Dodaj do ulubionych

Chore gardło i pokasływanie

06.12.21, 09:57

Może któraś z Was mi coś poradzi?
Tak z miesiąc jak nie więcej temu byłam chora, i to dość mocno. Gorączka, gardło, katar, potem kaszel, brak sił. Podejrzany: wirus RS, choć nie miałam testu to objawy się zgadzały.
Niby wyzdrowiałam, ale pozostał kaszel (od czasu do czasu, ale męczący, rwący, suchy, taki że nie mogę "wykasłać") i chrypka, bez bólu gardła ale mam odczucie jakby brakowało mi "pary" w gardle do głośniejszego mówienia, zaraz pojawia się ta chrypa i tracę głos.
Próbowałam: syropu wykrztuśnego z porostem islandzkim, syropu z chlorowodorkiem bromheksyny, wody z miodem, syropu z cebuli, inhalacji z ciepłej wody.
Macie jakiś pomysł co mogę jeszcze zrobić? (Pójść do lekarza, tak,wiem, ale zanim pójdę, chcę wiedzieć czy może jest coś co komuś cudownie pomogło).
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 10:07
      Miesiąc jak nie więcej. I "zanim pójdziesz". Okeeej.....
    • jehanette Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 10:09
      Na takie objawy pomaga mi do nawilżania gardła jakiś sprey z wit A, np. Gardvit.
    • thea19 Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 10:10
      wiesz, jak ja miałam długą chrypkę, utratę w końcu głosu i suchy kaszel, to poszłam do lekarza. Zrobili mi rtg i wyszły zmiany w oskrzelach a potem miliony wymazów. Okazało się, że mam wirusowe zapalenie krtani, które potem co roku wracało i trwało w okresie grzewczym. Bardzo dziękuję sąsiadom za palenie pampersów i starych mebli w piecach.
      • mandre_polo Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 11:38
        Oni mają jakieś super kominy skoro jest drożny po takich przypadkowych opałach. Może jednak palą ognisko w domu a nie w piecu?
    • mikolajkowa007 Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 10:18
      Skoro gardło, to po co syrop wykrztuśny? Jak już to syrop na suchy kaszel z codeiną, np. sosnowy. Ale na gardło polecam nalewkę z szałwi do płukania, kilka dni i powinno pomóc.
      • mikolajkowa007 Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 10:22
        I glosal sprey na suche gardło.
        Chyba, że to zapalenie krtani, czy tchawicy, tyle czasu, to może już trzeba wdrożyć antybiotyk, mogło dojść do nadkażenia bakteryjnego.
    • triss_merigold6 Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 10:26
      Symbicort mikrodawki 2x dziennie

I lekarz, może to być alergia na roztocza (uaktywnia się jesienią-zimą), zapalenie oskrzelików, nadkazenie bakteryjne.
    • turzyca Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 10:33
      Kaszel poinfekcyjny może utrzymywać się do sześciu tygodni. Co robić? Dbać o drogi oddechowe. Nawilżać czyli pilnować jakości powietrza (wietrzenie, nawilżanie, temperatura), pić często i małymi łykami, pobudzać produkcję śliny czy to gumą czy cukierkami, można też kupić spray nawilżający do psikania, taki dla mówców.

Na suchy kaszel są syropy przeciwkaszlowe, nie wykrztuśne.
      • taniarada Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 10:37
        Nie wiadomo co jej jest ,a wydajesz diagnozę .
    • taniarada Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 10:35
      Ten wirus przede wszystkim łapie dzieci niż osoby dorosłe.Infekcja ,infekcji nierówna .Dlaczego nie lekarz ,tylko to forum lub pani magister z apteki .
    • ichi51e Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 10:37
      mi lekarz powiedział ze na zmianę natłuszczać i nawilżać. jeść chlebek z oliwa np
    • extereso Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 11:01
      Ja się pasę w takich sytuacjach septinum, uwielbiam ten lek.
    • mysiulek08 Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 11:13
      po ostatniej infekcji, jeszcze w czasach przed covidem , meczacy kaszel, suchy, krotki,plytki, chrype, opanowalam stara, dobra azarina, ciepla herbata z anyzku z miodem, homeopatycznym specyfikiem(jakem przeciwnik wody z cukrem) homeovox

wczesniejsza (zawsze przy zmianie por roku mnie dopadalo) tez dlugo z meczacym kaszlem, skinczyla sie antybiotykiem

a na jeden poznojesieny pobyt w PL, gdzie przez 6tyg byl szczekajacy kaszel i drapanie w gardle, pomogl powrot do domu
      ,
    • runny.babbit Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 11:19
      Musisz nawilżać i natłuszczać gardło. Ssanie oleju albo coś w tym stylu www.doz.pl/apteka/p65650-Olivocap_Gardlo_spray_nawilzajacy_z_witamina_AE_20_ml powinno pomóc.
    • andace Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 11:21
      Miałam takie objawy po przechorowaniu grypy - okazało się że mam zapalnie płuc, ale wyszło to dopiero na rtg.
      A kolejni lekarze twierdzili że taki kaszel po infekcji to normalne i przejdzie, osłuchowo było ok, kaszel miałam przez 5 tyg, po antybiotyku przeszło.
    • agonyaunt Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 11:21
      Odstaw syropy, bo potrafią solidnie podrażnić zamiast pomóc. Nawilżaj normalnie wodą (popijaj sobie często po łyku). A i tak na taki problem najlepsze są Emskie - paskudne, ale skuteczne.
    • babsee Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 11:29
      Jako ze rok w rok choruję na zapalenie krtani, to zawsze mi potem zostaja takie napady suchego kaszlu.I moja metoda to: tabletki emskie(3 razy dziennie po jednej) i nawilżac, nawilzac i jeszcze raz nawilżac( porost , vocaler)Koniecznie od srodka- czyli np. tabletki z wiesiołka( Oeparol), pije lipe 3-4 razy dziennie, oraz parzę prawoślaz. Na noc biore Thiocodin.I po 5-6 dniach mam z glowy.
      • asfiksja Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 12:53
        Można też nawilżać zwykłą solą fizjologiczną przez nebulizator.
    • asfiksja Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 12:50
      Pierwsze, co zrób to odstaw syropy wykrztuśne. Ich zadaniem jest rozrzedzanie wydzieliny z oskrzeli, a jeśli masz obturację to wtedy ta wydzielina cię dosłownie zalewa. Drugie - idź do osłuchania przez lekarza i nie daj się zbyć hasłami "to normalne". Ja bym doraźnie sobie psiknęła ventolinem (nie można brać długo, ale za to pomaga w mgnieniu oka i wiadomo, o co chodzi). Lekarz może też zlecić wziewny steryd.
      Dobrze to określiłaś - "niby wyzdrowiałaś". Możesz mieć w tej chwili stan zapalny w oskrzelach i obturację. Może przejść samo, może przejść na płuca.
    • hiacynta.bukiet123 Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 12:58
      Inhalacje z soli fizjologicznej nebulizatorem. U nas się świetnie sprawdza, dużo lepiej, niż tradycyjne z gorącej wody.
    • furiatka_wariatka Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 14:49
      Isla, cevitt, musi się odbudować błona śluzowa gardla
    • chicarica Re: Chore gardło i pokasływanie 06.12.21, 21:00
      Dobra, dzięki za wszystkie porady, tak mi się wydaje że to głównie z wysuszenia, ale na wszelki wypadek umówiłam się na wizytę w przychodni, niech osłuchają czy to nie jakieś zapalenie oskrzeli.
      Jakoś często nie kaszlę, ale trochę mnie nastraszyłyście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka