Dodaj do ulubionych

no to zrobilam

• primula.alpicola Re: no to zrobilam 24.12.21, 09:29
      Otworzyłam Campariwink
    • bib24 Re: no to zrobilam 24.12.21, 09:53
      jezuuu.
      moje współczucie.
    • grubazmetra Re: no to zrobilam 24.12.21, 10:05
      A dupa rośnie.
    • disco-ball Re: no to zrobilam 24.12.21, 10:23
      Gotuje jajka smile
      Zrobiłam z dziećmi tonę pierniczków
      Barszcz
      Upieke łososia i ziemniaki

Resztę (śledzie, pierogi, uszka, ciasta) zamówiłam u sąsiadki, kilka dan przywiezie rodzina (tradycyjne u nas nemy podawane do barszczu).

Jeszcze skocze do sklepu po wino i Bailays’a i finito.
    • beata_ No to zrobię... 24.12.21, 10:24
      ... tradycyjny w moim domu wigilijny barszcz grzybowy z żurkiem - hardkorowa smakowo rzecz dla wielu osób. Ja dorosłam do tego smaku jako nastolatka, moja córka nie dorosła do dziś smile Esencjonalny wywar z grzybów suszonych, drobniutko posiekane grzyby + żurek (ten rzadki płyn, nie wpuszczam mąki ze spodu), sól i pieprz. Do tego osobno ziemniaki gotowane w stanie byle jakiego pokrojenia na mniejsze części, okraszone drobno posiekaną cebulą, przesmażoną na oleju smakowym - takim do stir fry. Powinien być ciemny rzepakowy ze swoim specyficznym smakiem, ale w UK takiego nie uświadczy... Grzyby już się gotują smile

No i to wszystko - też się nie narobię, ale nie mam dla kogo robić czegokolwiek jeszcze, bo sama tu jestem. Dla mnie i tak najważniejszy był zawsze ten barszcz, a potem dopiero cała reszta potraw.
      Acha! Miałam zamówiony w polskim sklepie sernik z brzoskwiniami, ale dowieźli mi we wtorek i zeżarłam - pyszny był big_grin

No i opłatek mam - sama ze sobą się nim podzielę, no i wirtualnie na kamerce z córką i przyjaciółmi w PL.

ps
      Na pozostałe dni Świąt nic nie robię, bo pracuję. Jak mi się zachce, to może na Sylwestra bigos sobie zrobię i trochę sałatki jarzynowej, ale pewności nie mam...

• szmytka1 Re: no to zrobilam 24.12.21, 11:05
      Malinowa chmurkę bardO lubię, ale jem tylko kupne, bo to wydaje mi się bardzo trudne ciasto
    • krolewska.asma Re: no to zrobilam 24.12.21, 11:46
      Jessu
      Co to ten makowiec japoński
      Ciagle czytam w tym roku
      Będziecie nas tetrroeyzowac tym przepisem tak jak wcześniej piernikiem lezakujacym ?
      • primula.alpicola Re: no to zrobilam 24.12.21, 15:26
        Nie, za karę nie będziemy. Żałujbig_grin
    • chebellacosa92 Re: no to zrobilam 24.12.21, 15:10
      A ja właśnie się zorientowałam, że zapomniałam kupić sobie wina 😪 Od rana zrobiłam sałatkę z tuńczykiem, jarzynową, upiekłam szarlotkę i miodownik, dokończyłam rybę w galarecie, zrobiłam rogaliki z kapustą i grzybami, nastawiłam grzybową na jutro, zmieniłam orzechy na panierkę do karpia, nasmaczylam kaczkę na jutro, zrobiłam modrą kapustę, też na jutro, upiekłam schab że śliwką, boczek i karkówkę w miodowej marynacie. Jeszcze mam do zalania galaretą schab po warszawsku i indyka w maladze. I to wszystko na trzy osoby. Mam na stanie nastolatka I męża grubo ponad dwa metry wzrostu i sto kilo żywej wagi, który lubi sobie podjeść w święta. Padam na ryj a jeszcze nie mam alkoholu, porażka.
      • primula.alpicola Re: no to zrobilam 24.12.21, 15:27
        Jak dałaś radę to wszystko zrobić na trzeźwo!?
        Wyślij tego dryblasa do monopolowego!
        • chebellacosa92 Re: no to zrobilam 25.12.21, 08:46
          primula.alpicola napisała:

> Jak dałaś radę to wszystko zrobić na trzeźwo!?
          > Wyślij tego dryblasa do monopolowego!
          Spoko, dostałam w prezencie.
    • shmu Re: no to zrobilam 24.12.21, 22:19
      Brawo, proszę napisz czy warto zrobić ten makowiec japoński, bo mnie bardzo kusił w końcu zrobiłam gwiazdę z makowca i wyszła całkiem dobrze. Na jutro planuję rybę po grecku i barszczyk czerwony z pasztecikami. Mocno okrojona wigilia, ale nie mam pomysłu co jeszcze łatwego i szybkiego...
    • shmu Re: no to zrobilam 24.12.21, 22:42
      Słuchaj, a dlaczego właściwie trzy keksy? I jeszcze intryguje mnie...trzy na raz, czy trzy różne?
    • arthwen Re: no to zrobilam 24.12.21, 22:53
      Zrobiłam tartę żurawinową i nic poza tym. Tzn tartę też wczoraj, dziś nic, totalnie palcem nie kiwnęłam - seriale, planszówki, książka - i teraz jeszcze ematka wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka