Dodaj do ulubionych

Info od nauczyciela

11.12.21, 09:22
Bombelek jest chory, nie chodzi do szkoły. Od kolegów dowiedział się co było na lekcjach i co jest zadane, część była w Librusie - ale nie ze wszystkich przedmiotów. Napisałam do jednej nauczycielki z prośbą o podanie tego co było w szkole i co jest zadane - odpisała mi że nie na czasu na zajmowanie się takimi rzeczami i bombelek powinien dowiedzieć się tego od kolegów, tak jak to zawsze się robi i robiło. Materiał ostatecznie podała.
Szczerze? Wściekłam się. Dużo dzieci choruje, dwa razy szkoła była na zdalnym. Inni nauczyciele wstawiają zadania domowe do Librusa, wrzucają ogłoszenia, nie ma problemu z kontaktem, a ta gwiazda ma zawsze problem (informacje od niej na Librusie są sporadyczne).
Odpiszę jej po swojemu, wątek ma charakter wyżalny.
Obserwuj wątek
    • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:29
      Pewnie to mail ode mnie. Tez nie nam na to czasu. Gdybym przy 120 uczniach kazdemu odpisywala na takie prosby to pewnie bym laptopa nie zamykala. Moi uczniowie wiedza ze jedna lekcja to jeden temat w podreczniku. Chca sie dopytac to maja kolegow.
      • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:01
        fogito napisała:
        > Pewnie to mail ode mnie. Tez nie nam na to czasu. Gdybym przy 120 uczniach kazd
        > emu odpisywala na takie prosby to pewnie bym laptopa nie zamykala. Moi uczniowi
        > e wiedza ze jedna lekcja to jeden temat w podreczniku. Chca sie dopytac to maja
        > kolegow.

Nie trzeba odpisywać każdemu - wystarczy raz wpisać do Librusa. Tym bardziej, że jak piszesz "jedna lekcja to jeden temat w podręczniku" czyli zakres klas się pokrywa. Pół etatu na to masz gwiazdeczko.
        • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:14
          Ja wpisuje lekcje do Librusa. Nie musze tego w mailu do rodziców wysylac gwiazdeczko.
          • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:22
            fogito napisała:
            > Ja wpisuje lekcje do Librusa. Nie musze tego w mailu do rodziców wysylac gwiazd
            > eczko.

To nie zrozumiałaś o czym pisała autorka wątku?
            • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:43
              Nie rozumiem czego ty sie czepilas.
        • kornelia_sowa1 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:28
          araceli uważa, ze nauczyciel może cos robić zle.
          Swiat się kończy hahahahahah
          • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:30
            kornelia_sowa1 napisała:
            > araceli uważa, ze nauczyciel może cos robić zle.

Może - jak każdy inny.
            • kornelia_sowa1 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:50
              niewiarygodne, do tej pory nie przyjmowałaś tej argumentacji.
              Dobrze, ze siedzę
      • lotka_5 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:09
        Wystarczy umieścić informacje w edzienniku tak jak to robią normalni nauczyciele. Tyle. Żadna wtedy "wredna" mamuśka nie zajmowałaby twojego jakże cennego czasu, który przeznaczasz na głupoty.
        • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:15
          Informacje sa w edzienniku. To chyba oczywiste. Ale najwidoczniej nie wszyscy rodzice wiedza gdzie.
          • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:29
            Czy na pewno edziennik ma ustawioną funkcję podglądu tematów? Bo nie wszędzie tak jest. Wtedy sprawa do załatwienia na poziomie administratora dziennika
            • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:44
              A to juz inna sprawa i trzeba zwrocic sie z prośbą do administratora.
            • kornelia_sowa1 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:29
              U nas wyłączyli, przypuszczam ze po dopytywaniach rodziców- dlaczego niektórzy nie wyrabiają totalnie z materiałem
      • szmytka1 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:14
        wystarczy robić swoją robotę i uzupełniać librusa, jest tam dział od zadań domowych i powinny byc też wpisywane tematy lekcji, żeby dzieciak wiedział co mniej weicej w cwiczeniach zrobic
    • iwles Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:30

Bombelek ile ma lat? Która klasa?
      • ginger.ale Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:09
        iwles napisała:

>
        > Bombelek ile ma lat? Która klasa?
        >

Wiesz, u mnie w szkole taka syt. spotkała ostatnio nowego ucznia, który przyjechał po kilku latach z Dzikiego Zachodu. wink Język polski zna mniej więcej.Nauczanie wczesnoszkolne, październik, jego nie ma 3 tydzień, bo rodzice i babcia chorzy, więc dziecko 17 dni kwarantanny. U babci ciężko przebieg, jak się mama pozbierała, to napisała do Pani.
        Wychowawczyni nie odpisała, że w ciągu 2 tyg. z Lokomotywy przerobili powiedzmy strony od 100-115, a z ćwiczeń z matmy 80-90, tylko wysmarowała eleborat, że nie ma czasu. Wychowawczyni.
        W starszych klasach uczy przedmiotu nieobciazajacego w domu sprawdzeniem klasowek -zajęcia typu plastyka, muzyka czy wf.
        Przykre. Na szczęście matka miała numer tel.do jednego z rodziców, bo we wrześniu były urodziny dziecka z klasy.
        • ginger.ale Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:11
          Nauczycielka angielskiego wpisuje zawsze zadania na Librusie i problemu z pytaniem nie ma, a nawet jak są wątpliwości, to zawsze odpisze. Inne podejście.
        • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:53
          I potem sie dziwia ze ludzie ich nie lubia…
          • kornelia_sowa1 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:30
            Dokładnie . I potem się dziwią, ze jest społeczny bunt gdy żadają podwyżek dla WSZYSTKICH nauczycieli.
            • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:12
              No najlepiej zeby goovno uczyli za goovniane pieniądze
          • irma223 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:46
            A czy w Polsce ludzie w ogóle kogoś lubią?

Choć jeden zawód, którego przedstawiciele byliby w Polsce powszechnie szanowani i lubiani?
            • ania_z_zielonymii Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:53
              Strażacy.
              • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:04
                10/10
        • iwles Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:43
          ginger.ale napisała:

> >
          >
          > Wiesz, u mnie w szkole taka syt. spotkała ostatnio nowego ucznia, który przyjec
          > hał po kilku latach z Dzikiego Zachodu. wink Język polski zna mniej więcej.

Ale tutaj nie jest ta sytuacja.
          Dzieciak piąty rok chodzi do tej klasy.
          • ginger.ale Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:34
            Ale to nie spotyka jedynie uczniów w piątej klasie. Jak widać spotyka też młodszych czy nowych w szkole. Pewne rzeczy świadczą o danym nauczycielu.

Wątek rozwija się w kierunku tego, że jak mama, a nie dziecko z SP, upewnię się co było przerabiane podczas nieobecności, to z pewnością rzeczona mamusia za 15 lat pójdzie z bombelkiem na rozmowę kwalifikacyjną...
            A w ogóle to zawsze wszyscy tak mieli i nie można pytać Pani!

Moje dziecko np.nie ma jeszcze smartfona, więc i tak ja ustalalabym u kogoś co było zadane. Tyle, że chodzi do tej klasy początku więc znam numery/maile do innych rodziców.
        • laluna82 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 00:23
          ginger.ale napisała:

>
          , tylko wysmarowała eleborat, że n
          > ie ma czasu. Wychowawczyni.
          > W starszych klasach uczy przedmiotu nieobciazajacego w domu sprawdzeniem klasow
          > ek -zajęcia typu plastyka, muzyka czy wf.
          > Przykre. Na szczęście matka miała numer tel.do jednego z rodziców, bo we wrześn
          > iu były urodziny dziecka z klasy.

Szkoda że nie użyła nr telefonu do dyrekcji, lub wydziału światy w urzędzie miasta lub gminy. Ludźmi nieraz trzeba potrząsnąć i przypomnieć od czego są.

• fogito Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 09:22
            Ja bym potrzasnela wieloma rodzicami żeby im przypomnieć ze od wychowywania sa a nie od hodowania.
          • ginger.ale Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:35
            Matka przyjechała po kilku latach imigracji z Zachodu i przeżyła zderzenie z polską szkołą. Myślała, głupia, że nauczyciela można spytać o lekcje, tak jak pytała zagranicą - przypominam nowe dziecko w szkole, czasy kwarantannowe.
            • fogito Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 11:40
              No coz. Mnie mozna spytać i odpowiem. Byle grzecznie.
    • grey_delphinum Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:30

No cóż, prawdę Ci napisała I miło z jej strony, że jednak podała te informacje.
      Bombelek powinien dowiedzieć się od kolegów, ale to problem w obecnych czasach, bo do gierki online zawsze jest mnóstwo chętnych, a pytanie o zadanie napisane na grupie klasowej spotyka się z gluchą ciszą.

Na taką okoliczność najlepiej mieć nr telefonu do kilku wybranych rodziców i bezpośrednio prosić o zdjęcia zeszytu. Wtedy bombelki się mobilizują do pomocy choremu koledze 😉
      • perspektywa Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:19
        100/100. Niby kolegów masa ale doproszenie się o pdanie zadań w podstawówce graniczyło z cudem. Albo brak odpowiedzi, albo "mam coś w zeszycie ale nie zapisywałem wszystkiego", "nie wiem co jest zadane bo nie słuchałem", "teraz nie ma mnie w domu wyślę wieczorem" i zapomina, "jestem na weekend u ojca i nie mam zeszytów" itd itd
        • alessa28 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:54
          perspektywa napisała:

> 100/100. Niby kolegów masa ale doproszenie się o pdanie zadań w podstawówce gra
          > niczyło z cudem. Albo brak odpowiedzi, albo "mam coś w zeszycie ale nie zapisyw
          > ałem wszystkiego", "nie wiem co jest zadane bo nie słuchałem", "teraz nie ma mn
          > ie w domu wyślę wieczorem" i zapomina, "jestem na weekend u ojca i nie mam zesz
          > ytów" itd itd

Bad news, tak samo będzie na studiach 😂
          • triss_merigold6 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:00
            Tak, na zaocznych.
            • alessa28 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 20:43
              triss_merigold6 napisała:

> Tak, na zaocznych.

Serio? Studiowałam i tak i tak. Chcesz podyskutować?
          • gaskama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:01
            Bzdura. Chyba napusze jak triss ... może na zaocznych.
            • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:19
              Na studiach dziennych wykladowca obowiazkowo napisze do nieobecnych studentow co przerabiali? Gdzie sie takie rzeczy dzieja???? Chyba, ze mowicie o jakiejs specjalizacji na 5 osob, a i tak sie nei spotkalam z takim matkowaniem doroslym ludziom o.O Wy chyba sie odnosicie do platnych podyplomowek jakichs. Ze studiow najwyzej wysylaja materialy, a i to nie kazdy, bo jak sie wqvi, ze ma na auli pusto, to wysylal nie bedzie.
              • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:08
                Na studiach masz cos takiego jak usos, a w nim sylabus na cały semestr wink
                • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:18
                  No owszem, sa sylabusy. I student sam ma sobie zjarzec, nikt go nie bedzie nianczyl, wypisywal i przypomnal.
                  • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:05
                    A w podstawówce tego nie masz, więc rodzic pisze do nauczycielki. Jak juz sylabusy zejdą na poziom szkoły podstawowej i będą dostosowane do możliwości ucznia, problem z zawracaniem d... nauczycielom pewnie się skończy.
                    Tymczasem wielkim problem jest napisać: podrecznik, s. 10-13, z. cw., s. 8-10, z. 12-16 Tajemnica państwowa, nauczyciel w końcu sam ten podręcznik napisał i za każdym razem, kiedy ujawni numery stron i ćwiczeń, traci 10% pensji.
                    • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:19
                      Nie, sylabus zawiera co wchodzi w przedmiot, nie ktora strona bedzie kiedy przerabiana. Zawiera tez literature obowiazkowa i uzupelniajaca. Czyli cos jak wykaz podrecznikow na poczatku roku w szkole. To nie jest to samo.
                      • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:28
                        A to już zależy od szczegółowości sylabusa wink Oprócz literatury w moich sylabusach był podany zakres materiału na dane zajęcia. Owszem, bez stron, no ale to już studenci ogarniali.

Różnica między 19-20-latkiem a 10-latkiem jest ci chyba jednak znana.
                        • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:37
                          Sylabus sie robi raz na pare lat a i tak ten, co musi klnei na czyms wiat stoi. I w zyciu nie slyszalam o sylabusie z uwzglednionymi pracami domowymi. Zakresu materialu na kazde zajecia osobno tez nie widzialam, masz zestawienie WSZYSTKICH zagadnien ktore masz umiec. I od Ciebie zalezy, czy olejesz wyklady i nauczysz sie tego sama, czy przyjdziesz zeby wykladowca Ci wytlumaczyl.
                          Oprocz tegos a cwiczenia, konwersatoia czy jak to sie nazywa w pl. I z tego juz w ogole nikt niz nie pisze. Pisze o panstwowych uczelnaich, nie wiem jak jest na prywatnych. Ale prywatne w pl sa hooywsze niz panstwowe. Takze sa do pominiecia. Od panstwowych wymaga sie wypuszczenai okreslonego absolwenta. I on musi chociaz skutecznie udawac, ze umie myslec.
                          • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:47
                            * co wiecej, jak nie zaloczysz obecnosci na odpowiednio duzej ilosci cwiczen/konwersatoriow, to moga Ci nie zaliczyc przedmoitu. A jak nie zaliczysz wszystkeigo odpowiednio dlugo, to Cie wyp.rdola ze studiow. Tyle jesli chodzi o stopien trudnosci.

I teraz zastanow sie, czy na pewno dzieci ktore czekaja takie wymagania nalezy ze wszystkim wyreczac . A to na studiach, to i tak sa male wymagania i dotycza tylko edukacji, w zyciu beda wieksze, np. jak bedziesz nieogarem, to Twoje dziecko sie stoczy i najlepszy specjalista moze nie umiec tego naprostowac, albo jak nie naucyzsz sie walczyc ze stresem, to zostaniesz alkoholikiem forever i na to umrzesz, a jak nie umiesz rozmawiac z ludzmi, to maz/zona Ci ucieknie. To jedna formumka madrze napisala - zycie przezuwa i wypluwa takie pierdoly.
                          • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:13
                            Na studiach masz prace domowe? Wow!

>Zakresu materialu na kazde zajecia osobno tez nie widzialam, masz zestawienie WSZYSTKICH zagadnien ktore masz umiec.
                            To, że nie widziałaś, nie oznacza, że nie istnieje big_grin

>I od Ciebie zalezy, czy olejesz wyklady i nauczysz sie tego sama, czy przyjdziesz zeby wykladowca Ci wytlumaczyl.
                            Istnieje jeszcze coś takiego jak konsultacje. Zazwyczaj wykładowcy nie bronią się przed rozmowami ze studentami i wyjaśnieniem niejasności. Dziwnym trafem największy problem mają z tym ematki i nauczycielki z bożej łaski.

I tak, piszę o sytuacji na uczelni państwowej.

>I teraz zastanow sie, czy na pewno dzieci ktore czekaja takie wymagania nalezy ze wszystkim wyreczac .
                            Mowa o 10-latku... Tak, w sumie to jeden ch..., czy mamy do czynienia ze studentem, czy 10latkiem. Studentowi podajemy sylabus, zagadnienia, literaturę, możliwość konsultacji, wreszcie sesję poprawkową i warunki; przed rodzicem 10-latka starannie ukrywamy omówione strony z podręcznika i zeszytu ćwiczeń. Ale to 10-latek zawala. OJP, w jakim świecie wy żyjecie i kto wam wmówił, że patologia w szkołach waszych dzieci, chamskie i leniwe nauczycielki to powinien być wzór i obowiązujący standard?
                          • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 09:59
                            >Zakresu materialu na kazde zajecia {
                            >osobno tez nie widzialam
                            Ja tak miałam przez praktycznie całe studia. Na każde zajęcia student musiał się przygotować w domu i przyjść już wstępnie nauczonym. Wiele ćwiczeń miało wejściówki na start albo polegało na odpytywaniu z materiału obowiązującego na dane zajęcia. Plan był podany zagadnieniami co do dnia... Natomiast wykłady były opracowane w nieformalnym wydawnictwie "studenci studentom ", spisane przez poprzednie roczniki, wydrukowane i kupowane w lokalnym punkcie ksero.

Natomiast nikt nam nigdy nan studiach nie sprawdzał zeszytów na ocenę i nie dawał zadanek domowych w ćwiczeniach...
                  • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:09
                    Założe się , ze częśc matek które pilotują takie dziecko w podstawowce, LO...pilotuje tez na studiach.
              • droch Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 17:53
                Na studiach dziennych wykladowca obowiazkowo napisze do nieobecnych studentow co przerabiali?
                Na moich większość wykładowców udostępniała co najmniej plan wykładu, a często i notatki. Ale co ja tak wiem… big_grin
                • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:22
                  No napisalam przeciez - najwzyej wysylaja materialy, chyba, ze sie wqvia frekwencja.
                • mae224 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 09:54
                  Co to za studia i jaka uczelnia?
            • alessa28 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 20:45
              gaskama napisała:

> Bzdura. Chyba napusze jak triss ... może na zaocznych.

Bzdura to może twoje drugie imię. Studiowałas? Ale nie 100 lat temu tylko ostatnio. Bo ja tak, jak wspomniałam kobiecie powyżej, i zacznie i stacjonarnie.
              To ze jakąś 50 tka napisze ze to bzdura tylko mnie smieszy.
              >
          • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 09:53
            >Bad news, tak samo będzie na studiach 😂
            Na studiach trzeba uzupełniać zeszycik z tematu ostatniej lekcji i odrabiać zadanie domowe, bo inaczej pani minusa postawi...? Co to niby są za studia...?
    • berdebul Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:32
      Jeżeli jest obowiązek wprowadzania tego do Librusa, to należy poinformowac przełożonego, że pani nie wykonuje obowiązków. Jak nie ma takiego obowiązku, to dobra wola, czy wpisze.
      • grey_delphinum Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:37
        Na pewno nie ma odgórnego obowiązku wpisywania do dziennika elektronicznego notatek z lekcji i każdego zadania.

• ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:54
          Notatek z lekcji pewnie nie ma ale byc moze jest ze temat trzeba wpisac…
          • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:22
            Temat na pewno trzeba wpisać. Ud ustawień zależy, kto go widzi. Chyba, że coś się pozmieniało
    • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:34
      Zgłoś się do RR i wypracujcie odpowiednie standardy z nauczycielami. Powodzenia wink
    • triss_merigold6 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:36
      Zależy od wieku bombelka. Prace domowe dla 7-8 latkow powinny być wpisane do Librusa, u starszych - przynajmniej te ważniejsze.
      Natomiast, jak świat światem, przy krótszych nieobecnościach dzieci uzupełniały materiał od kolegow.
      • profes79 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:42
        Przy dłuższych też, co najwyżej w porozumieniu z nauczycielem.
        • triss_merigold6 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:46
          Na tym między innymi polegała koszmarna nieprzyjazność szkoły w PRL.
          • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:54
            Co było nieprzyjazne? Że dziecko musiało podejść do kolegi z klasy i zeszyty pożyczyć i przepisać? A teraz wystarczy sobie fotkę z podręcznika i ćwiczeń przesłać, co trwa 30 sekund?
            • profes79 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:40
              Albo kolega z klasy przychodził z zeszytem. Albo mówił przez telefon, co było omawiane i co trzeba zrobić.
              • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:50
                To sie nazywało współpraca i samodzielność. Teraz nie ma ani jednego ani drugiego.
                • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:55
                  No u ciebie jest bo przeciez nigdy dzieciom bys wiadomosci nie podala.
                  • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:17
                    Moi uczniowie znaja zasady. Wiedza ze nie ma co sie chwalic nieogarnieciem.
                • alessa28 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:55
                  fogito napisała:

> To sie nazywało współpraca i samodzielność. Teraz nie ma ani jednego ani drugie
                  > go.

W prywatnej szkole mojej 8 latki, nauczycielka sama wysyła na Librus, co przerobili w danym dniu.
                  Jakoś nie ma z tym problemu, nie strzela fochami i nie zasłania się ogromem pracy.
                  Ciekawe dlaczego XD
                  • triss_merigold6 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:59
                    Bo dzieci jeszcze nie piszą sprawnie.
                    • alessa28 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 20:48
                      triss_merigold6 napisała:

> Bo dzieci jeszcze nie piszą sprawnie.

🤣🤣🤣🤣
                      Może upośledzone albo twoje . Normalny 8 latek pisze i czyta sprawnie.
                      I myślę ze zupełnie nie w tym rzecz.
                  • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:01
                    Bo ma to w umowie/więcej płacą/uczniów jest 8, anie 80.
                    • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:24
                      Wysłanie Librusem wiadomości do 8 i 80 uczniów różni się tylko tym, że klikasz, komu wysłać. Nikt nie oczekuje, że wymienisz 80 uczniów z imienia wink
                    • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:07
                      Nie. jej dziecko jest w 1 klasie. W kazdej szkole prace domowe w 1 klasie sa wpisywane do Librusa...
                • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:20
                  fogito napisała:
                  > To sie nazywało współpraca i samodzielność. Teraz nie ma ani jednego ani drugiego.

Tak - uczniowie mają współpracować i wykazywać samodzielność a nauczyciel po 18-22h do domku i fajrant big_grin
                  • paniusiapobuleczki Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:29
                    Pyerdolish araceli, takie dosrywanie , żeby dosrać. Chociaż jest pewien postęp, zauważyłaś, ze to mogą być 22 godziny a nie 18.
                    • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:11
                      paniusiapobuleczki napisała:
                      > Pyerdolish araceli, takie dosrywanie , żeby dosrać. Chociaż jest pewien postęp,
                      > zauważyłaś, ze to mogą być 22 godziny a nie 18.

Przy 22 nadal pozostaje 18 na prace poza prowadzeniem lekcji. No sory - za każdym razem przy rozmowie o pracy nauczyciela podkreślane jest, że w pozostały czas też nauczyciele pracują a tu się okazuje, że nawet Librusa uzupełnić nie mogą?
                  • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:03
                    Chyba cie Pan Bog opuscil. Wiekszosc po 30h i żaden fajrant tylko korki i poprawianie.
                    • marta.graca Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:06
                      Bez kozery powiem pińcet! Aż dziwne, że macie czas na pisanie na forum.
                      • annaboleyn Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:26
                        marta.graca napisała:

> Bez kozery powiem pińcet! Aż dziwne, że macie czas na pisanie na forum.

big_grin big_grin big_grin Myślę, że to czujki reformy Czarnka. Profesorka fogito i spółka i odpowiedzialne są za odświeżenie wizerunku nauczyciela w oczach społeczeństwa. Jako najbardziej kompetentne, obyte, najlepiej wychowane i najbardziej wiarygodne z grona gron - odświeżają big_grin
                        Jedno im się udało, zawsze doceniałam nauczycieli moich dzieci, ale teraz doceniam podwójnie wink Alternatywa jest widczna i przerażająca big_grin
                        >
                        • marta.graca Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:31
                          Nie zapominaj, że asertywne! Paluszkiem nie kiwną, aby zrobić coś "wykraczającego poza zakres obowiązków", bo przecież nikt im za to nie zapłaci.
                          • annaboleyn Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:45
                            marta.graca napisała:

> Nie zapominaj, że asertywne! Paluszkiem nie kiwną, aby zrobić coś "wykraczające
                            > go poza zakres obowiązków", bo przecież nikt im za to nie zapłaci.

Przy czym zakres obowiązków definiują adekwatnie szeroko do szerokości swoich horyzontów i - o niespodzianko! - z reguły pozostając w wygodnej sprzeczności z oficjalnymi wytycznymi wink
                            No, ale autolaudacje na forum się same nie napiszą, dziewczyny muszą mieć na to czas!
                            I, na szczęście, ktoś im za to płaci big_grin
                          • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:50
                            >Nie zapominaj, że asertywne! Paluszkiem nie kiwną, aby zrobić coś "wykraczającego poza zakres obowiązków", bo przecież nikt im za to nie zapłaci.

Akurat organizowanie procesu edukacyjnego to ich podstawowy obowiązek.
                          • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:48
                            Ogarnij sie. Milion rzeczy robimy ponad to co wymagane.
                      • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:14
                        Mamy. Ja pisze w przerwach podczas poprawiania dzisiaj.
                    • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:09
                      fogito napisała:
                      > Chyba cie Pan Bog opuscil. Wiekszosc po 30h i żaden fajrant tylko korki i popra
                      > wianie.

Korki? Przecież to dodatkowa praca - wykonując ją w ramach etatu w szkole oszukujesz pracodawcę.
                      • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:14
                        Puknij sie w glowe. Ja mam 1.5 etatu. Korki mam od 18:00 do 20:00.
                        • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:18
                          fogito napisała:
                          > Puknij sie w glowe. Ja mam 1.5 etatu. Korki mam od 18:00 do 20:00.

No więc powinnaś spędzać ok 30h tygodniowo na pracach szkolnych poza prowadzeniem lekcji. Tobie się wydaje, ze 1,5 etatu to więcej godzin lekcyjnych a dalej 40h pracy łącznie?
                          • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:52
                            Boziu. Spędzam wiecej. 30h to ja mam przy tablicy. Te dodatkowe 10 to wyrabiam w.tygodniu. Bo codziennie siedze wpisując do kompa albo poprawiam. Plus weekendy kiedy poprawiam po 5 h dziennie . Aktualnie juz od 12:00 sprawdzam probny egzamin. Bede to tobic do 20:00 i jutro to samo.
                            • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 17:27
                              fogito napisała:
                              > Boziu. Spędzam wiecej. 30h to ja mam przy tablicy. Te dodatkowe 10 to wyrabiam
                              > w.tygodniu.

Jakie 'dodatkowe'???? Etat ma 40h, jak masz 1,5 etatu to masz 60h pracy w tygodniu - nie 40.
                              • ren.s Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:29
                                Nie, to tak nie działa.

Nauczycielski etat to 18 godzinowe pensum + 22 godziny na inne obowiązki. Jeśli nauczyciel ma 1,5 etatu, to ma 27 godzin dydaktycznych i 13 godzin na pozostałe obowiązki. Podobno 75% nauczycieli ma więcej niż pensum, a w związku z tym mniej czasu na inne obowiązki.

Od lat uczę na 1,5 etatu i zapierniczałam dużo więcej niż te 40 godzin. Po strajku przestałam być frajerką.

P.S. w technikum, na prośbę rodzica, wpisuję w Teams co należy zrobić, aby zaliczyć nieobecność. Ale to trochę żenujące jest, ostatnio wpisałam: "Notatkę z dzisiejszych lekcji (zdjęcia) Ania zamieściła na grupie klasowej".

• araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:40
                                  ren.s napisała:
                                  > Nie, to tak nie działa.

Dlaczego nie działa? 1,5 etatu to 1,5 etatu = 40hx1,5 to 60.
                                  • ren.s Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:52
                                    Dlaczego nie działa? 1,5 etatu to 1,5 etatu = 40hx1,5 to 60.

A przeczytałaś resztę postu? Wyjaśniłam.

Tutaj link z Portalu oświatowego: www.portaloswiatowy.pl/rozliczanie-czasu-pracy-nauczyciela/mozliwosc-realizacji-wiecej-niz-15-godzin-pensum-przez-nauczyciela-17476.html
                                • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:19
                                  >Jeśli nauczyciel ma 1,5 etatu, to ma 27 godzin dydaktycznych i 13 godzin na pozostałe obowiązki. Podobno 75% nauczycieli ma więcej niż pensum, a w związku z tym mniej czasu na inne obowiązki.

Jeśli nauczyciel ma 1,5 etatu, to się na niego zgodził. Dyrektor może wam dorzucić 4 godziny ponad pensum, na resztę wymagana jest wasza zgoda. Pracy macie więcej, bo chcecie, ale jednocześnie pensja też wzrasta. Coś za coś, decydujecie się na to świadomie.
                                  • ren.s Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:29
                                    Jeśli nauczyciel ma 1,5 etatu, to się na niego zgodził. Dyrektor może wam dorzucić 4 godziny ponad pensum, na resztę wymagana jest wasza zgoda. Pracy macie więcej, bo chcecie, ale jednocześnie pensja też wzrasta. Coś za coś, decydujecie się na to świadomie.

A coś na temat masz? Bo piszesz o jakichś oczywistościach.
                                    • ren.s Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:33
                                      Może dodam, że zarówno ja jak i dyrektor jeśmy świadomi konsekwencji 27 godzin dydaktycznych pracy nauczyciela. Oznacza to mniej godzin (13) na resztę obowiązków wynikających z karty.
                                      • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:51
                                        Jesteś świadoma konsekwencji, to nie narzekaj. Tyle w temacie. Obowiązki nie znikają, czasu masz mniej, siłą rzeczy będziesz przekraczać 40 godzin albo wreszcie go wyrabiać wink
                                        • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:52
                                          go, czyli tydzień pracy, zanim mi ktoś wytknie nieodpowiedni zaimek
                                        • ren.s Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:54
                                          Ja narzekam? Gdzie? Nie, ja pracuję max 40 godzin.
                                        • ren.s Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 20:33
                                          Siłą rzeczy, świadoma konsekwencji, za ch*ja nie przekraczam 40 godzin. Handluj z tym big_grin
                                          • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 20:41
                                            >Siłą rzeczy, świadoma konsekwencji, za ch*ja nie przekraczam 40 godzin. Handluj z tym big_grin

Handluj? Sorry, zwisają mi i powiewają decyzje zawodowe obcych mi ludzi big_grin Jesteś zadowolona, to super.
                              • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 21:05
                                Okey.... to ja juz toba nie dyskutuje bo ty nie ogarniasz tematu.
                            • black.emma Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 21:33
                              Wyłącz ematke to pójdzie ci szybciej.
                              • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 22:55
                                To prawda. Ale sprawdzanie to taaka nuda.
                    • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:03
                      ale karki robisz w swoim własnym czasie hobbystycznie/ekstra.
                      • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:15
                        Dorabiam do goovninej pensji z nudow. Jak większość nauczycieli.
                      • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 20:17
                        NO jakby ci wyjaśnić, wiekszośc aby żyć musi pracować i zarabiać. A nauczyciele gówno zarabiają.
                        • droch Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 20:23
                          A nauczyciele gówno zarabiają.

Ale mają KN…
                          • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 20:49
                            No i? Rachunki niższe w związku z tym?
                            A może zagwarantujesz, że zmiany KN pociągną za sobą podwyżki? Ale nie 6 groszy jak teraz 😉
                          • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 20:28
                            I coż im ona daje?? Darmowy chleb czy niższe rachunki za prąd?
                        • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 21:03
                          Och serio wzruszylam sie. Ale moze michalkowi rodzice doopy im nie zawracaja po godzinach.
                  • kornelia_sowa1 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:51
                    hahahahahahahahahahahahahaha, nie wierzę smile
                    • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:16
                      Ja tez. A dziwic sie dzieciom ze nieograniete.
                      • kornelia_sowa1 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:18
                        Nie zrozumiałaś.
                        Do tej pory araceli zaciekle broniła każdego, nawet najdurniejszego czy przemocowego zachowania nauczycieli. Dlatego nie wierzę, w to co widze
                        • araceli Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:22
                          kornelia_sowa1 napisała:
                          > Do tej pory araceli zaciekle broniła każdego, nawet najdurniejszego czy przemoc
                          > owego zachowania nauczycieli.

Dobrze, że dziś niedziela - możesz od razu w kościółku wyspowiadać się z tego łgarstwa big_grin Zadzieraj kiecę i leć - a potem w ramach pokuty przeproś.
                          • kornelia_sowa1 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 13:34
                            O, araceli przyłapana , uderza w jej zdaniem, mój czuły punkt smile
                            Jakaś ty biedna.

pisałam kiedyś o mojej nauczycielce stosującej przemoc- cały czas twierdziłas, ze rodzice nas nie kochali, bo nie zgłosili tego na policjęsmile
                            Zapytana co sadzisz o zachowaniu nauczycielki i dyrekcji nie zwalniającej w tej sytuacji pracownika, unikałas odpowiedzi.
                            Jesteś kłamczucha.

A w kościółku już byłam. Pomodliłam się , zeby Bozia kopsnęła ci ciut rozumu.
                            Baj
                            • araceli Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 13:51
                              kornelia_sowa1 napisała:
                              > O, araceli przyłapana

Na czym - na tym, że powtarzasz to samo kłamstwo wciąż i wciąż a ja się wciąż nie godzę na łgarstwo? big_grin

> pisałam kiedyś o mojej nauczycielce stosującej przemoc- cały czas twierdziłas,
                              > ze rodzice nas nie kochali, bo nie zgłosili tego na policjęsmile

Bo tak jest. Jeżeli ojciec maltretuje dziecko a matka się biernie temu przygląda to widać dziecka nie kocha. Zaprzeczysz temu?

> Zapytana co sadzisz o zachowaniu nauczycielki i dyrekcji nie zwalniającej w tej
                              > sytuacji pracownika, unikałas odpowiedzi.

> A w kościółku już byłam. Pomodliłam się , zeby Bozia kopsnęła ci ciut rozumu.

Typowa katolska patola - łże, oskarża ale do w kościółku najświętszą udaje big_grin Wsadź sobie w d..ę modlitwę - módl się, o swoją córkę, żeby nie podzieliła losu Izabeli z Pszczyny jak to twoi księżulka chcą.
    • leni6 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:40
      Przesadzasz, o ile wasza szkoła nie wprowadziła takiego obowiązku, to nauczyciel nie musi nic wpisywać.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:43
      My się dowiadujemy od kolegów a dokladniej mamy grupę na komunikatorze i jak się poprosi to zawsze któryś rodzic zrobi fotki co przerabiali.
    • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:43
      Bombelek jest w V klasie, lekcje z innych przedmiotów dostał od kolegów. Ten przedmiot jest dzielony na grupy, jego koledzy są w drugiej grupie, bombelek nie na pozaszkolnego kontaktu z dziećmi ze swojej grupy (podział podobno był losowy i „niedasie” zmienić).
      Nie rozumiem dlaczego nauczycielka nie może wrzucić jednej informacji na Librusie - skoro jest tak zapracowana, że nie ma czasu odpisywać na maile, a naprawdę sporo dzieci choruje -jedna informacja z materiałem zajęłaby jej znacznie mniej czasu niż odpisywanie każdemu z osobna. Inni nauczyciele tak robią i to funkcjonuje bardzo dobrze.

• riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:47
        Aha, żeby była jasność - nie oczekuję przesłania konspektów i notatek, oczekuję informacji - w tym tygodniu robimy strony a -d z podręcznika, z ćwiczeń strony f-j.
        • asia_i_p Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:10
          A nie masz na Librusie dostępu do tematów lekcji?
          • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:42
            Na pewno nie szukała.
            • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:54
              Chodzi o zrealizowane lekcje? Nie są uzupełnione.
              W terminarzu są tylko dane przedmiotu, nauczyciel, nr godziny lekcyjnej i nr sali.
            • kornelia_sowa1 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:54
              u nas wyłączyli tą opcję.
              Była jeszcze w 1 semestrze zeszłego roku
          • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:07
            >A nie masz na Librusie dostępu do tematów >lekcji
            U mnie w szkole ani rodziców, ani dzieci NIE mają dostępu do tematów lekcji. Jak moi siedzieli 17dni na kwarantannie, to sama na czuja przerabiałam z nimi kolejne rozdziały z podręczników plus ćwiczenia.
      • homohominilupus Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:47
        Lepiej nie dopytywać się za bardzo, bo jeszcze się okaże że trzeba będzie Dżumę przeczytać i to koniecznie przy wigilijnym stole.
        • grey_delphinum Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:49
          😂
        • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:14
          😁😁😁
        • ginger.ale Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:44
          🤣
      • grey_delphinum Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:48
        W sumie nie rozumiem, o co Ci chodzi, przecież otrzymałaś te informacje. Może przy okazji zrobiło Ci się przykro, bo nauczycielka napisała, jak syn powinien postąpić, ale w zasadzie n. zachowała się w porządku (mogła w ogóle spuscic Cię na drzewo).
      • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:51
        Może zajmij się tym ty i napisz maila do chorych bombelkow, skoro już masz tą informacje. Weekend jest, czas masz.
      • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:51
        Bo jak zacznie wrzucać, to będzie musiała wrzucać ciągle, a pewnie jej się nie chce/nie ma obowiązku. Nie wszyscy są wyrywni do robienia czegoś "ponad"
      • iwles Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:51

Inni nauczyciele podają na Librusie notatki z lekcji?

Nie wiem, jak na Librusie, ale na mobidzienniku mamy możliwość pisania do wszystkich uczniow w klasie oraz do ich rodziców.
        • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:56
          Nie, podają temat i strony do przerobienia.
      • ania_z_zielonymii Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:52
        Ja trochę rozumiem tę nauczycielkę. U syna w klasie wychowawczyni rozwiązała to tak, że w każdym tygodniu jest dwóch dyżurnych z klasy, którzy dbają o to, aby nieobecni mieli notatki i pracę domową. U nas dzieciaki z klasy znają
        swoje numery, są na wspólnej grupie whatsup, żeby nie tylko najbliższy przyjaciel mógł coś wysłać podczas nieobecności, tak jak jest w Waszej sytuacji. Zgłoś problem do wychowawcy. Niech ktoś te dzieciaki nauczy socjalnych zachowań…
        • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:57
          To przynajmniej rozwiazanie ma rece i nogi
      • 35wcieniu Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:52
        Nie rozumiem dlaczego dziecko nie ma telefonu od kogoś z własnej grupy. Przyjaźnić się nie musi ale chyba logiczne że warto jednak mieć do kogoś kontakt. Nikt z kolegów z jego grupy też nie zna telefonu do nikogo z tej drugiej grupy?
        • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:55
          Leniwe jest po prostu i matka przyznać tego nie chce.
          • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:29
            Nie, nie uważam, że jest leniwe. Jest nauczone, że nie musi mieć tych numerów bo mama za niego załatwi pracę domową. Jakby wiedział, ze bez tego lekcji nie odrobi to by miał.
        • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:59
          Bo moze z nikim sie nie kumpluję np. Pewnie czesto sie tonie zdarza ale mogloby
          • 35wcieniu Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:03
            No to napisałam że przyjaźnić się nie musi ale telefon do kogoś z grupy jednak warto mieć.
          • extereso Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:03
            I to jest prawdziwy problem, że się nie kumpluje z dziećmi z którymi ma lekcje. I to by mnie szczerze zmartwiło a nie to, że pani wskazała mi, że najpierw trzeba było zapytac kolegów, a zadanie wysłała. Dla mnie ważniejsze jest jakie dziecko ma z innymi relacje niż to czy ktoś mi wskazał czy nie wskazał co mogłam była zrobić.
            • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:16
              i pewnie to tez byłby problem ale tu i teraz dziecko chciałoby wiedzieć co było przerabiane i nie ma jak się dowiedziec
              • iwles Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:59
                ichi51e napisała:

> i pewnie to tez byłby problem ale tu i teraz dziecko chciałoby wiedzieć co było
                > przerabiane i nie ma jak się dowiedziec
                >

Juz to gdzieś pisałam, ale powtorze: kontakt przez e-dziennik. Wpisani są przecież uczniowie z klasy, jak i ich rodzice.
              • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:07
                Ma. Nauczycielka przeciez napisała co było.
            • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:16
              >to jest prawdziwy problem, że się nie >kumpluje z dziećmi z którymi ma lekcje
              Starsze dzieci kontakt pewnie mają, bo miały wiecej czasu na nawiązanie więzi, ale obecni 4-5 klasisci przeszli: strajk nauczycieli, 1 lockdown od marca do czerwca , drugi lockdown od października do czerwca - to skąd mają mieć tych kolegów...? Mój dopiero w tym roku nawiązał bliższe przyjaźnie, bo akurat blizsi koledzy z 1 klasy w międzyczasie zmienili szkole...

Poza tym miał niestety pecha,że w klasach 1-3 mieli chyba z 6 albo 7 różnych nauczycielek, w tym panie ściągane z emerytury (po tym pół klasy wymagało pomocy psychologa, bo pani stosowała wobec dzieci metody niedopuszczalne) oraz swietliczanki bez przygotowania, co stanowiło dramat edukacyjny, ale też wychowawczy. Stosunki między dziećmi (szczególnie dziewczynkami) były tak złe, że musial wkroczyć pedagog szkolny...
        • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:09
          >Nie rozumiem dlaczego dziecko nie ma >telefonu od kogoś z własnej grupy
          Moje dziecko dostało telefon dopiero w czwartej klasie. I to w połowie lub później, w zasadzie już po naszym covidzie i kwarantannach. Inne dzieci też raczej nie miały telefonów na tym etapie.
          • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 11:01
            Ale to dziecko ma telefon. Pytanie było o numer do kolegi z grupy językowej.
      • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:57
        Nie ma kontaktu z dziecmi w grupie? Jakim cudem?
    • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:49
      Oczywiście, że nauczyciel ma obowiązek wysłać maila do 50 chorych bombeleczkow, wszystkie zadania i w dodatku każdemu zrobić notatekę, a bombeleczek w tym czasie na grupie klasowej będzie wysyłał memiki i śmieszne filmiki. Powinnaś jeszcze jej nawrzucać, że nie robi tego po pracy.
      • kanna Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:39
        Oraz odpowiedzieć pozostałym rodzicom, na 150 innych, randomowych, pytań.

Bo jak wiadomo etat nauczyciela ma 40 h, więc czasu na inne działania jest mnóstwo. :p
      • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:59
        21 wiek a nauczyciele dalej nie wiedza ze jeden mail mozna wyslac 50 osobom…
        • sarah_black38 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:23
          ichi51e napisała:

> 21 wiek a nauczyciele dalej nie wiedza ze jeden mail mozna wyslac 50 osobom…
          >

Wiedzą, tylko niech bombeki i ich rodzice dowiedzą się , że oprócz ich praw są także obowiązki. Ktoś niżej napisał ,że polska szkoła jest nieprzyjazna uczniom. Ciekawa jestem jak w zagranicznej szkole traktuje się obowiązki ( oczywiście i ucznia i nauczyciela, bo one dotycza wszystkich) . Z tego co czytam na forum podejście nauczycieli jest owszem trochę inne, ale zupełnie inne jest rodziców. Tam obowiązek szkolny traktuje się niemal nabożnie. Nie to co tu, że można nawrzucać nauczycielowi, zrobić szary dym, dżihad i tym podobne tongue_out
          • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:30
            W zagrnicznej szkole na przyklad nikt nie pojechałby na urlopik z bombeleczkiem w trakcie roku szkolnego. A propos stosunku do obowiązków.
            • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:31
              A znałam mamusię, co w maju dziecko wzięła w tropiki, a potem miała pretensje, że dziecko nie wzięło udziału w szkolnym dniu dziecka, bo nie miało czasu nauczyć się wierszyka.
          • mika_p Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:14
            > niech bombeki i ich rodzice dowiedzą się , że oprócz ich praw są także obowiązki

OK, obowiązkiem bombelka jest uzupełnić braki spowodowane nieobecnością. Warunkiem koniecznym jest wiedza, jakie to braki.

Pytanie: czyim obowiązkiem jest udzielenie informacji?

Nie mówimy o zwyczaju, dobrej woli i innych takich. Czy rodzic Kasi, która chodziła do szkoły, lub sama Kasia, ma jakieś obowiązki wobec Kubusia, który chorował?
            • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:19
              "9. Uczeń ma obowiązek uzupełnić zaległości po nieobecności w szkole:
              a) w ciągu tygodnia przy nieobecności w szkole powyżej tygodnia;
              b) do miesiąca przy nieobecności w szkole powyżej dwóch tygodni;
              c) gdy nieobecność jest krótsza niż tydzień, w ciągu tylu dni ile był nieobecny."

czyli procedura jest taka ze nieobecny nic nie musi przychodzi ma rozsądna ilość czasu żeby się dowiedzieć i nadgania. Robienie pracy domowej w czasie gdy cię nie ma i iście przygotowanym to zwykła nadgorliwość. Ciekawe czy nauczyciele o tym wiedza czy dają np...
          • a23a23 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:35
            sarah_black38 napisała:

> Z tego co czytam na foru
            > m podejście nauczycieli jest owszem trochę inne, ale zupełnie inne jest rodzic
            > ów.

Moje doświadczenie z zagranicznych szkół jest takie, że jeszcze przed początkiem semestru dostawało się rozpis materiału na każde zajęcia, z podaniem rozdziału i stron w podręczniku. Plus określenie kiedy i z jakiego materiału będzie test. Plus info, kiedy będzie test końcowy. Plus regularne update, jeśli coś się w tym planie musiało zmienić.
            Ale u nas się nie da, bo nie. Tak jak nie dało się podać listy potrzebnych rzeczy na technikę na cały rok, żeby nie trzeba było tych korków od wina szukać w ostatnim momencie.
          • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:40
            "Ciekawa jestem jak w zagranicznej szkole traktuje się obowiązki ( oczywiście i ucznia i nauczyciela, bo one dotycza wszystkich) " - Np. nie wolno sciagac. Nie rozumiem, czemu w pl mozna i nawet jak kogos przylapia, nic sie nei dzieje. Przeciez to jest puszczanie matolow w swiat, nawet studenci scigaja. Potem sie dziwic, ze co chwila jakeis wtopy w roznych branzach uncertain Premiuje sie zachowania kolezenskie, nalezy umiec dzialac w grupie. Nalezy okazywac szacunek innym uczniom i pracownikom szkoly. Nalezy wykonywac swoje obowazki (w roznych krajach jest rozny zakres, ale nalezy sie wywiazac).
            • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 17:22
              ale ściąganie w pl to defacto jedyny rodzaj współpracy na jaki stawiamy. jak to się zlikwiduje to już nic nie zostanie big_grin
              • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 17:45
                big_grin
              • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:21
                Póki w ramach nauczania będą michałki , które kompletnie dzieci nie interesują i póki ocena z tych michałków będzie miała duże znaczenie dla dalszej edukacji - będą próby oszukiwania...
        • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:25
          Pod warunkiem, że te 59 osób oczekuje tej samej informacji 😉
        • kornelia_sowa1 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:54
          A żebyś wiedziała- znam taką
        • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:58
          Ale lekcje bierze sie do kolegów. MOja 3 klasistka jak jest chora dostaje od koleżanek...ja nie piszę do nauczyciela. Chyba bym smiechem zabiła jakbym miała w 5 klasie pisac o lekcje do nauczyiela...niech młody sam prosi nauczycielkę.
          • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:07
            oficjalnie oświadczam ze robię screeny ze wszystkich postów hanusimamy w których pada "a moje dziecko jest w 3 klasie i samo ogrania xyz ja bym nigdy..." wyciągnę w odpowiednim czasie choćby i za 5 lat suspicioussuspicioussuspicious
            • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:10
              Wyciagaj ile chcesz. I moje dziecko nie jest ani zajebiste ani jakoś wyjątkowe. Na poczatku pierwszej klasy matki pytały co było zadane jak dziecka nie było. Od 2 klasy rodzice sie tym nie zajmują. Dzieciaki mają messengery, mogą do siebie pisać na teamsie i to robią.
              Skoro cała klasa u mnie może (a są grubo młodsi) to chyba 5 klasista da radę.
              I skoro dzieciak nie miał jak od kolegi dostać tych informacji...to moze sam napisać do nauczyciela.
              • nimaletko Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:52
                A u mnie cała klasa nie może i co w związku z tym? To żaden argument i na pewno nie jest to norma, żeby dzieci 8-letnie same przesyłały sobie nawzajem lekcje.
                Jeśli to potrafią i mają taką możliwość, to super, ale nie pisz, że to oczywistość, bo tak nie jest.
                W starszych klasach ok, ale 8-9 latki nie muszą jeszcze tego ogarniać.

Moja córka jest właśnie w drugiej klasie, nie używa Messengera, a Teamsa tylko wtedy, gdy są lekcje zdalne.
                Większość dzieci w klasie nie ma jeszcze własnych telefonów. Nie mają też swoich laptopów, żeby siedzieć na nich na Teamsie.
                Ich życie na razie toczy się poza internetem, spotykają się osobiście, w realu, jak za starych dobrych czasów.
                Lekcje przekazują sobie rodzice, na grupie FB.
                Moja córka jest na tyle ogarnięta, że gdy jej przyjaciółki nie było w szkole, sama prosi o mój telefon, robi zdjęcie zeszytu i wysyła do mamy przyjaciółki. Do niej nie wyśle, bo dziewczynka nie ma jeszcze telefonu.
                • pyza-wedrowniczka Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 17:04
                  W ogóle, to ile lat ma syn autorki? Bo mój ma 9 i jest w trzeciej klasie. W piątej będzie miał 11/12 lat.
                  Ale przecież sama napisałaś, że córka wysyła mamie przyjaciółki i tak mogą robić inni.
                  Syn jak ma sprawę do kolegi z klasy, to bierze mój telefon i dzwoni na numer rodzica kolegi sam. Więc nawet jak dzieci nie mają telefonów, to mogą się wymienić numerami rodziców
                  • nimaletko Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 17:14
                    Ależ ja tylko odpowiadałam hanusinej, która zarzuciła messengerami, teamsami itp, na których podobno przesiadują już dzieci z drugiej klasy. wink I stwierdziła, że to norma, że 8-latki same ogarniają temat lekcji dla kolegów.
                    Otóż nie, nie ogarniają, w tym wieku większość potrzebuje jeszcze pomocy rodziców.
                    To, że moja córka sama wysyła zdjęcia mamie koleżanki to wyjątek, nie norma klasowa.

A syn autorki ma 10 lat, do tego czasu, myślę, że dzieciaki z klasy córki się ogarną. wink
                    • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:40
                      Jak teoje dziecko ma lekcje online?? Bo zeszły rok w duzej cześci był online, teraz znowu sie zapowiada. Gołebiem pocztowym macie te lekcje prowadzone?
                      • nimaletko Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:19
                        Ale o czym Ty mówisz? Co mają lekcje online do kontaktów dzieci podczas nauki stacjonarnej?
                        Napisałam przecież, że poza lekcjami online dzieciaki nie używają Teams - czyli kolega w potrzebie i tak musiałby jakoś dać znać drugiemu koledze, żeby wszedł na Teams i podał mu lekcje.
                        • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 11:02
                          Ale ten opisany tutaj ma tel;efon i ma numery do cześci klasy. Jakby wiedział, ze matka nie napisze...prosiłby kolegów do ktorych ma numer o numer do Bartka z grupy językowej.
                • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:39
                  Nie maja laptopów...na czym siedzą od 2 lat na zdalnym??
                  Pytam bo sama nie planowałam kupić dziecku komputera tak wczesnie..ale covid zmienił sytuacje. Komórki tez nie..ale zamkniete dzieci w domach miały jedynie mozliwość pogadać na Messengerze.
                  Zamiast robić za matkę kwokę - moze w dobie regularnego zamykania dzieci w domach, kupić temu dziecku komórke, dać messengera i nauczyć z niego korzystać?

A jak jestes przeciwniczką...to starym, dobrym sposobem- pożyczam zeszyt od koleżanki i przepisuje.
                  • nimaletko Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:22
                    Nie mają SWOICH laptopów, których używałyby codziennie.
                    Co innego, gdy mam Teams zainstalowany na laptopie służbowym, na którym pracuję - wtedy można się ze mną skontaktować przez większość dnia.
                    Moja córka ma Teams na moim laptopie i ja tego Teamsa włączam tylko kiedy jest nauka zdalna.
                    Więc żadne dziecko nie skontaktuje się w ten sposób z moją córką.
              • alessa28 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 20:54
                hanusinamama napisała:

> Wyciagaj ile chcesz. I moje dziecko nie jest ani zajebiste ani jakoś wyjątkowe.
                > Na poczatku pierwszej klasy matki pytały co było zadane jak dziecka nie było.
                > Od 2 klasy rodzice sie tym nie zajmują. Dzieciaki mają messengery, mogą do sie
                > bie pisać na teamsie i to robią.
                > Skoro cała klasa u mnie może (a są grubo młodsi) to chyba 5 klasista da radę.
                > I skoro dzieciak nie miał jak od kolegi dostać tych informacji...to moze sam na
                > pisać do nauczyciela.

9 latki mają messenger? Patola. Po drugie teams to teams a nie MSN. Po trzecie nauczyciel jest od informowania co należy uzupełnić jak(d) upa od sr#ania.
                Kolega może nie zapisać, nie pamietac albo błędnie poinformować.
                Jak zwykle w Polsce, niedasie, chyba ze zapłacisz i wymagasz-patrz szkoła prywatna.
                >
              • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:23
                >Od 2 klasy rodzice sie tym nie zajmują. >Dzieciaki mają messenger
                Wątpię, żeby którekolwiek z dzieci z klas moich bombelkow miało smartfony i messengery w 2 klasie.... 4 klasa najwcześniej.
                • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 11:04
                  Ale twoj jest starszy. Moja córka zabawe ze szkoła zdalną zaczeła w 2 semestrze 1 klasy. Tez nie planowałam ani zakupu komputera dla niej ani komórki. Ale komputer był koneiczny do pracy online w szkole...a komórka przez jakis czas była oknem na świat rówieśniczy.
                  Wiec u nas siłą rzeczy dzieci dorwały się do teamsów i messengerów wczesniej niż twoje...bo wcześniej je covidowe zamknięcie szkoły dopadło.
        • iwles Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:01
          ichi51e napisała:

> 21 wiek a nauczyciele dalej nie wiedza ze jeden mail mozna wyslac 50 osobom…
          >

A to wszystkie 50 osób choruje dokładnie w tym samym czasie???
          • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:05
            cbdu. Dalej nie rozumiecie jak mail działa 🤣🤣🤣
            • ania_z_zielonymii Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:46
              Ichi ta nauczycielka może uczyć w 2 szkołach i mieć lekcje w różnych rocznikach z parunastoma klasami. I teraz wyobraź sobie, że w każdej tej klasie znajdzie się conajmniej paru rodziców, każdy z innym problemem i pytaniem/prośbą, który do niej pisze. Codziennie. W klasie syna jest np. mama chłopca, która mi się ostatnio chealiła, że ma zwyczaj wysyłać kilkanaście wiadomości tygodniowo librusem do różnych nauczycieli z różnymi pytaniami/pretensjami. W tych wiadomościach, jeśli odpowiedź jest nie po jej myśli straszy dyrekcją i skargą w kuratorium. Przy czym znam tych nauczycieli, bo uczą mojego syna - normalni rzetelnie nauczyciele. Dla mnie jakiś kosmos a dla niej norma, więc nic mnie już nie zdziwi.
              • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:11
                Nie ichi uważa, ze nauczycielka ma pracy tyle co ona ucząca sama swojego jednego syna...Juz pomijam, ze mnie akurat mało interesuje czy nauczyciel ma duzo pracy czy nie. Bardziej to czy moje dziecko jest samodzielne.
    • extereso Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:50
      Zależy od tonu odpowiedzi: co do meritum, moim zdaniem racja pani- zakładam, że Twoje dziecko jest małe 7-8 lat, no może 9, ( mama starszego nie korespondowałaby z nauczycielem w sprawie zadań)- warto zadzwonić do innej mamy lub napisać na grupie rodziców. Starsze sobie samo z kolegami załatwi lub najlepiej byłoby, żeby załatwiło.
      • grey_delphinum Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:58
        Mnie zdziwił Twój komentarz "Odpiszę jej po swojemu". Zabrzmiał trochę agresywnie, a przecież ostatecznie babka zrobiła Ci uprzejmość. Po jej mailu wypada już tylko podziękować za info.
        • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:00
          I przeprosić za zawracanie dupy.
          • perspektywa Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:25
            Prawda. Może i zdobycie lekcji od kolegów jest trudne ale jak świat światem uczniowie musieli sobie z tym radzić samodzielnie. U mojego czasami kończyło się to nieprzygotowaniem po powrocie do szkoły ale trudno, od tego są nieprzygotowania. Jakoś potem ogarniał braki lepiej lub gorzej.
      • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:26
        >lub napisać na grupie rodziców.
        Rany, my nie mamy żadnej "grupy rodzicow" w klasie starszej...
    • bib24 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:52
      klasyka.
      w szkole nic już mnie nie dziwi.
      • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:58
        Kalsyka to roszczeniowy rodzic dziecka, które nic nie robi.
        • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:31
          Co jest roszczeniowego w pytaniu rodzica, które partia materiału została omówiona na lekcji? Rodzic nie domaga się notatki ani szczegółowego opisu przebiegu zajęć?
          Kurde, same leniwe nauczycielki oburzone tym, że Librus uzupełnia się na bieżąco, a nie po 3 tygodniach?
          • paskudek1 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:06
            Nauczycielki lubrus uzupełniają na bieżąco, najczęściej wpisujac temat lekcji tuż po sprawdzeniu obecności. Nie wszędzie widok tematu lekcji jest dostępny uczniowi i rodzicowi. Nie wiem czy jest to możliwe powszechnie.
            • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:58
              >Nauczycielki lubrus uzupełniają na bieżąco, najczęściej wpisujac temat lekcji tuż po sprawdzeniu obecności.

big_grin big_grin big_grin
              To teoria, a praktyka wygląda tak:
              Asia_i_p: A nie masz na Librusie dostępu do tematów lekcji?
              Riskleya: Chodzi o zrealizowane lekcje? Nie są uzupełnione.
              W terminarzu są tylko dane przedmiotu, nauczyciel, nr godziny lekcyjnej i nr sali.
              • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:21
                Tak, w planie lekcji są takie właśnie informacje. A jeżeli zrealizowane zajęcia są dostępne tylko nie uzupełnione (tylko przez tego nauczyciela) to uderzyłabym do dyrekcji
                • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:48
                  Ja też. Autorka wątku robi uprzejmość nauczycielce, że nie idzie od razu do dyrektora. No ale paskudka nie zadowolisz wink
                  • elf1977 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:21
                    skumbrie napisała:

> Ja też. Autorka wątku robi uprzejmość nauczycielce, że nie idzie od razu do dyr
                    > ektora. No ale paskudka nie zadowolisz wink
                    Niech idzie. Po co tyle szczekać na forum?
              • jola_ep Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:46
                Aby zobaczyć tematy, trzeba wejść na inny link (nie pamiętam, syn dawno skończył szkołę ), widoczność tematów jeśli jest wyłączona, to pozostają tylko dane przedmiotu, nauczyciel, godzina i sala.
                • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:50
                  Załóżmy jednak, ze autorka ogarnia linki i u innych nauczycieli widzi wpisane tematy, u tego nie i stąd taki a nie inny wpis wink
              • asia_i_p Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:10
                W tej odpowiedzi nie może chodzić o tematy lekcji, bo one uzupełnione być muszą i jak nie są, to dyrekcja dyscyplinuje szybko. Być może, tak jak mówi Kornelia, ten widok jest wyłączony dla rodziców, a widzą jakieś miejsce na notatki. W Vulcanie mam miejsce na temat i osobno miejsce na notatki, temat uzupełniam zawsze, bo jest po drodze do sprawdzenia obecności, tych notatek nigdy, nawet nie wiem do końca, po co są.
                • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:29
                  A jeszcze dodam, że temat lekcji (często "zaciągany" z programu) może niewiele mówić, co dokładnie zostało na lekcji omówione. To się nie pokrywa słowo w słowo.
          • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:10
            Uzupełnienie librusa a dostęp rodziców do informacji to inne rzeczy. Dlatego pisałam, żeby pogadać z dyrekcją i administratorem
        • kornelia_sowa1 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:57
          ostatnio tak wypowiadała się moja koleżanka -nauczycielka o rodzicach.
          "Roszczeniowe bździągwy" dokładnie .

Okazało się ze są matki, które po kazdym sparwdzianie piszą do niej emaila że Jasio, Emilka I Zdzisio mają orzeczenia/wydłużony czas.

Na pewno nakurzają szcześciem ze musza pisać 100 razy to samo, do nieogarniętej baby.
          • kornelia_sowa1 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:57
            urwało- a wystarczyłoby żeby respekptwała ten wydłużony czas i by jej dali spokój- jak myślisz- durna czy złośliwa?
      • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:59
        Klasyka bo rodzic 5klasisty pisze do nauczyciela o lekcje? Bo synek się do kolegów w tej sprawie odezwac nie moze??
    • lea_233 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:53
      Szczerze mówiąc nie pisałbym do nauczyciela w sprawie prac domowych.. Od tego zawsze byli koledzy i koleżanki. Ponadto można dopytać rodziców, chyba masz jakieś kontakty do nich.
      • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:59
        W V klasie matka się lekcjami zajmuje?? Omg.
        • kulka-online Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:11
          Dziewczyno, w liceum rodzice proszą o listę lektur wraz z datami realizacji.
          • ginger.ale Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:46
            kulka-online napisała:

> Dziewczyno, w liceum rodzice proszą o listę lektur wraz z datami realizacji.

Hehe
      • afro.ninja Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:11
        Teraz wszystko się pozmieniało i naprawdę warto dzieciom pomagać w nauce. Jesteśmy w pandemii, to nie jest normalna sytuacja.
        • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:00
          Pomagać to jedno...ale uczyć odpowiedzialności za lekcje to drugie. Dzieciak ma telefon zapewne, ma facebooka, messengera i całą mase innych komunikatorów..niech z nich skorzysta.
          • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:28
            Facebooka???
            • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 11:05
              Ale co cię dziwi?
    • nigdynigdynigdy84 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:55
      Czekaj, chciałas, żeby Ci nauczycielka wysłała notatki z lekcji??
      • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:57
        Nie, chciałam żeby podała mi co robili w szkole. Strony z podręcznika i z ćwiczeń.
        • nigdynigdynigdy84 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:59
          Nauczyciel nie ma obowiązku po pracy wypisywać Twojemu dziecku takich rzeczy, od tego ma kolegów
          • droch Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:05
            od tego ma kolegów

Koledzy też nie mają takiego obowiązku. A obowiązek poinformowania przez szkołę rodzica chorego dziecka o pracach domowych chorego dziecka to może dać się z przepisów wyczytać.
            • grey_delphinum Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:10
              Tak? Przytocz te przepisy, proszę.
              • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:16
                Zapewne statut szkoły reguluje tę kwestię. Tutaj przykładowy, w obowiązkach nauczyciela są m.in. takie punkty:
                18. indywidualne kontakty z rodzicami uczniów;
                23. kierowanie się w swoich działaniach dobrem ucznia, a także poszanowanie godności osobistej ucznia;

A jak się trafi upierdliwy rodzic, to może się powołać na:
                26. dokonanie wyboru podręczników i programu nauczania lub opracowanie własnego programu nauczania i zapoznanie z nimi uczniów i rodziców, po uprzednim przedstawieniu ich do zaopiniowania przez Radę Pedagogiczną;

W ramach czasu pracy oraz ustalonego wynagrodzenia nauczyciel obowiązany jest realizować:
                zajęcia dydaktyczne, wychowawcze i opiekuńcze, prowadzone bezpośrednio z uczniami lub wychowankami albo na ich rzecz, w wymiarze określonym przepisami dla danego stanowiska;

I sytuacja, która tu szwankuje:
                22. prawidłowe prowadzenie dokumentacji pedagogicznej, terminowe dokonywanie prawidłowych wpisów do dziennika, arkuszy ocen i innych dokumentów, a także potwierdzanie własnoręcznym podpisem odbyte zajęcia;

Zaglądałaś kiedykolwiek do statutu szkoły swojego bombelka? To zajrzyj, ciekawa lektura. Jeśli czegoś nie ma, zawsze warto się pofatygować do RR albo w niej podziałać.

I nie, koledzy nie mają obowiązku informować Iksińskiego, co było na lekcjach, a nauczyciel tak, bo to on odpowiada za proces edukacyjny. To takie odkrycie, że nauczyciel nie pracuje wyłacznie przy tablicy?
                • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:17
                  I jeszcze link do statutu, z którego pochodzą cytaty.
                • jola_ep Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:49
                  A co ma wykaz zrealizowanych ćwiczeń w ramach lekcji do programu nauczania. Temat lekcji to też nie jest to, czego Riskylea oczekuje. Więc za bardzo nie wiem, po co to wkleiłaś? Możesz konkretniej poszukać?
                  • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:15
                    Spoko, nie musisz wiedzieć, zawsze kuratorium może takim idiotkom jak ty uświadomić, na czym polegają obowiązki nauczycielki. O ile nią jesteś wink
                    • jola_ep Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:26
                      Bardzo merytoryczna i grzeczna odpowiedź.
                      Po przetłumaczeniu: tym razem za bardzo nie wiem o co chodzi, bo nie rozumiem za bardzo tego statusu, więc pojadę typowo dla siebie: inwektywami ad personam
                      z mojej strony EOT

(zauważ, że jak masz rację - poniżej słusznie zauważyłaś, że Riskylea widzi chyba tematy od innych nauczycieli - to potrafisz nawet dość merytorycznie odpowiedzieć)
                      • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 17:49
                        Ech, tak, tak, nie mam racji. Spoko, pierwszy ogarnięty rodzic ureguluje tę sprawę za pośrednictwem kuratorium, skoro panią nauczycielkę prosta informacja przerasta. Widać niektórzy inaczej nie potrafią, muszą mieć wytyczne pokontrolne.
                        • droch Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:06
                          Spoko, pierwszy ogarnięty rodzic ureguluje tę sprawę za pośrednictwem kuratorium, skoro panią nauczycielkę prosta informacja przerasta.

Zapewne wystarczy kontakt z dyrekcją. I mogę uwierzyć w wiele, ale na pewno to nie dyrektor (dyrektorka) grzecznie wyśle te tematy prac domowych, tylko nauczycielka ucznia. Ja myśle, że komuś cegła spadła na czaszkę, rodzic chce współpracować ze szkołą w procesie edukacyjnym, a nauczycielka na to: takiego wała.
                          • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:29
                            Spadła, spadła, jak widać wielu ematkom.
        • nogazmatmy111 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:10
          Piątą klasa to nie jest małe dziecko. Samo powinno ogarnąć. U nas dzieci zakładają grupy klasowe i sami sobie informują co robili w szkole.
          • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:01
            Mnie dziwi, ze dzieci mają komórki, faceboolki, whatsupy...ale nie moga z nich krozystać w sprawach szkolnych. Zapewne tez sam dzieciak jakby chciał się dopytać o grę to miałby kontakt do kazdego ze szkoły i by sie odezwał
      • raczek47 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:03
        Co niektórzy mają w głowach, to się w mojej głowie nie mieści-żądasz od nauczyciela,by indywidualnie pisał Twojemu dziecku,co ma zrobić? A gdzie odpowiedzialność bombelka za swoje obowiązki? Czemu nie może poprosić kolegów o notatki? Nauczyciel ma lekko ponad 100-u uczniów, może pomyśl o tym.Czemu ma dodatkowo opisywać elektronicznie to,co robi na lekcji? Kto mu zapłaci za dodatkowy czas na to poświęcony?
        • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:12
          Może to zrobić w godzinach pracy, ma okienka. Odpisanie albo umieszczenie informacji na Librusie zajęłoby jej pewnie mniej czasu niż Tobie napisanie odpowiedzi.
          • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:22
            Bo oczywiście nie innych obowiązków niż ogarrnianie twojego dziecka. Od tego jesteś ty.
          • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:33
            Okienko jest okienkiem, to nie są godziny pracy nauczyciela.
          • ga-ti Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:46
            Okienka, jeśli są, to nie są wliczane do godzin pracy. Jeśli w danym dniu nauczyciel pracuje na 1, 2 i 4 lekcji, a na 3 ma okienko to ma liczone trzy godziny pracy, ta jedna się nie liczy. Choć najczęściej wtedy sprawdza zadane prace, uzupełnia dziennik, planuje kolejne lekcje, ale równie dobrze może sobie iść na kawę. A rzeczywistość jest taka, że w takim okienku ma najczęściej zastępstwo.
          • fogito Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:55
            Hahah w okienku go ja mam zastępstwa albo poprawiam. Litosci
          • agonyaunt Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:33
            A dostęp do komputera ma? Bo wiesz, telepatycznie to się tego nie zrobi, a w szkołach bywa tak, że jest jeden komp na całą kadrę więc i tak cud, że w ogóle cokolwiek do librusa trafia.
          • volta2 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:23
            okienka? w godzinach pracy? od kiedy?
            • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:30
              Nauczyciele mają okienka. Co cię tak dziwi?
              • volta2 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:46
                mają, ale nie są to godziny ich pracy, darmowe picie kawki, ploteczki albo ochotnicza praca w dokumentacji i ile ma się ochotę i sprzęt, żeby popracować w ramach etatu/czy tam pensum

że mają okienka mnie nie dziwi, wiem, bo pracowałam, ale po spotkaniach trzeciego stopnia z ww indywiduami sobie darowałam i macham nóżką z radości, że nie ma kto uczyć. otóż odpwiedź jak w startówce
          • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:02
            A skąd wiesz ze ma okienka?? A jak okienko ma za tydzien w czwartek to wtedy ma ci odpisać?
    • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:57
      *Gwiazda??
      • grey_delphinum Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:01
        "Gwiazda" - pewnie tak samo myśli nauczycielka o autorce wątku 😉
        • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:07
          A to co ona o mnie myśli to już jej sprawa nie moja i mało mnie to interesuje 😉
          • zozizu Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:30
            Pewnie cały pokój nauczycielski się śmieje z Twoich wiadomości do niej i komentuje- ale cymbał
            • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:36
              Strasznie jestem tum przejęta…
              • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:36
                *tym
              • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:03
                Pomyśl lepiej ze twoje dziecko jest niesamodzielne. Młodsze dzieci same załatwiają sobie lekcje jak są chore...to jest 5 klasa.
            • mamalgosia Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:27
              Raczej nie. Czyjas glupota, roszczeniowosc i niezaradnosc nie smiesza nas. Denerwuja - owszem
              • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:30
                Jesteś nauczycielką?
                • marta.graca Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:50
                  Jest.
              • bywalczyni.hosteli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:21
                A gdzie niby autorka jest niezardna i roszczeniowa? To nauczycielka jest dziwna i ma problem z przekazaniem informacji.
                To przecież współpraca z rodzicami, nie jest to wskazane w zakresie obowiązków ?
                • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:07
                  Niezaradne to jest dziecko autorki. 5 klasa i matka musi pisać do nauczyciela w sprawie lekcji.W takie sytuacji dziecko pisze do kolegów...a jak nie ma jak bo nie zna to się rodzice zastanawiąją najpierw w czym tkwi problem a potem mowią "dziecko napisz do nauczyciela".
                  • hiacynta.bukiet123 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:42
                    Hanusina, dzieci aspołeczne, wykluczone, nielubiane i z problemami również istnieją. Podejrzewam, że w każdej klasie jest przynajmniej jedno takie dziecko. To nie są problemy, które rozwiązuje się z dnia na dzień, a dobrze, żeby w przypadku nieobecności te dzieci również otrzymywały informacje o przerabianym w szkole materiale.
                    • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:42
                      Ale on nie jest aspołeczny bo z innych przedmiotów dostał od kolegów. Rozumiem, ze utrzymuje kontakty z wybranymi kolegami...do innych nie napiszę. Warto więc uczyć ze jako takie stosunki utrzymujemy z kazdym, nie musimy sie lubić i chodzić za rączke ale się może okazać, ze od średnio lubianego Macka bedę potrzebować lekcje.
                      Ale dzieciak nie musi...bo wie ze mama mu załatwi.
    • afro.ninja Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 09:59
      Też mnie to denerwuje. Nie wiem, jak u wasxych dzieci, ale np. w klasie mojego dziecka, dzieci mało piszą w zeszytach. Prawie nic, nikt nie sprawdza zeszytów. Jak była zdalna nauka, nauczyciel miał obowiązek wysłać na maila lekcje. Czyli co ma dzieciak wpisać do zeszytu, jakie ćwiczenia wypełniać. Więc jak nie ma zdalnej nauki, to tak naprawdę nie wiadomo co było na tej lekcji.
      • ga-ti Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:48
        A dziecko nie wie, co było na lekcji, na której było obecne?
      • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:07
        A która klasa?
    • hiacynta.bukiet123 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:00
      Przyznam, że nie rozumiem dlaczego nauczyciele mają z tym taki problem. Wysyłanie informacji 120 uczniom to oczywiście jest absurd, ale uzupełnienie tego w librusie dla całej klasy nie zajmuje przecież długich godzin. W prywatnych szkołach językowych tak się robiło - po przeprowadzonych zajęciach wpisywałam w dziennik elektroniczny temat oraz krótka informację o przerobionym materiale, np. "p. 21-22 cb, p. 11 wb" (oczywiście była podana legenda). Minuta pracy, a nieobecnym łatwiej było nadrobić zaległości.
      W szkole publicznej, wiadomo, niedasię.
      • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:04
        " W prywatnych szkołach językowych tak się robiło "- kwestia umowy, zakresu obowiązków, wynagrodzenia.
        • hiacynta.bukiet123 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:09
          To proponuję nie wpisywać też ocen, bo to dopiero zajmuje czas.
          • grey_delphinum Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:11
            Wystawianie ocen akurat nauczyciel ma w obowiązkach (w podstawówce syna był zapis o co najmniej jednej ocenie z każdego obszaru).
            • hiacynta.bukiet123 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:18
              Wpisywania w dziennik tematu lekcji i zrealizowanego materiału nie ma w zakresie obowiązków?
              • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:20
                W tym poście chodzi o to, że nie ma wpisanego tematu lekcji?
                • hiacynta.bukiet123 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:23
                  Zrealizowanego materiału, przecież masz napisane.
                • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:33
                  Ja już pisałam- u nas na librusie nie ma widocznych tematów lekcji.
                  • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 11:06
                    Ale to raczej nie wymysł nauczyciela...tylko administratora
                    • little_fish Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 11:49
                      Raczej dyrekcji
              • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:35
                To należy uderzyć do dyrekcji i administratora dziennika, żeby umożliwił opcje podglądu tematów dla rodziców. Bo nauczyciel oczywiście wpisuje, rodzice tego nie widzą. I wtedy po kłopocie
      • perspektywa Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:36
        Wydaje mi się, że tu może chodzić nie tylko o to. Syn czsami też miał problem z uzyskaniem lekcji od kolegów, ale uczy to koleżeńskości, uczynności. Druga osoba dowieduje się na kim może polegać. Może sama zrewanżować się koledze lekcjami. Jakieś relacje się wzmacniają. Pamiętam jak czasami syn się wściekał kiedy nie mógł doprosić się o notatki jednak nie jest to rola nauczyciela żeby je podawać. Może ale nie musi. Co najwyżej należy poinformować jaki był problem wychowawcę i na godzinie wychowawczej niech sobie to dzieciaki obgadają i ustalą jak to rozwiązać klasowo.
        • bywalczyni.hosteli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:24
          Jak to nie jest obowiązek nauczyciela? Obowiązek uczniów przekazać komuś informację? Nie pokrecilo Ci się?
        • hiacynta.bukiet123 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:55
          Wymiana notatek jak najbardziej niech się odbywa między dzieciakami, bo wiadomo, że nauczyciel nie będzie nikomu wysyłał gotowej notatki. Ja piszę o zakresie materiału, a to powinno być widoczne w librusie. Kolega może cos pokręcić lub czegoś nie zapisać, to raz. Dwa, istnieją dzieci z rozmaitymi problemami i dobrze, jeśli rodzic lub korepetytor są na bieżąco informowani o tym, co jest aktualnie przerabiane w szkole.
          • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:11
            Ale dostęp do takich informacji to nie rola nauczyciela, tylko administratora dziennika i decyzji dyrektora
      • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:08
        Ale tu nie chodziło o prace domową..a o to co było na lekcji..
        Poza tym wpisywanie w librus prac domowych zdejmuje z dziecka obowiązek zapisania sobie, zapemiętania.
        • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:34
          Obowiązek odrobienia IMO zupełnie wystarczy.
          • iwles Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:43
            memphis90 napisała:

> Obowiązek odrobienia IMO zupełnie wystarczy.
            >

Naprawdę zapisanie w zeszycie pracy domowej przerasta możliwości nastolatka?
          • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 11:07
            Serio?? I kiedy ma sie uczyc ze ma sobie zapisać? W LO tez mu muszą pisać w Librusie?? A co ze studiami?
            I nie pisz mi że jak podrośnie to w cudowny sposób będzie umiał. Za duzo znam dzieciaków w 8 klasie czy nawet w LO które bez rodzica lekcji nie odrobią.
            • hiacynta.bukiet123 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 11:42
              Masz w tym wątku kilka przykładów z zagranicy, gdzie dzieci dostają na bieżąco informacje o zadaniach i przerabianym materiale. Myślę, że nie ma w tych krajach wysypu dorosłych niepotrafiących zanotować przypominajki. Przesadzasz.
              • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 20:18
                Ale wyjasnij mi czemu dzieciak w 5 klasie nie moze zapisać sobie co było w czasie lekcji (trzeba uważać i pisać) oraz co jest zadane? jakim cudem to przerasta dzieci??
                • skumbrie Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 21:06
                  >jakim cudem to przerasta dzieci??
                  Takim samym, jak ciebie przerasta ortografia ojczystego języka.
    • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:03
      Dobra, ematka pojechała klasyką - zachowanie nauczycielki nie jest dziwne, jest normalne, jestem roszczeniowa bo oczekuję podania tego co było w szkole i co jest zadane od nauczyciela, bombelek powinien sam ogarnąć lekcje od kolegów, jest leniwy i do tego to jego wina bo nie ma kontaktów do dzieci z grupy.
      😂
      • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:05
        No raczej.
      • 35wcieniu Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:08
        To jest jakby klasyka szkolnictwa odkąd każda z nas pamięta. Jak żyje nie słyszałam o pisaniu czy dzwonieniu do nauczyciela żeby spytać co dzieci robiły i co było zadane, od zawsze pytało się kolegów.
      • grey_delphinum Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:08
        Riskylea, ale akurat to wszystko prawda. Weź na klatę i już.
        • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:15
          Klasyka? Raczej wygodny dla nauczyciela zwyczaj.
          Przypominają mi się zeszłoroczne wątki o fatalnej nauce zdalnej i nauczycielach którzy nic nie robili i raz w tygodniu wysyłali zadania do przerobienia….
          • przepio Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:30
            riskylea napisała:

> Klasyka? Raczej wygodny dla nauczyciela zwyczaj.

Wiesz, mój mąż jest nauczycielem i to czego chcą od niego rodzice przechodzi nieraz ludzkie pojęcie. Np usprawiedliwić godziny w piątek wieczorem, albo by wpłynąć na podniesienie oceny z nie swojego przedmiotu, by dziecko miało pasek, albo zapytać dlaczego bombelek dostal 4, a nie 5 -tez nie z jego przedmiotu. Mój mąż wyjaśniał, pytal i odpowiadał przez parę dobrych lat. Ostatnio juz sie stawia. Ostatnio matka tez chciała, by jej córce wpisywać prace domowe do librusa, ze wszystkich przedmiotów...w szóstej klasie.
          • saszanasza Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:49
            riskylea napisała:

> Klasyka? Raczej wygodny dla nauczyciela zwyczaj.
            > Przypominają mi się zeszłoroczne wątki o fatalnej nauce zdalnej i nauczycielach
            > którzy nic nie robili i raz w tygodniu wysyłali zadania do przerobienia….

Mylisz formułę nauki zdalnej i stacjonarnej. Przy zdalnej więcej informacji jest dostępnych, bo taka jest jej formuła. Nauka stacjonarna to "tablica" a nie arkusz elektroniczny do którego można w każdej chwili zajrzeć. Nauczyciel przede wszystkim ma za zadanie zrealizować lekcję a nie dbać, czy każdy uczeń, niezależnie czy na niej jest czy nie miał uzupełniony zeszyt. Ja jestem już stara, ale odkąd pamiętam, nigdy nie uzupełniałam notatek od nauczyciela, zawsze prosiłam o nie innych uczniów i naprawdę było to o wiele trudniejsze, bo nie było SMS/MMS trzeba było zeszyt pożyczyć a potem oddać.
            BTW, nie macie jakiejś grupy klasowej na FB. U nas, jeśli rzeczywiście jest problem z przesłaniem pracy domowej to rodzice proszą na tej grupie innych rodziców o przesłanie zakresu lekcji, natomiast z mojego doświadczenia często jest tak, że dzieci "chore" chcą mieć te informacje na "już". Piszą, nie czekają albo czekają chwilę na info zwrotne i uznają, że ktoś ich "zlewa" i "odpuszczają".
            Poza tym, dzieciaki mają też swoje grupy klasowe na mess, czy gdzieś tam jeszcze, często piszą "ogólnie", niech KTOŚ mi prześle to i tamto. Pisanie do wszystkich, jest pisaniem do nikogo, bo odbiorcy nie wysyłają tych informacji, myśląc, że już ktoś to zrobił. Powinno się zwracać do konkretnej osoby i poczekać aż ta osoba potwierdzi, że przeczytała i że przyśle.
            • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:53
              Mamy grupę, ale aktywnych jest tylko kilka osób. Z grupy bombelka są może 2 osoby, jedna udziela się rzadko, druga prawie wcale.
              • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:45
                To sie nazywa poznanie lokalnego otoczenia. W pl nie ma tego, ale jest w wielu krajach. Jak sie gdzies wprowadzasz, poznajesz sasiadow, nauczycieli dziecka, lokalnego guru religijnego (nawet jak jestes ateistka), babki ze sklepu, panow cieciow, lokalne dzieci i wlascicieli wychodzacych zwierzatek. nazywa sie to budowaniem swojej wioski. W pl tego nie ucza, ja polecam. Ulatwia zycie. Najlawiej zrobic kinder party i zaznajomic sie z kilkoma matkami. Na cala klase zwykle ze trzy da sie znalezc sensowniejsze, wiecej nie trzeba.
          • bywalczyni.hosteli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:27
            Riskylea ja uważam, że masz w stu procentach rację.
            To nauczyciel, na prośbę rodzica, powinien te informacje udostępnić.
            W Twojej postawie nie widzę nic rozliczeniowego, a to,że 30 lat temu tak było, to argument jak kula w płot. 30 lat temu nie było też komunikacji poprzez szkolne platformy, nauczyciel potrafił bić po rękach, a wfista klepać po tylku.
            • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:43
              A dzieci nie miały komórek i zeby odpisac lekcje trzeba było iść do kolegi po zeszyt.
          • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:09
            Nauczyciel ma uczyć..a nie wysłać co pisał na lekcji. Od tego są koledzy. Nie zdziwiło cię, ze syn nie ma od kogo lekcji wziąć??
      • extereso Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:15
        Każda pisze na podstawie swojego doświadczenia.
      • ania_z_zielonymii Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:16
        Nie brnij, podziękuj nauczycielce a syna naucz jak organizować sobie lekcje w mniej komfortowych warunkach (kiedy obok nie ma kumpli).😘
        • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:25
          Oczywiście, podziękuję i uniżenie przeproszę, pokajam się i posypię głowę popiołem.
          • 35wcieniu Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:27
            Albowiem "dziękuję" to za mało dramy a ematka nie zna innych stanów emocjonalnych niż skrajne.
          • ania_z_zielonymii Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:29
            Nie, tego nie musisz robićsmile Pomyśl, że przyszłościowo lepiej nauczyć syna jak samodzielnie sobie poradzić w takich sytuacjach. Zaraz LO, studia, praca. Różni nauczyciele, wykładowcy, szefowie. Nauka zachowań stadnych zawsze w cenie🙂
          • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:10
            Ale przecież wysłała ci?? O co ci chdozi? Zamiast opierdzielić syna, ze nie umie sobie zorganizowac lekcji a pewnie narzedzia ma (telefon, messenger, whatsup...) opierdalasz nauczycielkę. Jak juz ktoś ma pisac do nauczyciela w tej sprawie to uczen 5 klasy a nie jego matka..
        • marta.graca Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:54
          Niech jeszcze przeprosi, że zawracała głowę i sama zajmie się wraz z dzieckiem jego nauką.
      • latarnia_umarlych Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:22
        riskylea napisała:

> Dobra, ematka pojechała klasyką - zachowanie nauczycielki nie jest dziwne, jest
        > normalne, jestem roszczeniowa bo oczekuję podania tego co było w szkole i co j
        > est zadane od nauczyciela, bombelek powinien sam ogarnąć lekcje od kolegów

To ja się wyłamię. Uważam, że korona z głowy nauczycielce nie spadnie, jeśli wpisze "podr. 56 - 61, ćw. 43, 45" w dzienniku, gdzie każdy może wejść i sprawdzić. I zajęłoby jej to mniej czasu niż odpisywanie z fochem, że to nie jej sprawa. I gdyby była mądra, to pewnie sama by na to wpadła.

Najbardziej mnie śmieszy oburz, że zawsze tak było, panie dzieju, że koledzy przynosili lekcje i po co wydziwiać i zajmować pani uczycielce czas.
        • hiacynta.bukiet123 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:31
          Prawda? Wystarczy, że kolega nie zanotuje zadania domowego lub nie zrobi notatki z lekcji i wtedy przychodzi nieprzygotowany zarówno on, jak i bogu ducha winne dziecko po chorobie.

Wielki k.źwa problem, podać w librusie przerobione strony mniej więcej w takim formacie, jaki podałaś. Nauczyciele jak zwykle mają pod górkę, no niedasię, nie mam tego w zakresie obowiązków, nie mam czasu, nie będę wysyłać 120 wiadomości (wtf??). Żenada.
          • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:39
            Nie, po prostu przez lata doświadczeń nauczycielem uczą się nie wychodzić poza obowiązki. Gdyż potem oczekuje się tego od wszystkich nauczycieli, w każdych okolicznościach, a oczekiwania rosną.
            Już tutaj w jakimś wątku czytałam, że nauczyciel powinien wrzucać konspekt lekcji, bo co to za problem, i tak ma obowiązek go pisać...
            • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:18
              little_fish napisała:
              > Nie, po prostu przez lata doświadczeń nauczycielem uczą się nie wychodzić poza
              > obowiązki. Gdyż potem oczekuje się tego od wszystkich nauczycieli, w każdych ok
              > olicznościach, a oczekiwania rosną.

I dlatego właśnie nauczyciele są przyspawani do szkół. Na rynku pracy nie dadzą rady.
              • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:07
                To w sumie dobrze dla uczniów, że są przyspawani.
                Problem polega na tym, że w szkole spełnianie coraz większej liczby oczekiwań i wymagań nie niesie dla nauczyciela żadnych korzyści.
                • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:12
                  little_fish napisała:
                  > To w sumie dobrze dla uczniów, że są przyspawani.
                  > Problem polega na tym, że w szkole spełnianie coraz większej liczby oczekiwań
                  > i wymagań nie niesie dla nauczyciela żadnych korzyści.

W tym przypadku dla nauczycielki niosłoby korzyść z braku zalewu maili z pytaniem o to samo. To kwestia myślenia i organizowania własnej pracy.
                • marta.graca Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:13
                  Dobrze dla uczniów byłoby, gdyby mieli nauczycieli, którym się chce.
                  • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:31
                    A to już pretensje do tych, którzy są odpowiedzialni za organizację oświaty w tym kraju. Ci, którym się chce najczęściej mają predyspozycje, żeby odnaleźć się w innym miejscu niż szkoła (która w żaden sposób nie zachęca, żeby się chciało), więc odchodzą.
                    • marta.graca Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:03
                      A jak pracownikowi się nie chce pracować, to wina zakładu pracy i branży?
                      • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:23
                        Czasem tak. Rozumiem, że tobie się chce pracować w każdych okolicznościach? Niestety nie każdy ma taką motywację wewnętrzną. Większość potrzebuje zewnętrznej
                        • marta.graca Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:55
                          Nie, nie zawsze mi się chce. Ale dorosłość na tym polega, że nie zawsze robi się tylko to, co się chce, a rodzice mi wpoili, że jak coś robię to mam robić porządnie, a jak mam robić byle jak, to lepiej sobie odpuścić.
                          • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:36
                            Wiesz co, mi też wpoili. Dlatego pracuję rzetelnie, jestem do dyspozycji rodziców "poza czasem pracy", odpowiadam na wszystkie prośby i pytania grzecznie, rzetelnie, najszybciej jak mogę (niezależnie od tego jakie słowa zostały do mnie skierowane, nigdy nie zdarzyło mi się odezwać do rodziców złośliwie, ironicznie czy niegrzecznie). Jestem przez tych rodziców doceniana i ja sobie to bardzo cenię. Ale czasem mnie po prostu coś strzela, jak widzę koleżanki, które zamykają drzwi klasy i mają wszystko gdzieś. Oraz świadomość, że nikt nie będzie od nich niczego oczekiwał, nikt o nic nie poprosi, nie dołoży dodatkowych obowiązków (bo tak sobie świetnie radzą). A comiesięczny wpływ na konto taki sam. I się zastanawiam, kto tu jest frajerem 😐
                      • asia_i_p Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:45
                        Patrząc na różnice w podejściu do pracy sprzed strajku i teraz - tak, coś rąbnęło systemowo i to bardzo. Jest zniechęcenie i poczucie, że nie ma się sensu starać, bo przyjdzie kolejny minister i spieprzy, co się zrobiło (pokłosie likwidacji gimnazjów), a skoro ludzie uważają, że robimy tylko tyle, ile musimy, róbmy tyle, ile musimy (owoc dyskusji publicznych z czasu strajku). Wciąż oczywiście sporo jest ludzi, którym się chce, ale nawet oni działają bardziej na zasadzie prywatnego sentymentu (akcja na rzecz chorego absolwenta, Tydzień Edukacji Globalnej, itp. - coś, co ich naprawdę obchodzi). Zróbmy projekt międzynarodowy cz fajną wycieczkę - tego jest coraz mniej, bo to się wiąże z masą papierów i praktycznie 100% pewnością, że będą o coś czyjeś pretensje.
            • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:01
              >Już tutaj w jakimś wątku czytałam, że nauczyciel powinien wrzucać konspekt lekcji, bo co to za problem, i tak ma obowiązek go pisać...

Akurat obowiązku pisania konspektów nie ma, mogłaś wysłać ematkę na drzwo.
              • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:22
                Wysłałam 😉
            • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:46
              Mysle, ze ona nie napislaa tych stron, bo nie ma takiego obowiazku i sie wqvila, ze sie jej doklada roboty. Moim zdaniem nie powinna tak odpisywac. Moze jest przepracowana, a moze to byl ktorys raz z kolei i wreszcie sie jej ulalo, niemniej nie autorka watku byla winna.
              Moim zdaniem powinna te strony podac i poprosic, zeby sytuacja byla jednorazowa, poniewaz nie nalezy to do jej obowiazkow. Byloby i z szacunkiem dla czlowieka i z ochrona wlasnych granic. Widac, nie umiala.
              • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:07
                Może nie umiała. A może był to kolejny mail w krótkim czasie, z pytaniem/prośbą którą można załatwić inaczej. Nauczyciel to człowiek. Nie wszyscy są idealni
                • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:15
                  "Nauczyciel to człowiek. Nie wszyscy są idealni" - Ja to rozumiem. Natomiast bedac z drugiej strony, utozsamiam sie tez z autorka watku. Gdybym napisala, wolalabym dostac informacje plus uprzejme wyjasnienie zebym w przyszlosci nie dokladala roboty. ktore bym zrozumiala bardziej niz zyebke. Wszyscy jestesmy ludzmi, jesli sie nie bedziemy komunikowac, pozabijamy sie nawzajem.
                  Dlatego tu kiedys pisalam w watku andaby (chyba) ze ja sie wole na starcie porozumiec z nauczycielem w nowej szkole, potem mam latwiej i widzi, ze nie chce go zagryzc i nie jestem konfliktowa. Przy okazji nie robi mi kolo d.py, a ja jemu. Sa w zyciu prawdziwe problemy, ludzie traca zycie i zdrowie. Guanoburze o prace domowa to luksus dla tych, ktorym sie zyje za latwo. Jak sie nie jest w tej uprzywilejowanej grupie, lepiej znalezc sposob zeby sobie nei dokladac problemow.
              • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:20
                >Moim zdaniem powinna te strony podac i poprosic, zeby sytuacja byla jednorazowa, poniewaz nie nalezy to do jej obowiazkow.

No sorry, ale udzielenie takiej informacji na pytanie ucznia czy rodzica to żadna łaska. Tajemnicą państwową jest, które strony z podręcznika i zeszytu ćwiczeń zostaly omówione?.
                • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:35
                  Jesli nie ma obowiazku tego robic, to jeje dobra wola czy zrobi, czy nie. Wez pod uwage, ze w klasie jest wiele dzieci. I klas moze byc kilka. Jesli kazdy zacznie pisac z kazda duperela, za chwile bedzie musiala zatrudnic sekretarke, nie? Tak przynajmniej jest w firmach - jak masz duzo zapytan o glupoty, nie odpisujesz sama, masz maila na ktore o te glupoty pisza i zlecasz to sekretarce. Bo nic bys nie zrobila. A ludzie potrafia dzwonic i pisac o kazda pierdole, bo zwyczajnie nie wiedza i tak jest szybciej niz szukac i sie wysilac.
                  • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 17:46
                    Nauczyciel odpowiada za organizację procesu edukacyjnego. Jeśli uczeń ma opanować jakieś zagadnienie, to najpierw musi wiedzieć, CO MA OPANOWAĆ. I podanie tego to podstawowy obowiązek nauczyciela. Nauczyciela, a nie koleżanki czy kolegi. Od nich może spisać notatki.
                    Sorry, nie porównuj pracy nauczyciela z firmą, bo nijak się ma jedno do drugiego.
                    • iwles Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:02
                      skumbrie napisała:

> Nauczyciel odpowiada za organizację procesu edukacyjnego. Jeśli uczeń ma opanow
                      > ać jakieś zagadnienie, to najpierw musi wiedzieć, CO MA OPANOWAĆ. I podanie teg
                      > o to podstawowy obowiązek nauczyciela. Nauczyciela, a nie koleżanki czy kolegi.
                      > Od nich może spisać notatki.
                      > Sorry, nie porównuj pracy nauczyciela z firmą, bo nijak się ma jedno do drugieg
                      > o.

No więc pani realizuje proces edukacyjny: w poniedziałki i czwartki od godz. 8 do godz. 8:45.

Co ci się nie zgadza?
                      • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:09
                        Ja o organizacji procesu, ty o realizacji. Niby podobne, ale nie to samo wink Jak już dowiesz się, na czym polegają różnice i co rzeczywiście należy do obowiązków nauczyciela, możesz wrócić do rozmowy. Na razie napawaj się myślą, że masz rację big_grin

• umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:32
                      Ale ja sie nie spotkalam nigdy z tym, zeby w pl nauczyciel biegal za kazdym nieobecnym uczniem i przekazywal lekcje na ktorej nie byl. Tu jest system ze nalezy byc na lekcji i musisz miec fkekwencje. Jesli Cie nie ma, to musisz uzupelnic i miec czas na nadrobienie. Nie ma, ze nauczyciel uzupelnia braki tez u nieobecnych (a przynajmniej nie spotkalam sie) i (chyba, tak mi sie wydaje i inni w watku tez tak pisza) nie jest to przewidziane w obowiazkach i nie wliczone w czas pracy. Wydaje mi sie, ze tylko nauczyciele dzieci 1-3 przesylaja takie informacje, bo maluchy jeszcze nie umieja robic porzadnych notatek i nauka ich tego wlicza sie w edukcje. Starsze dziecko musi umiec. Komunikowac sie z grupa tez. Pisze z punktu widzenia pozaszkolnego, bo taki znam. Ale dzieci wszystkei nauczycielami tez nie zostana, pojda wlasnei do firm. I to w nich musza umiec dzialac, nie w szkole.
                      • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:47
                        Nikt mu nie każe biegać za nieobecnym uczniem. Mówimy o sytuacji, gdy rodzic pisze i PROSI o informację. Zaległości nadrobić ma uczeń, ale żeby to zrobił, musi najpierw wiedzieć, co ma nadrobić. Mowa jest cały czas o zakresie omówionym na lekcji, a nie szczegółowych notatkach z tego, co nauczyciel podyktował lub zapisał na tablicy.
                        • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:10
                          No na to, to napisalam juz gdzies. Ja uwazam, ze malo uprzejmie sie ta babka zachowala do autorki watku. Moze miala swoje powody, niemniej pojechala po osobie ktora byla (chyba, bo nie wiem, czy nie robi tak stale) niewinna. I mogla jej napisac zwyczajnie odpowiedz z uwaga, ze na przyszlosc nie zawracac jej tylka tylko sie ogarnac. Ale uprzejmie, bez zyebki. Moim zdaniem nie zachowala sie dobrze. Jednoczesnie uwazam, mogla poczuc zirytowanie, zwlaszcza ze prace ma dosc malo powazana i teoretycznie moze dostaje zyebki za byle co. Tylko nalezalo znalezc zloty srodek. Bo co zandomowy rdzic winien, ze jakas inna mamuska to poyeb? A czasem po prostu tak sie zlozy, nie nie ma kogo spytac (tu apel do forumowych naucyzcielek i wszystkich, co czytaja a nie pisza - nei kazdy rodzic jest wredny i ma Was za leni. Niektorzy sa przyjazni, tylko czasem maja problem i szukaja pomocy. Nie chca Wam dokopac, po prostu po ludzku szukaja wsparcia i zrozumieja druga strone jesli i ich sie zrozumie).
                          • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:10
                            *randomowy rodzic i inne bledy
                          • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:26
                            >Ja uwazam, ze malo uprzejmie sie ta babka zachowala do autorki watku. Moze miala swoje powody, niemniej pojechala po osobie ktora byla (chyba, bo nie wiem, czy nie robi tak stale) niewinna.

Sorry, jako profesjonalistka na jeżdżenie po kimkolwiek pozwolić sobie nie powinna.

>Tylko nalezalo znalezc zloty srodek.
                            Być może ten złoty środek na czas koronapierdolca to właśnie podawanie zakresu materiału po każdej lekcji. Nauczycielka unieknie w ten sposób odpisywania na - ile to padło najwięcej? - 200 wiadomości (bo wysyłania kilku do kilku zbiorowych odbiorców z kilku klas nie opanowała wink ).
                            • umi Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 20:46
                              "Sorry, jako profesjonalistka na jeżdżenie po kimkolwiek pozwolić sobie nie powinna." - Owszem. Tak samo np. urzednik, ktokolwiek z sektora uslugowego (np. sprzedawca, farmaceuta) itd. Nikt kto jest w pracy. Niemniej, zdarza sie, ze ludzie sie tak zachowuja. Mimo, ze jako specjalisci nie powinni. Wiekszosc z nas na d\tym forum (chyba) pracuje. Ja ta, glowy nie dam, ze kazda jest zawsze profesjonalnie mila i uprzejma. Chociaz zgadzam sie, ze tak by bylo lepiej. Z drugiej strony jest cos przerazajacego np. w japonskiej uprzejmosci wg mnie. Sektor uslug maja idealny. I tak falszywe i toksyczne dla psychiki to jest, ze az skreca. Takze raczej zlotego srodka potrzeba. I swiadomosci, ze kazdy jest czlowiekiem i czasem moze mu sie ulac. Chociaz nie powinno.

"Być może ten złoty środek na czas koronapierdolca to właśnie podawanie zakresu materiału po każdej lekcji." - Tu pisza, ze nie ma takiego obowiazku. Jesli nie ma, to jej dobra wola. Z jednej strony to wygodne i ja bym byla nawet za. Z drugiej jesli prawa jednej grupy zawodowej zaczna byc lamane, to nie ludze sie, ze sie na inne tez nie przeniesie. Poza tym wrzucanie ludziom zbyt duzego obciazenia sprawa, ze pracuja gorzej, nie lepiej. Wiec w sumie nie wiem. Zastanawiam sie po chl.ere w ogole praca domwoa po chorobie - ktos tu gdzies zauwazyl dobrze to, co resztcie umknelo - ze po chorobie dzieci nie musza byc przygotowane. Jesli ta jedna tego wymaga, to troche nie fair. Chory ma zdrowiec, nie sie przemeczac.
                              • droch Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 20:58
                                Chory ma zdrowiec, nie sie przemeczac.

Zamiast „choroba” możemy wstawić „kwarantanna”, jeśli bombelek miał kontakt zakażoną osobą poza szkołą i całkowicie zdrowy nie może brać udziału w lekcjach.
          • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:12
            Po kazdej lekcji ma nauczyciel wpisywać co robili na lekcjach i co zadane? Na głowie upadłaś??
            Dzieci mają uwazac na lekcjach i zapisywać sobie co jest zadane...
            • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:25
              tak. Uzupełnienie dziennika - czy papierowego czy elektro jest obowiązkiem nauczyciela i zawsze było.
              • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:12
                Z wypisywaniem co było na kazdej lekcji?? Ichi normalna szkoła to nie ED z mamusią w domu
                • hiacynta.bukiet123 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:33
                  Dokładnie tak powinno być. Oczywiście chodzi mi o króciutką notkę z tematem i numerem strony, a nie elaborat zawierający streszczenie notatki z lekcji. Wszyscy by na tym skorzystali.
                • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 17:29
                  Tak nazywa się to Afgabenheft. Zeszyt prac domowych. I jeszcze jest drugi "zeszyt do korespondencji z rodzicami" gdzie dziecko pracowicie zapisuje komunikaty "kochana mamo daj mi jutro do szkoły ubranie basenowe i czapkę bo mamy basen"
                • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 17:31
                  nigdy w życiu dziennika nie widziałaś? przecież tam są tematy lekcji - ustawiłaś sobie chochoła i walisz na oślep.
                  • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 17:36
                    "Nauczyciel ma obowiązek systematycznie uzupełniać frekwencję i tematy lekcji. Oceny bieżące, uwagi, zapisy lekcji itp. nauczyciel zobowiązany jest uzupełnić najpóźniej w kolejnym dniu pracy."
                    • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:12
                      Nie wiem co to są zapisy lekcji, dostęp do tematów to kwestia ustawienia dziennika. Sam temat może niewiele wnieść, jeśli chodzi o konkretne informacje, czego dzieci mają się nauczyć
                      • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:42
                        No ale to nie rodzice zdecydowali,że tematy lekcji są niewidoczne w librusie , prawda ? Więc skoro szkoła i nauczyciele zdecydowali, że nie będą się dzielić tą wiedzą z ucznami i rodzicami, to muszą być świadomi ,że w dobie pandemii i kwarantann będą o to nagabywani.
                    • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:54
                      To nie polska szkola. W polskiej male dzieci (1-3) wpisuj do zeszytu co maja zrobic (pod koniec lekcji) a pani sprawdza, czy dobrze napisaly. Jeszcze wysylaja komunikaty typu: na za tydzien prosze zeby dzieci mialy szyszki czy tam inne kasztany. Tyle wiem z mojego doswiadczenia. Nie wpisuja osobiscie w kazdy zeszyt wszystkiego. Nawet jesli zajmie to pol minuty, to przy np. 25 dzieciach w klasie, nie mam pojecia kiedy ten nauczicuel mialby to zrobic. Przez cala przerwe czy kosztem lekcji?
                      • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:31
                        I pytanie gdzie jest ta magiczna grnica, gdzie dzieci zaczną same dbać o swoje szkolne sprawy?? Nie 5 klasa juz wiemy. 6? 7?? A co z LO?
                  • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:49
                    Widziałam dziennik elektroniczny mojego dziecka nie ma tematów.
                    A ty szczerze mówiąc się nie wiem w co walisz. Sama ostatnio mówiłaś, ze syna tak rozpuściłaś pomocą przy nauce, ze z ojcem sam nie zrobi pracy domowej...Ok tobie to pasuje. Nie kazdemu musi.
                    • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:50
                      Tematy wpisane być muszą. Inną kwestią jest to, czy rodzice je widzą.
                      • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 11:08
                        NO tez piszę, ze ja jako rodzic nie widzę. I to nie wina nauczyciela a administratora.
                        • little_fish Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 11:50
                          Raczej decyzja dyrekcji/rady pedagogicznej
                          • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 20:19
                            U mnie jest jedna taka pieniaczka która zasypywałaby nauczycieli pretensjami, ze czemu tak wolno idą z programem..albo ze nie podoba jej się kolejnośc.
        • marta.graca Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:31
          10/10. I jeszcze to "a kto zapłaci za tę dodatkową harówkę" 🤦jak by chodziło co najmniej o zrzucenie 5 ton węgla.
        • extereso Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:32
          Ja nie mam przekonania czy to rzeczywiście pani z fochem pisała, ton wypowiedzi autorki nie wydaje mi się życzliwy.
        • sarah_black38 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:34
          latarnia_umarlych napisał(a):

> To ja się wyłamię. Uważam, że korona z głowy nauczycielce nie spadnie, jeśli wp
          > isze "podr. 56 - 61, ćw. 43, 45" w dzienniku, gdzie każdy może wejść i sprawdzi
          > ć. I zajęłoby jej to mniej czasu niż odpisywanie z fochem, że to nie jej sprawa
          > . I gdyby była mądra, to pewnie sama by na to wpadła.

A paniom z korpo to się wydaje , że każdy nauczyciel ma służbowy laptop na 24h/dobę tongue_out . W szkole zazwyczaj jest jeden laptop przypisany do klasy. Na lekcji nie ma kiedy wpisać, na przerwie jest dyżur/siku/100 spraw do załatwienia. W pokoju nauczycielskim jest jeden komputer, do którego trudno się dopchać. Po południu nie ma obowiązku korzystania z prywatnego komputera. A co jeżeli ktoś nie posiada laptopa albo komórki?

Korona z głowy nie spadnie to jak bombelek albo jego przedsiębiorcza mamusia dowie się od kolegi co zadane.
          • marta.graca Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:53
            Pytanie, czy tego maila napisała w godzinach pracy, czy poza i czy jego napisanie trwało krócej, czy dłużej niż wpisanie tych nieszczęsnych stron.
            • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:14
              Ale czemu ma to robic nauczyciel. Dziecko mające telefon ma czym zadzwnić i sie dowiedzieć. Serio mamusia 5 klasisty ma to u nauczyciela załatwiac? Ja się dziwiłam, ze w LO przychodzą wycieczki rodziców jak synek moze ocene poprawić...z tego jak widzę się nie wyrasta
              • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:19
                hanusinamama napisała:
                > Ale czemu ma to robic nauczyciel.

Bo mu za to płacą? Śmiała teza co nie? big_grin
                • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:45
                  Powstaje tez pytanie "a czemu ma to robić inny uczeń "? Dlaczego udzielnie informacji nt przeprowadzonej lekcji NIE jest obowiązkiem nauczyciela, a ma być obowiązkiem jakiegoś ucznia...?
                  • araceli Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 11:39
                    memphis90 napisała:
                    > Powstaje tez pytanie "a czemu ma to robić inny uczeń "? Dlaczego udzielnie info
                    > rmacji nt przeprowadzonej lekcji NIE jest obowiązkiem nauczyciela, a ma być obo
                    > wiązkiem jakiegoś ucznia..
                    .?

Ja też bym chciała poznać odpowiedź na to pytanie.
                    • little_fish Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 11:53
                      No i myślę, że w tym kierunku trzeba ten temat pociągnąć. Zgłosić dyrekcji, radzie pedagogicznej i wypracować sposób przekazywania informacji, tak, żeby był łatwo dostępny i nie wymagał konieczności indywidualnego zawracania tyłka nikomu - rodzicom, kolegom i nauczycielom
                  • skumbrie Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 12:04
                    >Powstaje tez pytanie "a czemu ma to robić inny uczeń "? Dlaczego udzielnie informacji nt przeprowadzonej lekcji NIE jest obowiązkiem nauczyciela, a ma być obowiązkiem jakiegoś ucznia...?

No to już ci forumowe gwiazdy nauczycielstwa i Hanusina będąca "na bieRZąco" wyjaśniły: bo nauczycielki takie przepracowane i mają setki uczniów, korona im z głowy spadnie, a 30 lat temu bombelki przez zaspy szły po zeszyt do kolegi. I jak teraz bombelek sam nie wykona obowiązków nauczyciela, to już przepadł 🤦‍♀️
                    • paniusiapobuleczki Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 14:03
                      Ja wyjaśniałam dlaczego ważne jest, żeby dzieci sobie wzajemnie przekazywały takie informacje. Powtórzę, tego rodzaju współpraca rozwija kompetencje kluczowe, otwiera na potrzeby innych, uczy empatii. W przyszłości być może zapobiegnie temu co nazywa się wyścigiem szczurów.
                      • ania_z_zielonymii Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 14:20
                        Tak, właśnie tak to działa. W klasie syna wychowawczyni kładzie na to duży nacisk. Powstały nawet wspomagające się przedsprawdzianowe oddziały ratunkowe - 2 najlepszych uczniów z matmy tłumaczy przed sprawdzianem materiał tym, którzy o to poproszą. Robią to na teamsach po lekcjach z własnej woli oczywiście. Kiedyś podsłuchiwałam i byłam zaskoczona jak zupełnie inaczej (o wiele prościej) potrafi dziecko dziecku wytłumaczyć trudny materiał. Mój syn bardziej się cieszył z bardzo dobrej oceny chłopca, któremu coś wytłumaczył niż ze swojej🙂
          • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:17
            sarah_black38 napisała:
            > A paniom z korpo to się wydaje , że każdy nauczyciel ma służbowy laptop na 24h/
            > dobę tongue_out . W szkole zazwyczaj jest jeden laptop przypisany do klasy.

Ojejejejejej! Nauczyciel połowę etatu ma na takie sprawy ale 'ne da rady'! Masz rację - w zderzeniu z ludźmi wykonującymi inne prace to budzi zdumienie.
        • biala_ladecka Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:10
          latarnia_umarlych napisał(a):

> riskylea napisała:
          >
          > > Dobra, ematka pojechała klasyką - zachowanie nauczycielki nie jest dziwne
          > , jest
          > > normalne, jestem roszczeniowa bo oczekuję podania tego co było w szkole
          > i co j
          > > est zadane od nauczyciela, bombelek powinien sam ogarnąć lekcje od kolegó
          > w
          >
          > To ja się wyłamię. Uważam, że korona z głowy nauczycielce nie spadnie, jeśli wp
          > isze "podr. 56 - 61, ćw. 43, 45" w dzienniku, gdzie każdy może wejść i sprawdzi
          > ć. I zajęłoby jej to mniej czasu niż odpisywanie z fochem.

Ależ nauczycielka odpisała co ma być zrobione. Reszta to Twoja spekulacja oparta na subiektywnych odczuciach autorki.
        • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:11
          Ale po kazdej lekcji? Bo ona nie chciała tego co zadane a tego co było na lekcji?? Kazda lekcje maja tak wpisywać bo uczniowie nie wiedzą co robili?
      • raczek47 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:53
        Tak,dokładnie siebie i swojego bombelka opisałaś. Nauczyciel nie ma obowiązku indywidualnego przekazywania treści lekcji uczniom na zwolnieniach. Oni za to mają obowiązek dowiedzieć się, co było i uzupełnić zeszyty i zadania.
        • memphis90 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:47
          A w zasadzie dlaczego uczeń ma obowiązkowo uzupełniać zeszyty ? Jaki to ma sens i cel ? Nie wystarczy, że się przygotuje i nauczy...?
          • iwles Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:55
            memphis90 napisała:

> A w zasadzie dlaczego uczeń ma obowiązkowo uzupełniać zeszyty ? Jaki to
            > ma sens i cel ? Nie wystarczy, że się przygotuje i nauczy...?
            >

Np z polskiego dostaje polecenie: napisz charakterystykę Nemeczka.
            Przy czym na lekcji, wspólnie, wypisywali cechy Nemeczka, zewnętrzne, wewnętrzne, poparte cytatami z książki. I te notatki należy wykorzystać przy pisaniu pracy.
            Albo matematyka: nowy rozdział, nowy materiał. Na lekcji pani w sposób klarowny, jasny i przejrzysty wytłumaczyła, i uczniowie mają taki zapis w zeszycie.
            Skąd chorujący dzieciak będzie wiedział, jak robić domowe zadania?
            Itd...
      • wapaha Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:59
        riskylea napisała:

> Dobra, ematka pojechała klasyką - zachowanie nauczycielki nie jest dziwne, jest
        > normalne, jestem roszczeniowa bo oczekuję podania tego co było w szkole i co j
        > est zadane od nauczyciela, bombelek powinien sam ogarnąć lekcje od kolegów, jes
        > t leniwy i do tego to jego wina bo nie ma kontaktów do dzieci z grupy.
        > 😂

a pomyśleć co by było przed erą smartfonów i internetu . musiałby chodzić do kogos pozyczać zeszyty i spisywać nr stron w książce
        wink
    • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:32
      Słuchajcie, uczcie młodych odpowiedzialności za siebie, nie zwalajcie jej na nauczycieli, nie bierzcie jej na siebie. Pracuję na uczelni, te dzieciaki w wieku 19 lat, czyli dorosłe, trafiają potem do grup, teoretycznie mają się zajmować poważnymi sprawami, uczyć zawodu, ale mają problem ze zorganizowaniem sobie... podręcznika, materiału w dobie kser, internetu, skanów, zdjęć, maili itp. Zdarzyło mi się, że taki studencik w trakcie zajęć (i to nie żart) podszedł do katedry i jak nie miał swoich materiałów wziął moje bez pytania z mojego biurka! Ja w tym czasie prowadziłam wykład przy tablicy.
      • triss_merigold6 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:45
        Tak czytam i czytam i rozumiem dlaczego stan zdrowia psychicznego młodzieży jest, jaki jest (rosnąca liczba samobójstw, prób samobójczych, samookaleczen). Szokujące, jak bardzo nieprzyjazne jest nastawienie dorosłych w systemie edukacji.
        • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:52
          Oczywiście odpowiadam ja za stan psychiczny 150 moich studentów. I żaden rodzic.
          • triss_merigold6 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:54
            Nie, nie studentów. Pisałam o młodzieży, studenci są dorośli.
        • ania_z_zielonymii Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:19
          Albo jest wręcz odwrotnie, dorośli zrobili się tak „przyjaźni” i tak bardzo wyręczają we wszystkim młodzież odbierając im odpowiedzialność i wolę działania, że potem lekkie potknięcie urasta do roli dramatu. To się nazywa zagłaskanie kotka na śmierć.
          • paskudek1 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:14
            Dokładnie. Przykład - klasa IV, lekcja z pracą w grupach. Jedna dziewczynka poczuła się odsunięta od pracy bo nie dostała do ręki kartki z zadaniami. Mieli się podzielić pracą, jedno mogło czytać zadanie, drugie szukać informacji. Co robi dziewczynka? Uderza w płacz. Nie próbuje nawet rozmawiać z resztą grupy, próbować współpracy, od razu płacz.
            Dzieci nie umieją czekać, nie umieją się dogadać, i albo duszą w sobie wszystko albo odwrotnie - reagują nadmierną czasem agresją.
            • hana11 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 13:34
              "Uderza w płacz. Nie próbuje nawet rozmawiać z resztą grupy, próbować współpracy, od razu płacz.
              Dzieci nie umieją czekać, nie umieją się dogadać"

Po to jest dzieciństwo, aby się tego każdy w swoim tempie nauczył.
        • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:30
          Tzn chcą sie zabić bo nie mogą brac bez pytania materiałów wykłądowcy?? Ktoś ci Triss organizował materiały na studiach??
        • hana11 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 23:03
          Gdy ja uczyłam się w podstawówce, czyli 30 lat temu miałam jeden podręcznik na cały rok. I należę do tych roczników, o których się mówi, że przychodziliśmy na studia z dużo wyższym poziomem niż obecne roczniki, które w klasach 1-3 mają po pięć podręczników do polskiego, piec do matmy i do tego ćwiczenia. Kiedyś podstawówka to była zabawa. Moja matka pomagają mi jedynie kilka razy przy nauce ortografii. Dziś nie da się dziecka zostawić samemu sobie bo ta poprzeczka poszla strasznie do góry. Dziś w podstawówce są tematy, które ja miałam dopiero w liceum, np. z chemii. Uważam, że program w podstawówce jest zbyt przeładowany. A dziecko, które nie jest w stanie ogarnąć nauki samo, bez pomocy rodziców jest pozbawione nauki sprawczości.
      • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:34
        Do koleżanki napisała mama studenta I roku czemu jej synek (tak była napisane synek) nie ma zaliczonych ćwiczeń. Koleżanka odpisała, ze synek jest dorosły i ona nie wie czy może osobom postronnym przekazywać takie informacje. Synek sam może sprawe załatwić.
        Matka poszła ze skargą do dziekana, była rozmowa z zainteresowanymi, tzn. moja koleżanka, dziekan i mama bo synek nie przyszedł Dziekan tłumaczy, ze synek jest dorosły. Matka w płacz ze ona z nim całe LO siedziała nad lekcjami zeby zdał mature poszedł na studia i teraz jedna "pindzia" (to o mojej koleżance) kłody mu rzuca.

Synek nie miał zaliczonych ćwiczeń bo się na nich nie zjawiał ( przed covidem to było), nie był tez zainteresowany tym czy zaliczy czy nie. Matka tłumaczyła, ze to taki głupi wiek i on sam jeszcze nie rozumie co dla niego ważne - student 1 roku.
        • pyza-wedrowniczka Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:58
          Omg. Skąd ona wiedziała, że synek nie ma zaliczonych tych ćwiczeń? Miała jego hasło do USOSa?
          W ogóle podziwiam, że dziekanowi się chciało z nią rozmawiać.

Moja matka w liceum to nawet mojego planu lekcji nie znała, a oceny widziała jedynie te na świadectwie (wiedziała, że nie zawalę zupełnie i nie olewam szkoły, więc miała z tym luz).
          • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:13
            Nie wiem skąd wiedziała skoro synek ani sie na cwiczenia nie chodził ani zbytnio nie zainteresował się co dalej skoro ma niezaliczone.
            • anorektycznazdzira Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 19:38
              to może wiedziała z czym ma do czynienia całe życie i zwyczajnie zgadła xd
              • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 20:20
                No raczej tak bo wylewała żale ile to ją bólu i cięzkiej pracy kosztowało dociągnięcie dziecka do matury...Ja bym sie chyba tym nie chwaliła..tak myślę.
        • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:00
          Czy to jest w ogóle legalne? Czy osoba trzecia (matka) może działać w imieniu syna w tym zakresie? Nie powinna mieć jednak jakiegoś notarialnego upoważnienia 😂
          • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:14
            NO własnie nie jest. Ta koleżanka nie mogła jej przekazać informacji. Co innego jakby syn przyszedł razem z matką. Juz pomijam pomysł chodzenia z rodzicem do wykładowcy na studiach...
          • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:28
            "Czy osoba trzecia (matka) może działać w imieniu syna w tym zakresie? Nie powinna mieć jednak jakiegoś notarialnego upoważnienia' - Nie moze. Dziekan zapewne byl uprzejmy i skoro sie wpisala na rozmowe, to ja przyjal. Dziwie sie troche, ze wykladowcy chcialo sie zejsc, bo jesli nie przyszla w godiznach konsultacji, to mogl ja olac i wyslac na drzewo. Pewnie oboje sa dobrymi ludzmi i chcieli wyjsc jej na przeciw.
            • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:46
              Pani uważała, ze chcą syneczka usadzić i rzucają kłody pod nogi. nie docierało ze dziecko jest już pełnoletnie...i nikt jej nie moze podać takich informacj. Faktu, ze sam zainteresowany się nie zjawił i się nie interesuje nie robił na niej wrażenia.
        • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 17:55
          Sorry, dziekan d..., że nie odesłał mamuni synka z kwitkiem. Chyba że to Wyższa Szkoła Gotowania na Gazie i każdy student płacący czesne, a raczej mamunia płacąca czesne, jest na wagę złota. No cóż, wtedy klient nasz pan wink
          • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:16
            Mogl, ale zapewne zajelo mu to jakies 15 minut do 20, a kobieta moze ogarnie sie jednoczesnie majac poczucie, ze potraktowano ja jak czlowieka. Czasem bycie porzadnym czlowiekiem wiele nie kosztuje, a wiele zmienia.
        • nikita1908 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:15
          smile
      • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 17:53
        Ło matko, gdzie wykładasz, że trafiają tam takie nieogary?
    • rafaleczka Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:44
      Wrzuć proszę co napisałaś do gwiazdy, mam identyczny problem i nie umiem wyważyć słów w odpowiedzi, albo za chamsko albo za lajtowo mi wychodzi a chciałabym tak z klasą ale ostro!
      • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:49
        Wyczuwam ironię i chęć jatki, więc sorry, ale nie.
    • myszu13 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:52
      naprawdę? po pracę domową do nauczyciela? Nie róbcie z dzieci kalek
      • myszu13 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:55
        Wasi rodzice też chodzili/dzwonili po pracę domową do nauczycieli?
        • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:03
          😂
        • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:03
          Z komórki.
          • perspektywa Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:04
            Na węgiel.
    • alessa28 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:53
      riskylea napisała:

> Bombelek jest chory, nie chodzi do szkoły. Od kolegów dowiedział się co było na
      > lekcjach i co jest zadane, część była w Librusie - ale nie ze wszystkich przed
      > miotów. Napisałam do jednej nauczycielki z prośbą o podanie tego co było w szko
      > le i co jest zadane - odpisała mi że nie na czasu na zajmowanie się takimi rzec
      > zami i bombelek powinien dowiedzieć się tego od kolegów, tak jak to zawsze się
      > robi i robiło. Materiał ostatecznie podała.
      > Szczerze? Wściekłam się. Dużo dzieci choruje, dwa razy szkoła była na zdalnym.
      > Inni nauczyciele wstawiają zadania domowe do Librusa, wrzucają ogłoszenia, nie
      > ma problemu z kontaktem, a ta gwiazda ma zawsze problem (informacje od niej na
      > Librusie są sporadyczne).
      > Odpiszę jej po swojemu, wątek ma charakter wyżalny.

Szkoła panstwowa? W prywatnej mojej bombelki, nauczycielka sama pamięta i grzecznie wysyła.
      • triss_merigold6 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:55
        Twoja córka jest w I klasie. W publicznych szkołach w I klasie też nauczyciele edukacji zintegrowanej zamieszczają dużo informacji na Librusie, bo dzieci jeszcze nie piszą sprawnie.
      • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:35
        W 1 klasie podstawówki to wszędzie wysyła.
    • kadfael Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 10:59
      Czytam ten wątek i oczom nie wierzę. Polska szkoła jest super nieprzyjazna uczniom. A rodzice zamiast z tym walczyć biorą na klatę. I jeszcze te teksty - zawsze tak było...
      A wystarczyłoby, by w czasach pandemii nauczyciel systematycznie wpisywał krótko temat i zakres w podręczniku. Korona by mu z głowy spadła? Ile czasu by mu to zajęło?
      • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:03
        kadfael napisała:
        > Czytam ten wątek i oczom nie wierzę. Polska szkoła jest super nieprzyjazna uczn
        > iom.

A nauczyciele zawsze na zarzut 18h pracy mówią, że mają tyyyyle dodatkowych rzeczy do roboty big_grin Cokolwiek z tych dodatkowych wymagać to: nie nie nie! big_grin
      • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:07
        Rodziców rolą nie jest walka.
        A współpraca.
        Ale żaden na to nie wpadnie. Od razu z pretensjami.
      • extereso Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:08
        Little wyżej wyjaśniała że wpisują tylko Librus czy Mobi ustawione są tak że nie widać, łatwe do załatwienia i cenna dla niektórych informacja ( ja mam dziecko w lo więc jasne że się tematami czy zadaniami nie zajmuję).
        • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:31
          Wpisać temat muszą, podobnie jak obecność. W dobie dziennika elektronicznego jest to poświadczenie przeprowadzonej lekcji.
          Natomiast nie wiem dokładnie jak jest z widocznością tematów - kiedyś taka opcja była z pewnością, bo jak do szkoły dziecka wprowadzili edziennik to widziałam tematy. Potem to zniknęło. Czy w obecnej wersji dziennika jest taka opcja nie wiem, bo ja e dziennika nie używam. Ale warto o to spytać w szkole
          • jola_ep Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:50
            Vulcan ma na 100% taką opcję w ustawieniach administratora (chodzi o widoczność tematów dla uczniów i rodziców). Jest to ustawienie globalne. Wiem, że wiele szkół ma wyłączną widoczność (tematy są, ale rodzice ich nie zobaczą)
            • little_fish Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:36
              Sprawdziłam, Librus też ma.
              • kurt.wallander Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:43
                Aż zajrzałam do dzienników elektronicznych moich dzieci w liceach. I wcale się nie zdziwiłam, że w jednej szkole mam widok tematów zrealizowanych lekcji, a w drugiej - dostęp ten jest zablokowany. Moim zdaniem taka jawność lub jej brak świadczy też o klasie szkoły. I dziwnym trafem do tej drugiej mam zdecydowanie więcej zastrzeżeń niż do pierwszej.
    • sarah_black38 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:13
      riskylea napisała:

> Bombelek jest chory, nie chodzi do szkoły. Od kolegów dowiedział się co było na
      > lekcjach i co jest zadane, część była w Librusie - ale nie ze wszystkich przed
      > miotów. Napisałam do jednej nauczycielki z prośbą o podanie tego co było w szko
      > le i co jest zadane - odpisała mi że nie na czasu na zajmowanie się takimi rzec
      > zami i bombelek powinien dowiedzieć się tego od kolegów, tak jak to zawsze się
      > robi i robiło.

Za tzw. moich czasów ( a było to przed tym kiedy po świecie chodziły dinozauru tongue_out ) chodziło się po tzw. lekcje do kolegów. Ja mieszkałam na wiosce i czasami trzeba było popylać na kolonię nawet dwa- trzy kilometry. A dziś państwo wygodne się porobiło i bombelkowi trzeba na tacy podać. Wychowujecie te swoje dzieci na kaleki życiowe, synusia najpierw obsługuje mamusia, potem dziewczyna/narzeczona a na koniec żona tongue_out.

Dziś dzieci mają komunikatory, w telefonie apartaty, na kolonie nie trzeba biegać !!!! Nie ma problemu z dowiedzeniem się co było na lekcjach. Nauczyciel mający kilkuset uczniów, w tym kilkudziesięciu w ciągu dnia nieobecnych może się zarąbać wysyłając im lekcje. Taki biolog czy geograf uczy po piętnaście klas!!!

Będziesz za synusia wszystkie sprawy załatwiała? Znam opowieści jak to mamusie do pracy przynoszą CV za swoich zwłaszcza synków. Jak to usłyszałam to padłam tongue_out

Naucz dziecko samodzielności, odpowiedzialności za swoją naukę, a wierz mi to zaprocentuje w dorosłym życiu, a nie wściekasz się na nauczycielkę.
      • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 11:16
        W biurze u mojego męża matka zadzwoniła po wynik rekrutacji 😂
      • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:14
        sarah_black38 napisała:
        > Za tzw. moich czasów ( a było to przed tym kiedy po świecie chodziły dinozauru
        > tongue_out ) chodziło się po tzw. lekcje do kolegów. Ja mieszkałam na wiosce i czasami
        > trzeba było popylać na kolonię nawet dwa- trzy kilometry. A dziś państwo wygodn
        > e się porobiło i bombelkowi trzeba na tacy podać. Wychowujecie te swoje dzieci
        > na kaleki życiowe, synusia najpierw obsługuje mamusia, potem dziewczyna/narzecz
        > ona a na koniec żona tongue_out.

Do banku też chodzisz do placówki jak 'za twoich czasów' zamiast kosztować z bankowości internetowej jak 'leniwe bombelki'? big_grin

Co to w ogóle za argument 'bo za moich czasów' albo 'zawsze się tak robiło'? Wasz świat od 30-40 lat się nie zmienił???
        • ga-ti Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:38
          Świat się zmienił i już dzieciak nie musi z buta do kolegi na drugi koniec wioski biec, tylko bierze telefon do ręki, kilka kliknięć i lekcje załatwione.

Zmieniło się też to, że dzieciakowi sie nie chce klikać, temu nieobecnemu jak i temu który miałby lekcje przesłać. I to jest słabe uncertain
          • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:41
            Bo mamusia z nauczycielka załatwia, jak dostanie jedynkę to też między sobą załatwią i jeszcze 5h na forum o tym dyskutować będą. I pięć maili wymienią, a jakby autorka nam napisała jeszcze, co dzieciak w tej sprawie zrobił, to miałybyśmy pełny ogląd sprawy.
            • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:47
              mae224 napisała:
              > Bo mamusia z nauczycielka załatwia,

Kwestia matki jest odrębna. Podstawową kwestią jest to, że mamy XXI wiek i wypisywanie materiałów + zadań do platformy komunikacji powinno być podstawą pracy a nie łaską nauczyciela. Wyśmiewanie uczniów, że 'tacy niezaradni' bo nie robią tego co powinien nauczyciel jest słabe ale niestety typowo polskie uncertain
              • ga-ti Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:22
                Czy podstawą pracy to bym się zastanowiła. Może powinno być jednym z obowiązków, nie wiem. Może warto to zmienić.
                Jednak kontakty społeczne dziecka z klasą powinny być, ich brak jest przykry.
              • paniusiapobuleczki Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:46
                >Wyśmiewanie uczniów, że 'tacy niezaradni' bo nie robią tego co powinien nauczyciel jest słabe ale niestety typowo polskie<
                Widzisz to nie zupełnie tak, że uczeń robi to, co powinien nauczyciel. Obecnie jest tendencja do usuwania dzieciom przeszkód spod nóg. Każdy to robi w wielu codziennych sytuacjach. Tymczasem szkoła oprócz wiedzy odtąd dotąd ma obowiązek nauczyć tzw kompetencji kluczowych. Należą do nich umiejętność komunikowania się, uczenia się i organizacji własnej pracy. Niestety, umiejętności te są pomijane lub przynajmniej niewystarczająco rozwijane w czasach kiedy najważniejsze jest przerobienie podstawy programowej. Dla nauczyciela taka sytuacja jak opisała autorka to właśnie moment kiedy te umiejętności można poćwiczyć- wejść w interakcję z kolegami z grupy, zastanowić się czy można zapytać w szkole i odrobić później, jak przedstawić sprawę nauczycielowi, żeby nie dostać jedynki za brak pracy. Odpowiedz na czyjeś potrzeby czyli udzielenie informacji koledze to też część tej edukacji w zakresie kompetencji. Jeżeli nauczyciel odpisuje, że nie ma czasu lub nie należy to do jego obowiązków, to znaczy, że i u niego leżą kompetencje komunikacyjne. Obawiam się jednak, że gdyba nauczycielka z tego wątku rozpisała się o kompetencjach byłaby tu dyskusja o tym, że pani jest pasywno-agresywna. Niestety, jeżeli napisze po prostu, że ogarnianie takich spraw należy do dziecka, również spotyka się z dowolną możliwą interpretacją i często krytyką. Mnie zaskakuje powód tej g...burzy. Autorka potrzebne informacje otrzymała, a opisała sytuację oburzona, że nauczycielka zwróciła jej uwagę jak takie sprawy powinny być załatwiane.
                • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:51
                  > Widzisz to nie zupełnie tak, że uczeń robi to, co powinien nauczyciel. Obecnie
                  > jest tendencja do usuwania dzieciom przeszkód spod nóg.

Uzyskiwanie informacji na temat tego co zostało przerobione na lekcji i co jest zadane nie powinno podlegać żadnym "przeszkodom".

> Jeżeli nauczyciel odpisuje, że nie ma
                  > czasu lub nie należy to do jego obowiązków, to znaczy, że i u niego leżą kompe
                  > tencje komunikacyjne.

Zamiast 1 raz wpisać do Librusa odpisuje niegrzecznie na 5 maili i jest taaaaaka zarobiona! big_grin
                • jola_ep Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:57
                  Podniosłaś bardzo ważną rzecz: kompetencje kluczowe uczniów. Wcześniej uważałam je za taką "nowomodę" i "gadanie dla gadania". Pewnie dlatego, że niektóre kompetencje były takie oczywiste, naturalne i rozwijane jakoś tak mimochodem. Ale teraz zmieniam zdanie.

Moje dzieciaki są na etapie studia-praca. One jeszcze z tego "pokolenia", które musiało sobie wiele rzeczy "zorganizować", poukładać, zapamiętać.
              • elf1977 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:23
                araceli napisała:

> mae224 napisała:
                > > Bo mamusia z nauczycielka załatwia,
                >
                > Kwestia matki jest odrębna. Podstawową kwestią jest to, że mamy XXI wiek i wypi
                > sywanie materiałów + zadań do platformy komunikacji powinno być podstawą pracy
                > a nie łaską nauczyciela. Wyśmiewanie uczniów, że 'tacy niezaradni' bo nie robią
                > tego co powinien nauczyciel jest słabe ale niestety typowo polskie uncertain
                >
                >
                >
                >
                Podstawą pracy nauczycieli jest nauczanie.
          • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:45
            ga-ti napisała:
            > Świat się zmienił i już dzieciak nie musi z buta do kolegi na drugi koniec wios
            > ki biec, tylko bierze telefon do ręki, kilka kliknięć i lekcje załatwione.

Jak urzędnik będzie miał w d..e i cię nie poinformuje to też uważasz, że TY masz obowiązek sama szukać informacji u znajomych a jak nie to jesteś śmierdzącym leniem?
            • ga-ti Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:27
              Gdy przychodzę 'do okienka' załatwić moją sprawę to mam nadzieję być dobrze obsłużoną. Nie oczekuję natomiast, że urzędnik będzie monitował moją sprawę i dzwonił/pisał do mnie z informacjami. Co innego, gdy ma w zakresie obowiązków wysłanie sms z info (np. o odbiorze dokumentu), ale nie każdy urząd realizuje taką usługę.
              • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:33
                ga-ti napisała:
                > Gdy przychodzę 'do okienka' załatwić moją sprawę to mam nadzieję być dobrze obs
                > łużoną. Nie oczekuję natomiast, że urzędnik będzie monitował moją sprawę i dzwo
                > nił/pisał do mnie z informacjami.

Tu nie było oczekiwania 'monitorowania'. Było oczekiwanie udzielenia informacji.
                • paniusiapobuleczki Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:18
                  I tę informację autorka dostała. Nie podobało jej się, że nauczycielka zwróciła uwagę, że takie rzeczy to dziubdziuś powinien sam ogarniać. A dlaczego powinien sam ogarniać, napisałam wyżej.
                  • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:29
                    > I tę informację autorka dostała. Nie podobało jej się, że nauczycielka zwróciła
                    > uwagę, że takie rzeczy to dziubdziuś powinien sam ogarniać.

Bo nie powinien. Nie powinien wyręczać nauczyciela.
                    • elf1977 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:24
                      araceli napisała:

> paniusiapobuleczki napisała:
                      > > I tę informację autorka dostała. Nie podobało jej się, że nauczycielka zw
                      > róciła
                      > > uwagę, że takie rzeczy to dziubdziuś powinien sam ogarniać.
                      >
                      > Bo nie powinien. Nie powinien wyręczać nauczyciela.
                      >
                      >
                      >
                      W czym? W którym miejscu nauczyciel nie wypełnił swoich obowiązków?
          • iwles Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:50
            ga-ti napisała:

> Zmieniło się też to, że dzieciakowi sie nie chce klikać, temu nieobecnemu jak i
            > temu który miałby lekcje przesłać. I to jest słabe uncertain

Najsłabsze jest to, że 12-latkowi lekcje "załatwia" mamusia. Aż tak leniwa dzisiejsza mlodziez?
            • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:13
              Bombelek ma skończone 10 lat, do szkoły poszedł wcześniej.
              • umi Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:19
                No to maly. Pewnie Ci sie oberwalo rykosztetem.
              • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:26
                10 lat ma w 5 klasie?? Ile miał jak do szkoły szedł 5??
                • ania_z_zielonymii Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:37
                  W 5 klasie jest obecnie rocznik 2010. Dziecko autorki poszło pewnie jako 6-latek, więc może jak najbardziej mieć 10 lat.
                • riskylea Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:39
                  Rocznik 2011. W 1 klasie miał skończone 6 lat. Poszedł do szkoły w 2017. Czego nie rozumiesz?
                • skumbrie Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:50
                  Ile masz lat, że jeszcze nie ogarnęłaś zjawiska 6-latków w I klasie?
                • ginger.ale Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:03
                  hanusinamama napisała:

> 10 lat ma w 5 klasie?? Ile miał jak do szkoły szedł 5??
                  >

12-latek (rocznik 2009) z rodziny jest w 7 klasie. Poszedł jako 6 latek.
                • taje Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 23:40
                  Mój jedenastolatek (rocznik 2010) jest w 6 klasie, nie wiem co w tym dziwnego.
          • hana11 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 23:26
            Faktycznie tak jest, że kolega może wcale nie chcieć zaglądać do książek, robić zdjęć, sprawdzać stron ćwiczeń, gdy juz rzucił plecak w kąt. Może matka pisać do matki, która po załatwieniu milionów spraw po powrocie z pracy o 18.00 porobi zdjęcia zeszytow. A w dobie cyfryzacji jaki to problem dla nauczyciela mieć stworzony szablon lekcji z informacją jakie ćwiczenia są robione na lekcji, ktore zrobić w domu. To przecież na tym polega współpraca, aby wzajemnie sobie życie ułatwiać i nie obarczać rodzicow "polowaniami" na rodzica, któremu głupio odmowić i zawsze pomaga, choc ma milion spraw na głowie a i tak notatki jego dziecka są tak nabazgrane, że przy okazji przeprasza za ewentualne trudności z odczytaniem.
      • mika_p Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:31
        > Za tzw. moich czasów ( a było to przed tym kiedy po świecie chodziły dinozauru tongue_out ) chodziło się po tzw. lekcje do kolegów.

W trakcie choroby zakaźnej lub z gorączką też?

> Dziś dzieci mają komunikatory, w telefonie apartaty, na kolonie nie trzeba biegać !!!!

Jest taki duperel jak regulamin usługi, który nie pozwala na korzytsanie z niej osobom poniżej 13 lat.
        Jest drugi duperel, pieniądze, nie każde dziecko musi mieć możliwość wysyłania zdjęć. Co młodsze nie powinny w ogóle mieć.

> Nie ma problemu z dowiedzeniem się co było na lekcjach.

Trudniej zignorować kolegę stojącego w drzwiach niż ogólną wiadomość na komunikatorze.
        Żeby dostać informację, najpierw musi być ktoś, kto jej udzieli
        • mae224 Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:42
          Ale lekcje się chyba spisuje po chorobie, jak się ma zamiar do szkoły wrócić, nie?
        • ga-ti Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:42
          Z gorączką się nie chodziło, kolega sam przychodził i w drzwiach zeszyty przekazywał albo rodzeństwo do kolegi po lekcje dla brata/siostry biegło, dzieciak po lekcje szedł gdy już mu się lepiej zrobiło. Różnie bywało, ale jakoś dawaliśmy sobie radę, brawo my smile
          Tak, do 13 roku zycia nikt nic w świecie online nie działa, tak. To pozostaje z buta do kolegi.

"Żeby dostać informację, najpierw musi być ktoś, kto jej udzieli" i przykre jest to, że tego kogoś (wśród dwudziestki kumpli z klasy) nie ma.

• araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:48
            ga-ti napisała:
            > "Żeby dostać informację, najpierw musi być ktoś, kto jej udzieli" i przykre jest
            > to, że tego kogoś (wśród dwudziestki kumpli z klasy) nie ma.

Ale nie jest przykre, że nauczyciel w ramach swoich obowiązków informacji nie przekazuje?
            • iwles Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:52
              araceli napisała:

>
              > Ale nie jest przykre, że nauczyciel w ramach swoich obowiązków informacji nie p
              > rzekazuje?

Nauczyciel nie ma takiego obowiązku.
              • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 12:58
                iwles napisała:
                > Nauczyciel nie ma takiego obowiązku.

Nauczyciel w ogóle nie ma obowiązków - tylko 18-22h lekcyjnych przy tablicy tongue_out
                • ga-ti Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:15
                  Ale do kogo masz pretensje o zakres obowiązków nauczyciela?
                  Czy pani kasjerka pakuje klientowi zakupy do torby jeśli nie ma tego w zakresie obowiązków? A co jej szkodzi i tak każdy produkt trzyma w ręku, zamiast odłożyć na taśmę dalej to może włożyć do torby, żaden problem.
                  Pani sprzątająca biura nie umyje kubków jeśli nie ma tego w zakresie obowiązków, bo niby czemu?
                • elf1977 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:26
                  araceli napisała:

> iwles napisała:
                  > > Nauczyciel nie ma takiego obowiązku.
                  >
                  >
                  > Nauczyciel w ogóle nie ma obowiązków - tylko 18-22h lekcyjnych przy tablicy tongue_out
                  >
                  >
                  >
                  > z pewnością. Stała spiewka.
              • droch Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:29
                Nauczyciel nie ma takiego obowiązku.

Nauczyciel, być może, nie. Ale szkoła prawie na pewno tak. Jeśli akcja się rozkręci, to, uważaj, rodzic informację dostanie, ale to nie dyrektor będzie wysyłać tematy zadań domowych… Tylko po co to nauczycielce, co chce osiągnąć?
            • ga-ti Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:18
              Nauczyciel nie ma takiego obowiązku, może mieć dobrą wolę, ale nie musi.
              Natomiast dziecko powinno się nauczyć żyć w grupie społecznej, uczyć kontaktów społecznych, wreszcie zwykłego koleżeństwa. Tak, nadal uważam, że przykre jest to, że nie ma chętnych w klasie by wysłać nieobecnemu koledze lekcji. Coś jest nie tak.
              • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:20
                ga-ti napisała:
                > Nauczyciel nie ma takiego obowiązku, może mieć dobrą wolę, ale nie musi.

Podstawa polskiej szkoły: Nauczyciel nic nie musi smile

Podstawia życia w Polsce: dobrze ma ten, co wszystko potrafi sobie 'załatwić' sad
              • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 13:21
                ga-ti napisała:
                > Nauczyciel nie ma takiego obowiązku, może mieć dobrą wolę, ale nie musi.

To, czy nie ma jest kwestią dyskusyjną.
                • paniusiapobuleczki Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:21
                  Nie ma obowiązku wpisywania prac domowych. Ma obowiązek wpisywania tematów lekcji. Nie ma obowiązku udostępniania tematów do wglądu rodzicom.
                  • araceli Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:28
                    > Nie ma obowiązku wpisywania prac domowych. Ma obowiązek wpisywania tematów lekc
                    > ji. Nie ma obowiązku udostępniania tematów do wglądu rodzicom.

A obowiązku komunikowania się z uczniami czy rodzicami też nie mają? Fiu fiu - 18h przy tablicy i 22 laby big_grin
                    • elf1977 Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 10:28
                      araceli napisała:

> paniusiapobuleczki napisała:
                      > > Nie ma obowiązku wpisywania prac domowych. Ma obowiązek wpisywania temató
                      > w lekc
                      > > ji. Nie ma obowiązku udostępniania tematów do wglądu rodzicom.
                      >
                      >
                      > A obowiązku komunikowania się z uczniami czy rodzicami też nie mają? Fiu fiu -
                      > 18h przy tablicy i 22 laby big_grin
                      >
                      >
                      > że też pszczółki nie zlatują do tego miodu...
                  • ichi51e Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 14:34
                    no nie wiem
                    "W celu zagwarantowania i popierania praw zawartych w niniejszej konwencji Państwa - Strony będą okazywały odpowiednią pomoc rodzicom oraz opiekunom prawnym w wykonywaniu przez nich obowiązków związanych z wychowaniem dzieci oraz zapewnią rozwój instytucji, zakładów i usług w zakresie opieki nad dziećmi."

www.gov.pl/web/edukacja-i-nauka/prawa-rodzicow
                    • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 19:02
                      Ja mam odpowiednią pomoc. Widze oceny, widze obecności i wiadomości od nauczycieli. Resztę ogarnia uczeń w szkole.
          • mika_p Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 15:14
            > Tak, do 13 roku zycia nikt nic w świecie online nie działa, tak

Działa, nie działa, to nie ma znaczenia. Jest coś niewłaściwego w oczekiwaniu, że 11- czy 12-latek będzie korzystał z usługi, z której nie powinien, żeby wykonać swoje obowiązki.
            • ga-ti Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 16:26
              No to wkłada kurtkę i buty i rusza do kolegi, dzwoni do furtki/drzwi i prosi o pożyczenie zeszytów. Może wcześniej zadzwonić telefonem i się dogadać zanim wybierze się osobiście. Dzwonić chyba 11-latek potrafi i może?
              • droch Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 18:23
                Przypominam, że tak się składa, że mamy pandemię i domowe wizyty niekoniecznie muszą być miłe widziane.
              • taje Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 23:44
                Nie wszyscy chodzą do lokalnej szkoły, gdzie koledzy mieszkają za rogiem...
            • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 20:14
              Taaaaaaak nagle ci 11-12 latkowie telefonów nie mają. Jakoś tylko w sytuacjach kiedy mają jakis obowiazek tego telefonu nie ma.
          • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 20:13
            Ja to pamietam, ze jak ktoś był chory to sie samemu do tej osoby szło. Mielismy sutalone takie grupy chorobowe. Pode mną mieszkał Szymek, kolega z klasy. Nie lubiliśmy się jakoś specjalnie ale jak jego nie było w szkole to ja mu zanosiłam lekcje, a jak mnie nie było to on mnie.
            • nocnamagia Re: Info od nauczyciela 11.12.21, 21:02
              W dobie pandemii to jest mega głupie. Kiedyś matka koleżanki z klasy poprosiła mnie, żebym przyszła do tej koleżanki z lekcjami, ale zapomniała wspomnieć, że koleżanka ma ospę 😐 Dowiedziałam się dopiero u niej w domu
              • hanusinamama Re: Info od nauczyciela 12.12.21, 12:11
                NO ale dzisiaj jakby łatwiej. Robisz zdjecie wysyłasz mmsem czy jakims komunikatorem. U córki w klasie dzieci nauczone, ze najpierw robią zdjęcie okładki ksiazki czy cwiczenia, a potem zdjecia z tej książki. Tak łatwiej dojść co było w czym. Zrobienie zdjec i wysłanie zajmuje moze 2 minuty

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka