Dodaj do ulubionych

Sos do makaronu help!

25.09.21, 11:25
Poratujcie przepisem na sos do spaghetti, ale nie taki typowy, ale z waszymi własnymi urozmaiceniami, makaronu mi się chce, a nie mam ochoty na klasykę.Aaa, pesto nie znoszę, nie i koniec 😜
Obserwuj wątek
    • mondaymorning1987 Re: Sos do makaronu help! 25.09.21, 11:37
      Ja wczoraj robiłam z kurkami, podsmażyłam na maśle cebulkę, czosnek, dodałam kurki ale gruboej pokrojone specjalnie, żebg było je czuć, zalałam śmietanką, mieszałam aż zgęstnieje, na talerz makaron w formie gniazda pustego w środku, do tej dziury sos i posypane posiekaną natką z ogródka, bardzo proste i przepyszne
    • hiacynta.bukiet123 Re: Sos do makaronu help! 25.09.21, 11:42
      Ja robię coś takiego. Podsmażam na oliwie dwa ząbki czosnku, dodaję ugotowanego brokuła, wrzucam podgotowany makaron, podlewam wodą spod makaronu i dodaję pół opakowania sera sałatkowego pokrojonego w kostkę, kilka anchovies, garść orzechów włoskich posiekanych i jakieś świeże zioło (bazylia lub natka pietruszki). Mieszam ze dwie minuty, podaję. Jak ktoś nie lubi anchovies, to można dać na początek ostrą papryczkę.
    • mia_mia Re: Sos do makaronu help! 25.09.21, 11:51
      Oliwa, czosnek, ostra papryczka, parmezan.
      Śmietanka, łosoś, szpinak, czosnek
      Mój syn lubi też biały sos, tzn. śmietanę z czosnkiem, kiedyś w jakimś hotelu kucharz miał taką bazę i tam wrzucał co kto chciał, mój syn nic nie chciał i dostawał sam sos i makaron, w sumie nawet nie jest to złe w smaku, można posypać pietruszką, serem.
    • panna.nasturcja Re: Sos do makaronu help! 25.09.21, 11:52
      Mój boloński jest nieortodoksyjny.
      Daję cebule, pora, marchew, pietruszkę, jak mam to i selera korzeniowego, cukinię, pieczarki i pomidory. Plus wołowina. Dusze już ortodoksyjnie 6 godzin. Podaje nie ze spagetii tylko z tagliatelline.
    • snakelilith Re: Sos do makaronu help! 25.09.21, 13:19
      Z fenkułem i tuńczykiem.
      Fenkuł ( to białe) pokroić w wiórki i przydusić ostrożnie kilka minut na oliwie z czosnkiem i cebulką aż zmięknie, uważać, by nie zarumienić za mocno, czosnek nabiera wtedy nieprzyjmnego smaku. Zalać odrobiną białego wina, albo bulionu, albo wody, można dodać kieliszek anyżówki (np. Pernod), posolić, mocno popierzyć, dodać ciut zmielonego kopru włoskiego, kapary i tuńczyka z puszki (w oleju), zagrzać. Podawać z makaronem i startym parmezanem, i tym zielonym z fenkuła, co wygląda jak koperek.
    • ga-ti Re: Sos do makaronu help! 25.09.21, 14:32
      Szpinak, czosnek, ser jakiś ostry typu gorgonzola na przykład i słodka śmietana, dla mięsożerców pierś z kurczaka, indyka w kosteczkę do tego.
      Pierś z kurczaka/indyka w kosteczkę do tego dynia w kosteczkę, trochę marchewki w plasterki, czosnek, ewentualnie cebula, przyprawy korzenne, oprócz soli, pieprzu, papryki, imbir, cynamon, może cary jeśli lubisz.
      Grzyby (leśny lub pieczarki) z cebulą usmażone, do tego śmietana i zielenina.
      Mięso mielone (albo bez) i wszystko, co znajdę w lodówce, papryka, pomidory, por, cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler (po kawałku i starkowane to się szybciej upyrlą), pieczarki, fasolka szparagowa, kawałek brokuła albo jakieś mrożonki gotowe, przyprawy według uznania, doprawione trochę śmietaną i sosem pomidorowym albo koncentratem.
    • miriam_73 Re: Sos do makaronu help! 25.09.21, 15:36
      2 op. kurek, pól sloiczka pomidorów suszonych krojonych w paski, peczek pietruchy, gorgozola dolce, trochę chili w platkach. Obsmażam grzyby, najlepiej podlac odrobiną białego wina, w to pomidory, pietruszka i chili, zageścic pokruszoną gorgonzola. Podawac z ulubionym makaronem.
    • kurt.wallander Re: Sos do makaronu help! 25.09.21, 17:13
      Ale to ma pasować konkretnie do spaghetti, czy może być inny makaron?

      Wczoraj robiłam makaron (powinny być muszelki, ja miałam kokardki)z ciecierzycą. 2 cebule czerwone w plasterki i zeszklić, dodać ok. 4 ząbków czosnku, chwilę dusić. Dodać ciecierzycę z puszki odcedzoną i opłukaną, następnie pokrojone w paski suszone pomidory w oleju (olej odcedzić), i ok. 2 łyżeczek drobno pokrojonej ostrej papryczki (można dać płatki chilli zamiast, ale lepiej świeżą). Podgrzać, dodać sok z cytryny, sól, pieprz, świeżą bazylię lub natkę pietruszki, wyymieszać z makaronem, posypać parmezanem.

      A w planach mam tagliatelle z brokułami i czosnkiem. Brokuły dzielę na różyczki i krótko obgotowuję. W międzyczasie, na maśle i oliwie podsmażam ok. 10 ząbków czosnku, pokrojonych na cieniutkie plasterki. Czosnek ma lekko zmięknąć, ale nie zbrązowieć, trzeba mieszać i nie przeciągnąć. Następnie wlewamy w patelnię śmietanę kwaśną 18% (co najmniej jeden kubek), do tego dajemy ser z niebieska pleśnią (ok. 200 g) pokruszony na mniejsze kawałki. Gdy ser sie prawie w całości rozpuści, dodajemy brokuły i dusimy jeszcze przez chwilę w śmietanie.

      Ostatnio robiłam też makaron po chińsku z tego przepisu: www.servingdumplings.com/pl/przepisy/pikantny-makaron-po-chinsku-z-grzybami-shiitake
    • stephanie.plum Re: Sos do makaronu help! 25.09.21, 17:29
      taki sos:
      siekasz por, podduszasz na maśle, jak się zeszkli, dodajesz ser "typu feta", rozkruszasz, podgrzewasz, aż się rozpuści. dodajesz pieprz i kapary jeśli lubisz, jeżeli jest za słone, można rozprowadzić śmietaną / jogurtem.
    • mama-ola Re: Sos do makaronu help! 25.09.21, 20:29
      A musi być sos? smile
      Makaron uwielbiam, mogę prawie codziennie. Lubię dodać: pomidorki koktajlowe przekrojone na 4 części, oliwki, opcjonalnie trochę drobno pokrojonego pora, awokado, dowolny ser + przyprawa "zioła toskańskie".
      Jeśli musi być jednak sos, to pomidory można podsmażyć na oliwie - stworzą ów sos.
    • ren.s Re: Sos do makaronu help! 25.09.21, 20:47
      niestety, ja uwielbiam typowy: aglio olio, w prostocie siła. Można z każdym makaronem, nie tylko spaghetti.
      Na drugim miejscu: z cukinią, dymką i śmietanką kremówką.
    • solejrolia Re: Sos do makaronu help! 25.09.21, 20:54
      Teraz obowiązkowo Spaghetti al pomodoro

      Składniki:
      500 g makaronu spaghetti
      niecały kg przetartych świeżych pomidorów (bez skórki)
      oliwa z oliwek
      około 5 ząbków czosnku
      pieprz i sól do smaku
      kilka listków świeżej bazylii
      opcjonalnie ok 100 g parmigiano reggiano (parmezanu) lub grana padano w kawałku
      opcjonalnie łyżeczka cukru
      Przygotowanie:
      Świeże pomidory warto sparzyć, zdjąć skórki i pokroić.
      Następnie wstawiamy wodę na makaron z dodatkiem szczypty soli.
      Do dużej, głębokiej patelni wlewamy oliwę z oliwek w takiej ilości, aby przykryć dno. Czosnek siekamy drobno i wsypujemy do garnka, chwilę prużymy. Następnie dodajemy pomidory, sól i pieprz. Można dodać do sosu również trochę cukru. Gotujemy około dwudziestu minut na małym ogniu.
      W międzyczasie do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
      Do sosu dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu, po czym odcedzamy makaron (nie przelewamy go jednak zimną wodą) i wrzucamy do sosu i chwilę podrzucamy patelnią, by makaron dobrze przeszedł aromatem sosu.
      Gotowe danie ozdabiamy świeżą bazylią. Można też posypać nałożone na talerz danie świeżo utartym serem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka