Dodaj do ulubionych

Robaczki w kaszy

31.10.21, 15:31
Dziewczyny, właśnie znalazłam w pudełku z kaszą jeczmienną mnóstwo malutkich robaczków. Nie są to mole, bo nic mi po kuchni nie lata, zresztą miałam kiedyś mole i wiem jak wyglądają. Te robaczki są mikroskopijne, dużo mniejsze niż milimetr, cieniutkie, ledwo je dojrzałam, a to tylko dlatego, że moja koleżanka ma aktualnie problem z molami i wyjmując kaszę postanowiłam sprawdzić. Wszystkie sypkie produkty trzymam w szczelnych pudełkach z Ikei, przejrzałam wszystkie, ale na moje oko w innych tego nie ma. Kasza poleciała do śmieci, pojemnik wyparzylam gorącą wodą i włożę go jeszcze do zmywarki, ale zastanawiam się co to jest za dziadostwo i jak z tym walczyć w razie, gdybym miała tego więcej. Może ktoś zna się na robakach?
Obserwuj wątek
    • srubokretka Re: Robaczki w kaszy 31.10.21, 15:37
      Ostatnio przynioslam mole z peczakiem. Zanim wyrzucilam torebke wlozylam ja do zamrazalnika, zeby sie upewnic , ze wrog zostanie usmiercony.
      Co do malych u ciebie nie pomoge. Nie znam sie.
    • lumeria Re: Robaczki w kaszy 31.10.21, 15:42
      >w pudełku z kaszą jeczmienną mnóstwo malutkich robaczków

Mięsko! big_grin
      • chatgris01 Re: Robaczki w kaszy 31.10.21, 15:45
        Wkładka białkowa...
        • paola.brunetti Re: Robaczki w kaszy 31.10.21, 15:48
          Heh, mąż jakiś czas temu gotował krupnik, a że jest dalekowidzem, to zrobiło mi się lekko nieswojo...
          • chatgris01 Re: Robaczki w kaszy 31.10.21, 16:09
            Auć. Ale mogły się pojawić później (i tego się trzymaj!).
          • ichi51e Re: Robaczki w kaszy 31.10.21, 16:25
            Spoko wypłynęlyby. Jak grzybowe
    • geigo Re: Robaczki w kaszy 31.10.21, 16:23
      Zdjątko by się przydało suspicious A z samego opisu takie maleńkie kojarzą mi się przede wszystkim z roztoczami (w spożywce żerować mogą rozkruszki albo roztoczki), wszystko inne - spichrzele, trojszyki, gryzki itd. - są jednak wyraźnie większe niż milimetr.
      • paola.brunetti Re: Robaczki w kaszy 31.10.21, 17:12
        Zanim pomyślałam, żeby zrobić zdjęcie, to już pozbyłam się całości.
        • larix_decidua77 Re: Robaczki w kaszy 31.10.21, 21:22
          Ale glizdki czy z nóżkami?
          • paola.brunetti Re: Robaczki w kaszy 31.10.21, 21:25
            Ciężko powiedzieć, bo naprawdę były mikroskopijne, ale raczej z nóżkami i bardzo ruchliwe.
            • mysz1978 Re: Robaczki w kaszy 31.10.21, 21:35
              jasne? Pytam, bo ja dwa razy miałam maleństwa ciemne (dzieki temu widoczne na białych półkach). Wyrzuciłam sporo rzeczy (bo nie wierzę, żeby one się nie dostały do kartonowego pudełka z kaszą czy ryżem), na szafkach położyłam płytkę na robactwo, szafki w środku przetarłam spirytusem i potem olejkiem pomarańczowym, którego co jakiś czas używam w tych safkach (nasączony wacik kładę) i dużo gożdzików porosyywałam (podobno nie lubią). Przez prawie rok był spokój, ale niestety znów się pojawiły, ale tylko na jednej półce (wczęsniej były w óżnych szafkach), więc ponowiłam działania.
              Też nie wiem co to jest, bo nawet przez lupę nie da się tego zidentyfikować.
            • mamtrzykotyidwa Re: Robaczki w kaszy 01.11.21, 00:56
              Może mrówki faraona?
              • mamtrzykotyidwa Re: Robaczki w kaszy 01.11.21, 01:01
                Doczytałam, że mniejsze, jak milimetr.
                To pewnie rozkruszki mają 0,5 mm. To częsty gość w różnych jedzeniach. Zaatakowane produkty mają charakterystyczny zapach. Szkoda, że nie powąchałaś. Często ekologiczne rzeczy tak śmierdzą, dlatego nie lubię takich kupować.
    • allijja Re: Robaczki w kaszy 01.11.21, 03:29
      zwyczajowo robie zakupy w Auchan, jako najblizszym markecie. I tak jakos dziwnie się poczulam, kiedy zobaczylam ongis latającego mola spozywczego wśrod pólek, kaszowych wlasnie...
      Wszystkie tego rodzaju produkty przesypuje do słoikow, szczelnie zakręconych. Plastkiowe pojemniki nie są tozsame...No niestety....
      tez mi sie nie chce przesypwać ale po 2 akcjach z molami, i wywaleniem wszystkich zapasów na smietnik, już to praktykuje na stałe.
      Kasze, ryże tp. płucze przed gotowaniem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka