Dodaj do ulubionych

Rodzice do sanatorium, transport

12.09.21, 10:15
Za dwa tygodnie w niedzielę, 350 km . Akurat niezbyt pasuje mam odwiezienie ich, chłopcom brata też. Ojciec po kilku udarach, lepiej byłoby samochodem od domu do sanatorium, mama jeździ tylko po mieście. Jak zorganizować ten transport, gdzie szukać kierowcy? Korzystalyscie kiedyś?
Obserwuj wątek
    • kosmos_pierzasty Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 10:24
      Taksówka?
    • hiacynta.bukiet123 Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 10:27
      Taksówka, ale to wyjdzie drogo. Możesz też dać ogłoszenie na fb w lokalnej grupie, może ktoś będzie sobie chciał dorobić. Tylko tu jest ryzyko, że zgłosi się nierzetelna parówa i nie przyjedzie w umówionym dniu.
    • rozaliaolaboga Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 10:27
      Taksówka, uber, lokalne grupy na FB?
    • marta.graca Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 10:28
      Bla bla car?
      • extereso Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 10:44
        Dzięki. Uber wychodzi 900 zł w jedną stronę, bo od tego zaczęłam. Blabla to chyba mniej się dopasowują do klienta? Ale wymyśliłam że poproszę córki, żeby pogadaly z kolegami może któryś chciałby zarobić np 300 zł za transport a potem drugi raz lub my odwieziemy. Według Was ok? Samochód może być rodziców.
        • extereso Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 10:48
          Dziewczyny niestety jeszcze przed egzaminem na pj to znaczy kolejne podejścia przed nimi...
        • sol_13 Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 11:06
          To chyba najlepszy pomysł (jeśli pociąg nie wchodzi w grę), tylko zeby to był dobry kierowca a nie osoba jezdząca np od miesiąca.
          • kryzys_wieku_sredniego Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 15:47
            No jak dziewczyny dopiero zdają na prawko to koledzy mogą być szalonymi młodocianymi kierowcami, co grozi porzyganiem się starszych pasażerów w trakcie jazdy ;P.
            A i cenowo 300 + paliwo w obie strony, no jak nic 6 stówek wyjdzie.
            • extereso Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 16:21
              Dziewczyny jakieś opóźnione, koledzy w okolicy 22-26.
        • arwena_11 Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 15:14
          A nie da się pociągiem i zorganizować odebranie na miejscu i podwózkę do sanatorium?
          Bo pewnie pociąg 1 klasa były najwygodniejszy. Walizki nadałabym kurierem, tak aby dotarły jak już seniorzy będą na miejscu. A ze sobą seniorzy biorą maleńką kabinówkę z bielizną i ciuchami na 1 dzień, elektroniką ( jeżeli używają ) i dokumentami
    • san_vito Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 10:54
      A pociąg nie wchodzi w grę, bo bagażu nie ma kto dźwigać. Zawsze można kogoś poprosić lub zapłacić za przysługę związaną z bagażem.
      • arwena_11 Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 15:16
        A dlaczego? Można bagaże wysłać kurierem. Moja koleżanka jak jeździła z dwójką małych dzieci nad morze to jechała sypialnym z malutką podręczną walizką. Resztę nadawała kurierem. Przybywały tego samego dnia co ona. W drugą stronę identycznie.
        • extereso Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 15:38
          Moi rodzice dowiadywali się i zniechęciło ich że trzeba pakować się do paczek a nie walizek 😁
          • arwena_11 Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 15:42
            Wkładasz walizkę do kartonu i nie ma problemu smile. Albo opłacasz "opakowanie niestandardowe"
        • marta.graca Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 15:39
          Można też wysłać paczkomatem smile
        • jehanette Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 20:39
          O czyli to nie tylko mój pomysł big_grin
    • iwles Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 10:58

Szukałabym wśród rodziny i znajomych.
    • berdebul Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 12:12
      Rodzina/znajomi. W żadnym wypadku młodzi kierowcy, typu koledzy córki, którzy dopiero zrobili prawko.
      Osobiście przeorganizowałabym plany, oczekując ze powrót ogarnie brat.
      • extereso Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 14:54
        Tak się ostatecznie stało. My z mężem zdecydowaliśmy się przełożyć plany zawodowe i pojechać tam na 3 dni, a brat jakoś ogarnie powrót. Ale gdyby nie to, to koledzy córek nieźle jeżdżą. Moich rodziców często wożą bratankowie w tym wieku, też jest ok.
    • asfiksja Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 14:21
      Ja bym kombinowała z pociągiem i (płatną lub grzecznościową) pomocą z bagażem. Można kupić lub pożyczyć bagaż z wygodnymi kółkami. Osoba po udarze zdecydowanie nie powinna być unieruchomiona kilka godzin z rzędu, a podróż samochodowa z licznymi postojami będzie bardzo długa i męcząca.
      Drugi pomysł to zachęcić matkę, żeby pokierowała. Jazda po mieście jest trudniejsza niż jazda w trasie, jeśli ogarnia miasto to wystarczy tylko ją nauczyć korzystać z nawigacji.
      Taksówka to dziwny pomysł - skoro jadą do sanatorium to jest to znak, że po prostu nie stać ich na taksówkę.
      • extereso Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 14:55
        Sanatorium prywatnie, ale i tak taksówka drogo wychodzi, nawet Uber 900 w jedną stronę.
    • fyshka_hop Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 14:36
      Seniorzy jadą pociągiem a bagaże wysłane kurierem ( dzień wcześniej).
      • ichi51e Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 14:48
        tez mi się wydaje ze to najlepsza opcja. Raczej wyjdzie taniej (ceny kuriera allekurier.pl/cennik/inpostcourier)
    • agatazieba Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 14:50
      Una's funkcjonuje pan Daniel czy Dawid. Wozi panie do hoteli, np. 300 km w jedną stronę. Niejedna starsza osobę odwiózł do sanatorium. Nie wiem ile bierze, ale pan jest taksówkarzem, więc pewnie w tych kręgach szukać trzeba.
    • panna_lila Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 14:55
      Szukałabym wśród rodziny i bliskich znajomych.
    • extereso Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 14:56
      Bardzo dziękuję za rady , przydadzą się na przyszłość smile
    • volta2 Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 15:34
      Jeśli to atrakcyjna lokalizacja to może ktoś połączy przyjemne z pożytecznym..ty zapłacisz za paliwo, ktoś sobie tam załikenduje? Napisz gdzie to jest, do Krynicy mój ojciec na pewno chętnie by takich ludzi przewiózl, jeszcze by się cieszył z wyprawy
      • extereso Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 15:39
        No właśnie, postanowiliśmy skorzystać smile
    • solvig Re: Rodzice do sanatorium, transport 12.09.21, 20:52
      Mam podobny problem i wszystko da się zorganizować, jeżeli do miejscowości sanatoryjnej dojezdza pociąg. Do takiego Połczyna Zdroju to nawet nie wiem, czy autobusy dojeżdżają...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka