big_grin
    • rademenka Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 13:43
      Kraina opowieści - taki retelling baśni dla dzieci, mnie wciągnęło wink. Dobra przygodówka- Skrzynia władcy piorunów, Mazurscy w podróży, Kroniki Archeo, Bzik i Makówka. Fantastyka- Baśniobór, Wojownicy- ale tu zdaje się ktoś ginie. Z "ramotek", które przypadły do gustu mojej córce : Ania z Zielonego Wzgórza, Ronja córka zbójnika, Małgosia kontra Małgosia, Pożyczalscy, Narnia, Ziemiomorze. Obyczajówka - Zielone Martensy. Z listy" do przeczytania" mamy : Renomowany katalog Walker&Dawn, Legenda o Sally Jones, Na straży sekretu.

• runny.babbit Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 23:08
        Kroniki archeo były u nas hitem, również polecam. Mazurscy też są fajni.
    • afro.ninja Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 13:55
      Muminki.
    • walentyna_w_kosmosie Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 13:57
      "Wiłka, smocza dziewczynka" Antoniny Kasprzak
      Seria o Morrigan Crow, jeśli lubi Harrego Pottera
      "Ikabog" J. K. Rowling
      "Szczypta magii" Michelle Harris
      "Tonia z Glimmerdalen" Marii Parr (hit! i ostatni dzwonek jeśli chodzi o wiek)
      "Piraci Oceanu Lodowego" Fridy Nilsson (analogicznie)
      "Śnieżna siostra" Mai Lunde
      Lindgren, wiadomo, szczególnie Ronja, jeśli jeszcze nie zna
      seria Supercepcja, moja dziewięciolatka wsiąkła na amen
      seria Zwiadowcy
    • magdallenac Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 14:00
      Odpowiadam zbiorczo- dziękuję wszystkim polecającym, robię listę i zamawiam!
    • klaramara33 Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 19:59
      Mam syna w tym wieku i lubi podobną lieraturę więc polecam Maleszki serię Magiczne drzewo.
    • fragile_f Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 23:16
      A myślałaś o westernach? W tym wieku zaczytywałam się Wiesławem Wernicem - książki nadal się "trzymają", są fajnie napisane i bardzo przygodowe. Zwierząt raczej nie męczą, aczkolwiek czasem polują dla jedzenia.

W tym wieku zaczęłam też czytać Ursulę le Guin, jest dosyć mroczna momentami, ale ma w sobie taką kobiecą mądrość - Czarnoksiężnik z Archipelagu jest wspaniały.

No i moze to już powoli czas na Chmielewską? Przygody Janeczki i Pawełka są znakomite smile
      • n-ell Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 23:26
        O tak, moja ośmiolatka uwielbia Janeczkę i Pawełka. I jest tam Chaber! A Ronja to ulubiona książka, wiec jak nie zna to polecam. Moja teraz planuje „Władcę pierścieni” ale chyba „Harry Potter” będzie wcześniej 😉
        • una_mujer Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 23:36
          Zacznijcie od Hobbita, Władca Pierścieni dla ośmiolatki ma za dużo wstawek poetyckich.
          A dla dziesięciolatki Baśniobór.
          Jeszcze Jo Nesbo seria Doktor Proctor jest super.
    • mika_p Re: Ksiazki dla 10 latki 20.08.21, 23:43
      Przejrzyj sobie jeszcze starsze wątki (szukałam na hasło Kuba i Amelia, bo mi się przypomniało o tej serii, a na pewno było mnóstwo innych wątków):

forum.gazeta.pl/forum/w,567,167220410,167220410,Ws_polczesna_literatura_dziecieca.html (wątek z końca 2018 r., polecane ksiażki dla 8-10 latków)
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,165504676,165504676,Perelki_wydawnicze_ksiazki_dla_dzieci_8_12_lat.html (początek 2018 r., wiek 8-12 lat)
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,164499163,164499163,Poleccie_prosze_ksiazke_dla_10_latka.html (rok 2017, czytelnik 10-letni)
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,170266666,170266666,Ksiazka_dla_11_12_letnich_dziewczynek.html (zeszłoroczny)
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,170632822,170632822,ksiazki_dla_starszych_dzieci.html (też zeszłoroczny, 8-15 lat)
    • ewa_mama_jasia Re: Ksiazki dla 10 latki 21.08.21, 16:39
      Seria Chmielewskiej o Janeczek i Pawełku (zaczyna się "Nawiedzonym domem"), ale dziecko będzie potrzebowało dorosłego do wytłumaczenia pewnych kwestii, które były za komuny, na przełomie systemów, a później już nie. Współcześnie świetnie pisze dla takich małolatów Agnieszka Stelmaszyk, polecam trzy serie: "Kroniki Archeo", "Terra incognita" i "Odyseusze". Pisze też coś dla młodszych dziewczynek, o kotkach i pieskach, ale tego nie czytałam. Jeśli jest na poziomie Pottera, to proponuję Riordana i jego serie o nastolatkach poruszających się po świecie współczesnym z udziałem bogów greckich, rzymskich i egipskich: "Percy Jackson i bogowie olimpijscy", "Olimpijscy herosi", a nazwy tej o Egipcie nie pamiętam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka