Dodaj do ulubionych

Anna Przybylska

05.10.21, 16:05
dziś jest rocznica jej śmierci i jej twarz miga z pierwszej strony portalu z wiadomościami.
Niech spoczywa.
Ale proszę wytłumaczcie, bo ja musiałam coś przegapić. Ona była bardzo ładna i z pewnie też sympatyczna, ekspresyjna.
Ale skąd ten kult? Ja ją pamiętam (za dużo powiedziane) ze starej telenoweli w TV. I to by było na tyle. Tymczasem jej legenda niesie męża, męża partnerki, córkę, niebawem może syna (miała zdaje się syna również).
Proszę o wyłożenie.
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:06
      Santa Maria della Telenovela
    • kosmos_pierzasty Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:13
      Zmarła młodo.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:17
        kosmos_pierzasty napisała:

> Zmarła młodo.
        >

To wystarczy? Niebawem, zdaje się, film ma być o niej. No nie kapuję nadal.
        • lot_w_kosmos Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:03
          Zazdrościsz jej?
          Chcesz się zamienić?
          • kokokoko_euro_spoko Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:05
            Oddychaj.
    • nena20 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:19
      Była piękna, młoda i zostawiła trójkę małych dzieci. Z tym kultem to nie przesadzaj.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:27
        Jacek Kurski (hihi) przewiduje 6 mio widzów dla filmu o Annie.
      • jednoraz0w0 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:44
        ona nie przesadza, sądząc po tym, że pompa pogrzebowa była porównywalna z pogrzebem Kantora czy Szymborskiej. Moim zdaniem kult wynikał z tego, ze jako prawdziwa Matka Polka porzuciła świetnie zapowiadającą się karierę żeby wspierać karierę męża i wychowywać dzieci, czyli trudno o większy wzorzec cnót niewieścich.
        • jednoraz0w0 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:46
          a poza tym długo chorowała i wiele osób obserwowało jej walkę z rakiem.
        • ximeca Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:54
          Zdaje się, że pan ojciec dzieci nie był jej ślubnym, a tak w ogóle przed tym związkiem miała męża, z którym się rozwiodła. Nie to, żeby mi to osobiście w czymś przeszkadzało jako wyemancypowanej lewaczce, ale ideał wzór cnót niewieścich to nie jednak nie jest.
          • jednoraz0w0 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:58
            ale priorytety miała poustawiane właściwie dla cnót!
            • ximeca Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:15
              To tak. Zastanawiam się czy zdecydowałaby się na to wszystko wiedząc jak życie się potoczy, że osieroci te dzieci, nie nacieszy się ich młodością, wnukami itp. a jednocześnie z jak wielu rzeczy zrezygnowała dla nich myśląc być może, że to przejściowe i że odbije sobie po czterdziestce jak odchowa dzieci. No ale tego się nigdy nie dowiemy.
              • rozaliaolaboga Re: Anna Przybylska 05.10.21, 20:42
                Myślisz, że gdyby wiedziała, że umrze młodo, to dzieci zostawiłaby w żłobku, a sama więcej grałaby w telenowelach? 🤔
                • jednoraz0w0 Re: Anna Przybylska 06.10.21, 16:19
                  Może gdyby wiedziała, że umrze młodo, to nie odwiesiła swojej kariery na kołku, żeby pan piłkarz mógł realizować swoją. Bo tam zdaje się też ten case był.
                  • riki_i Re: Anna Przybylska 06.10.21, 19:32
                    Nie zawiesiła kariery na kołku , tylko latała co tydzień do Turcji żeby Pan nie chodzil na miejscowe dziwki . Było to mega uciążliwe, bo w pozostałe dni byla w Polsce na planie stalych produkcji typh "Daleko od noszy". Opisywała ten tryb życia w wywiadach , żaląc się, ale jednocześnie dając wprost do zrozumienia , że bez tych wypraw aby Pan mógł sobie ulżyć, związek by nie przetrwał. Poświęcała się.
        • gdanskamarylka Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:27
          jednoraz0w0 napisał(a):

> ona nie przesadza, sądząc po tym, że pompa pogrzebowa była porównywalna z pogrz
          > ebem Kantora czy Szymborskiej. Moim zdaniem kult wynikał z tego, ze jako prawdz
          > iwa Matka Polka porzuciła świetnie zapowiadającą się karierę żeby wspierać kari
          > erę męża i wychowywać dzieci, czyli trudno o większy wzorzec cnót niewieścich.

No, ta legenda powinna upaść, bo jak podrapać złotko, to wychodzi błotko...
        • nena20 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:35
          Nie pamiętam jej pogrzebu ani też nie zgadzam się z tym co odpisujesz. Szymborska swoje życie przeżyła, było długie i owocne. Przybylska młodo zmarła, szkoda była potrzebna dzieciom. Raczej nie była wzorem cnót, rozwódka, bez ślubu.
          • jednoraz0w0 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:50
            Ja pamiętam. A nie mieszkałam wtedy nawet w Polsce, to coś mówi na temat zasięgu. Czy każdej młodo zmarłej po ciężkiej chorobie mamie robi się takie flagi na pogrzeb i stroi ulice białymi różami? https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/db/b3/5436b63836416_o_large.jpg
            https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/1d/81/5436b6376d5cf_o_large.jpg
            • nena20 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:12
              Mam w pamięci kilka osób, zmarły młodo, zostawiając małe dzieci np. Asia z "chustka blog" do dziś pamiętam jej synka Jasia.
              • 35wcieniu Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:33
                Inna skala rozpoznawalności.
          • 18lipcowa3 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:58
            No faktycznie rozwódka, bez ślubu- diabeł pani , diabel
        • alicia033 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 20:55
          jednoraz0w0 napisał(a):

> Moim zdaniem kult wynikał z tego, ze jako prawdz
          > iwa Matka Polka porzuciła świetnie zapowiadającą się kariere

że co?
          Przecież ona tłukła jeden serial za drugim więc o jakim "porzuceniu kariery" tu bredzisz? Na Złotą Palmę żadnej szansy nigdy nie miała natomiast była bardzo wzięta i zapracowana serialowa gwiazdką.
    • cegehana Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:29
      Jaki znowu kult? Ekscytuje się nią głównie kolorowa prasa i jej internetowe odpowiedniki.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:34
        Można użyć różnych słów, jak tam pani woli. Ale jak na osobę zmarłą parę dobrych lat temu oraz aktorkę jednej roli, to fame ma ogromny. A nawet jeśli w prasie kolorowej, to co?
        • cegehana Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:36
          To sobie porównaj fame i osiągnięcia innych bohaterów tej samej prasy.
        • ximeca Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:11
          Mi jeszcze zapadła w pamięć jej rola w "Karierze Nikosia Dyzmy". Fajnie tam zagrała.
        • borsuczyca.klusek Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:19
          Ona grała w wielu filmach tylko takich dość słabych i głupawych: superprodukcja, rh+, złoty środek i pewnie kilka innych by się znalazło.
          • fornita111 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:22
            W "dniu swira" zagrala epizod.
          • 35wcieniu Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:36
            "Królówa chmur", swego czasu popularny i często puszczany w tv.
    • alpepe Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:36
      Sprawiała wrażenie bardzo sympatycznej osoby, taka Marylka właśnie ze Złotopolskich, dziewczyna do rany przyłóż. No i umarła dość młodo osierocając dzieci.
      • daniela34 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:41
        Do tego, choć prawie do końca walczyła z brukowcami, usiłującymi pokazywać jej prywatne życie, to chorowała trochę na oczach Polski- ostatni film, ostatnia reklama, ostatnia gala (chyba Viva Najpiękniejsi albo Róże Gali, już nie pamiętam).
        • 35wcieniu Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:22
          No i przede wszystkim brukowiec uśmiercił ją za życia i walczyła o odszkodowanie dla dzieci wiedząc że istotnie czasu sama ma niedużo, to się chyba najbardziej wtedy przyczyniło do ogólnego współczucia i sympatii do niej.
    • roks30 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:41
      A ile znasz aktorek mających taki temperament, które umarły tak młodo na coś tak potwornego jak rak trzustki?
      • kokokoko_euro_spoko Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:47
        Będziemy ścigać się na tragedie życiowe?
        • roks30 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 20:17
          No nie wiem czy jest coś gorszego niż zdiagnozowany złośliwy rak trzustki w wieku 30 +.
          • m_incubo Re: Anna Przybylska 05.10.21, 20:27
            Nie, na pewno dla nikogo nie ma nic gorszego 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
            Co za kretyńska licytacja. Taki rak piersi to już bardziej lajtowy, bo oklepany wręcz. Albo białaczka... Nuda.
            • fornita111 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 20:34
              No dobra, ale jej przeciez chodzi o to, ze przypadkow takich tragedii wsrod mlodych i znanych aktorek/piosenkarek/celebrytek nie ma wiele. Wypadek Kuszynskiej- ale ona przezyla. Choroba Nergala i owczesna dzialanosc Dody- ale tu on wyzdrowial a potem sie rozstali w brzydki sposob. Naprawde, podaj przyklad kogos tak rozpoznawalnego, cieszacego sie podobna sympatia, kto zmarl tragicznie i mlodo. Nie znajdziesz wielu przykladow, moge sie zalozyc.
            • roks30 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 20:56
              Nie o to mi chodziło. 🤦‍♀️
          • vickylove Re: Anna Przybylska 06.10.21, 20:13
            roks30 napisała:

> No nie wiem czy jest coś gorszego niż zdiagnozowany złośliwy rak trzustki w wie
            > ku 30 +.

jej tato zmarl na to samo ,tez mlodo,z tego co kojarze wiec straszny niefart jesli mozna to tak glupio ujac.
    • fornita111 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:47
      Byla mloda, piekna, urocza i lubiana. A potem dopadla ja straszna choroba, osierocila trojke malych dzieci i przystojnego meza (wtedy jeszcze ludzie nie wiedzieli, ze to chooj)- jej zycie bylo jak filmowa historia z tragicznym koncem. No nie ma sily, zeby to nie dzialalo na uczucia.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:51
        To wszystko rozumiem, ale jakoś trudno znaleźć mi podobny przykład osoby, która z bardzo krótką/małą karierą aktorską czy inną wzbudzałaby takie emocje, tak długo po swojej śmierci. Ten dorobek, to jednak mikry był.
        • fornita111 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:54
          ale tu w ogole nie chodzi o dorobek aktorski, tylko o to, ze ona byla bardzo lubiana przez ludzi jeszcze przed choroba.
        • ewiedzma Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:59
          Mam wrażenie, że dużą rolę odegrał tutaj etap w karierze, na którym ją to dopadło. Była na fali. Dopiero co wóciła do pracy po trzecim dziecku i dobrze żarlo. Był to więc taki moment, kiedy zdawała się mieć wszystko: fajną rodzinę, jakiestam sukcesy zawodowe, a przynajmniej popularność, urodę... No i bardzo długo wyglądała na okaz zdrowia, a to pozwala przypuszczać, że prowadziła w miarę zdrowy tryb życia. I nagle koniec. Wiele osób wzięło to mocno do siebie. Taki jaskrawy przykład, że naprawdę nikt nie zna dnia ani godziny.
        • agonyaunt Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:59
          Masz jeszcze krótsza karierę, jeszcze większe emocje i jeszcze więcej lat po śmierci: James Dean.
        • aqua48 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:16
          kokokoko_euro_spoko napisał(a):

> To wszystko rozumiem, ale jakoś trudno znaleźć mi podobny przykład osoby, która
          > z bardzo krótką/małą karierą aktorską czy inną wzbudzałaby takie emocje, tak d
          > ługo po swojej śmierci.

A królowa Jadwiga? Zasada podobna.
          • 35wcieniu Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:31
            Hahahahah big_grin
          • argentea Re: Anna Przybylska 06.10.21, 14:34
            Jadwiga była królem.
      • 18lipcowa3 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:04
        Wiedzieli widzieli i ona też wiedziała.
        Nie bez powodu za nim się wszędzie ciągala.Jarek znany jest ze słabości do kobiet. Od zawsze.
        • fornita111 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:06
          ona to trudno zeby nie wiedziala. Natomiast w swiadomosci zwyklych ludzi tworzyli piekna i kochajaca sie pare.
    • danka88 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 16:58
      Zmarła młodo i była ładna , to by było na tyle
    • fifiriffi Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:00
      no bo sławna i chora i młodo zmarła i w ogóle... taka ładna...
      Drażni mnie z lekka to wynoszenie jej na piedestał.
    • konsta-is-me Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:22
      Bo była młoda i ładna i umarła.
      A takie młode i ładne przecież nie powinny umierać (póki są młode i ładne)...
      Itp.
      Też nie wiem skąd ten kult, widocznie ludziska lubią.
    • sumire Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:30
      Kultu to ja nie widzę, to nie Eva Peron, ale generalnie popkultura bardzo "lubi" kobiety umierające młodo.
      • apallosa Re: Anna Przybylska 05.10.21, 17:46
        Ludzie po prostu chcą wierzyć w bajeczki,a że ta bajka akurat miała smutne zakończenie 😨
        Kto jest z Trójmiasta i pracował gdziekolwiek w obsłudze klienta ( restauracje,lotnisko) ten wie,że była to para o czasami mocno niepieknych manierach.Szczegolnie pan B.i jego słynne kopnięcie biletów lotniczych w stronę Ani,jak do psa...może jeszcze na ,, pudlu"jest artykuł o tym.
        Co do młodo umierających gwiazd, to pamiętam ploty tuż po śmierci p.Anny Jantar i te durne historie o Turku,haremie...
        • 18lipcowa3 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:00
          Moja kolezanka obsługiwala ich bo pracowała w New Balance jako ekspedientka w czasie studiów. Mowi że niezła oborę robili, razem z Kurdej Szatan. Teraz to już tylko Oliwka tam oborę robi z tatą.
        • arista80 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:24
          www.pudelek.pl/artykul/13863/bieniuk_okazal_sie_prostakiem/

O to zdjęcie.
          • 18lipcowa3 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:26
            Już nie wspomnę o miłości do używek wciąganych do nosa.
    • lot_w_kosmos Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:05
      Serio wolę nie być otoczona kultem i uwielbieniem mas, ale za to żyć i wychowywać swoje dzieci.
      Myślę że ona również wolałaby tę opcję gdyby jej dano wybór.
      Także nie żałuj jej tego wszystkiego.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:10
        Tak odebrałaś mój post? Że jej tego żałuję? Poproszę tu jury do oceny, bo mię się coś nie zgadza!
        • lot_w_kosmos Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:17
          No biegasz po tym wątku i się bijesz o sławę umarłej kobiety co chwilę ubolewając nad swym niezrozumieniem sytuacji.
          Masz wyraźny ból dupy .
          • kokokoko_euro_spoko Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:23
            Biegam po wątku, bo go założyłam. Coś niezrozumiałego dla ciebie?
            Nic mnie nie boli, bądź spokojna. I oddychaj. Wdech nosem, wydech ustami.
            • lot_w_kosmos Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:48
              Ok. Przyjmijmy, że tak twierdzisz i tylko sprawiasz inne wrażenie smile
      • gdanskamarylka Re: Anna Przybylska 06.10.21, 09:59
        >>Myślę że ona również wolałaby tę opcję gdyby jej dano wybór.

Tego nigdy nie wiesz, być może kult i pieniądze były ważniejsze tongue_out Zwłaszcza że pierwsze dziecko posłużyło do złapania chłopa tongue_out
    • cruella_demon Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:05
      Tak jak piszesz, była ładna, utalentowana i sympatyczna. Do tego zmarła młodo osierocając malutkie dzieci. Cała Polska śledziła jej walkę z chorobą i ubolewała nad śmiercią.

Taki miks doskonale się sprzedaje.
    • homohominilupus Re: Anna Przybylska 05.10.21, 18:26
      Wg mnie nie była szczególnie ładna.
      Tez tego kultu nie ogarniam, nawet w dobrych filmach nie grała tylko jakiejś szmirze.
      Tragedia się stała, dramat rodziny, zwłaszcza dzieci ale robienie z niej świętej Marii to lekka przesada.
      • alina460 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 19:04
        Zgadzam się. Ale widocznie wtedy istniało zapotrzebowanie na taki kult. Przybylska polską Lady Dianą. Gruba przesada, ale historia wzruszała ludzkie serca.
      • cruella_demon Re: Anna Przybylska 05.10.21, 19:44
        Tragedie to się w ogóle najlepiej sprzedają. Ludzie lubią smutno pokiwać głową nad cudzym nieszczęściem, a potem z ulgą odetchnąć, że to nie ich spotkało.
    • mama-ola Re: Anna Przybylska 05.10.21, 21:11
      Byłam krótko po własnym ślubie, pełna dobrej energii i z pięknie ułożonymi życzeniami od serca poszłam na ślub do znajomych. Życzyłam im miłości, która jest najważniejsza itd. w tym duchu. Potem stałam gdzieś z boku i słyszałam, jak inni składają życzenia. Podeszła Przybylska (której byłam bardzo ciekawa, w końcu to znana osoba), więc słuchałam, co mówi: "Życzę wam pieniędzy, pieniędzy, pieniędzy, pieniędzy i... pieniędzy!" No takie właśnie miała najlepsze i najszczersze życzenia dla młodych. Okeeej... Drugi biegun, jeśli chodzi o mnie.
      • apallosa Re: Anna Przybylska 05.10.21, 21:15
        O psia kość...a myślałam,że to tylko ja jestem taką materialistką 🥰
        Życzenia,które złożyła są proste,acz rozumne.Pieniadze są najważniejsze na świecie,więc tu miała rację 😁
        • alicia033 Re: Anna Przybylska 05.10.21, 21:20
          apallosa napisał:

> Pieniadze są najważniejsze na świecie,więc tu miała rację 😁

A teraz pomyślimy o Stevie Jobsie...
          • pani_tau Re: Anna Przybylska 06.10.21, 07:55
            ... który gdyby nie miał pieniędzy umierałby w dużo mniej komfortowych warunkach, a możliwe, że nawet w bardzo niekomfortowych.
      • riki_i Re: Anna Przybylska 05.10.21, 21:26
        Niestety, te pieniądze jej nie pomogły.
        • mama-ola Re: Anna Przybylska 05.10.21, 21:34
          Na raka trzustki nie ma rady. Ale mogła za nie godnie żyć. Jeździła do niemieckich klinik. Finalnie się nie uratowała, ale przynajmniej było ją stać próbować terapii za granicą.
          Paradoksalnie jej chudość spowodowana chorobą była bardzo w cenie, bo rynek mody niezwykle ceni taką figurę. Pracowała do końca. Jeszcze po jej śmierci wisiały w CCC olbrzymie plakaty z jej wizerunkiem, chociaż potem je oczywiście zdjęto.
          • krwawy.lolo Re: Anna Przybylska 05.10.21, 22:04
            Kurwa mać, a co mają znaczyć tu "niemieckie kliniki" ?!
            Że się sprzedała, jak Wanda nie chciała? Że powinna słowiańskim, nadwiślańskim, Maryjnym, pod opiekę się uciec?!
            • mama-ola Re: Anna Przybylska 05.10.21, 22:41
              Odbiło Ci? Piłeś, nie pisz.
              • krwawy.lolo Re: Anna Przybylska 06.10.21, 08:35
                Przykro mi, gadanie o pieniądzach wydawanych w niemieckich klinikach śmierdzi narodową zawiścią. Niemniej rzeczywiście, mogłem to powiedzieć bez przesadnej afektacji. smile
                • fornita111 Re: Anna Przybylska 06.10.21, 09:03
                  Pierdololo, od kiedy to stwierdzenie faktu ma cos wspolnego z zawiscia. Nie masz nic madrego do napisania, to nie klep w klawiature.
                • konsta-is-me Re: Anna Przybylska 06.10.21, 15:35
                  Co za brednie 😆
    • m_incubo Re: Anna Przybylska 06.10.21, 15:12
      Była bardzo ładna i zdaje się, że powszechnie lubiana, niezależnie od klasy filmów, w których grała. No i zostawiła małe dzieci.
      Ale głównie dlatego, że była ładna. Gdyby była brzydka, pies z kulawą nogą by o niej nie wspominał po tylu latach. A tak to zawsze będzie "mój Boże, taka młoda, taka ŁADNA".
    • mja-15 Re: Anna Przybylska 06.10.21, 15:58
      Była młoda, ładna i osierociła chyba z 3 dzieci.
      I tyle w temacie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka