Dodaj do ulubionych

napinajacy sie brzuch

23.05.05, 07:46
w czwartek zaczal sie napinac moj brzuch. poczulam to idac na spacer.
przeszlam tylko kilkaset metrow w zolwim tempie. wrocilam do domu, polezalam
2 godziny i przeszlo. poytem wyszlam na chwilke z domu i wszystko wrocilo.
w niedziele maz zrobil mi zastrzyk z papaweryny, bo nawet bez wychodzenia z
domu czulam to napinanie. ono zawsze po jakims czasie moja. pojawia sie kilka
razy dziennie. nie towarzysza temu zadne bole czy klucia, zadnych uplawow (
tylko te normalne ciazowe: biale), synek kopie jak kopal.
zawracac glowe lekarzowi? czy to norma?

moze powinnam zrobic pierwsze ktg?
Obserwuj wątek
    • pimpek_sadelko ps. 23.05.05, 07:49
      jeszcze jedna sprawa. ide dzis do chirurga szczekowego, zeby zadecydowal czy
      mozna u mnie wyrwac zab czy mozna/trzeba z tym poczekac.
      czy jesli mam skurcze to taki zabieg moze byc wykonany czy sobie darowac?
      zab nie boli i nie ma stanu zapalnego.
    • koala.mb Re: napinajacy sie brzuch 23.05.05, 09:37
      a ile masz w sobie tygodni? Pewnie juz pisałaś, ale nie pamiętam. Co do wizyty
      u chirurga to idź niech to zobaczy i oceni, a poxniej bedziesz się zastanawiać.
      Moim zdaniem ekstrakcja moze być wykonana. Jeśli są stawiania macicy to przed
      rwaniem powinnaś wziąć jakiś lek tokolityczny.
      • pimpek_sadelko Re: napinajacy sie brzuch 23.05.05, 09:54
        hej:)
        zaczelismy dzis z synkiem 25 tc. dzownilam przed chwila do chirurga. kazal sie
        wstrzymac z wizyta:(((((((
        jeju nigdy nie sadzilam, ze wyrwanie zeba w ciazy to taki problem.
        chirurg powiedzial, ze jak nie boli to mam kontaktowac sie z nim dopiero jak
        nie bede miala zadnych dolegliwosci ze strony brzucha ( napinanie). tylko czy
        to w ogole mozliwe? a jak moja maica sobie juz trenuje do porodu i bedzie
        stawala deba co jakis czas?
        nie wiem do kogo isc bo ten chirurg to w moim miescie najlepszy fachowiec,
        jesli on nie chce to czy warto sie upierac i szukac dalej?
        • koala.mb Re: napinajacy sie brzuch 23.05.05, 10:14
          Zatem na KTG jest jeszcze duzo za wczesnie. macica ma prawo trenować i jesli
          nie zmienia to szyjki ( skracanie rozwieranie) i nie powoduje dolegliwości
          bólowych ( wówczas może przydałyby sie tokolityki) to można sobie to odpuscić.
          Proponowałam, zebyś napisała do konsultanta Dentonetu w swojej sprawie. Oni
          wiedzą jak rozwiązać taki problem. Ja uważam, ze spokojnie możesz miec ten zab
          wyrwany. Jeśli mozna w ciąży wykonac zabieg w pełnym znieczuleniu ogolnym
          dożylnym np. załozenie szwu okręznego, bez uszczerbku dla płodu, to dlaczego
          nie mozna dokonac ekstrakcji zeba? Oczywiscie trzeba ograniczyć ryzyko podając
          tokolityki, najczesciej gestageny, jednak nie są dla mnie zrozumiałe obiekcje
          dentysty. Ja jednak nie jestem specjalista w tej dziedzinie, dlatego polecam
          Dentonet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka