Dodaj do ulubionych

Kilka dni w Germany

12.12.21, 21:13
I mnie napadło. Covid pass w komórce to nie zamykałam, bo wciąż trzeba pokazywać. W sumie to takie zawieszki na szyję by można zrobić. Bez maski można się poczuć jak bez majtek. Możliwa praca w open space beż kontaktu jeden-z-drugim? Możliwa. Test na każdym kroku.
Czas przywyknięcia do tego: dwie godziny. Można, serio, można.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:18
      W niektórych miejscach pieczątkują bądź opaskują....ale fakt niegdzie się nie da prawie ruszyć bez certyfikatu..
      • kokokoko_euro_spoko Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:23
        No i nie rozumiem larum. Prawo jazdy trzeba mieć, bilet na autobus też, nip należy posiadać, to kwa nie można się na jakiś czas zastosować do paru zasad?
        • skumbrie Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:29
          Prawo jazdy, bilet na autobus i nip wymagają od ciebie zgody na dobrowolne wstrzyknięcie nieprzebadanej substancji? Się, kwa, stosuj, jak ci to pasuje wink
          • kokokoko_euro_spoko Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:34
            Nie piszę o konieczności szczepienia. To się kwa testuj co 2 dni i będzie git taki sam.
        • trudneslowa Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:30
          Piszesz to na poważnie? "Na jakiś czas"? Dwa tygodnie? Ostatnia prosta? 🤣
          • kokokoko_euro_spoko Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:33
            Tak, piszę na poważnie. Bo polak najmundrzejszy żadnych szmat nie będzie nosił, bo na chonorze ubywa.
          • turzyca Re: Kilka dni w Germany 13.12.21, 02:37
            >Piszesz to na poważnie? "Na jakiś czas"? Dwa tygodnie? Ostatnia prosta?

W Niemczech szkoły nie mają przedłużonych ferii i nie ma loterii z cyklu "która klasa trafi dzisiaj na kwarantannę", bo dzieciaki testowane są kilka razy w tygodniu i pozytywny wynik któregoś oznacza zazwyczaj tylko konieczność częstszego testowania dla reszty. No i młodzież nosi do szkoły kocyki, bo wietrzenie co 15 minut jest niezależne od temperatury.
            I serio, jeśli od tego, czy będę nosiła maseczkę i pokazywała coronapass, wchodząc do tigera czy na jarmark świąteczny, będzie zależało to, czy życie będzie się toczyło względnie normalnie, dzieci będą miały zajęcia stacjonarne, karetki będą dojeżdżać jak zawsze w niespełna 5 minut, przychodnie będą otwarte, to ten "jakiś czas" może dla mnie trwać i miesiącami.
        • slonko1335 Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 22:17
          A jest jakies larum? Wszystko sprawnie.tyle że trzeba pamiętać i nie można zostawić dokumentu w hotelu i jak się zapodzieje na kilka godzin chociaż to kicha.
      • snakelilith Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:39
        Histeryzujesz. Obowiązek noszenia covidowych passów mamy już ciut dłużej, a mnie jeszcze nikt w zbiorkomie nie kontrolował, a jeżdżę często, mam miesięczny bilet w abonamencie. Do tego weszłam przypadkowo na jarmark świąteczny, gdzie niby jest reguła 2G, bo chciałam przejść na drugą stronę ulicy i też nikt się mną nie zainteresował.
        • slonko1335 Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 22:15
          Byłam na 5 jarmarkach, w hotelu, kilku sklepach, kilku knajpach, zoo, muzeum. W wiekszosci wymagane 2g. Wszędzie sprawdzali certyfikat. Berlin sobota, niedziela. Zero kontroli na granicy w obie strony i w komunikacji miejskiej którą jeździliśmy naprawdę dużo.
    • trudneslowa Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:29
      I koniecznie FFP2, wiadomo.
      Dzisiaj byliśmy na basenie, i pani w recepcji (sama nieomaskowana) dopieprzyła się do mnie, że mam chirurgiczną. Oczywiście po tym, jak zameldowałam się na luce i pokazałam ekstra zaczipowanie w CovPass.
      W przyszłym tygodniu chcemy iść na jarmark, to musimy załatwić sobie opaseczki.
      Karuzela się kręci smile 🤢
      • snakelilith Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:34
        FFP2 to chyba tylko w Bawarii, ale innych landach, gdzie ludzie nie chcą się szczepić. U mnie w NRW nie trzeba żadnych FFP2.
        • trudneslowa Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:39
          Mieszkam w Dolnej Saksonii.
          • snakelilith Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 22:08
            W Niedersachsen obowiązek FFP2 jest chyba dopiero od kilku dni.
        • jan.kran Re: Kilka dni w Germany 13.12.21, 00:44
          snakelilith napisała:

> FFP2 to chyba tylko w Bawarii, ale innych landach, gdzie ludzie nie chcą się sz
          > czepić. U mnie w NRW nie trzeba żadnych FFP2.

———————> W Berlinie też. Oraz 2G plus.
      • clk Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:36
        FTP2 to dla mnie śmiech na sali 😅 niestey w Bawarii obowiązkowe - ani się w tym oddychać nie da, ani wygodne nie są. Co najlepsze - często personel ma prawo nosić normalne maski a klienci FTP2. Jakby robiło to różnice
        • bistian Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:48
          clk napisała:

> FTP2 to dla mnie śmiech na sali 😅 niestey w Bawarii obowiązkowe - ani się w ty
          > m oddychać nie da, ani wygodne nie są. Co najlepsze - często personel ma prawo
          > nosić normalne maski a klienci FTP2. Jakby robiło to różnice

Niemcy noszą i inne, gdy takich nie mają, nikt się nie czepia. W punktach medycznych i szpitalach muszą być FTP2, ale jeśli ktoś ma inną, dostanie prawidłową.
          Jeśli ktoś się przemieszcza wiele razy do różnych grup w ciągu jednego dnia, to niech się nie dziwi, że musi się wylegitymować.
          • taniarada Re: Kilka dni w Germany 13.12.21, 05:46
            Niemcy dostawali je za darmo .Są w każdym sklepie i za grosze.
      • kropkacom Re: Kilka dni w Germany 13.12.21, 04:43
        W RC nie pamiętam od kiedy, ale od dawna, tylko FFP2. Tak aby ktoś nie był zdziwiony...
    • clk Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:33
      Ciężko jest. Byłam dzisiaj w mieście co chwile wyjmowanie i chowanie dowodu czuje się jak podejrzana 🤦‍♀️ Niestety Niemcy kraj kontroli.
      • taniarada Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:44
        Pieprzysz .
    • bywalec.hoteli Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:36
      wariactwo
    • taniarada Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 21:43
      Niemcy to taki kraj ,gdzie wszystkich traktują równo.Bzdury z kontrolą .Wiadomo że covid ,ale bez przesady.
    • madami Re: Kilka dni w Germany 12.12.21, 22:24
      Brzmi jak koszmar

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka