Dodaj do ulubionych

Ortograficznie

19.10.21, 10:15

Czy tylko poznaniacy mówią: na Święty Marcin?takie cóś widujè w literaturze
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Ortograficznie 19.10.21, 10:48
      A na święty nigdy?
    • szafireczek Re: Ortograficznie 19.10.21, 11:25
      Ja mam od razu skojarzenie z Rogalami Świętomarcińskimi. Pychota! Albo - "Na świętego Marcina najlepsza gęsina"!

U nas w domu się za to mówi - jak Marcin na białym koniu przyjedzie - będzie zima, jak się patrzy (tzn. gdy w tym dniu spadnie śnieg - jest to zapowiedź ostrej zimy). Bardzo lubię to powiedzonkosmile
      • bi_scotti Re: Ortograficznie 19.10.21, 15:33
        Na Swietego Marcina jest zima albo jej ni ma wink
        Mloda jak jagoda ... po Swietym Marcinie wink
        Babcia mawiala wspominajac jakas poznanianke a jej mlodosci. And memories continue smile Cheers.
    • tt-tka Re: Ortograficznie 19.10.21, 11:31
      Nie tylko. Np w Kongresowce powszechnie sie mowilo i pisalo na swiety Jan smile
      natomiast, ciekawostka, nie spotkalam terminu "na sw. Michal", wylacznie na Michala
    • kadfael Re: Ortograficznie 19.10.21, 11:39
      Ale chodzi Ci o to czy to poprawnie? Tak!
      www.google.com/amp/s/obcyjezykpolski.pl/o-ulicy-sw-marcin-w-poznaniu/%3famp
    • leosia-wspaniala Re: Ortograficznie 19.10.21, 11:52
      Eeee, masz na myśli nazwę ulicy? Ona się nazywa Święty Marcin, a nie Świętego Marcina, no to jak mają mówić?
      • ajaksiowa Re: Ortograficznie 19.10.21, 12:43
        Dzięki kadfael😊😊
      • alina460 Re: Ortograficznie 19.10.21, 15:15
        W Wielkopolsce mówimy: na Świętego Marcina. Czy poprawnie? Nie wiem.
    • kk345 Re: Ortograficznie 19.10.21, 15:23
      Jeśli chodzi o nazwę ulicy, to tak, idziemy "na święty Marcin (miejsce)", ale już rogale i gęś jemy "na świętego Marcina (data)". Po prostu ulica nazywa się Św.Marcin i tej nazwy się tak właśnie używa. Pomogłam?
      • ajaksiowa Re: Ortograficznie 19.10.21, 15:52
        Yes,yes,yes😁😁😁
    • memphis90 Re: Ortograficznie 19.10.21, 16:00
      Jako poznanianka w życiu się nie spotkałam z określeniem "na święty Marcin". Podaj kontekst. Poznaniacy mówią "na świętym Marcinie" - w sensie, że na ulicy św Marcina jest np restauracja czy sklep.
      • tt-tka Re: Ortograficznie 19.10.21, 16:54
        memphis90 napisała:

> Jako poznanianka w życiu się nie spotkałam z określeniem "na święty Marcin". Po
        > daj kontekst. Poznaniacy mówią "na świętym Marcinie" - w sensie, że na ulicy św
        > Marcina jest np restauracja czy sklep.
        >

dlatego ja "na swiety Marcin" przyjelam jako okreslenie czasu, a nie miejsca...
        PS nie jestem poznanianka
        • memphis90 Re: Ortograficznie 19.10.21, 17:22
          Nie, czasowo zupełnie nie. "Idziemy na Sw Marcin / spotkajmy się w pubie na Sw Marcinie" - tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka