scarlett74 01.12.21, 22:04 pytanie mam. Jak jest liczony na egzaminie 8 klasisty/maturze błąd ort popełniony kilka razy? Dziękuję pięknie za info.😘 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morekac Re: do polonistek 02.12.21, 07:31 Nie wiem, czy tak jest teraz, ale to po prostu obniżało punktację "za poprawność ortograficzną" - sprawdź kryteria oceniania na stronie CKE, tam to chyba powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: do polonistek 02.12.21, 08:52 No właśnie nie widzę nic na ten temat. Chodzi mi o to, czy jak raz napisze np. lektóra, w następnym akapicie znowu lektora, to czy mu się to liczy jako jeden błąd, czy dwa oddzielne. Bo coś mi sie wydaje, ze jako jeden, ale nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: do polonistek 02.12.21, 09:01 Chyba, nie .Jak starszy zdawał maturę, to coś mi się wydaję, że jeden i ten sam błąd popełniony kilkukrotnie, był liczony jako jeden 😶 Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: do polonistek 02.12.21, 09:01 Tez sie nie moge doszukać, ale np. na tegorocznym dyktandzie organizowanym przez kuratorium, zliczali ten sam błąd tylko jeden raz. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: do polonistek 02.12.21, 09:15 Widziałam pracę syna, ten sam błąd liczony był jako jeden. Ale uwaga, wyraz musial być ten sam tzn. błąd w słowie bohater i słowie bohaterski to dwa różne błędy. Odpowiedz Link Zgłoś