Dodaj do ulubionych

Kaloryfery żeliwne

06.10.21, 17:28
Czy podczas remontu wymieniłybyście kaloryfery żeliwne na nowoczesne? Czy może byście kombinowały z jakimś maskowaniem, przemalowaniem itp?
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 17:30
      Wywalałam. W zasadzie poszły na pierwszy ogień.
    • taje Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 17:41
      Gdyby były ładne i w dobrym technicznie stanie to bym zostawiła. Bardzo mi się podobają kaloryfery żeberkowe w stylu retro. Gdybym musiała wymienić to też na kaloryfery w takim stylu. Kiedyś bardziej podobały mi się minimalistyczne całkiem gładkie ale coś mi się odmieniło.
    • enigma81 Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 17:47
      Gdybym mogła to bym wymieniła i jeszcze schowała rurki w ścianę.
      Wprawdzie trzymają długo ciepło ale nadają się do ogrzewania wysoko-temperturowego, mają dużą pojemność etc.
      Przy ogrzewaniu miejskim lub przy gazie oszczędniej będzie mieć nowoczesne.
    • e-ness Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 17:48
      Ja poszłam o krok dalej i wymieniłam w domu na podłogówkę,
      Co so pytania, to zależy jakie są te kaloryfery. U moich rodziców powierzchnia nie jest gładka tylko taka chropowata, jakbym miała takie to byłaby to pierwsza rzecz wymieniona podczas remontu
    • asiairma Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 18:40
      Jakbym musiała, to bym wymieniła ...na również żeliwne lub coś wizualnie zbliżonego ewentualnie na ogrzewanie podłogowe. Najwyżej, że ze względów technicznych byłoby to niemożliwe. Nie widziałam jeszcze ładniejszych kaloryferów niż żeliwne.
    • swiezynka77 Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 18:43
      Nie wymieniłam i nie maskuję. Mam mieszkanie urządzone lekko retro i pasują.
    • ruscello Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 18:46
      Nie wymieniłam, nie zasłaniam. Bardzo mi się podobają.
    • triismegistos Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 19:03
      Ostał mi się taki w salonie i bardzo mi się podoba. W życiu bym nie chciała zwykłego.
    • marusiatoja47 Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 19:07
      Mam takie, pomalowane. Nie chowam ich i nie zamierzam wymienić. Mają swój urok.
      • e-ness Re: Kaloryfery żeliwne 07.10.21, 10:58
        Pod warunkiem, ze rury doprowadzające są w ścianach. Wtedy rzeczywiście mogą być elementem dekoracyjnym pomieszczenia
        • januszekxxl Re: Kaloryfery żeliwne 07.10.21, 11:10
          e-ness napisała:
          > Pod warunkiem, ze rury doprowadzające są w ścianach.

Rury na zewnątrz maję tę zaletę że też grzeją. Im ich więcej, tym jest cieplej.
    • krwawy.lolo Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 21:05
      Kaloryfery żeliwne mają stosunkowo niewielką wydajność. Grzeją jedynie promieniując ciepło, bez konwekcji, znaczy przepływu powietrza. (Przepraszam, jeśli używam niefachowej po polsku terminologii, trochę wiedzy w materii liznąłem dopiero w Niemczech, stąd ewentualne kalki językowe.) Nowoczesne grzejniki to płyty z komorami wypełnionymi ciepłą (wcale nie gorącą) wodą przekładane blaszanymi profilami, przez które cyrkuluje powietrze. Modeli i kształtów jest bez liku.
      • blask.polnocy Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 22:52
        No i co z tego? Trzeba ich więcej (powierzchnia), żeby oddawały tę samą moc, co nowoczesne. Ale jeśli kto myśli, że więcej gazu (węgla itd.) trzeba zużyć, żeby ogrzać dom (mieszkanie itd.), to się myli. Ja to wiem.
        • krwawy.lolo Re: Kaloryfery żeliwne 07.10.21, 07:17
          blask.polnocy napisała:

> (...) Ja to wiem.

smile

• zwyczajnamatka Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 21:53
      Podobno teraz się kaloryferów żeliwnych nie wymienia. Są na topie i w modzie. Poza tym są osoby, które chętnie odkupią kaloryfery żeliwne i to nie w celu wywiezienia na złom, ale właśnie zamontowania w domu.
    • iksa.78 Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 22:07
      To najtrwalsze pod słońcem. Nie wymieniam.
      • iksa.78 Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 22:09
        Dobrze zatrzymują ciepło, nie przeciekają po iluś tam latach.
        • myelegans Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 22:56
          iksa.78 napisała:

> Dobrze zatrzymują ciepło, nie przeciekają po iluś tam latach.
          W moim, ponad 100 letnim domu sa orginalne, nie nie przeciekaja.... wczesniej my umrzemy niz te kaloryfery...
          • mamdomek Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 23:08
            kaloryfer ma oddawać ciepło a nie trzymać.
            • blask.polnocy Re: Kaloryfery żeliwne 07.10.21, 09:00
              Kaloryfer oddaje ciepło. Trzymanie ciepła oznacza, że ma dużą pojemność cieplną i to nie jest wada. JA to wiem.
    • myelegans Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 22:54
      Mam stuletnie, zeliwne kaloryfery i w zyciu nie zamienilabym ich na inne... nie zakrywam, podobaja mi sie. Moj hydraulik chyba nie chcial zarobic bo tez szczerze odradzal wymieniania.
    • alba27 Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 22:56
      Mam, podobają mi się i nie myślę o ich wymianie. Koty też są zadowolone 😉
    • mamdomek Re: Kaloryfery żeliwne 06.10.21, 23:10
      Kaloryferów się nie maluje i tym bardziej się nie maskuje.
      • kachaa17 Re: Kaloryfery żeliwne 07.10.21, 09:37
        Czemu się nie maluje?
        • krwawy.lolo Re: Kaloryfery żeliwne 07.10.21, 09:52
          Tego też nie rozumiem. Kaloryferów nie powinno się niczym zasłaniać, zabudowywać bo to po prostu ogranicza albo wręcz niweczy ich funkcjonalność. Ale malowanie?
          • kachaa17 Re: Kaloryfery żeliwne 07.10.21, 10:14
            No ja pomalowałam więc się dziwię, że nie można.
            • januszekxxl Re: Kaloryfery żeliwne 07.10.21, 10:25
              kachaa17 napisała:
              > No ja pomalowałam więc się dziwię, że nie można.

Można ale powinno się przed malowaniem usunąć starą farbę.
              Jeśli się tego nie zrobi, to po kilku malowaniach utworzy się gruba warstwa izolacyjna zmniejszająca wydajność grzania.
    • martas83 Re: Kaloryfery żeliwne 07.10.21, 00:22
      Wymieniłam 10 lat temu i uważam, że to była najlepsza możliwa decyzja (żeliwne były z lat 80-tych, brzydkie i jak się okazało mocno zaszlamione w środku).
    • ponis1990 Re: Kaloryfery żeliwne 07.10.21, 07:12
      Miałam remont, kaloryfery zostawiłam;p Są gdzieś z 75' jak blok stawiali. Niech sobie są, nie przeciekają ani nic.
    • kachaa17 Re: Kaloryfery żeliwne 07.10.21, 07:16
      Chciałam wymienić ale jak miałam remont to była zima i nie można było wtedy tego zrobić. A jak się skończył okres grzewczy to się okazało, że mi się pieniądze skończyły. Wówczas przemalowałam tak na chwilę bo były brzydkie i są już takie 3 lata. Wolałabym nowe ale wciąż mam ważniejsze wydatki a te kaloryfery po przemalowaniu wyglądają ładnie. Pomalowałam w kolorze ścian. Jest ok.
    • mackowy2003 Re: Kaloryfery żeliwne 07.10.21, 10:52
      W mieszkaniu na pewno wymieniłabym w łazience. W pokojach pewnie nie, ale zależałoby to od stanu tych kaloryferów. Może wymieniłabym na inne żeberkowe, bo według mnie takie są najładniejsze. Stare żeberkowe można ew. odnowić, dać do piaskowania i malowania natryskowego.
      W domu zrobiłabym ogrzewanie podłogowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka