nigdynigdynigdy84 09.12.21, 18:42 Ematki, jakie polecacie wino? Z jakich krajów są najlepsze? Chciałabym coś kupić na zimowe wieczory Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Alkohol 09.12.21, 18:58 lokalnym patriotyzmem polece www.pinezka.pl/kuchennymi-drzwiami/chilijskie-wina/ Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Alkohol 09.12.21, 19:18 Raczej wytrawne, ewentualnie półwytrawne Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Alkohol 09.12.21, 19:19 biale? czerwone? ciezkie taninowe, lzejsze? Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Alkohol 09.12.21, 19:37 >Raczej wytrawne, ewentualnie półwytrawne To jak byś mówiła, ze lubisz ser żółty, ewentualnie biały. Święta to akurat okazja by poeksperymentować. Kupic po butelce-dwóch z kilku rodzajów i zrobić sobie degustacje. Do tego serki, wędliny, etc, by zobaczyć czy z jedzeniem te smaki się zmieniają. Potem wypić te wina do rożnych kolacji. Moj ulubiony typ wina to tempranillo. Lubie tez portugalskie wina, z kalifornijskich zinfandel. Za to włoskie wina - eee...raczej nie - ale na pewno wypowiedzą sie osoby, które włoskie wina uwielbiają. Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Alkohol 09.12.21, 20:52 Cienka jestem w alkoholach 😂 Rzadko pijam, bardzo wręcz rzadko, i naszło mnie na wino. Kolor bez różnicy, ake pytam na forum, żeby jakiegoś sikacza nie kupić 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Alkohol 09.12.21, 21:05 Idź w gruzińskie. Generalnie są bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Alkohol 09.12.21, 21:10 Pijesz kawę? Jeśli tak, to jaką? Podobno kawowe preferencje przenoszą się na wino. Mnie to sie sprawdziło - lubię mało kwaskowe gorzkie kawy z mlekiem i cukrem - wiec nisko-kwasowe wina z mocnymi taninami/garbnikami bardziej mi smakują. Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Alkohol 09.12.21, 22:01 Ogólnie, mało kwaśne kawy mogę od czasu do czasu tolerować, kwaskowych nie cierpię. Ponieważ w temacie win jestem cienki, poproszę o rekomendacje win taninowych. Wiele ich nie kupię, jak dobrze pójdzie to butelka na kwartał (w tym roku kupiłem jedno), ale zawsze. Jakieś ponad 10 lat temu kupiłem wino bułgarskie (z winorośli zakupionych we Francji), było niekwaśne i smakowało mi bardziej, niż jakieś o rząd czy więcej droższe, których zdarzało się czasem próbować. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Alkohol 09.12.21, 22:04 czilijski cabernet sauvignon, tylko z niecalkiem niskiej polki😊 Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Alkohol 09.12.21, 23:50 Kiedyś piłem, nie wiem z jakiej półki (raczej z niewysokiej bo ok. 50zł, ale było kwaśne). Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Alkohol 10.12.21, 00:11 jak trafiles na wino przelewanew PL z beczek w butelki to nic dziwnego, ze bylo nie takie jak byc powinno Odpowiedz Link Zgłoś
buldog2 Re: Alkohol 09.12.21, 23:51 Niektóre australijskie mi smakowały, a co powiesz o afrykańskich? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Alkohol 10.12.21, 00:12 ja moge tylko o czilijskich rozprawiac, wiesz, lokalny patriotyzm tzn u mnie po prostu najlatwiej o czilijskie Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Alkohol 09.12.21, 22:03 lumeria napisała: > Pijesz kawę? Jeśli tak, to jaką? Podobno kawowe preferencje przenoszą się na > wino. > > Mnie to sie sprawdziło - lubię mało kwaskowe gorzkie kawy z mlekiem i cukrem - > wiec nisko-kwasowe wina z mocnymi taninami/garbnikami bardziej mi smakują. > A to ciekawe. Podasz jakiś konkret? U mnie kawa - tylko 100% arabika, mocno palona, bez żadnej kwasowości, z niskoprocentowym mlekiem, bez cukru. Przed pracą musi być mocna, z czekoladowym posmakiem. W wolne, może być trochę bardziej mleczna, czasem nawet orzechowa obleci - ale jednak preferuję posmak palonej czekolady. Wino - też bez dużej kwasowości i bez zbytniej ilości cukru resztkowego (najlepiej takie do 12.5 %, im mocniejsze, tym słodsze - fuj), bez kwiatowych aromatów i agresywnych owoców - najchętniej białe. Czerwone pijam ze dwa razy w roku - wtedy czereśniowe, bez aromatów gorzkiej czekolady, łatwe - balans pomiędzy delikatną kwasowością a tanicznością. Mocne taniny odpadają (kiedyś lubiłam, teraz jakoś nie) - ziemistość i asfalt też odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Alkohol 09.12.21, 22:15 a jak kawy w ogole nie lubie, to co wtedy? Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Alkohol 09.12.21, 22:25 jesteś pomylona? żarcik no nie wiem, to nie moja teoria - zapytajmy lumerię! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Alkohol 09.12.21, 22:34 od razu pomylona bo kawy nie lubie? oj Ziuta 😋 lubie zapach, lubie smak ale w deserach, alkoholach ale jako kawe klasyczna to nie, nie, ja 100% herbaciara jestem, czarna herbata to jest to ! za dobra herbate jestem gotowa sporo zaplacic i sciagac z konca swiata 😊 posrednio przeciez pytam 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Alkohol 10.12.21, 00:28 Ziuto - kilka lat temu uczestniczyłam w takiej "szkółce wina" czyli serii degustacji rożnych win, aby nauczyć się podstaw jak oceniać wina, by porównać wina tańsze i droższe, kilka rodzajów. Na początku zrobiliśmy jakiś test online, tylko ze juz nie pamiętam jaki (jest tego wiele po ang.), który właśnie zadawał takie pytania o preferencje kawowe (czarna, z mlekiem, z cukrem, kwaśna), herbat, napojów gazowanych, i ulubione jedzenie (lekkie/azjatyckie, mocno przyprawiane/curry/grill, owoce morza/makarony, cięższe potrawy/mięsne/pieczone). Tak jak pisałam - nie lubię kwasowości w kawie, lubię ja z mlekiem i cukrem (czarna herbatę i lemoniadę tez z cukrem); nie pije napojow gazowanych; etc. Wiec mi wyszła propozycja Tempranillo, Zinfandel & Moscato. I faktycznie te wina preferuje. Tu przyklad takich zestawien: Czarna – Jeśli lubisz prostą filiżankę czarnej kawy, prawdopodobnie będziesz cieszyć się winem o równie prostym, mocnym smaku. Wina o pikantnych nutach i wyższej kwasowości to świetny wybór. Argentyński Malbec, Cabernet Franc czy Beaujolais nouveau to wina, które pasują do profilu smakowego osoby pijącej czarną kawę. Kawa z cukrem – Jeśli masz trochę słodyczy, prawdopodobnie pijesz kawę z odrobiną cukru. Szukanie słodszych win to dobry pomysł, jeśli do kawy dodasz cukier. Niektóre wina na początek to Moscato, Riesling lub Zinfandel. Kawa z mlekiem – Jeśli pijesz kawę z mlekiem, cieszysz się delikatnym, łagodnym smakiem. Kiedy szukasz wina, które Ci odpowiada, poszukaj wina dojrzałego o niskiej kwasowości. Chardonnay lub Cabernet Sauvignon to dwa wybory, które mają niską kwasowość, ale nadal charakteryzują się gładką konsystencją i smakiem. Espresso – Espresso ma gęsty, gorzki smak, który sugeruje, że można znaleźć wina o obfitych smakach i wysokich taninach. Rozważ wina Chianti lub Medoc, jeśli lubisz mocny, gorzki smak. Herbata – pijący herbatę również mamy dla Ciebie. Nie każdy lubi kawę, więc jeśli bardziej lubisz herbatę, szukaj win, które są wytrawne i pikantne. Sauvignon Blanc lub Sangiovese to rześkie, świeże i jasne smaki, które docenią miłośnicy herbaty. Oczywiście, jeśli chodzi o wino, najważniejszą zasadą jest picie tego, co lubisz. Jeśli jednak okaże się, że masz trudności z rozpoczęciem wyszukiwania odmian wina, które lubisz, może to być świetny sposób na eksperymentowanie. Skorzystaj z tego przewodnika i sprawdź, czy sposób, w jaki pijesz kawę, naprawdę ma wpływ na preferowane przez Ciebie wina. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Alkohol 10.12.21, 09:48 Ale śmiesznie. Faktycznie się mniej więcej pokrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Alkohol 09.12.21, 21:22 ok, to z mojej strony oczywiscie czilijskie dzemy biale: bedzie slodkie, owocowe domwina.pl/product-pol-364-Cien-y-Cerro-Sauvignon-Blanc.htmlczerwone domwina.pl/product-pol-365-Cien-y-Cerro-Merlot.html domwina.pl/product-pol-366-Cien-y-Cerro-Carmenere.html domwina.pl/product-pol-366-Cien-y-Cerro-Carmenere.html beda lzejsze od cabernet sauvignon, bez goryczki, z owocowa nuta i jak przystalo na dzemy bez kwasowosci wybor taki jaki sklep oferuje, ale ogolnie jak bedziesz szukac na polce chilijskich to z bialych wlasnie sauvignon blanc, z czerwonych merlot, syrah,carmenere i raczej reserva/gran reserva a nie varietal Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Alkohol 09.12.21, 21:26 >pytam na forum, żeby jakiegoś sikacza nie kupić Jesli kupisz takie, które nie będzie Ci smakowało, zawsze możesz poeksperymentować z robieniem grzańca - suszone owoce, skórka pomarańczy, przyprawy (goździki, ziele angielskie, pałeczki cynamonu, etc.). Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Alkohol 09.12.21, 22:27 albo zrobić po hiszpańsku: dużo owoców, lód i sprite/cola/woda gazowana Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Alkohol 09.12.21, 23:20 Takie fujarki z zawiniętej kory to laseczki? Chodzi o cynamon niemielony Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Alkohol 09.12.21, 23:33 tak, zwyczajowo to laski cynamonu i trzeba uwazac zeby to byl cynamon cejlonski a chinska kasja, troche szkodliwa Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Alkohol 09.12.21, 18:51 Temat rzeka, staraj się wybierać prawdziwe wino a nie jakieś produkty winopodobne typu gino rossi czy kadarka lub jakieś paskudne cukrzane ulepki typu Sangria (nie mylić z tą prawdziwa serwowana po hiszpańsku). Ja zasadniczo wybieram wino starając się dopasować je do posiłku. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Alkohol 09.12.21, 18:54 Nie ma konkretnego kraju bo dobre wina robi i Francja, Hiszpania, Gruzja, Włochy, Chile, Australia czy RPA. Zależy co lubisz. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Alkohol 09.12.21, 18:55 Tylko wytrawne pijam, najczęściej białe. Po czerwonych miewałam migrenę. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Alkohol 09.12.21, 18:59 Z jakich tobie beda pasowac. Kupujemy rozne, najrozniejsze. Oczywiscie nie pijamy zadnych slodkich ulepkow, mam na mysli wina. Kilka tygodni temu pojechalismy na weekend i kupilismy wina z lokalnej winnicy, drogie, przyznam ze nie spodziewalam sie ze beda tak dobre. Kilka butelek czeka na okres swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Alkohol 09.12.21, 19:02 nasze ulubione - Tarapaca. ale piliśmy tylko czerwone, różne. są boskie. bardzo intensywne. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Alkohol 09.12.21, 19:06 o, tak Tarapaca ma zacne wina na Casas del Bosque tez sie nie zawiedziesz za to wyroby Concha y Toro mozna sobie spokojnie odpuscic Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Alkohol 09.12.21, 19:06 Może nie tyle z jakich krajów, tylko jaki gatunek. Moje ulubione to portugalskie i włoskie syrah i węgierski merlot z Egeru. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Alkohol 09.12.21, 19:15 ech, aż szkoda, że w domu zero wina... narobiłyście mi smaka! Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Alkohol 09.12.21, 19:18 Warto zawsze mieć kilkanaście butelek Przed świętami są niezłe promocje w Biedrze i w Lidlu i można kupić fajne wina za fajne pieniądze Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynapingwina Re: Alkohol 09.12.21, 20:16 Tak Lidl i Biedronka mają swój niechlubny udział w rozpijaniu Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynapingwina Re: Alkohol 09.12.21, 21:15 Promocje typu kup 12 piw, drugie 12 odbierz gratis Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Alkohol 09.12.21, 21:36 Też fajna promocja. Szczególnie jak robimy grilla Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta.bukiet123 Re: Alkohol 09.12.21, 19:21 Uwielbiam włoskie wina z odmiany Primitivo. Nigdy jeszcze się nie nacięłam i nie trafiłam na niedobre. Te wina są dość intensywne w smaku, ale nie są cierpkie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Alkohol 09.12.21, 21:02 To ciekawe bo właśnie jedno z tej serii win chlopaki wybraly na impreze ktora organizowalam na 500 osob. Twierdzili ze jest bardzo dobre. Ja win nie pijam. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Alkohol 09.12.21, 21:07 W kanie galilejskiej, jak se chlopaki popily to nawet woda co w niej nogi myli im smakowla Odpowiedz Link Zgłoś
yannefer Re: Alkohol 09.12.21, 19:38 Polecam na insta dziewczyna z butelka wina. Dzięki niej przekonałam się do czerwonego wina i wybrałam rodzaj który najbardziej mi odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynapingwina Re: Alkohol 09.12.21, 20:12 Najlepiej nie pić w ogóle bo można popaść w alkoholizm Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Alkohol 09.12.21, 20:14 I najlepiej nie żyć, bo się na końcu umiera. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynapingwina Re: Alkohol 09.12.21, 20:16 Alkohol szkodzi, nie ma co się czarować. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Alkohol 09.12.21, 20:32 Bo wiadomo, ze kieliszek białego wina do kolacji wigilijnej to początek równej pochylej do picia denaturatu z gwinta, rozpusty i upadku moralnego. A przynajmniej rozwali wątrobę. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynapingwina Re: Alkohol 09.12.21, 21:16 Nie każdy alkoholik kończy na denaturacie. Niektórzy zaczynają od wina i kończą na winie. Kwestia finansów. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Alkohol 09.12.21, 22:12 Musisz miec alkoholika w rodzinie skoro wino kojarzy ci sie tylko z alkoholizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynapingwina Re: Alkohol 09.12.21, 22:44 A nawet jeżeli mam to co? Lepiej ci z tego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Alkohol 10.12.21, 00:48 Nikomu nie jest lepiej z tego powodu, ale przestań pouczać i moralizować. Autorka poprosiła o polecenie wina, a nie Twoją opinię na temat picia alkoholu. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Alkohol 09.12.21, 21:11 Zależy ile i co pijesz. Można degustacyjnie czerwone wino do kolacji a można obalic butelke denaturatu. Spójrz ns kraje o dużej kulturze picia wina jak Hiszpanie Włosi czy Francuzi albo Grecy - oni żyją najdluzej na kontynencie i sa jednymi z najdluzej żyjących na świecie. Faktycznie, wino zabija Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynapingwina Re: Alkohol 09.12.21, 21:17 A czy napisałam, że zabija? Żyją długo bo mają dietę niskotłuszczową. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Alkohol 09.12.21, 22:10 Akurat tłuszcze bywają też zdrowe jak oliwa z oliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Alkohol 10.12.21, 18:25 bergamotka77 napisała: > I najlepiej nie żyć, bo się na końcu umiera. > Hahahahah Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Alkohol 09.12.21, 20:50 Jakby każdy kto czasem lubi wypić był alkoholikiem, to by trzeźwych ludzi na świecie nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Alkohol 09.12.21, 21:05 Tu rozmawiaja juz tacy przeszli ten prog I jak sie juz jest alkoholikiem i sie nim bedzie do konca zycia to niby dlaczego pic byle co? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Alkohol 09.12.21, 21:20 Co za pierdoły popychasz .Pisz o winie ,a nie żeby kogoś krytykować .Nie umiesz rozmawiać z kobietami . Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Alkohol 09.12.21, 23:23 Ja sie nigdy do win nie przyznaje. Wiem tez ze kobiety nalezy trzymac krotko I dopoki sie nam to udaje swiat sie kreci we wlasciwa strone Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Alkohol 09.12.21, 21:02 Ja zawsze polecam dobre. A ktore jest dobre? To co komu smakuje a wiec prawie kazde. Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Alkohol 09.12.21, 21:04 Ostatnio smakowało mi wino portugalskie z żółtym ptakiem na butelce, za 29.99 w Biedronce, wino czerwone wytrawne. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Alkohol 10.12.21, 10:20 Mam nadzieję, że jest ci doskonale obojętne, czy jesz mielonkę czy stejka, ważne ze z talerza... Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Alkohol 09.12.21, 21:07 Papa figos , czy jakoś tak nazywa się to wino. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Alkohol 09.12.21, 21:10 Najlepsze jest ZAWSZE to wino, które TOBIE smakuje. Ja lubię gruzińskie MARANI Kidsmarauli. Półsłodkie. W wersji bio niesamowicie owocowe i delikatne. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Alkohol 09.12.21, 22:22 Idź do sklepu winiarskiego i szczerze powiedz, że nie znasz się, ale chciałabyś popróbować, niech cię ktoś przeprowadzi - najlepiej dając na początek coś w miarę łatwego w odbiorze. Poproś od razu o sześć różnych win (np. trzy różne białe i trzy różne czerwone) - żebyś mogła popróbować. Zrób z próbowania notatki, a potem wróć do tego samego sklepu. Możesz się zmieścić w zakresie 26-50 zł za butelkę, albo podnieść ciut poprzeczkę i wybrać wina w zakresie 45-60 - na więcej się nie zgadzaj, bo to bez sensu. Oczywiście można kupić niezłe wino za 20 złotych w supermarkecie, ale trzeba trochę się znać i mieć nosa. Jak się człowiek nie zna, to lepiej pójść do miejsca, gdzie ci doradzą. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Alkohol 09.12.21, 22:38 Ja biorę hiszpańskie, ale to przez sentyment. Jeśli chodzi o białe, to biorę lokalne lub pinot gris z nadzieją, że znajdę to samo, które kiedyś piłam w Colmar. Różowych nie kupuje. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Alkohol 10.12.21, 06:05 Rok temu odkryliśmy sardyńskie terre brune i rocca rubia. W ogóle lubię sardyńskie wina. Co roku przywozimy ile się da wwieźć. Nigdy się nie nacięliśmy na jakieś naprawdę niedobre, choć często kupujemy też takie po kilka euro za butelkę. Poza tym primitivo di manduria bardzo mi smakuje, różne piłam i wszystkie dobre. Intensywne, ale nie cierpkie. Ze słodszych, lżejszych, jestem fanką muskatów z Asti. Pyszny jest też węgierski tokaj, ale to już cięższe wino i nie tak łatwo trafić taki oznaczony przynajmniej 5 „putejonami” (wstyd, ale nie wiem jak się to pisze 🙈). Z białych bardzo lubię Grüner Veltliner. Ogólnie dobre wino wcale nie musi być bardzo drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Alkohol 10.12.21, 06:59 A po co ma być tak oznaczony? Furmint jest lekki i bardzo sympatyczny i kosztuje 2- zł za butelkę, bez snobizowania się na gwiazdki. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Alkohol 10.12.21, 07:40 Furmint, to szczep winny, z którego powstaje węgierski tokaj. Puttony nie mają nic wspólnego ze snobowaniem się tylko oznaczają smak/jakość wina. Im więcej puttonów, tym słodszy tokaj. Tokaj aszú może być 3,4,5 lub 6-puttonowy i jest oznaczeniem ilości dodanych cebrzyków (puttonów) wypełnionych szlachetnymi „rodzynkami” do 136. litrów wytrawnego wina bazowego. Oczywiście im Tokaj aszú może być 3,4,5 lub 6-puttonowy i jest oznaczeniem ilości dodanych cebrzyków (puttonów) wypełnionych szlachetnymi „rodzynkami” do 136. litrów wytrawnego wina bazowego. Oczywiście im więcej cebrzyków, tym bardziej złożone, aromatyczne i słodkie wino. Może również powstać aszú eszencia o zawartości cukru większej niż wino 6-puttonowe (powyżej 150 g/l), czasami mówi się o niej jako tokaju 7-puttonowym. Drogocenne wytłoczone skórki można jeszcze raz zalać bazowym winem i przemacerować, by w efekcie otrzymać wina słodkie, garbnikowe z umiarkowaną kwasowością. Wino takie zwie się forditásem. więcej cebrzyków, tym bardziej złożone, aromatyczne i słodkie wino. Może również powstać aszú eszencia o zawartości cukru większej niż wino 6-puttonowe (powyżej 150 g/l), czasami mówi się o niej jako tokaju 7-puttonowym. Drogocenne wytłoczone skórki można jeszcze raz zalać bazowym winem i przemacerować, by w efekcie otrzymać wina słodkie, garbnikowe z umiarkowaną kwasowością. Wino takie zwie się forditásem. Tu całość www.vinisfera.pl/wina,51,84,0,0,F,news.html Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Alkohol 10.12.21, 08:14 Ale co furmint? Pisałam o węgierskim tokaju. Przeczytaj tekst z linka, bo szczerze, nie mam pojęcia o co się teraz czepiasz 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Alkohol 10.12.21, 10:13 Wina ze wzgórz Golan - Yarden, Gamla i Hermon. Najlepiej czerwone i wytrawne. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Alkohol 10.12.21, 16:42 Ja pokochałam polską śliwkę Potęga tradycji, teraz grucha czeka na wypicie. Odpowiedz Link Zgłoś
mondaymorning1987 Re: Alkohol 10.12.21, 18:17 Jeszcze nie piłam, białe wytrawne, ale śliwka odlot Odpowiedz Link Zgłoś