Dodaj do ulubionych

Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił

22.10.21, 10:24
e-matka słyszała. O co temu panu chodziło?
Bardzo jesteśmy dumni z tego, że Chopin był Polakiem. Pochodził z naszego kraju. Stąpał po tej ziemi. (…) Ale czy możemy to samo powiedzieć o jego muzyce? Z naszego polskiego punktu widzenia tak, bo my słyszymy w tej muzyce po prostu Polskę.
Co autor miał na myśli?

www.plotek.pl/plotek/7,154063,27718253,konkurs-chopinowski-andrzej-duda-przemowil-podczas-gali-i-zirytowal.html#do_w=53&do_v=141&do_st=RS&do_sid=452&do_a=452&s=BoxPloMT
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 10:28
      On musiałby myśleć, więc o czym ty mówisz w ogóle?
      • hanusinamama Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 10:40
        No dobra ale jemu nikt nie pisze tych wystąpień?? NO jednak to jest wydarzenie o którym sie pisze na całym świecie.
        • ichi51e Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 11:39
          pisze. A on potem musi to zakuć na pamięć! całość! biedny biedny Andrzejek a wy sie czepiacie ze bez sensu gada - wiecie ile on się napracował żeby to zapamiętać?
          • lella_two Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 12:01
            Hej, ale on przecież lubi wciąż się uczyć!
          • hanusinamama Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 12:43
            Wyobraziłam sobie jak stoi przed żoną i ta go odpytuje jak uczniaka wink
            • ichi51e Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 14:23
              wiesz cos w tym jest bo on recytuje jak dziecko - pewnie razem pracuja nad intonacja i mimika. Okazjonalnie pewnie konsultują z proboszczem bo maniera jakaś kościelna...
              • mgla_jedwabna Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 16:50
                Bo kościół jest chyba jedynym miejscem publicznym, w którym PAD bywa z przekonania, a nie dlatego, że tak wypada.
    • triss_merigold6 Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 10:33
      Srogie piguły, milordzie.
    • woman_in_love Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 10:41
      Chodzi mu o to, że był Polakiem, ale tak nie do końca.
      A jego muzyka nie jest polska, tylko taka podejrzana, kosmopolityczna i może i słyszymy w niej Polskę, ale taką jakby nie naszą - może lewacką?

W związku z tym, ten konkurs powinien skończyć tak, jak konie arabskie z Janowa.
      • hanusinamama Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 10:47
        Rano wioząc młodą do przedszkola podrzucałam tez sasiadkę do jej córki. Sąsiadka Pani po 70. Jedziemy sobie, ona zagaduje do mojej córki, po czym w radio puszczają te złote myśli Adriana....Mina sąsiadki bezcenna. Skomentowała " O mój Boże" a mi się śmiać chcialo. Przeciez od niego się tak mało wymaga. Podpisuje co mu podetkną, czasmi ma powiedzieć 5 zdań na jakiejś uroczystości. A i tak nie daje rady...
        • grey_delphinum Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 10:55
          Czytałam. Okrągłe zdania i mało sensu, zresztą jak zwykle.
          • hanusinamama Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 11:01
            Miało być patriotycznie wg klucza. Odpowiednia ilośc wyrazów POlska, polskie, polskość, ta ziemia, płynąca Wisła. Chyba mu za duzo tych wyrazów dali i chłop nie dał rady upchać tego
          • jowita771 Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 11:01
            Jakby było z sensem, to od razu byłoby wiadomo, że sam nie pisał. Autor stara się zachować pozory i dostosowuje teksty do intelektualnych możliwości podopiecznego.
            • hanusinamama Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 11:06
              Mówisz, ze to jak z zamawianiem krzywego tortu w cukierni "zeby ciocia Krysia myślała ze sama upiekłam"?
              • jowita771 Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 12:08
                No pewnie, coś mądrego mieli napisać? Komu?
    • alicia033 Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 11:05
      No nie słyszysz tych wierzb szumiących i dzięcieliny pałającej? Ja w każdej nucie słyszę!
    • backup_lady Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 11:16
      Kiedyś każda wioska miała wodza i przygłupka. Niekoniecznie w jednej osobie. Wodza ludzie słuchali bo był mądry. Przygłupka też, bo ich rozbawiał, ale jednak z takim lekkim zażenowaniem. Czasy się jednak zmieniły.
    • lella_two Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 11:34
      Mam wrażenie, że oni już od dawna mówią tylko do suwerena- Morawiecki w Brukseli, Duda na konkursie... Nas to żenuje, ale my nie jesteśmy targetem.
    • ichi51e Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 11:38
      polecam wystąpienie live. Człowiek co słowo robi pauzę żeby sobie przypomnieć jakie słowo następne 🤣🤣🤣
      Odkrywczość myśli również powala. dziecko na akademii lepiej by wyrecytowało... najlepsze te miny...
      • mid.week Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 12:43
        Jemu się chyba wydaje, że tak wypada mądrzej. Chce żeby słuchający widzieli jak on intensywnie myśli podczas wypowiedzi, jak mocno sie skupia by precyzyjnie wyrazić mędrość w duszy ukrytą. Wizualizuje sobie jak suwerenowi w podziwie szczęka opada i jak zastyga cały zachwycony z nie do końca przeżuta kanapką w paszczy podczas jego przemowy. Potem na 10 sekund dopada pierwsza dame i czuje sie spełniony intelektualnie i seksualnie.
        • atoness Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 21:15
          Tak, to ta maniera. On czuje, że to się robi głębokie, doniosłe, sam się tym wzrusza.
          • gaga-sie Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 22:03
            Autentyczny jak B.Kempa podczas przedstawienia z płaczem.
    • mia_mia Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 13:30
      Najlepsze co Du.a może zrobić dla Polaków to się nie odzywać przez kilka lat. Dostałam ostatnio zdjęcie od kuzynki, „patrz co zobaczyłam”, na zdjęciu rządek ludzi w garniturach, nikogo nie poznaję, odpisuję „no co”, odpisała i rzeczywiście na pierwszym planie widać łysinę i mizerotę zaprzeczającą istnieniu perspektywy, on musi być mikroskopijny, a i tak od tyłu i bez głosu wygląda najlepiejwink
    • spirit_of_africa Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 13:46
      Staropolskie „pier....lenie o Szopenie” pasuje tu jak ulał
      • lella_two Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 14:10
        👌
      • maslova Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 14:42
        big_grin big_grin big_grin
    • maslova Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 13:57
      A ja chciałabym wiedzieć, co tutaj autor miał na myśli:
      "Gdzieś w dalekich górach szumi wiatr w drzewach, których w Polsce nie ma"
      • mdro Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 14:19
        No nie ma. "Gdzieś w dalekich górach" drzewa są, a w Polsce wycięli i nie ma.
        • maslova Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 14:41
          Ja to też tak zrozumiałam, ale szczerze mówiąc nie sądzę, aby o to właśnie chodziło Dudzie.
          • mdro Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 14:52
            Duch Święty poplątał mu język i prawdę powiedział wink.
            • cichadziewuszka Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 22:51
              Nie znacie się. Adrian mówi językiem ludzi i aniołów, a że miłości nie ma, jest jako cymbał brzmiący.
              • paskudek1 Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 23:03
                cichadziewuszka napisała:

> Nie znacie się. Adrian mówi językiem ludzi i aniołów, a że miłości nie ma, jest
                > jako cymbał brzmiący.

🤣🤣🤣🤣 Z tego wszystkiego zgadza się jedynie cymbał grzmiący 🤣🤣🤣🤣🤣
      • mizantropka_20 Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 22:33
        Drzew nie ma, bo je ostry cień (brukselskiej) mgły pochłonął, a one się poddały bo nie umieją w obcych językach....
    • mgla_jedwabna Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 16:29
      Zawsze mnie to bawi, jak wyobrażam sobie sytuację odwrotną.

Taki - dajmy na to - pan Szopiński wyjeżdża z Polski do - dajmy na to - Vidugavii. Żeni się tam, ma syna, niezwykle uzdolnionego muzycznie. Szopiński-syn zaraz po osiągnięciu dorosłości jedzie do Polski, ktora daje mu daleko lepsze możliwości rozwoju, tu mieszka, tworzy, nawiązuje relacje, wreszcie umiera. O, jak wtedy byśmy obstawali, że Szopiński to nasz kompozytor! Ta Vidugavia to jednak przesadza, dopisując Szopińskiego do swojej kultury! Nasz ci on! Na pohybel Vidugaviańczykom, oni sobie naszego kompozytora zawłaszczają!
      • ania_z_zielonymii Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 22:35
        Nie no jednak nie do końca jest to dobra analogia. Po pierwsze stary Szopiński bierze udział w insurekcji kiedy Vidugavii grozi rozbiór, po drugie w domu rodzinnym mówi tylko po vidugavsku (choć z akcentem) a mógłby po polsku, bo to modny w Vodugavii język. Dzieci swoich nie nauczył mówić po polsku doskonale (chociaż był z zawodu nauczycielem polskiego). Młody Szopeński za to wyjeżdża do Polski i w swojej twórczości ciągle inspiruje się dzieciństwem w Vidugavii i aktualnymi wydarzeniami politycznymi. Po wielu latach ciągle kaleczy polski a do grona najbliższych przyjaciół należą arystokraci z Vidugavii oraz vidugawscy poeci i patrioci. Twierdzi też, że polski to brzydki język i nie da się w nim wyrazić swoich myśli. Nawet po 20 latach musi sięgać po słownik języka polskiego. Całą brudną robotę związaną z przepisywaniem partytur i lataniem z nimi do wydawców wykonuje vidugavski przyjaciel z lat szkolnych, bo nikomu innemu Szopeński nie ufa. A na stare lata, kiedy z kasą krucho kto mu pomaga? Ano przyjaciele z Vidugavii organizując w swoich salonikach koncerty i wynajmując Szopeńskiemu luksusową chatę.
    • martishia7 Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 16:42
      twitter.com/NocnaZ/status/1451539669607493634?t=l5NmKBBcA3Ro_MrwrAxfow&s=01
      • paskudek1 Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 16:55
        Zobaczyłam Wisłę, wierzby i pola. Dalej już słuchać siły nie miałam. Włączę sobie Chopina i wtedy zobaczę z przyjemnością 🤣
        • borsuczyca.klusek Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 17:55
          Oj posłuchaj do końca 😅
          • paskudek1 Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 19:34
            borsuczyca.klusek napisała:

> Oj posłuchaj do końca 😅
            >

Sorry, nie jestem w stanie. Ja odczuwam wręcz ból fizyczny jak go słucham. To jest taki poziom żenady że aż boli
            • borsuczyca.klusek Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 19:39
              Tylko cały myk polega na tym że Duda szybko się kończy i wchodzi ktoś inny 😉
              • paskudek1 Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 19:52
                Aa dzięki, rzeczywiście, to dalej to miód na moją duszę 🤣🤣.
          • martishia7 Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 23:16
            Bardzo przepraszam, że to nie jest oridżinal content, ale ktoś to zrobił doskonale, to co tu dodawać? big_grin
    • primula.alpicola Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 17:47
      O qrwa. O Boże.
      Pyerdolenie o Chopiniebig_grin
      • jowita771 Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 22:13
        primula.alpicola napisała:

> Pyerdolenie o Chopiniebig_grin

big_grin to powiedzenie będzie mi się teraz kojarzyło z Adrianem.
    • livia.kalina Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 22:27
      Oficjalna strona @AndrzejDuda

Podziękowania i gratulacje dla zwycięzcy Konkursu Chopinowskiego.
      • ania_z_zielonymii Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 22:41
        Oglądałam. Na szczęście finaliści mieli słuchawki z tłumaczeniem, więc może usłyszeli coś co miało więcej sensu. To nie pierwsza wpadka prezydenta na rozdaniu nagród. W 2010 Komorowski pierdzielił coś o armatach w krzakach(!) a potem już na samym koncercie spokojnie sobie zasnął. Także Endrju kontynuuje tradycję😂
      • cichadziewuszka Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 22:46
        Nie mogę😂
      • livia.kalina Re: Duda na Konkursie Chopinowskim przemówił 22.10.21, 22:51
        Tu jest link do oficjalnej strony prezydenta, żeby nie było, ze to fejk (bo można tak pomyśleć):

www.prezydent.pl/aktualnosci/wypowiedzi-prezydenta-rp/wystapienia/art,1431,prezydent-muzyka-chopina-jest-swiatowa-jest-nasza-wielka-duma.html?fbclid=IwAR2OwXjgCSV_hMgKLD2Dcfz_OZ2I_Gz9APw72Noz0PV-ZcJkyOblUTaYkYE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka