Dodaj do ulubionych

Ciuchy z second-handu, pranie

19.10.21, 09:15
Pytanie do bywalczyń szmateksów.
Czy zawsze ciuchy zakupione tam, oddajecie do pralni chemicznej?
Bo ja przeważnie tak, dręczą mnie wizje robali, itp.
I zapobiegawcz, aby zlikwidować jakieś bakterie, grzyby - jest też opcja ozonowania.
Obserwuj wątek
    • kolteta Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 09:22
      Nie oddaje, piorę w 60 (lub 90) stopniach.
    • jeste_m_sobie Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 09:24
      Nigdy mi nawet taka myśl w głowie nie postała. Normalnie piorę w pralce. Inaczej koszt pralni mógłby przewyższyć oszczędności z zakupów w lumkpu smile
      Pralnia chemiczna też niekoniecznie zdrowa dla skóry. A nowe ciuchy są w sklepach "first hand" równie źle albo i gorzej traktowane - są na ten temat filmiki, obejrzyj.
    • szmytka1 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 09:25
      W życiu to w pralni chemicznej kilka x byłam. Nosiłam jakieś płaszcze, garnitury itp rzeczy, których w domu pralką nie wypiorę. Nie lumpeksowe rzeczy, akurat normalnie nasze z domu ze zwykłego sklepu. Lumpeksowe ubrania piorę normalnie z praniem.
    • aqua48 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 09:28
      Nigdy chyba, że to kurtki/płaszcze. Resztę piorę normalnie w pralce. Gdybym miała w sklepie wizję robali to nie kupowałabym.
      Natomiast jeśli myślisz, że to co kupujesz w zwykłym sklepie/galerii/sieciówce, wyprasowane i pięknie wiszące na wieszakach, przed przybyciem do sklepu NIE leżało wymięte i wytytłane w kurzu na podłodze, oraz nie było przymierzane przez wiele osób Itp, to się gruuubo mylisz. Ktoś z rodziny pracował przy metkowaniu i dystrybucji takich ubrań do sklepów. Od tego czasu WSZYSTKO pierzemy przed założeniem smile
      • szmytka1 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 09:36
        to jest mocno nasączone chemią, by się nie mieło
        • eliszka25 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 09:40
          Oraz żeby się pleśń, grzyby i inne robale tego nie tykały. Dlatego ciuchy po zakupie zawsze najpierw idą u mnie do prania.
      • igab.9 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 10:55
        W s-h chyba ta chemia jest jednak mocniejsza, w sklepach nie śmierdzą tak ciuchy.
        • szmytka1 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 12:16
          w moich lumpeksach też nei smierdzą, ale nie ostatnio, tylko odkąd wstecz sięgam, to nie ma tam dziwnego zapachu, za to czesto o tym czytam na ematce. Zastanawia mnie to.
    • eliszka25 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 09:46
      W lumpeksie nie byłam już dawno wprawdzie, ale zawsze prałam takie rzeczy normalnie w pralce. Te ciuchy są traktowane mocno chemią, żeby nie zagrzybiały itd. Tak samo z resztą, jak ciuchy w normalnych sklepach. Tam też rzeczy nie są czyściutkie i świeżutkie, tylko traktowane chemią, zakurzone, niejednokrotnie zdeptane, wielokrotnie przymierzane. Dlatego zakupy ubraniowe u mnie w domu po odcięciu sklepowych metek trafiają najpierw do prania.
      • pani_tau Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 11:20
        Robię tak samo, pierwsza rzecz po zakupie to pranie.
        Do chemii dodajmy też szczury, węże i co tam jeszcze ma z ciuchami styczność gdy płyną do nas z Azji.
        • eliszka25 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 12:31
          A tak, to też. I jeszcze brudne ręce oraz stopy szwaczek.
    • bergamotka77 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 09:54
      Jezu masz jakąś obsesje z tymi second handami? Kolejny wątek. To nie ty kupowałaś kiedyś sukienkę z Greenpointa zakładając x watkow o tym?
    • beataj1 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 10:00
      Ja piorę normalnie w pralce z innymi rzeczami.

Kiedyś znajoma mi tłumaczyła że ona całą wyprawkę dla noworodka kompletowała z second handach.
      Ona znowu miała teorie że te rzeczy z sh są lepsze bo wielokrotnie prane i w związku z tym zostały juz wypłukane chemikalia używane przy farbowaniu, odszywaniu czy transportowaniu uszytych rzeczy do sklepu.
      Bo takie nowe rzeczy też nie są dziewiczo czyste. Też producent dba by mu w kontenerze dostawa nie zagrzybiała czy spleśniała.
      • bergamotka77 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 10:05
        Dla noworodka? Fuj, wiele razy zasikane, zakupkane, po ulaniach. Mnie brzydzą second handy i szczególnie dla niemowląt nic bym tam nie kupiła. Może jeszcze butelki sprzedają czy.smoczki używane?
        • szmytka1 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 10:07
          podobnież te noworodkowe używki są dla noworodków zdrowsze niż nówki. Sama kupowałam, jak mi się coś spodobało, oba moje noworodki przeżyły.
        • hiacynta.bukiet123 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 11:09
          Wiele razy czytałam, że dla noworodka zdrowsze są używane ubranka, bo nowe tak naprawdę należy wyprać kilka lub kilkanaście razy, by pozbyć się barwników i chemii z produkcji oraz transportu.
          • afro.ninja Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 13:00
            Ale od rodziny, koleżanki. Normalnie prane, a nie dezynfekowane chemia.
            • hiacynta.bukiet123 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 13:21
              Prawda, te z second handu są pewnie gorsze, niż nówki. Odnoszę się do tego, że "wiele razy zasikane, zakupkane, po ulaniach". Bez przesady. W szpitalach dzieci ubierane są w ciuszki szpitalne i nie umierają od tego masowo. wink
            • szmytka1 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 15:12
              a tam, wyprałam, chemia się wypłukała i jeszcze oddałam dalej
    • spanish_fly Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 10:06
      Dziecko sobie czasem coś kupuje w second handach. Pierzemy normalnie w domu, dodaję do prania Sanytol do dezynfekcji tkanin.
    • pyza-wedrowniczka Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 10:12
      Nigdy. Piorę normalnie w pralce, w temperaturze trochę większej niż zazwyczaj robię pranie (czyli 60 stopni). Chyba, że to coś delikatnego, to zdarza mi się wyprać w 40 stopniach. Te ciuchy są odkażane jakimiś preparatami zanim trafią do sklepu, więc raczej robali po poprzednich właścicielach się nie spodziewam.
    • jehanette Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 10:16
      Nie, piorę normalnie w domu. No chyba że to jest coś co wymaga prania w pralni, np. kupiłam kiedyś za grosze wełniany płaszczyk.
    • pitupitt Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 10:24
      Miotacz ognia, tylko i wyłącznie.
    • chatgris01 Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 12:40
      Nigdy, piorę w pralce (czasem parę razy) z dodatkiem środka dezynfekującego do prania.
    • waleria_s Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 17:31
      Rany, nie oddaję do żadnej pralni.
      Sama piorę zgodnie z oznaczeniami na metce.
    • loginwieczniezajety Re: Ciuchy z second-handu, pranie 19.10.21, 18:22
      Oddaję do pralni chemicznej tylko, jeśli takie jest zalecenie na metce, a z uwagi na tkaninę i fason nie ryzykowałabym prania ręcznego. Dotyczy to zatem tylko marynarek i spodni 100% wełna. Kupując rzecz ustalam, czy w ogóle warto w nią inwestować, biorąc pod uwagę konieczność okresowego prania chemicznego.
      Pranie ręczne ryzykuję natomiast w przypadku większości rzeczy z jedwabiem, mimo zaleceń na metce.
      Resztę piorę normalnie. Wszystko prasuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka