iksa.78 06.09.21, 08:34 Czy ktoś kolekcjonuje ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iksa.78 Re: Filiżanki z Art-Deco 06.09.21, 09:22 Ciekawią mnie ceny np.na targach staroci to ok.70 zł, w szmateksie ok.200 zł. Niektóre, fakt, ładne są. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Filiżanki z Art-Deco 06.09.21, 11:11 Ale to te same filiżanki? Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Filiżanki z Art-Deco 06.09.21, 11:03 Kolekcjonuję różne filiżanki. Najbardziej ostatnio się wkręciłam w polskie z l.60. (wszystko przez wizytę w wałbrzyskim muzeum ). Art deco akurat mnie umiarkowanie kręci. Lubię też takie starutkie. Ceny zależą od wielu rzeczy przecież. O tego, czy to rzadkość, od zdobienia, od producenta, od tego czy panuje moda aktualnie na coś, nawet od przypadku (licytacje). Najczęściej kupuję na all, ale jak nie znam dobrze modelu, sygnatury, itd. to dziesięć razy sprawdzam na stronach poświęconych porcelanie i w książkach, bo jest sporo prób naciągania. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Filiżanki z Art-Deco 06.09.21, 11:44 niestety, poszłam w czajniczki do herbaty, właśnie mam 2 na tapecie do kupienia i się waham, w sumie potrzebuję jednego do kompletu obiadowego, ale do śniadaniowego może powinnam mieć zapasowy, na wypadek, gdyby obecny się zbił? ostatnio jak stłukłam to wyszło mi, że kolekcja śniadaniowa bez czajniczka traci sens Odpowiedz Link Zgłoś
wbka1 Re: Filiżanki z Art-Deco 06.09.21, 12:08 Niekoniecznie, możesz mieć uniwersalny czajniczek, podobnie jak cukiernicę, może być srebro, plater, metal - zależy od serwisu. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Filiżanki z Art-Deco 06.09.21, 12:14 nie chcę mieć uniwersalnego czajniczka, chcę mieć taki, na jakim mi zależy nie po to kupiłam za 2 stówki maselniczkę by stawiać obok coś co pasuje do wszystkiego. ma być konkret Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Filiżanki z Art-Deco 06.09.21, 12:08 Nie, choć art-deco jako styl mi się bardzo podoba, ale zbieram porcelanę w innym stylu i już nie chcę miksować. Rozbieżność cen może wynikać zarówno z tego, że hakus egzemplarz jest faktycznie unikatowy jak i być wynikiem "polowania na naiwnych". Sama spotkałam się z taką sytuacją - w szmateksie talerzyki nie 4 zł, w wyprzedaży 2 zł -w sklepie że starociami 30 zł -na allegro około 80 zł Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Filiżanki z Art-Deco 06.09.21, 12:08 Aha, w tym przypadku talerzyki z tej samej serii. Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: Filiżanki z Art-Deco 06.09.21, 12:23 moja mama ma po swojej mamie małą kolekcję ładne kurzołapy kiedyś z racji innego wątku wrzuciłam foto DD Odpowiedz Link Zgłoś