Dodaj do ulubionych

jadę do sanatorium :-P

02.09.21, 18:54
Jadę, albo nie jadę. Nie wiem. 2 lata temu moja lekarka namówiła mnie na wniosek do sanatorium, sama z tym wyszła, może miała mnie już dość w gabinecie i chciała się mnie pozbyć smile Ja już o tym zapomniałam, a tu przychodzi powiadomienie z terminem na listopad, wyjazd nad morze na 3 tygodnie. Myślę, myślę i sama nie wiem, zabiegi by się przydały, kręgosłup mnie napierdziela dosyć często, a z drugiej strony to aż 3 tygodnie! Co ja tam będę robić sama, samiuteńka? Nigdy nie byłam w sanatorium, kojarzy mi się z mocno starszym towarzystwem emerytów, ja wprawdzie nie młódka ale też nie emerytka.

Jechać? Czy się zanudzę? Teoretycznie mąż ogarnie moje sprawy zawodowe, ogarnie też (mam nadzieję) sprawy domowe. Takie mam wizje, że zaraz po moim wyjeździe pojawi się w domu bałagan, syf, brak dobrego żarełka, ogólny rozpierdziel oraz chaos. Będzie brudno, głodno i nudno. Wtedy może docenią moją niewidzialną rękę big_grin Będą o mnie myśleć i usychać z tęsknoty tongue_out Taką mam nadzieję i dlatego skłaniam się żeby jednak jechać. Pobyczę się, pospaceruję.........

Obserwuj wątek
    • brak_pomyslu17 Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 18:59
      Jedź. Odpoczniesz.
      I nie sami starsi są w sanatoriach. Moi rodzice emeryci dziwili się, ze tyle młodych osób jest (mlodych czyli ponizej 50).
      • primula.alpicola Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:08
        To mogli być zusowcy (rehabilitacja w ramach prewencji rentowej, 24 dni).
        • georgia.guidestones Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 00:25
          primula.alpicola napisała:

> To mogli być zusowcy (rehabilitacja w ramach prewencji rentowej, 24 dni).
          ZUS ma raczej "swoje" osrodki, i to niekoniecznie w superhiperatrakcyjnych ogólem dla kuracjuszy miejscach.
          • primula.alpicola Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 06:43
            Czy ja wiem?
            www.zus.pl/documents/10182/167791/Mapa_01-07/3248454f-0ed8-52db-ce32-a53ced4df7d9
            www.zus.pl/documents/10182/167791/Wykaz_01_07_21/606b82f2-9067-f820-a801-36ee59d05b46
    • rb_111222333 Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 18:59
      Jechać
    • sasanka4321 Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:01
      Różnie może być. Jak moja matka wyjeżdżała, to w domu było cudnie. Na obiady ojciec nas brał zawsze do jakiejś knajpy. Mieliśmy bałagan i zupełnie niam to nie przeszkadzało - każdy robił co chciał we własnym barłogu. Pięknie to wspominam.
      • grey_delphinum Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:05
        Ja wspominam koszmarnie wyjazdy mamy do sanatorium (jeździła dwa razy w roku). Wszystko było na mojej głowie - zakupy, gotowanie, opieka nad młodszym bratem, szkołę, a miałam zaledwie kilkanaście lat.
        • primula.alpicola Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:09
          Niefajnie ze strony Twojej mamysad
          • grey_delphinum Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:34
            Mama była bardzo chora, wyjazdy byly naprawdę konieczne, by mogła funkcjonować.
            Niefajne było natomiast zachowanie ojca, który wszystko zrzucał na moje barki. .
            • primula.alpicola Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:35
              Masz rację.
              • kanna Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 21:04
                I niefajne było zachowanie mamy, ze nie zadbała o opiekę dla was uncertain
                • madame_edith Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 21:43
                  Chyba zadbała zostawiając dzieci z ich OJCEM.
                  • georgia.guidestones Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 00:27
                    madame_edith napisała:

> Chyba zadbała zostawiając dzieci z ich OJCEM.
                    Chyba nie bardzo, ale to juz na etapie decydowania sie na dzieci z malo odpowiednim facetem.
          • ichi51e Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 08:10
            chyba taty?
    • mama303 Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:03
      spoko, jeszcze mogą odwołać...jak będzie wzrost zachorowań, ale sanatorium to wspaniała sprawa.
      • barbibarbi Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:06
        Chyba się zdecyduje. Teraz obmyślam co trzeba wziąć ze sobą na 3 tygodnie.
        • primula.alpicola Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:07
          Dowiedz się czy jest pralka na miejscu.
    • borsuczyca.klusek Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:04
      Jedź koniecznie. Ile ja bym dała za taki wyjazd 🙏
      • abacosa Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 06:36
        Ja podobnie tym bardziej że uwielbiam morze
    • mashcaron Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:04
      Ja bym pojechała :p
    • primula.alpicola Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:06
      Oczywiście że jedź. 3 tygodnie szybko zlecą. Albo będziesz prowadzić życie towarzyskie, albo napawać się samotnością, spacerami, książkami czy tam szydełkowaniem.
      Marzę o sanatorium.
    • mama-ola Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:19
      Nad morzem jesienią pięknie jest. Oczywiście trzeba się bardzo ciepło ubrać, by spacer był przyjemny. Zastrzyk energetyczny wspaniały.
      Rodziną się nie martw, dadzą radę. A Ty wypoczniesz.
      (Pod warunkiem, że nie trafisz do pokoju z kimś okropny, kto Cię umęczy).
      • brak_pomyslu17 Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:21
        A nie mozna doplacic za jedynkę?
        • akseinga1975 Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:23
          Koniecznie doplac do jedynki
          • barbibarbi Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:27
            taki mam zamiar, z kimś w pokoju to nie dla mnie.
        • primula.alpicola Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:32
          Można w sanatorium z NFZ. W zusowskim niestety nie.
        • panna.nasturcja Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 10:24
          Teoretycznie tak.
          Tylko jak teść był to miał jedynkę dlatego, ze przyjechał rano, bo jedynki były tylko cztery, dla tych, c przyjechali później już nie było, nawet gdyby bardzo chcieli dopłacać.

Osobiście musiałabym być bardzo chora i naprawdę koniecznie potrzebować tego sanatorium żeby się zdecydować na 3 tygodnie z kimś w pokoju, dla mnie to jest ciężka kara a nie odpoczynek.
    • eliszka25 Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 19:39
      Jedź! W sanatorium niekoniecznie sami emeryci. Moja siostra jeździła do sanatorium jako dwudziestoparolatka i za każdym razem poznała towarzystwo, dzięki któremu nie było nudno. Takie 3 tygodnie resetu zrobi ci dobrze nie tylko na kręgosłup. Nie zastanawiaj się, tylko jedź!
    • ajr27 Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 20:02
      Jedź, koniecznie. I koniecznie też zadbaj o zapewnienie sobie jednoosobowego pokoju.
      • panna.nasturcja Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 10:25
        Na ogół jest to nierealne, bo jedynek jest bardzo mało i nie starcza dla wszystkich chętnych.
    • cruella_demon Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 20:09
      Żartujesz?
      Co ja bym dała za taki wyjazd☺
    • aagnes Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 21:08
      Jedź! Cudowna sprawa, jedynki rozchodzą się w niewiadomy sposób, warto już teraz zadzwonić dopytać jak można zarezerwowac.
      • black_magic_women Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 21:49
        Ja czekam na decyzję w sprawie sanatorium postcovidowego i też tak myślę, co ja bym tam miała robić?! Ale nad morze nie trafię, bo tu jest rejonizacja, czyli Mazowsze uncertain
        • mysz1978 Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 21:55
          jedź, jedź... smile Zazdroszczę, ale pojadę pewnie dopiero jako emerytka wink

Nawet jak w domu będzie syf, to na Twój przyjazd posprzątają - zapewne nie perfektycyjnie, ale jak Ci sie nie spodoba, to potem stopniowo ogarnisz big_grin
    • madame_edith Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 21:55
      Jedyne co by mi ewentualnie kazało się zastanowić to kwestia pokoju. Z opowieści mojej mamy to niezłe cuda można zastać na miejscu w sensie towarzystwa w pokoju. Jak można dopłacić do jedynki to jedź i się nie zastanawiaj!
    • asiairma Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 21:57
      3 tygodnie, zabiegi, basen, spacery, jedzenie podane, czytnik książek lub seriale a Ty się zastanawiasz?
      Tylko dopłaciłabym do jedynki ... jeśli się w ogóle da.
    • hrabina_niczyja Re: jadę do sanatorium :-P 02.09.21, 23:58
      Jechać i się nie zastanawiać. Tylko dopłać do jedynki, żeby Ci obce baby nie lazily po pokoju. Rówieśników albo spotkasz albo nie spotkasz, ale zabiegi, gotowe żarcie i bycie panią swojego czasu bezcenne.
    • kafana Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 00:13
      Jedz i daj domownikom odetchnąć.
      • evva09 Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 03:38
        Jedz, byłam kiedyś jak miałam 21 lat, w Krynicy Górskiej, trzy tygodnie, fakt, ze wtedy dla mnie to sami starsi ludzie byli, ale ja raczej odludek jestem, najlepsze wakacje, przedwiośnie, pojechalabym tam jeszcze kiedyś, niestety, strasznie daleko mam teraz
        • apallosa Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 03:50
          Barbi- do jakiej miejscowości jedziesz?
          Szukam dobrego sanatorium dla post- covidowcow.
          Dla mnie listopad to idealny miesiąc na wypoczynek.A do tego Jeszcze nad Bałtykiem...mrrrr
          Kocham spacery jesienne,a jeszcze jak mi w spocone plecy zimny wiatr zawieje,to już rozkosz nad rozkosze....z tym,że ja nawet i na mrozie się spocić potrafię😁
          • ajaksiowa Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 06:31
            Moja siostra pojechała kiedyś
            i usłyszała:co tak późno,my już wszyscy w parach😃😃
    • iwles Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 06:35

Jechać!
    • zwyczajnamatka Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 06:42
      Jedź! Zazdraszczam , serio.
    • jkl13 Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 08:08
      Jako mieszkanka nadmorza mam tylko jedną radę - weź dużo, bardzo dużo ciepłych ubrań i tych przeciwdeszczowych. Naprawdę, gdy będziesz pakować walizkę i zastanawiać się, na co ci zimowa czapka i rękawice - nie zastanawiaj się tylko dorzuc drugą parę.
      Listopad nad morzem jest naprawdę ujowy. Ale tak ujowy do kwadratu. Zawsze wieje, przeważnie leje, więc ten deszcz zacina prosto w twarz. Nad morzem temperatura jest zwykle o kilka stopni niższa niż na lądzie (wystarcza 2-3 w głąb lądu i temperatura rośnie nawet o 10 stopni). Spacery nad morzem są wtedy... wyzwaniem. Nie mówię,że się nie da, ale trzeba być naprawdę przygotowanym ubraniowo.
      • barbibarbi Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 10:24
        Dzięki, szkoda, że to listopad a nie lipiec wink
        • jkl13 Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 11:23
          Lipiec niewiele by zmienił, jeśli chodzi o opady, to najbardziej deszczowy miesiąc w roku smile Może byłoby trochę cieplej, może...
    • purchawka2020 Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 08:13
      Ja bym pojechała ale jestem zdrowa jak byk.
      Wzięłabym dużo książek i sobie spacerowała pomiędzy czytaniem a zabiegami.
    • arthwen Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 10:27
      Pojechałabym, o ile jest opcja pokoju jednoosobowego. 3 tygodni z jakąś obcą kobietą, to zdecydowanie bym nie zdzierżyła wink
    • mama_duzych_dzieci Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 14:17
      Jechać, byłam nad morzem 3 tygodnie od 24.10 do 10.11 i było to cudowny czas tylko dl mnie w Sopocie. Pogoda mi dopisała. Jechałam samochodem to wrzuciłam i zimowe i lżejsze rzeczy do ubrania. Załapałam się na jedynkę z łazienką. Towarzystwo dopisało, do 65 roku życia, parę osób starszych. Zbiegi ułożone były tak że człowiek miał siłę i ochotę na długie spacery. Sobota i niedziela wyjazdy i zwiedzanie. Teraz czekam na przydział, który wg moich wyliczeń powinien wypaść w lutym i też pojadę z chęcią. W lipcu i w sierpniu za gorąco.
    • ewa_mama_jasia Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 14:36
      Jedź. Będziesz wiedziała, co ewentualnie powtarzać albo czego więcej nie robić smile Tylko jeśli pracujesz w ramach umowy o pracę, to chyba nie można dostać zwolnienia lekarskiego na pobyt w sanatorium, musisz ratować się urlopem.
      • mama_duzych_dzieci Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 17:00
        Tak, tylko urlop.
    • lot_w_kosmos Re: jadę do sanatorium :-P 03.09.21, 17:09
      Rany Julek.
      Oczywiście że jechać!
      Nie bluźnij nawet myślą oo niejechaniu!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka