Dodaj do ulubionych

Zaczynam oszczedzanie

18.10.21, 10:05
Nie mam dzieci, nie mam meza wiec postanowiłam troche oszczędzać bo po prostu chce. Przy jakiej wypłacie można zacząć oszczędzanie i ile? Pracuje na pol etatu ale dość dobrze radze sobie finansowo niczego sobie nie odmawiam. Najwięcej pieniedzy wydaje na ekologiczne jedzenie ale jadam w domu. Najbardziej mnie interesuje ile singielka moze oszczędzić przy wypłacie 3tys 5 tys albo 10tys?
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 10:12
      Musisz dokładnie opisać na co wydajesz.
    • kosmos_pierzasty Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 10:20
      Ile może, to chyba zależy nie tylko od zarobków, ale i od stylu życia. Każdy czego innego potrzebuje do szczęścia, a te różne (nie)rzeczy mają różną cenę. Do tego każdy ma inny charakter i inne uwarubkowania. Więc nie zawsze jest to prosto powiązane z wysokością dochodów. Wg mnie jeśli zawziąć się bardzo wbrew sobie, to długo się nie wytrzyma i skutek będzie gorszy, niż kiedy uwzględnisz swoje potrzeby różnego rodzaju oraz charakter.

A propos - ciekawa typologia (pal sześć źródło, mnie osobiście się to wydaje trafne, niezależnie od niego)
      www.dailymail.co.uk/femail/article-10088199/What-money-personality-Expert-reveals-key-financial-identities.html
    • mama-ola Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 10:28
      Ja oszczędzam 10%.
      • grey_delphinum Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 10:36
        Przecież wszystko zależy od tego, jakie masz koszty stałe. Nie ma sensu pytanie, "ile powinna zaoszczędzić", bo inaczej odpowie osoba, która ma kosztów stałych 700 złotych, a inaczej ta, która ma 3 tysiące.

Znajome mi singielki oszczędzają różnie - jedna twierdzi, że udaje jej się zaoszczędzić tylko kilka stów miesięcznie, a wypłatę na zacną (chyba ponad 6 tys) , inna, zarabiając nieco ponad 4 tys odkłada 50% zarobków, ale mieszka z rodzicami i tylko 500 zł dokłada do wspólnego gospodarstwa.
        • czerwonylucjan Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 15:07
          Czyli rodzice ja sponsoruja.
    • trzebasiebawic Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 10:35
      Zaprawdę powiadam Ci, że singielka czyli ten gorszy sort, wieczna księżniczka oraz niespełniająca swej społecznej roli nimfetka, może oszczędzić około 9 tysięcy przy wypłacie od 3 do 10 tysięcy. Tak mi się wydaje, ale do końca nie jestem pewna, bo jako młoda koza, często wagarowałam akurat gdy miałam iść na matematykę. Na szczęście niebiosa nade mną czuwały i nie miałam obowiązkowej matematyki na maturze. Dzięki temu niezwykle szczęśliwemu zbiegowi okoliczności, zarabiam więcej niż mogłabym zarabiać gdybym matury nie zdała.
    • sandy_cheeks Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 10:37
      Nie jestem singielka, ale te nascie lat temu bylam. Zarabialam imo przyzwoicie i oszczedzalam ok. 30% mojej owczesnej wypaty. Nie bylo wtedy jeszcze mody na ekologiczne jedzenie, a najwiecej kasy szlo na studia zaoczne (w innym miescie niz mieszkalm i pracowalam), wynajem pokoju, szame i ciuchy.
    • lichon Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 14:42
      Może na początek ustal czy zarabiasz 3, 5 czy 10 tysięcy, bo to dość istotne. Potem pomyśl z czego jesteś w stanie zrezygnować, a z czego nie masz ochoty, policz, czy to co w ten sposób zaoszczędzisz cię satysfakcjonuje, jeśli nie, to musisz zrezygnować z czegoś, z czego rezygnować nie chcesz.
    • podaje_haslo_okon Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 14:45
      Moim zdaniem tak około 1250zl miesięcznie
    • primula.alpicola Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 14:47
      Artykuł piszesz?
      Możesz i chcesz, to oszczędzaj. Ale może najpierw sprawdź czy zarabiasz 3,5 czy 10 tys.
      • tenjedennick Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 14:50
        A to nie jest ta od czeskiego dentysty stomatologicznego i przeprowadzki w Bieszczady?
    • princesswhitewolf Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 14:49
      jako lekarz pracujesz na pol etatu? A Twoj stomatologiczny dentysta to nie sprawil ze nie jestes singielka?
    • afro.ninja Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 15:16
      Kupujesz tylko podstawowe produkty spożywcze i to najtansze. Zero kosmetykow tylko mydlo. Nie musisz uzywac szamponu, ani odzywki. Do sprzatania sodę. Do prania orzechy.
    • kornelia_sowa1 Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 15:27
      To zależy.

Jeden przez "nic sobie nie odmawiam" rozumie kupno 8 patbutow i wymianę garderoby co sezon, inny kupi 1 parę butów bo stare już zdarte i pochodzi w płaszczu który ma 5 lat bo nie ma potrzeby dostosowywania się co pół roku do aktualnie obowiązujących trendow
    • mamkaantka Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 18:46
      Co za bzdurny wątek
    • zuleyka.z.talgaru Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 18:48
      1435.67
    • pulcino3 Re: Zaczynam oszczedzanie 18.10.21, 21:42
      10-20% max.
    • engine8 Re: Zaczynam oszczedzanie 19.10.21, 01:57
      10%.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka