extereso 10.12.21, 13:30 Ostatnio kupowaliśmy dla ojca na 70 urodziny, już 13 mija 😊 szukam czegoś z dużym ekranem i klawiaturą, prostego. Rodzice używają w 80 procent do przeglądania internetu i 20 do pisania. Czy moglibyście coś polecić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
berdebul Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 14:10 Musi być laptop? Nie lepiej duży monitor i stacjonarny komputer? Nie ogranicza Cię wtedy wielkość laptopów, a ostatnio jest ciężko z dostępnością. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 14:16 berdebul napisała: > Musi być laptop? Nie lepiej duży monitor i stacjonarny komputer? Nie ogranicza > Cię wtedy wielkość laptopów, a ostatnio jest ciężko z dostępnością. Lepsze są komputery all in one, czyli monitor z komputerem w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 14:27 Dla kogo lepsze? Nic nie wymienisz samodzielnie, a stacjonarke łatwo modyfikować w razie potrzeby/padnięcia czegoś. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 14:39 berdebul napisała: > Dla kogo lepsze? Nic nie wymienisz samodzielnie, a stacjonarke łatwo modyfikowa > ć w razie potrzeby/padnięcia czegoś. To ma być dla seniora. Już widzę jak senior modyfikuje komputer Gdyby chciał i umiał, to by w tym trzynastoletnim laptopie już dawno wymienił pamięć ram na większą i wymienił dysk na ssd. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 14:43 Zapomniałem dodać, że w komputerze all in one jak najbardziej można samodzielnie wymieniać podzespoły. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 15:56 A kto mówił, że senior będzie własnoręcznie wymieniał? Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 16:33 berdebul napisała: > A kto mówił, że senior będzie własnoręcznie wymieniał? A weź się i już nie wymądrzaj. Masz konkretną poradę dla autorki wątku? Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-klamka Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 14:38 Laptopów do internetu i prostych prac biurowych jest pod dostatkiem, problemem są ceny i jakość. Trzeba polować na promocje bo wtedy ceny są bardziej realistyczne w stosunku do jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 15:57 Nie ma. Trzeci przetarg jak mamy problem w pracy, a już dorwać 17 calowy, w rozsądnej cenie to jak znaleźć jednorożca. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota-klamka Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 16:11 17 calowe laptopy sa super do oglądania filmów (jak mają przy tym dobrą matryce) ale do czytania tekstu wcale nie koniecznie. Ja nie mogę się przyzwyczaić do 15,6 jak przesiadam się z 13 calowego. Oczy mi się rozłażą po takim dużym ekranie Niech rodzice najpierw sprawdzą czy 17 im pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 16:14 zlota-klamka napisała: > 17 calowe laptopy sa super do oglądania filmów (jak mają przy tym dobrą matryce > ) ale do czytania tekstu wcale nie koniecznie. Ja nie mogę się przyzwyczaić do > 15,6 jak przesiadam się z 13 calowego. Oczy mi się rozłażą po takim dużym ekran > ie > > Niech rodzice najpierw sprawdzą czy 17 im pasuje Dla seniorów to raczej 24 cale albo 27. Takie można kupić komputery all in one. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 14:14 Co 13 mija? Lat? Do przeglądania internetu to zasadniczo większość się nadaje, bierz z dużym ekranem i bez zbędnych bajerów i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 14:20 Nie bierz laptopa, kup komputer typu "all in one". Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 15:50 No, ale oni nie chcą. Jeszcze zapytam. Co prawda ja mam w gabinecie komputer stacjonarny, ale nawet go nie włączam, ale może to kwestia przyzwyczajenia. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 15:59 extereso napisała: > No, ale oni nie chcą. Nie chcą all in one? Może nie wiedzą co to jest i ty też nie wiesz? Jeszcze zapytam. Co prawda ja mam w gabinecie komputer stacjonarny, ale nawet go nie włączam, ale może to kwestia przyzwyczajenia. To ja też zapytam. Po kiego wuja kupowałaś komputer? Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 16:00 Tak myślę i myślę. Może rzeczywiście stacjonarny. Rodzice, jako ludzie starszej generacji codziennie rano się ubierają do pełnej gali 😁i surfują i tak w gabinecie, nie na łóżku, nie w salonie i nie w kuchni. W razie gdyby jednak chcieli w łóżku wyjątkowo coś przeczytać, mają tego starego... Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 16:32 Dziękuję. Zrzuciłam zakup na brata, on bardziej kumaty. Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 16:37 extereso napisała: > Dziękuję. Zrzuciłam zakup na brata, on bardziej kumaty. No przecież wiadomo że faceci są bardziej kumaci w kwestiach technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 16:39 Moja mama ma stacjonarny. Ekran dużo większy niż w laptopie :p I klawiatura wygodniejsza. Tablet tez ma, jak coś na szybko chce. 70+ Odpowiedz Link Zgłoś
januszekxxl Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 16:43 kanna napisała: > Ekran dużo większy niż w laptopie To znaczy ile cali ma ten ekran? Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Laptop dla seniorów 10.12.21, 17:31 Duzy. Można zamienić na jeszcze większy. Odpowiedz Link Zgłoś