Dodaj do ulubionych

Mąż narodowiec.

• takabylawolaboska Re: Mąż narodowiec. 12.11.21, 21:17
      W rodzinie mieliśmy księdza proboszcza narodowca i antysemitę z Podlasia niedaleko Jedwabnego , zmarł około 1960 roku . Księdzem był już przed wojną . Do niedawna na strychu leżał karton książek jakie rodzina po nim odziedziczyła . Ksiązki były podpisane takim faksymile to sie chyba nazywa , taka pieczątka z jego odręcznym podpisem . Część z tych książek było autorstwa Romana Dmowskiego , antysemity i narodowca , fana Benito i Adolfa . Były też antysemickie ksiązki wydane przez Księgarnię św.Wojciecha z Poznania , bardzo zjadliwe , o porywaniu dzieci chrześcijański przez żydów na macę , wykradaniu i deptaniu przez żydów tejże hostii i tego rodzaju klimaty . Wszystkie tego rodzaju ksiązki poszły na makulaturę , część rodziny ze strony tego księdza była/zmarli/ lub są bardzo religijnymi antysemitami
      • nickbezznaczenia Re: Mąż narodowiec. 12.11.21, 21:22
        To exlibris.
        • nickbezznaczenia Re: Mąż narodowiec. 12.11.21, 21:25
          PS Jedwabne to wschodnie Mazowsze.
          • takabylawolaboska Re: Mąż narodowiec. 12.11.21, 21:38
            Na północny wschód od Jedwabnego .
            • nickbezznaczenia Re: Mąż narodowiec. 12.11.21, 21:40
              Ziemia Łomżyńska?
        • takabylawolaboska Re: Mąż narodowiec. 12.11.21, 21:36
          " Termin „faksymile” oznacza także pieczęć zastępującą odręczny podpis osoby sprawującej wysoką funkcję bądź też odcisk takiej pieczęci na dokumencie. Używana jest ona często w jednostkach szkół wyższych wydających dokumenty w imieniu rektora lub dziekana, jak i w urzędach państwowych wydających dokumenty w imieniu wysokich urzędników państwowych (prezydenta, premiera, ministra, ambasadora itp.).

Służy ona głównie do sygnowania codziennej poczty, czyli pism przychodzących do jakiegoś urzędu, podczas cedowania ich, czyli przekazywania do załatwienia przez poszczególne referaty lub jednostki. W praktyce oznacza to sygnowanie przez pracowników biur na przykład w ministerstwach mało istotnych pism w zastępstwie zwierzchnika.

Faksymiliami są także podpisywane na przykład indeksy szkół wyższych. Rektor nie byłby w stanie własnoręcznie podpisać często kilkudziesięciu tysięcy takich dokumentów. ..."
          cyt.Wikipedia
          • nickbezznaczenia Re: Mąż narodowiec. 12.11.21, 21:39
            OK. Ja miałam skojarzenie z tym co napisałam.
        • memphis90 Re: Mąż narodowiec. 14.11.21, 10:25
          Jak "odręczny podpis" to faksymila. Jak pięczątka z imieniem i nazwiskiem, często też z grafiką, to exlibris.
    • enigma81 Re: Mąż narodowiec. 14.11.21, 12:30
      Mam kolegę z pracy - wierny kibic lokalnego klubu piłkarskiego, mąż i ojciec, patriota, tradycjonalista. Niby ok. Kulturalny w obyciu, z humorem, świetny pracownik. Na marsze nie jeździ, kamieniami nie rzuca, naszego klienta geja normalnie obsługuje. Tylko jak się zagłębić z nim w rozmowę o czymś więcej niż takie codzienne pierdoły, to się za głowę można złapać jakie chłop ma poglądy nt aborcji, strajku kobiet, migrantów, gejów, Tuska i UE. Pisu akurat nie lubi ale to wierny fan Konfederacji.

Światopoglądowo jesteśmy baaardzo daleko od siebie więc na głębsze tematy poza typowym small talk, szkoła, dzieci, praca nie gadamy i jakoś to idzie.
    • stasi1 Re: Mąż narodowiec. 16.11.21, 00:10
      Ostatnio byłem na imprezie i żona kolegi po cichu mówi mi. Tomek to tak trochę pisowiec jest. Do narodowca to mu daleko.
    • smietanka_towarzyska Re: Mąż narodowiec. 16.11.21, 10:44
      Masz na mysli ex-mąż?
      Inaczej to raczej sobie nie wyobrażam.
      • stasi1 Re: Mąż narodowiec. 16.11.21, 17:21
        Na przykład mój zastępca kierownika jest strasznym pisowcem. A ma żonę normalną ijakoś się dogadują. Może o polityce nie rozmawiają. I jeszcze normalnych teściów(choć są oni z Lublina, on z okolic Puław) i takiego szwagra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka