Dodaj do ulubionych

mleczko kokosowe

01.09.21, 10:34
Kupiłam dawno, stoi w mieszkaniu, patrzę i patrzę, nie wiem co pysznego mogę wyczarować.
Do jakich potraw używacie? Może jakiś deser ale najlepiej bez cukru.
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: mleczko kokosowe 01.09.21, 10:40
      Ja używam do zup i sosów (marchewkowa na mleku kokosowym...mmm...), ale jak chcesz deser to pudding chia na mleku kokosowym z musem z jakichś owoców (można posłodzić innym środkiem słodzącym, syropem klonowym na przykład).
      • nena20 Re: mleczko kokosowe 01.09.21, 10:45
        zupa marchewkowa też brzmi dobrze....zdradź przepis, wyobrażam sobie jeszcze dynię, zaraz będzie sezon. Przyznam, nigdy wcześniej nie używałam mleczka.
        A to mleczko można normalnie ubijać jak śmietanę? Musi być z lodówki?
        • daniela34 Re: mleczko kokosowe 01.09.21, 10:53
          Tę gęstą "frakcję" można ubić. Wtedy rzeczywiście musi być schłodzone w lodówce.

          Ja przyznam, że akurat do zupy dyniowej mleczka nie daję. Robiłam tak i tak i bardziej mi smakuje bez mleka kokosowego.

          A przepis na zupę marchewkową jest taki:
          2 łyżki oleju kokosowego
          1 cebula
          biała część pora
          1 ząbek czosnku
          1 kg marchewki
          1 i 1/2 łyżki startego imbiru
          1 łyżeczka kurkumy
          3 szklanki bulionu jarzynowego lub wody
          1 szklanka soku ananasowego (ten sok można pominąć albo zamiast soku dać szklankę świeżego ananasa pokrojonego w kostkę)
          1 łyżka soku z limonki
          400 ml mleka kokosowego
          pestki dyni

          Zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę na oleju dodać pokrojonego pora, pokrojony czosnek i smażyć chwilę
          Marchewkę obrać i pokroić na kawałki (ja szatkuję na plastry na szatkownicy, bo jestem leniwa), włożyć do garnka z cebulą, dodać imbir i co chwilę mieszając podsmaża. Dodać kurkumę, wlać gorący bulion i zagotować na większym ogniu. Posolić.
          Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości marchewki. Następnie dodać sok ananasowy, sok z limonki oraz mleko kokosowe, zmiksować na krem. Podawać ze zrumienionymi pestkami dyni.

    • jasnoklarowna Re: mleczko kokosowe 01.09.21, 11:05
      Ja czasem daję do ciasta, pół na pół z jogurtem naturalnym lub śmietaną jeśli jest taka w przepisie,
      robię lekkiego drinka: amaretto, sok pomarańczowy + mleczko, jak kto chce mocniejszego to wódka do tego lub malibu sok ananasowy/pomarańczowy plus mleczko (znów można wzmocnić wódką).
      Do curry dodaję lub azjatyckich zup, ale my lubimy azjatycką kuchnię.
      Tapioka na mleczku z dodatkiem mango,
      Jest fajny przepis na sernik na zimno o smaku bounty, tam tez idzie mleczko,

      Cała masa możliwości smile
    • jla-2 Re: mleczko kokosowe 01.09.21, 11:22
      consumelavida.blogspot.com/2020/01/zupa-curry.html

      ja robie m.in. zupe z tego przepisu, pierwszy raz jadłam ją kiedyś u siostry, nigdy bym nie pomyślała, ze jablko w zupie może tak rewelacyjnie smakować
    • mashcaron Re: mleczko kokosowe 01.09.21, 11:25
      Tajska zupa z kurczakiem, różne wariacje na temat curry ( ostatnio zrobiłam curry "sprzątanie lodówki" z resztką kalafiora, połową słoika cieciorki, połówką dyni i przysięgłym potem :p)
    • koronka2012 Re: mleczko kokosowe 01.09.21, 11:41
      Tajskie zupy 😋 od biedy wystarczy dodać gotowe pasty (np tom kha) i pokrojonego w kostkę kurczaka. Można tez wyjść poza wersje minimum i dodać imbir, trawę cytrynową, szczyptę chili i kolendrę.
    • alexis1121 Re: mleczko kokosowe 01.09.21, 11:46
      Mój ulubiony przepis na curry poniżej, jeżeli mam mleko real Thai, to robię jeszcze pina coladę, z innym mlekiem nie wychodzi.

      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/curry/curry_z_kurczakiem_kalafiorem/przepis.html

    • hexella Re: mleczko kokosowe 01.09.21, 17:02
      dodaję do wszelkich sosów, duszonych warzyw, świetnie smakuje z duszonymi pomidorami +makaron.
      No i kawę zawsze piję z mlekiem kokosowym, to mój jedyny akceptowalny dodatek do kawy.
    • tilijka123 Re: mleczko kokosowe 01.09.21, 17:18
      Robię dwie potrawy z mleczkiem kokosowym:

      - fasola w sosie pieczarkowym z bloga Filozofa smaku - wszystkim bardzo smakuje i jest wegańska filozofiasmaku.pl/2017/12/20/fasola-w-sosie-pieczarkowy/

      - kremowy kurczak w parmezanie z książki Kuchnia bez pszenicy:
      4 pojedyńcze piersi z kurczaka
      6 młodych cebulek pokrojonych w cienkie plasterki (często w to miejsce używam grubego szczypioru)
      1 puszka mleka kokosowego
      1 szkl tartego sera gouda
      1/2 szkl tartego parmezanu

      Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Natłuścić blaszkę (około 20x23cm, czasem używam pokrywki od naczynia żaroodpornego), ułożyć kurczaka i posypać cebulka/szczypiorem.
      W misce wymieszać mleczko z serem gouda i połową parmezanu. Wylać na kurczaka i posypać resztą parmezanu.
      Piec co najmniej 30 min. Ja piekę trochę dłuzej lubię gdy sos się zagęści i trochę zarumieni.
    • briar_rose Re: mleczko kokosowe 01.09.21, 17:25
      U mnie sprawdza się głównie w tajskiej zupie z kurczakiem i warzywami, z krewetkami oraz w torciku Raffaello. Mam też przepis na dobry sernik na zimno z mleka kokosowego i ananasa.
    • sumire Re: mleczko kokosowe 01.09.21, 18:01
      Zupy wszelakie (pomidorowa, dyniowa, kukurydziana, marchewkowa, generalnie praktycznie każda warzywna), curry również wszelakie. Satay - uwielbiam. Lody z mleka kokosowego też fajnie wychodzą, ze świeżymi owocami.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka