Dodaj do ulubionych

Zapach smurfów

29.11.21, 18:05
Przy okazji wątku mamo-ciocio perfumowym przypomniały mi się ulubione zapachy dzieciństwa. Zapach prasowanych chusteczek i chińskich sukieneczek, sklepu z broszkami z modeliny i tych figurek smurfów z wakacji nad morzem w 95. smile

Jakie macie zapachowe hity z przeszłości ?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Zapach smurfów 29.11.21, 18:12
      Masumi i Kobako, Exclamation, perfumy Magnolia, stare dezodoranty- zwlaszcza Impulse Zen 😀
      A z innych-parę dni temu zaleciał mnie zapach więdnących liści wierzby płaczącej. Natychmiast przeniosłam się w przedszkolne czasy na przedszkolny plac zabaw 😃
    • alterego72 Re: Zapach smurfów 29.11.21, 18:32
      1. Chińskich gumek
      2. Pomarańczy - do dziś kojarzą mi się z Bożym Narodzeniem
    • mysiulek08 Re: Zapach smurfów 29.11.21, 18:39
      atrament
      chinskie gumki
      ciacho drodzowe mojej babci
      sosnowe 'szyszki' do kapieli z herbapolu
      seria kosmetykow Sawa, te kremy i perfumy (byla woda toaletowa w wiekszej butelce i perfum w malej) mialy wtedy 'luksusowy' zapach smile chyba rozowa seria shiseido pachniala podobnie
      • arwena_11 Re: Zapach smurfów 29.11.21, 20:18
        Pamiętam te szyszki i chińskie gumki.
        Dodatkowo
        - dezodorant z wykrzyknikiem
        - perfumy i kremy Pani Walewska - może nie same zapachy ( chociaż też ) ale bardzo mi się podobały te opakowania - ciekawa jestem czy zapach zmienili? Kojarzą mi się z babcią, która tego używała.
        • mysiulek08 Re: Zapach smurfów 29.11.21, 21:44
          pani Walewska ladnie wygladala w lazience 😊 ale Sawa tez miala ladne opakowania, takie 'mrozone' szklo
          • kochamruskieileniwe Re: Zapach smurfów 29.11.21, 21:57
            Ja lubiłam opakowanie Prastarej (męska woda po goleniu). Ale dlatego, że dobrze mi się kojarzyła. Z dziadkiem.
          • arwena_11 Re: Zapach smurfów 29.11.21, 22:11
            O to, to. U mojej babci stały przed lustrem w przedpokoju. Zawsze dostawałam pusty flakon. Miałam perfumy dla lalek.
    • ojejkucozadzien Re: Zapach smurfów 29.11.21, 21:42
      https://polki.pl/foto/1_X_LARGE/wow-te-perfumy-kochalysmy-jako-nastolatki-232534.jpg

I jeszcze to mi sie przypomniało!
    • kochamruskieileniwe Re: Zapach smurfów 29.11.21, 21:55
      Chińskie gumki - ale takie z połowy lat 70. Bardzo długo trzymały zapach.
      Ktoś wspomniał o zapachy Bożego Narodzenie - dla mnie to miks pmarańczy/pierników/pasty do podłogi/zapachu wypranych firanek/kawy (to tuż przed świętami) a w święta dochodził jeszcze zapach choinki.
      Na przełomie lat 80./90.dostałam angielskidezodorant. Bodajże Body Mist - zapach drzewa sandałowego? Bardzo mi przypadł do gustu.
      Zapach Pewexu.
      Zapach płyt CD kupowanych na zgniłym zachodzie zwłaszcza w USA. One tak specyficznie pachniały - obecnie ten zapach wyczuwam gdy otwieram nowe opakowanie pasków do glukometru. Nie umiem go zidentyfikować, ale miło mi się kojarzy.
      Zapach tytoniu do fajki czerwona Amphora (ale naprawdę czerwona, a nie czerwonobrązowa - jaka jest teraz).

Z zapachów, które praktycznie zniknęły i bardzo się z tego cieszę - był taki modny męski zapach okrutnie mdły i duszący. Miałam od niego odruch wymotny. Za cholerę nie wiem co to było, ale dobrze, że praktycznie zanikło.
      (odnalazłam ten ślad w jakimś mydle w płynie - ponoś wanilowo-jaśminowym). Uch!!!
      • mysiulek08 Re: Zapach smurfów 29.11.21, 21:58
        o, tak, amphora w fajce 😊 i pewex

z meskich kojarze warsa, brutala i oldspice' a i chyba to o czym mowisz to brutal byl
        • mysiulek08 Re: Zapach smurfów 29.11.21, 21:58
          chyba byl
          • kochamruskieileniwe Re: Zapach smurfów 29.11.21, 22:15
            ja jeszcze hattricka - nadal jest dostępny i zapach się nie zmienił smile
            a i jeszcze chyba woda cedrowa?
            o męskich piszę...
      • bulzemba Re: Zapach smurfów 01.12.21, 06:48
        Ugryzłam kiedyś chińską gumkę. Niestety, nie smakowała tak ciekawie jak pachniała.
    • mia_mia Re: Zapach smurfów 29.11.21, 22:01
      Jak bozię kocham tych nie pamiętam, ale zapachy dzieciństwa to chińskie gumki, a potem perfumy waniliowesmile
    • mondaymorning1987 Re: Zapach smurfów 30.11.21, 12:41
      Perfumy: zielone jabłuszko
    • bergamotka77 Re: Zapach smurfów 01.12.21, 05:20
      Zapach Pewexu...
      • sabek81 Re: Zapach smurfów 01.12.21, 05:37
        O tak , zapach Pewexu to było coś, pomarańcze też mi się kojarzą z BN, zapachów dezedorantów nie pamietam ale moja mama dostawała na święta perfumy Yves Rocher Magnolia ale to już gdzieś pewnie 1995-2000.
    • areyoubetter Re: Zapach smurfów 01.12.21, 06:02
      Perfumy Carrara.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka